Kuranyi: Ruský fotbal je lepší, než si lidé myslí

06.01.2011, 21:01
Aktuality
Světoběžník Kevin Kuranyi má za sebou první půlrok angažmá v Dinamu Moskva. Střelecky se mu dařilo, tým ale nesplnil cíl a po špatném jaru se na pohárové příčky neprobojoval. Přesto Kuranyi vůbec nelituje, že v létě ze Schalke zamířil právě do ruského klubu.

28letý Kuranyi se narodil v Brazílii, vyrůstal v Panamě a poté se nadlouho přesunul do Německa. V létě se vydal na ruskou misi, když podepsal lukrativní smlouvu s Dinamem.

"Opustit Gelsenkirchen bylo těžké, ale samotný přesun pak byl snadný. Asi je to tím, že už jsem žil v několika zemích. Navíc moje žena Viktoria mluví plynně rusky, takže šlo všechno snáz," říká.

Kuranyi přišel v průběhu sezóny. Dinamu nevyšlo jaro a na podzim se měl tým pokusit dostat se na pohárové příčky. "Náš cíl bylo páté místo, ale bohužel jsme ho nesplnili, uteklo nám o několik bodů," hodnotí německý útočník. "Oproti jaru jsme se hodně zlepšili. Neprohrávali jsme s nejlepšími týmy, takže jdeme správným směrem. Když vhodně posílíme, můžeme zamíchat s pořadím na špici tabulky."

Bývalý hráč Schalke či Stuttgartu věří, že přestup do Ruska byla správná volba. "Takhle jsem se rozhodl a nikdy jsem nelitoval. Jediná věc, která mě trochu trápí, je fakt, že ruská liga je nedoceněná. Zdejší fotbal je mnohem lepší, než je jeho reputace. Trochu mě to zaráží, protože ruské kluby hrají v evropských pohárech výborně," diví se.

Kuranyi také věří, že si ještě zahraje za německou reprezentaci. Po disciplinárních problémech s trenérem Löwem se nedostal do nominace na mistrovství světa. I když kouč podle svých slov vybral vhodnější hráče a předchozí konflikty nehrály roli. "Stále tomu věřím, reprezentaci mám v srdci. Ale zároveň tuhle záležitost vytěsňuji z hlavy, nechci se rozptylovat. Každý ví, že chci hrát, snažím se podávat co nejlepší výkony. Zbytek není v mých rukách," prohlásil Kuranyi.

Autor: Radim Šantrůček / fifa.com

Komentáře (139)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zachutnala mu vodka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

Dinamu fandím, má ten tým na boje o titul do budúcna ?...

Reagovat
slavik38

to by si měl vědět když jim fandíš, ne?

Reagovat
Mircu5

Reagovat
Pipo123

tak ale ligu nesledujem, to fandím ber ako príležitostne, s toho čo je v rusku alebo na východe tak ich mám najradšej, Semšov

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

takzvané pasivní fandění, zkouknu výsledky, nahodim smutného smahlíka a du se podívat na Ukrajinskou ligu kde fandim dalšímu týmu

Reagovat
božský John

Taková škola hrou.

Máš v tom zakombinovanej i zeměpis

Reagovat
smazaný uživatel

Nemají.

Reagovat
M.Vaza

Do budoucna právě moc ne..

Reagovat
smazaný uživatel

Kevine, nejsi jediný, kdo si to myslí .Jedno malé nevýznamné plus je alespoň v tom, že v diskusích o ruské lize tady na EF se většinou neobjevují zdejší hloupé děcka .

Ale dlouho to tak nebude, za pár let čekám jinou kávu. Do Ruska chodí každým rokem lepší hráči, zatímco opačným směrem jich odchází minimum. Fotbal je v Rusku stále více populární a s novými moderními stadiony konečně bude chodit tolik lidí, kolik si Premier Liga zaslouží .

Reagovat
božský John

Už možná letos nastane velkej boom...CSKA a Zenit půjdou v EL daleko ...

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA i Zenit EL(pohár UEFA) už celkem nedávno vyhráli, letos tam jsou navíc 2 další kluby, takže je velká šance, že se některý do finále dostane. Minule CSKA 1/4 finále LM příště čekám od CSKA i Petrohradu zase minimálně postup ze skupiny v LM. A pokud se nepletu, tak se Dinamo ještě může do EL kvalifikovat z domácího poháru

Reagovat
herbage

No, nevim. Mně spíš příjde, že ta kvalita ruských týmů spíš stagnuje

Reagovat
božský John

Není pravda, neustále posilují, rozšiřuje se špička...Spartak,Zenit,CSKA,Kazaň jsou schopný vyhrát ligu, v závěsu Dinamo a Loko, který maj peníze...z toho plyne,že kluby jsou neustále kvalitnější...

Reagovat
herbage

Kazaň upadá, Spartak je děsně náladový tým, Zenit na ten válec z minulosti nemá, Kazaň jde s výkony rovněž dolů a CSKA neumí naplno využít své síly

Reagovat
smazaný uživatel

a jak je na tom kazan?

Reagovat
božský John

Kazaň za poslední tři roky dvakrát vyhrála Premier ligu, letos byla 3., měla nejlepší defensivu, kdyby jí neodešel Bucharovem se Semakem do Gazpromu, tak tu ligu klidně mohli vyhrát nebo minimálně mohli víc potrápit suverénní Zenit. Dojeli na otřesnou ofensivu, spoléhali na Martinse a ten to nevytrh. Obrana je skvělá, záloha taky. Neupadá.

Spartak výborně nakoupil. McGeady se hned zabydlel na pravém křídle, patřil k nejlepším v lize, koupě bratrů Kombarovů je majstrštych, Dmitrij podle mě jednou potáhne sbornou. Všmu tomu šéfuje výbornej Alex a v útoku řádí Welliton. Částečně máš pravdu,že maj kolísavý výkony, ale to s příchodem jistýho Dikáně odešlo. Obrana je o rok zase zkušenější, jenom plus. Ba naopak, ten tým půjde nahoru a pro mě to je černej kůň EL. Neupadá

Zenit...k tomu se snad vyjadřovat nemusim. Snad jen, že prohrál poprvý ve 24. kole fakt, žádnej válec. Neupadá.

CSKA má výborný mladý mužstvo, kde to ještě sem tam kolísá (viz. letos docela průměrnej Dzagojev, ale místo něj napravo zářil Sekou Oliseh, prostě někomu to šlo víc, někomu míň). Bráně šéfuje výbornej Akinfejev, obranu řídil Ignaševič, kterej odehrál snad svou nejlepší sezonu. Záloha umí zahrát výborně,ale i blbě. Způsobeno tim, že tam maj mladý hráče, který ne vždy zahrajou 100( v tom s Tebou částečně souhlasim). Útok bezkonkurenční. Pokud se probere Dzagojev, tak to bude teprv válec...Neupadá.

Reagovat
božský John

A nezapomínejme na Amkar Perm, v obraně s bezchybným Belorukovem a v záloze s nejlepším pravým záložníkem ligy Pejevem a v útoku řádí fanotm Ristič !!!

Reagovat
kubys

Podle mě to byla provokace, zbytečné rozepisování.

Reagovat
herbage

Nejde mi o poslední tři roky, jde mi o poslední rok. Kazaň rok zpátky v LM excelovala, letos to byl naprostý propadák a že měla extra slabou skupinu. Alejandro Domínguez chybí, stejně tak Semak. Oproti loňské sezóně jsou slabším týmem. Že mají silnou defenzívu vím, ale v útočné fázi jim chybí ta TOP kvalita. Uvidíme, jak se jim podaří zapracovat Carlose Eduarda.

Spartak souhlas, ale hodně záleží, jak se Alex s Welligtonem vyspí a to je sráží dolů. Hráče mají špičkové, o tom žádná, teď jde o to předvést se i na evropské scéně.

Zenit není ten válec, co býval. možná že v lize je, ale v Evropě není, byť svojí skupinu EL vyhrál s přehledem. Pamatuji si Zenit, který přehrál Bayer Leverkusen, Bayern Mnichov, v superpoháru Manchester United a v Lize mistrů Juventus. Do tohodle Zenit jim velký kus chybí. Spaletti sice zapracoval na defenzívě, ale opět, ta ofenzivní část hry není tak promakaná, jako kdysi za Advocaata byla. Navíc mají obrovské finační prostředky a kupují hráče jako Bukharov, Rosina a spol., kteří se jim tam vůbec nehodí. Jejich koncepce se mi vůbec nelíbí

CSKA má výborný tým, ale opět, za Žirkova s Dzagojevem mi přišli lepší. Nyní mají neskutečnou kvalitu v útoku (Doumbia, Love) a na křídlech(Tošić, Oliseh, Honda, Dzagojev), ale střed zálohy a obrany je doslova tragický. Dokud neposílí na těchto postech, těžko mohou patřit mezi nejlepší evropské týmy, přitom mají na to. Co jsem viděl jejich zápasy, tak až příliš často nechají hrát soupeře a spoléhají na svojí extrémní kvalitu směrem dopředu. Měli by více osud utkání brát do svých rukou a jít aktivěnji za výhrou. Vždyť i na domácím stadionu jim dělala problémy Sparta, což by CSKA vážně dělat neměla. Vím, že nakonec vyhráli 3:0, ale ta výhra spadla domácím tak napůl sama do klína.

A Lokomotiv s Dynamem mají každý rok velké oči, ale pak s přehledem zapadnou do průměru. Takže celkově kvalita ruské ligy lehce roste, přicházejí kvalitní hráči ze zahraničí, liga je mnohem vyrovnanější, ale celkově ta síla top týmů lehce klesá, přičemž mají velký potenciál jít hodně nahoru, když vhodně doplní své kádry. Pro mě vrchol výkonů ruských týmů jsou CSKA 2006, Zenit 2008 a Kazaň 2009

Reagovat
smazaný uživatel

Dzagojev, když hraje, tak většinou uprostřed zálohy...Kolik si viděl vůbec zápasů RPL?

Reagovat
herbage

Přišlo mi, že střed Rahimić, Mamaev a Semberas, popř. Honda je vždy pevný a na křídlech se točí Tošić, Oliseh, Dzagojev a Gonzáles. Co jsem tak viděl, tak Dzagojev hrával buď levého záložníka, s tím že si sbíhal na střed nebo pdohrotového hráče, když CSKA hrálo na jeden hrot. Moc zápasů jsme neviděl, možná tak 5 a ještě ne celých, ale v evropských pohárech jsme viděl těch zápasů docela dost + sestřihy

Reagovat
kubys

CSKA doma to hlavně neskutečně podcenilo, vždyť Vágner vypadal, jako by ho to vůbec nezajímalo. (tím neříkám, že Sparta hrála špatně)

Ty si tady ale vymýšlíš svoje naprostou hloupé teorie, to, že ty týmy byly pár let zpět v neuvěřitelném laufu nemění nic na tom, že v současnosti prostě ten kádr kvalitnější mají ať se ti to líbí nebo ne. Opíráš se furt tady o Kazaň - Chori byla citelná ztráta to ano, ale daleko větší byli Bucharov se Semakem, však se na ně někdy podívej . oni jsou schopni se dostat do šance, ale tu tam prostě nikdo nepromění (kromě Kornilenka a Noboy , těm opravdu čest), navíc hra Rubinu je prostě pořád STEJNÁ!!! Když se koupí střelec, tak věř tomu, že budou prohánět i ty větší týmy Evropy.

Jinak vtip - "střed zálohy CSKA je neuvěřitelně slabý", to bych nechal opravdu bez povšimnutí, protože nevíš vůbec o čem mluvíš.

Jinak Zenit je letos tak nabušený, že klidně EL může opět ovládnout. Osobně ho řadím k největším favoritům, pokud v osmifinále přejdou přes Kazaň (pěkně si to maluji ), tak mají za sebou jednu z nejtvrdších zkoušek. Současný Zenit > Zenit 2007/2008

Jinak k těm tvým kecům jedna věc - vyjadřuj se o ligách, kterým alespoň zčásti rozumíš.

P.S.: Je to Dinamo ne Dynamo...

Reagovat
herbage

Promiň, omlouvám se, o Rahimiće s Mamaevem a Semberasem se pere půlka Evropy

Reagovat
kubys

Honda je vzduch? Jinak, to že se o ně nikdo nezajímá znamená že jsou špatní? MU má snad špatný střed zálohy?

Reagovat
herbage

Honda je stejný případ jako Dzagojev, toho taky nepočítám na střed zálohy, protože na jaře hrál jako podhrot a na podzim nastupovla převážně jako krajní záložník. Právě na CSKA jsem se asi těšil nejvíc, protože takovou ofenzivní sílu jako oni, to má málokdo. Love, Doumbia, Tošić, Dzagojev, Oliseh, Honda, Gonzáles, tomu se může rovnat málokdo. Kdyby hráli třeba ve složení Tošić, Mamaev, Honda, Dzagojev - Doumbia, Love, tak neřeknu ani popel, ale vždycky když sej se na ně podíval, tak hráli ve složení Oliseh/Honda, Rahimić/Šemberas, Mamaev, Oliseh/Gonzáles - Love, Doumbia/Necid, což je při talentu Dzagojeva škoda, on by měl být jejich tahoun. Ani jejich hra nebyla žádná velká pastva pro oči. Ke všemu jak mají odbrou ofenzívu, tak mají průměrnou defenzívu. Nemastný neslaný Nababkin, neohrabané "sestry" Berezucké, nadějný mladík Ščennikov a stálice Ignaševič. Když i tady zapracují a přivedou do obrany lepší hráče, tak z nich půjde strach

Reagovat
kubys

Psal jsi, že jsi viděl 5 zápasů, tak jak můžeš napsat, kde Honda hrál??? A ještě k tomu považovat Rahimiće za skoro člena základní sestavy?

Reagovat
herbage

5 zápasů nestačí, aby si člověk udělal obrázek? Mimoto, sleduji sestavy a z těch lze také hodně vyčíst. Rahimić koukám nehrál tak často, ale já na něj asi měl "štěstí". Ale hrával spolu s Mamaevem často Šemberas, což taky není žádný zázrak

Reagovat
kubys

Jinak Nababkin je dost dobrý, před sezonou jsem ho chtěl do Kazaně - kraje Nababkin, Ansaldi by byly hodně dobré.

Reagovat
herbage

Nababkin hrál před přestupem do CSKa skvěle, ale právě tady jsem četl, že jeho výkony jsou spíše zklamáním, než že by navázal na výkona z FK Moskva

Reagovat
kubys

Je to ale pořád nadprůměrný bek, výkony sice nejsou takové jaké předváděl v FK, ale i tak to není až tak hrozné, já bych ho rozhodně uvítal.

Reagovat
herbage

To ano. Spíš jsem chtěl tím naznačit, že jak mají dobrou ofenzívu, kde mají nejlepší hráče ligy, tak v zadních řadách nemají takovou konkurenci ani kvalitu

Reagovat
kubys

To tady ale nikdo nesrovnává, ta ofenziva má parametry evropských velkoklubů.

Reagovat
herbage

To má, právě proto jsem se na ně díval. Když to dobře poskládaj, ani Zenit jim stačit nebude

Reagovat
božský John

Já se s Tebou nechci dohadovat, poněvadž to postrádá smysl, když já sleduju ty týmy pomalu každej tejden a Tys je viděl 5x, ale rád bych Ti připomněl, že Ignaševič byl možná nejlepší stoper ligy, Ščenikov velkej nadprůměr, na podzim bych řekl,že výbornej a Berezucký mi přišli lepší, než sezonu předtim, navíc Nababkina může Berezuckej nahradit. Obrana není hvězdná, ale je dobrá. CSKA bylo co se týče obdržených gólů 3. v lize.

Reagovat
herbage

Ok, nebudu odporovat. Jen bych dodal, že za obrannou fázi mužstva není zodpovědná jen obrana, ale celý tým

Reagovat
božský John

A o tom se s Tebou přu? Bránit by měl celej tým,ale nejvíc primárně brankář a obrana, od toho tam jsou

Reagovat
Arbiter

Reagovat
kubys

A nechápu tvou argumentaci Rahimićem, který téměř nehraje...

Reagovat
smazaný uživatel

jak vlastně hraje Carlos Eduardo? po odchodu do Rubinu jsem o něm už asi neslyšel

Reagovat
kubys

Špatně, ze začátku se jevil jako dobrý kauf, potom hrál fakt průměrně, zranil se a opět hrál průměrně až podprůměrně. On v zápasech mívá občas geniální chvilku, ovšem jinak je neviditelný.

Reagovat
kubys

Kazaň upadá, no to snad není pravda.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Wagner z Lokomotivu do Gaziantepsporu

Spas Delev do Volgy NN

Reagovat
smazaný uživatel

Byl pořád zraněný, dobrý hráč, ale drahý.

Reagovat
smazaný uživatel

Redaktor Radim Šantrůček je původem Polák?

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Kdyby se jmenoval Szantruczek, tak jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

>>Kuranyi také věří, že si ještě zahraje za německou reprezentaci.<<

...sám řekl, že už nikdy nechce hrát pod Löwem a teď si to najednou rozmyslel?

Reagovat
smazaný uživatel

...na repre ať zapomene, jinak pro Kevina

Reagovat
smazaný uživatel

"..vybral vhodnější hráče a předchozí konflikty nehrály roli." No jasně Určitě byl v mnohem lepší formě a podal by lepší výkony než trojice Kießling, Gomez, Cacau

Reagovat
smazaný uživatel

než Kießling ne, než Mario s Cacauem ano

Reagovat
božský John

možná,že i jo. On byl na podzim opravdu výbornej ...v bundeslize by byl taky top

Reagovat
REPLIKATOR

Ale není lepší jak německý, tak proč si tam k.... lezl Ale aspoň místo tebe přišli Raul a Huntelaar

Reagovat
smazaný uživatel

třeba, protože na něj pískalo publikum, ikdyž v dresu Schalke snad nedal za sezonu méně jak 10 branek

Reagovat
smazaný uživatel

...tak teda v 1. sezoně u S04 vstřelil 9 branek

Reagovat
smazaný uživatel

na wiki ma 14 v ty prvni

Reagovat
smazaný uživatel

čerpám z EF, tam jich celkem bylo více, soustředil jsem se ale pouze na BL

Reagovat
smazaný uživatel

Je to velmi dobrá liga. Zvlášť v pohárové Evropě to kluby dlouhodobě prokazují. Taky jsem byl zaslepený, ale už to nejde přehlížet, tu kvalitu, co ruská liga nabízí. Kevin udělal dobře, že z Německa odešel

Reagovat
cristiano.K.

tak to nesouhlasím,místo toho,aby hrál LM tak hraje o střed tabulky v Ruský lize Ruská liga sice možná je před Holandskou,Belgickou,ale na Německou se stále nečape

Reagovat
božský John

O střed tabulky se hrát nemělo mno. V Dinamu měli velký ambice, minimálně poháry...a jaksi to nevyšlo

Reagovat
smazaný uživatel

Hele "zápalko", kde jsem napsal něco o tom, že je německá lepší než ruská? Nikde, pokud ještě umím dobře číst a psát. Jen jsem napsal, že udělal dobrý krok, za čímž si stojím.

Reagovat
cristiano.K.

a já tvrdím,že udělal dobře z finančního pohledu akorát

Reagovat
smazaný uživatel

Okay

Reagovat
božský John

V Dinamu je z něj hvězda, hraje se na něj. To mu svědčí

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si myslím. Jeho statistika mluví sama za sebe.

Reagovat
božský John

Reagovat
Arne

Vzhledem k financím asi udělal dobře, ale jinak... Teď tu čtu, že výhledově na titul nemají, Schalke ano. Zkrátka si pohoršil.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě Schalke neskutečně zklamalo. To co na podzim zahráli byl humus.

Reagovat
Arne

Mě částečně taky, částečně jsem to ale očekával poté, co tam Felix udělal takový vítr... Jak tě na podzim zklamali, tak tě na jaře příjemně překvapí, protože budou pokračovat tam, kde skončili teď v prosinci.

Reagovat
cristiano.K.

Přesně tak Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Dinamo má na titul, jen prostě měli smůlu a hráli špatně, kdyby to bylo naopak, věřím, že skončí v první trojce

Reagovat
$dolar$

Nemaji, kupuji nepromyslene moc drahe hrace, nemaji dobrou koncepci, mam je celkem rad, ale musi se tam hodne zmenit, aby bojovali o titul

Reagovat
smazaný uživatel

já je nenávidím ale hráče mají dobré, kdyby táhli za jeden provaz a hráli by jako tým, věřím tomu, že budou nahoře a ne tak v prd..., jako letos

Reagovat
$dolar$

Ale jo, nahore jo, ale primo o titul by podle me stejne nehrali

Reagovat
smazaný uživatel

RPL je tak vyrovnaná, že by klidně mohli. Na druhou stranu jsem rád, že jsou tam, kde jsou

Reagovat
Arne

No já nevím, spanhel mě v létě přesvědčoval, že Dinamo má perspektivy výborné a teď už je to jinak... Jinak on sám přiznal, že hlavní roli hráli peníze, takže říkám - v tomhle si polepšil, jinak prostě ne.

Reagovat
kubys

No tak ono totiž v létě vypadalo, že skupují supertým. Ten se ale nakonec nepodařilo skloubit dohromady, navíc prodali Kombarovce... No, já bych je taky neodepisoval, zamíchat pořadím nahoře můžou, i když do těch pravých bojů o titul asi nepromluví. Koneckonců do nich nepromluví ani Rubin, pokud nekoupí útočníka. (Nikdo neoponujte Lebeděnkem, už jsem to řešil s Johnem, že Ďaďun by mohl překvapit, případně vykoupení Dzjuby???)

Reagovat
Arne

Neboj, já Lebeděnkem oponovat nebudu, když nevím, kdo to je...

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nevite nekdo proc se jeste neupdatla fanta?

Reagovat
božský John

Protože všichni lemcaj colu

Reagovat
smazaný uživatel

Pozor pozor, ještě je tu sprite nebo mirinda, bacha na to

Reagovat
božský John

To jsou taky šlágry

Reagovat
Ligter

A co takový 7Up.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty na to jdeš od lesa koukám, pán je fajnšmekr

Reagovat
Ligter

Reagovat
Josifek

A ještě odporná Pepsi..

Reagovat
smazaný uživatel

Proč je Pepsi odporná? Mě třeba chutná víc jak kola. Ale globálně jsou to všechno humusy.

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Já ani jedno

Reagovat
Shevchenko

"Hmm, rozptylovat, zajímavé slovo. Může se člověk jenom ptylovat? Zavolám na linku důvěry a zeptám se jich." - Homer J. Simpson

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nevite nekdo proc se jeste neupdatlo posledni kolo ve FANTASY FOOTBALL. Diky za odpoved. (pisu znova aby se toho zase nejake zlobiva detatka nechytala)

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň dědo koukám že ti táhne už na 100, ještě 2 roky a bude to

Reagovat
Arne

Myslím, že tohle by řekl, ať už by pravda byla jakákoliv... Každopádně ty kecy o repre ať si nechá, posral si to sám.

Reagovat
centos

Co víc chtít než chuť..

Reagovat
smazaný uživatel

když jeho žena mluví rusky,tak to musel mít o hodně zlehčenou aklimatizaci

Reagovat
smazaný uživatel

ruska liga je velmi kvalitna, ale je to taky extrem, nemaju tym co ma na to aby vyhral ligu majstrov... alebo sa dostala nejak do semifinale (pri vsetkej ucte k ruskej lige) maju vela tymov co mou vyhrat EL (zenit,cska,spartak,kazan) ale zas tie slabe tymy v lige su naozaj velmi slabe... ale kvalitou uz predbehla aj holandsko...to vsetko tie financie, za par rokov to takto podla mna bude vyzerat aj v turecku

Reagovat
smazaný uživatel

Herbage, Herbage...

Reagovat
mike.84

strašně přecenovaný útočník. v repre nemá vubec co dělat. myslím, že on má vědět, že tou hadkou s Löwem si určo nepomoch

Reagovat
Arbiter

herbage se stal odborníkem nejen na ruskou ropu, ale i na nejvyšší ruskou fotbalovou ligu Vítej herbe

Reagovat
herbage

Nejsem odborník na ruskou ligu, od toho jsou tady jiní. Nevím kde berete, že se z něj dělám

Reagovat
Arbiter

protože se pouštíš do debat s lidmi, kteří tu ligu mají nasledovanou a rozumí ji líp, než ty a snažíš se je přesvědčit o své "pravdě"

Reagovat
herbage

Bavil jsem se spanhelem, kterého si vážím, který má podobný náhled na fotbal a který má o ruské lize ze všech lidí tady ais největší přehled. Já jsem nechtěl nikomu odporovat ani se hádat, jen někteří lidé potřebují dokázat, že nemám pravdu

Reagovat
herbage

PS: S tou topou bych se nepřipomínal, minule jsi se pěkně ztrapnil

Reagovat
Arbiter

neztrapnil, zásoby jsou, to, že je obtížnější se k ním dostat, to je jiná otázka

Reagovat
herbage

Jak je obtížnější se k nim dostat? Vždyť ty nic nevíš o ropných ložiscích, ani o těžbě ropy, apod. Jde právě o těžitelné zásoby a ty jsou realitvně dobře známy, na stovky let vážně těžko

Reagovat
Arbiter

s nynější technikou možná...

Reagovat
herbage

Viz má poznámka: nic nevíš o těžbě ropy

Reagovat
Arbiter

a já ti na to s klidem můžu odpovědět- vím

Reagovat
herbage

Vím, že nedouci jako ty se rádi chlubí svojí nevědomostí, tak povídej Jak ropa vzniká, kde se akumuluje a proč, jak probíjá těžba, jaká je maximální výtěžnost ložiska a proč?

Reagovat
Arbiter

nejsem takový šílenec, abych se tady rozepisoval, navíc úplně přesně všechny detaily nevím, avšak s tím "nic nevíš" mi můžeš vlézt na záda

Reagovat
herbage

Ok, tak mi jen řekni své prameny, odkud to víš a řekni mi, jaký technologický průlom nás ještě v těžbě ropy může čekat. Jde o vazkou kapalinu, která je vázaná v porézní hornině. V první fázi těžby ropa sama proudí k povrchu, protože horní vrstva plynu tlačí na ložisko ropy a ropa proudí sama ven nebo jí k tomu stačí malý tlak. V druhé fázi těžby musíš provést pomocné injektážní vrty, kdy pumpuješ do ložiska vodu, oxid uhličitý, či nějaký jiný plyn. Po čase ale již není cesta, jak výtěžnost ložiska zvýšit, protože zbylá ropa se přichytí k hornině a není způsob, jak jí dostat ven. Řekni mi, jak chceš tu výtěžnost nějak dramaticky zlepšit, to jsem zvědav

Reagovat
Arbiter

Vzhledem k tomu, že pracují na zvýšení životností solárních panelů, jistě pochopíš, že neznám věci, na kterých se pracuje a které se zkoumají. Ale proto, že vím, jakým způsobem funguje výzkum, jsem si jist, že se na něco přijde...Nebo ty snad sedíš ve výzkumných chemických laboratořích a vidíš, na čem lidé pracují? Nebo o tom máš něco nastudováno? Pak mi uveď zdroje.

Reagovat
herbage

Takže nevíš o těžbě ropy nic a zase jen něco plácáš. Těžba ropy není chemický problém, to je jen fyzika a geologie. Tady moc toho v laboratořích nevykoumáš. Ložiska jsou ukrytá hlobuko pod zemí a jediné co můžeš dělat je, že vrtáš do země díry. Ropné ložisko lze nejlépe popsat jako nasáklou houbu. Do houby můžeš také zavrtat brčko nebo soustavu brček. Do některých můžeš foukat, z jiných můžeš pumpovat, ale vždy velká část vody zůstane uložena v houbě a ty ji nemáš jak vysát. Nemůžeš jako ve skutečnosti houbu vyždímat nebo hodit na topení, uvědom si, že je hluboka pod zemským povrchem, takže asi tak. Takže stejně jako můžu prohlásit, že účinnost transfomátoru nikdy nepřesáhne 100%, tak stejěn tak mohu tvrdit, že každé ropné ložisko má svojí maximální výtěžnost a zbytek ropy zůstane navždy hluboko pod zemí(v horizontu staletí, ne milionů let). Tady žádný velký technologický skok čekat nelze, stejně jako třeba ve vývoji transformátorů. Třeba účinnost vysokovýkonového trafa je 99,7%, ale vyvíjí se supravodivá trafa a s účinností až 99,99% Je to sice o řád vyspělejší technologie, ale jen 0,3% pokrok vpřed. Pochopitelně má i řadu jiných výhod, ale smysl ti je doufám jasný. Mimojiné čerpám od geologa Václava Cílka z knihy Nejistý pramen, kde popisuje jak vznik ložiska, tak kde taková ložiska vznikají, jak probíhá těžba, jaké jsou postupy, atd. Dále můžeš třeba najít info na stránkách oildrum.com, kam často píší vysloužilí ropní geologové, které se průzkumem ložisek a těžbou ropy zabývají celý život. Těžba ropy je nesmírně složitá, jsou nové postupy při průzkumu ložisek. Pro každé ložisko se volí jiný postup metody těžby, provádí se koordinace injektážních vrtů a těžěbních vrtů, ale nějaký průlom v těžbě lze těžko očekávat, tohle není kvantová fyzika, ale převážně geologie a ta výtěžnost je jednou daná a my se jí můžem jen limitně blížit

Reagovat
Arbiter

A já ti tvrdím, že to je i chemický problém, to, jestli tomu věříš, či nikoliv, odmítáš nebo neodmítáš, mi je docela ukradené a rozepisuj se o tom jak chceš. Jen pokud v této pozici budeš i nadále setrvávat, každý uvidí, že výzkum není ani trochu tvou silnou parketou.

Reagovat
herbage

Tak chemie je podobor fyziky, takže nevím o co ti jde. Jen mi prosím uveď, jak přesně ty nové těžební metody mají vypadat, jaký je jejich princip, co se při nich zkoumá v laboratořích, apod.? Právě že narozdíl od tebe potuchy mám. V laborce se dělají rozbory ropy, apod., ale o metodách těžby rozhodují ropní geologové, kteří analyzují ložisko a rozhodují, jaká metoda těžby se použije. Ostatně těžba ropy není žádný vědní obor a nové metody těžby se testují rovnou na ložiscích, maximálně se počítají na nějakých počítačových modelech. Vtipné je ale to, že nejen v minulé diskus, ale i v té dnešní se chováš jako totální ignorant, který si myslí, že své chatrné vědomosti z vývoje fotovolatických panelů může přenést i do jiných a zcela odlišných problematik, jako je těžba ropy. Jen se dále shazuješ

Reagovat
herbage

Jinak neuvedl si zatím žádný argument, ani zdroj svých poznatků o těžbě ropy, ty chytrolíne

Reagovat
Arbiter

mimochodem, herbe, už jsi měl holku?

Reagovat
herbage

Už jsem to zde jednou řešil a odpověď zůstává stejná. Své soukromé záležitosti na EF neřeším a ani nebudu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co, už si pamatuješ, kdy byla první ropná krize?

Reagovat
Arbiter

Reagovat
herbage

Jako by přesný rok byla nějaká veledůležitá informace. Mně spíše zajímá, kdy bude ta třetí

Reagovat
smazaný uživatel

Když už se o něčem snažím fundovaně hovořit, neměl bych mít v dataci guláš, vyznívá to pak dost nevěrohodně.

Reagovat
herbage

Zrovna první ropná krize mě příliš nezajímá, kdy přesně byla, ani jaké byly její příčiny, ale jaké byly její důsledky. Jde mi více o souvilosti, než faktografická data

Reagovat
Arbiter

mně

Reagovat
herbage

Reagovat
božský John

Prosim vás, neřešte takový kraviny...aspoň tim nezasírej sekci Rusko ...

Reagovat
Arbiter

100. pro ruskou Premier Ligu

Reagovat
kubys

Reagovat
centos

Tak, "Rusáci", a máte po diskusích

Reagovat
božský John

Přišel centos a je to v prdeli

Jinak ..

Reagovat
centos

Já jsem známý diskusokazič, ale to samo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele