KVALIFIKACE EURO 2008: SKUPINY A, B

04.09.2006, 18:12
Previews
Od středy 16. srpna 2006 do středy 21. listopadu 2007. Celkem 463 dnů bude trvat kvalifikace o postup na EURO 2008. Jaké šance se dávají jednotlivým celkům? Kdo je favoritem a kdo nemá žádnou naději? Pojďme se ve čtyřech pokračováních podívat na jednotlivé skupiny a jejich protagonisty. A začněme podle abecedy, A a B...





SKUPINA A

Najdeme zde tři účastníky MS 2006, Polsko, Portugalsko a "rozvedené" Srbsko. Dnes ovšem nikdo neví zda právě ti nejúspěšnější, Portugalci, nebudou z bojů vyřazeni. Pravidla FIFA a UEFA mluví jasnou řečí a trest za případ "Gil Vicente a Mateus" by mohl být velmi tvrdý. FIFA dnes dala Portugalsku ultimátum - do deseti dnů případ vyřešte, nebo se sejde komise a na pořadu dne bude jednání o vyloučení z kvalifikace! Uvidíme...

Před zahájením bojů se mluvilo o třech favoritech, dvou týmech, které se jim pokusí komplikovat život a o trojici, jak se říká, do počtu. Možná, že to tak skončí, ale po prvních zápasech by si na jasné postupující asi nikdo nedovolil vsadit.

Belgie remizovala bez branek s Kazachstánem, Polsko odešlo s výpraskem od Finska, a před domácím publikem k tomu, Srbsko se nadřelo na jednobrankové vítězství nad Ázerbájdžánem. Všem bylo jasné, že jakákoliv ztráta s někým z trojlístku zemí z bývalého SSSR, bude mít pravděpodobně nedozírné následky. A nováček v Evropě, Kazachstán, který je členem UEFA od roku 2002, si hned smlsl na Belgii. A nejenom na Belgii, dokonce v Belgii!

Experti, novináři, ale také fanoušci fotbalu skupinu vidí asi takto: Portugalsko, Polsko a Srbsko jsou favority, v území nikoho se pohybují Belgie a Finsko, daleko za nimi se hraje "malé mistrovství" těch z dalekého východu.

Co může tuto předpověď změnit? Bojovnost a houževnatost oněch k posledním místům odsouzených, spojená s nepříjemným a nekonečným cestováním do zemí a měst "mimo" Evropu. Snaha Belgie vrátit se mezi tu lepší část společnosti a tradiční finská zarputilost.

Portugalsku již definitivně bude chybět Luis Figo, novou hvězdou týmu se stává Cristiano Ronaldo. Buduje se nové Portugalsko, to z devadesátých let minulého století a zejména z prvních let toho současného, patří historii.

Polsko na MS 2006 nepřesvědčilo, v této evropské kvalifikaci má tedy další příležitost navázat na úspěchy z let sedmdesátých. Ale u Poláků jeden nikdy neví, hrají podle toho, jak se probudí. A v sobotu 2. září se snad ani ze spánku neprobrali! Nezbývá jim nic jiného než věřit v nápravu v dalším utkání, které hrají příští středu, znovu doma, tentokráte se Srbskem.

A Srbsko? Je to vlastně také nováček, rozchod s Černou Horou mu možná příliš neublížil, zůstala zde zejména úžasná bojovnost, kterou doplňuje individuální technika. Atmosféra při domácích zápasech je víc než bouřlivá, fotbal se společně s basketbalem stal jakousi vlajkovou lodí národní hrdosti. Přivezou-li fotbalisté této země bod, případně všechny tři, z Polska a bude-li Portugalsko ze všech mezinárodních soutěží vyřazeno, stanou se Srbové jasným favoritem na postup. Kvalifikace je ovšem dlouhá, může dojít k celé řadě změn, která přinesou další překvapení. A kdo ví, co se dá očekávat od zápasů v Ázerbájdžánu, Arménii a Kazachstánu.

Závěr: Bude-li Portugalsko vyřazeno, nejedná-li se jen o takové "bububu" ze strany panstva, otevírá se možnost pro čtveřici Srbsko, Finsko, Polsko a Belgie. Vyrovnanou, ale kvalitou neoplývající. Při pohledu na ostatní skupiny se dá snad srovnat s "Céčkem", kde Bosna, Řecko, Turecko a Norsko jsou na tom asi tak stejně. Favorité na postup zde neexistují...


SKUPINA B

Když se skupiny losovaly, nikdo netušil, že Itálie a Francie budou v červenci hrát finále MS. A že zápas bude plný kontroverzí, že budou rozhodovat penalty. A že celá Francie bude chtít pomstít idol země, který se již nemůže bránit. Zinedine Zidane se rozhodl s fotbalem skončit, jeho následníci mají nyní jasný úkol: potupit Itálii, která se podle nich stala mistrem světa nespravedlivě!

Francouzi začali velice dobře a z pro ně spřátelené Gruzie si přivezli tři body. Pravděpodobně na palubě letadla se fotbalisté dozvěděli šokující, ale zároveň radostnou zprávu: jejich největší rival, "nenáviděná" Itálie, padl na kolena! Kdo se o to postaral? Jakýsi trpaslík jménem Litva!

Vraťme se znovu k názorům před prvním výkopem. Favorité by měli být jasní, Francie a Itálie. Ale radost a úsměv na rtech po rozlosování skupin, vidět nebyl. Ukrajina a Ševčenko? No to snad ne! Skotsko, kde se tak špatně hraje a skoro nikdy nevyhrává? Nic horšího nás potkat nemohlo! Litva a Faerské ostrovy? Tam je přeci hrozná zima a terény nestojí za nic! Gruzie? Horko, hrozné horko, a ta dálka! Nářky a zase jen nářky bylo slyšet ze všech stran.

Ale i tak: Itálie je jasný favorit, tým se příliš nezměnil, zdá se být ještě silnější než na MS 2006. Pomsta za poslední neúspěchy ve vzájemných zápasech s Francií byla sladká. Ale, je zde ono vždy přítomné slovíčko, ale... Jak se asi spí na vavřínech? Jsme mistry světa, každý se nás musí bát!

Jak jsme již psali, nemusí. Litva se nebála a bodík uhrála. Asi to fotbalistům z Pobaltí nebude nic platné a bod z Neapole jim do Rakouska a Švýcarska nepomůže. Na druhou stranu je docela pravděpodobné, že tento morální políček italské fotbalisty probudí a ve středu vyhrají. S kým že to hrají? Pozor - s Francií! A je zle! Francouzi se vrátili z výletu, jistě unaveni, ale tři dny odpočinku jim přijdou vhod a načerpají nové síly. Navíc zde bude domácí prostředí, sebevědomí, chuť srovnat účet za finále MS 2006 a jasná matematika: v případě výhry máme na Itálii pět bodů náskok! Komu tedy tato nečekaná situace pomůže víc?

V závětří vyčkává Ukrajina. Skupina je složena ze sedmi účastníků, v prvním kole měla volno. Ostrý start by měl být snadný, na rozehrání. Přivítá Gruzii, která bude společně s týmem z Faerských ostrovů asi nejslabší. Nelze očekávat, že by se Ukrajinci nepoučili a následovali Belgičany a Italy.

A je zde Skotsko, po Anglii nejsilnější z ostrovanů. Všem bylo jasné, že vedle "trojky" z Ukrajiny je tato "čtyřka" v pořadí kvality jednotlivých účastníků skupiny moc a moc nepříjemná. Skotové jsou jako počasí. To deštivé, pro tuto část světa typické, lze přirovnat k jejich síle, houževnatosti. Hra dlouhých pasů a nebezpečných centrů na výborné hlavičkáře, dokáže potrápit i ty nejlepší světové týmy. Ale vysvitne-li sluníčko, Skotové se promění v neškodné beránky. Začnou chybovat v obraně a v plné nahotě se ukáží velké taktické nedostatky. Mnohokrát se právě vlastní defenzivní hra, spolu s nedostatečnou předzápasovou přípravou, stala nejnebezpečnějším soupeřem, horším než jedenáctka, která se proti nim objevila na hrací ploše. Ale když mají chuť a vše jim vychází, nadílka je zaručena!

Litva vstoupila do kvalifikace nad očekávaní dobře a bude jistě zajímavé sledovat, jak se jí bude dařit v druhém kole, kdy přivítá právě Skotsko. Dojde k dalšímu překvapení?

Gruzie snad ještě nějaký ten bod získá, ale jiné místo, než to na konci "pelotonu" se od ní neočekává. Faerské ostrovy? Za všechny komentáře nechť promluví čísla: Faerské ostrovy - Gruzie 0:6, Skotsko - Faerské ostrovy 6:0...

Závěr: Francie a Itálie zůstávají favority, Ukrajina se bude snažit tuto dvojici kralující dnes světovému fotbalu sesadit z trůnu, Skotsko je velice nepříjemné. Litva překvapila, ale nic víc se asi nedá očekávat, Gruzie a Faerské ostrovy se řídí olympijským heslem, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se...


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
sansiro

Ve věku 64 let zemřel president Interu G. Facchetti...

Reagovat
smazaný uživatel

Upřimnou soustrast

Reagovat
HOST*alegre

Zítra vyjde článek o jeho sportovní dráze a životě...

Reagovat
HOST*alegre

Zítra vyjde článek o jeho sportovní dráze a životě...

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajina do toho ukážte Francouzum a Italum Ševa dávej góly Tymoshchuk dobře bráň a Shovkovsky hezky chytej.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele