Kouče Manciniho u italské reprezentace střídá Spalletti

18.08.2023, 20:25
Aktuality
Luciano Spalletti (© AFP)

Novým trenérem italské fotbalové reprezentace se stal Luciano Spalletti. U týmu úřadujících mistrů Evropy nahradil Roberta Manciniho, který v neděli nečekaně rezignoval. Příchod Spallettiho dnes oznámila italská fotbalová federace na svém webu.

Čtyřiašedesátiletý kouč dovedl v uplynulé sezoně Neapol k prvnímu ligovému titulu po 33 letech. Poté odstoupil, aby si dopřál volno. Podle médií Spalletti podepíše s federací tříletou smlouvu.

Mancini vedl italský národní tým od roku 2018 a předloni s ním vyhrál odložený kontinentální šampionát po finálovém vítězství nad Anglií ve Wembley. Podle médií by měl převzít reprezentaci Saúdské Arábie.

"Vítáme Spallettiho. Národní tým potřeboval vynikajícího trenéra a jsem moc rád, že to přijal. Jeho nadšení a schopnosti budou zásadní pro výzvy, které Itálii čekají v příštích měsících," uvedl šéf italského fotbalu Gabriele Gravina v prohlášení.

Podle italských médií může Spallettiho angažování vyvolat soudní spor. Trenér se totiž při odchodu z Neapole zavázal, že rok nebude nikde trénovat. V opačném případě má jeho poslední zaměstnavatel nárok na kompenzaci ve výši tři miliony eur (72 milionů korun). Právní zástupci italské fotbalové federace tvrdí, že se to týká jen klubů. Šéf Neapole Aurelio De Laurentiis trvá na tom, že má nárok na odstupné i za Spallettiho působení u reprezentace.

Spalletti vede Neapol od léta 2021. Letos se stal nejstarším koučem, který ovládl Serii A. Jeho tým navíc došel v Lize mistrů do čtvrtfinále a zaujal ofenzivní hrou. Dříve vedl také Inter Milán či AS Řím, s kterým dvakrát vyhrál Italský pohár. Se Zenitem Petrohrad získal dva ruské tituly.

Itálii povede Spalletti poprvé 9. září v třetím zápase kvalifikace mistrovství Evropy 2024 na hřišti Severní Makedonie.

Autor: ČTK

Komentáře (13)

Přidat komentář
Beči

Skvělý trenér, který se u repre určitě neztratí, ale tak nějak tedy zpětně nechápu ten jeho odchod z Neapole, když očividně pracovat chce. Nebo tam byly nějaké spory s De Laurentiisem?

Reagovat
Slavia10

Nevím, jestli vyloženě nějaký konkrétní spor. Spíš to muselo být na psychiku náročné a neměl už na ADL nervy.

Reagovat
exot12

Tak to že to vzal nedáva ešte väčší zmysel po tom, čo hovoril Mancini, že mu prezident chcel kecať do zloženia realizačného tímu, to si potom veľmi nepomohol

Reagovat
Salfovic

To šlo rychle. Asi jako až skončí Šilhavý a hned to vezme Skuhravý.

Reagovat
Salfovic

RE: Suchopárek, co tam kurva dělá Skuhravý.

Reagovat
smazaný uživatel

To by mě taky zajímalo. Skuhravému by s jeho CV mohl nabídnout pozici u repre jedině totální kretén, v případě Suchopárka stačí poloviční kretén.

Reagovat
Keeper117

Skuhravý je skvelý tréner. S Podbrezovou hrá s mladými hráčmi krásny a dominantný futbal aj proti väčším klubom. Ako voľba k repre do budúcna prečo nie

Reagovat
smazaný uživatel

Já ti nevím, ale myslím si, že to je úplně jiný level.

Reagovat
Modi6

Hodně štěstí !!

Mancini skvěle začal. Titul mistrů Evropy ale pak přišel propadák. Itálii chybí střelci. Hrotoví útočníci !

Reagovat
fabec1222

Žádnej propadák, Materazziho kletba.

Reagovat
10

Logická volba. Zasloužená role za jeho kariéru.

Ale stejně mám pocit, že je víc stavěnej pro práci v klubu, než v repre. Obávám se, že ten jeho fotbal do hráčů během srazů nedostane. Málokdo hraje tak pevně definovaný a strukturovaný fotbal, jako Spal, to chce čas a každodenní práci. Snad se mýlím, 3. MS bez Itálie v řadě by byla tragédie...

FORZA AZZURRRI!

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhou stranu vzal utraoeny Řím a za 14 dni jsme hráli pěkný a účinný fotbal.

On zas něco vymyslí, jak využít kádr.

Reagovat
Kucka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele