KRÁLOVSKÝ POVOLEBNÍ GULÁŠ

11.07.2006, 11:20
Aktuality
Real Madrid má po volbách. Všichni jeho příznivci věří, že do čela tohoto klubu byl zvolen ten správný člověk, který přivedl toho správného trenéra a za ním zase přijdou ti správní hráči. A ti společně dosáhnou těch správných výsledků. Budiž jim přáno! Nebude-li tomu tak, po konci této sezóny budeme moci říci: "Budiž jim země lehká!"

Ale jak známe Real, je více než pravděpodobné, že se ani konce sezóny nedožijí. Život je někdy krutý a ten "královský" obzvlášť!

Věřte prezidentům! Vždyť ony se ty volby v Realu Madrid v mnohém podobaly těm ostatním, v kterých se po celém širém světě volí politici do funkcí poslanců, senátorů, předsedů vlád, atd. Sliby, sliby a zase sliby! Zvolíte-li mne, splním! Již jste mě zvolili? Výborně! Že jsem něco sliboval? Tak to jste špatně slyšeli, to jsme si nerozuměli. Ale zdá se, že Calderón by mohl být výjimkou. On totiž slibuje i po svém zvolení a do 15 dnů prý všechny nevěřící Tomáše přesvědčí a přivede do Realu Madrid všechny fotbalisty, co doopravdy umějí kopat do míče!

Ramón Calderón nabídl místo viceprezidenta Juanu Palaciosovi, jednomu z poražených kandidátů, ale ten hrdě odmítl. Zatím. Robben a Kaká prý neodmítli. Calderón slibuje další: Cannavaro, Emerson, Zambrotta, Diarra. Capello je bude mít k dispozici! Skvělé, galácticos rozšíří svou vlastní Mléčnou dráhu o další hvězdy. Zůstane Beckham, pravděpodobně, Ronaldo, asi, Capello mu jasně vzkázal: "Buď budeš běhat nebo 'poběžíš'!"

Samozřejmě, že i ostatní mají zájem, hlavně ti, kteří v minulém roce, ale vlastně i v tom předešlém, spíš připomínali hvězdný prach než zářící hvězdy na obloze jménem La Liga. Odejít chce Roberto Carlos, Julio Baptista by měl být součástí "Operace Arsenal", tedy obchodu Cesc - Real. Ale Fábregas již jasně řekl, že dává přednost podepsání smlouvy s Arsenalem a pokračovat v anglické lize.

Ruud van Nistelrooy, další jméno, které chce, nebo lépe řečeno chtěl, mít Capello na soupisce, dává přednost Bayernu Mnichov. Kdo to tvrdí? Sám Karlheinz Rummenigge. Ale tento Nizozemec není jediným, který chce změnit prostředí a opustit Manchester. Cristiano Ronaldo je tím dalším. A kam s ním? Do Realu! On by sice rád také do Barcelony, ale tam o něj není zájem.

A když jsme již u mistrovské Barcelony, musíme se zmínit o tom, že i ta se stala obětí voleb v Realu. Pravda, ne celá, ale jeden z hráčů zcela určitě! Alespoň tak to tvrdí Joan Laporta. Juan Palacios totiž sliboval Andrése Iniestu a ten o tom ani nevěděl. Chudinka malá, tedy mladá, prohlásil Laporta. "Jeho mládí a nesmělost zapříčinily, že ihned nereagoval a nevydal prohlášení o této předvolební lži jednoho z kandidátů! Jedná se o fotbalistu mimořádných kvalit, Barcelona s ním počítá jako s dirigentem celé jedenáctky na hrací ploše, on sám tvrdí, že u nás chce zůstat po mnoho dalších let."

Zase jen řečičky? A proč tedy Laporta odmítl žádost hráče o mírné vylepšení smlouvy, která byla v roce 2004 obnovena a prodloužena do 2010?

Ale vraťme se závěrem znovu do Madridu. Real prý ztratil onen vítězný duch, který byl tomuto klubu vlastní po desítky let. Něco, co ho odlišovalo od ostatních. Hezky se to poslouchá, hezky se to čte. Real Madrid je ale především klubem španělským. Královská rodina si na něm moc zakládá a celé Španělsko si zase zakládá na této monarchii, byť již není královstvím a oficiálně stojí v čele této země volený předseda a jeho vláda.

Samozřejmě, v globalizaci hranice přestávají mít smysl, nejen kluby, ale i reprezentační týmy se staly pomalu mezinárodním výběrem. Ale jaký že to duch znovu nastolí Capello v Realu Madrid? Stačí si jen přečíst jména jeho nejbližších spolupracovníků: Italo Galbiati, druhý trenér; Giancarlo Corradini, pomocný trenér; Massimo Neri, zodpovědný za fyzickou přípravu; Franco Tancredi, trenér brankářů. Moc španělsky ta jména nezní, že?

Ale bude-li ten duch vítězný, jako jsme viděli u reprezentace Itálie na MS 2006, nikdo se na Capella zlobit nebude. Ani ti nejzarytější zastánci všeho, co je jen a jen španělské!

Real Madrid se tedy na sezónu 2006/07 připravuje. Po svém, tak jak je u něj zvykem. Nákupem hvězd, hotových fotbalistů. Bude pro dobro věci, vrátí-li se ke své perfektní hře, kterou nás okouzloval. Všichni, kteří máme fotbal rádi, ať fandíme komukoliv, se jistě s chutí podíváme na pěkný zápas, plný emocí, gólů, fintiček, parádiček, nádherných pasů, fantastických zákroků brankářů. A to by nám mohl Real Madrid v blízké budoucnosti nabídnout. Na jedno by ale neměl zapomenout. Brazílie přijela do Německa jako jasný favorit. Co jméno, to hvězda. Stejně jako v Realu. Ale nikdo jim nepřinesl vodu. Kdo ji bude, v přeneseném slova smyslu, nosit v Realu?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (395)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele