Kouč nigerijské "17" věnoval další zlato prezidentu Jonathanovi

10.11.2013, 14:21
Aktuality
Velká euforie zavládla opět v Nigérii, která se po triumfu dospělé reprezentace na nedávném Africkém poháru národů čerstvě může pochlubit také prvenstvím mezi sedmnáctiletými. Eagles se k rekordnímu zlatu prošli ve velkém stylu a také ve finále hravě přehráli obhájce z Mexika...

Přitom určitě není náhodou, že Nigerijci historický čtvrtý triumf na mistrovství světa do 17 let zažili zrovna na asijské půdě. Tam totiž nejcennější kov vytěžili také ve všech předešlých třech případech. Nejprve to byla roku 1985 Čína, pak o osm let později Japonsko a nejčerstvěji roku 2007 Jižní Korea - letos se hrálo ve Spojených arabských emirátech.

A nadšený trenér Manu Garba po finálové výhře 3:0 nad úřadujícími mistry z Abu Dhabi děkoval mimo jiné samotnému prezidentu nejlidnatější země kontinentu. "Tato trofej je pro pana prezidenta Goodlucka Jonathana, který v nás pevně věřil navzdory skutečnosti, že jsme na Africkém mistrovství skončili až druzí," vrátil se Garba k hořké penaltové porážce od Pobřeží Slonoviny.

Ty se nakonec s turnajem loučily ve čtvrtfinále. Naproti tomu Nigérie se mistrovstvím prohnala doslova jako uragán. Ze všeho nejdříve smetla v osmifinále Írán 4:1, což bylo také naposled, kdy na šampionátu inkasovala - následně už ani Uruguay ani Švédsko ani Mexiko nenašly na nigerijské zásahy odpověď.

Dohromady ve vyřazovací fázi mladí Orli skórovali 12krát, což je rekord akce od přechodu na formát o 24 účastnících. (Čili mimochodem právě od donedávna posledního nigerijského zlata z roku 2007, o které se Manu Garba zasloužil alespoň z pozice asistenta trenéra.) Zároveň vzhledem k dominanci nigerijských nadějí není příliš divu, že africký zástupce sklízel úspěchy rovněž na poli individuálních ocenění.

Šestigólový ofenzivní záložník Kelechi Ilheanacho si odnesl alespoň stříbrnou kopačku pro druhého nejlepšího střelce turnaje a také cenu pro nejužitečnějšího hráče. Jeho spoluhráč Dele Alampasu byl pak oceněn jakožto nejspolehlivější brankář mistrovství, zatímco celý nigerijský kolektiv vrchem obdržel cenu fair-play. V průběhu svého velkolepého tažení byl totiž donucen sáhnout ke žlutému zákroku všehovšudy v šesti případech.

Autor: Tomáš Daníček / bbc.co.uk

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Goodluck Jonathan

Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem se začal smát

Reagovat
smazaný uživatel

Negerijská sedmnáctka.

Reagovat
Filip12

Afric Simone ?

Reagovat
Alons0

Nigerijská sedmnáctka s věkovým průměrem 24,5.

Reagovat
Filip12

Reagovat
Cipinho

Reagovat
JacoBee

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

tak to mas urcite plny zoznam hracov s falesnym datumom narodenia do toho,sem s tim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Vypada jak nejakej barovej jazzovej zpevak.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tohle jsem chtěl napsat

Reagovat
Filip12

Afric Simone no

Reagovat
Ligter

Nebo skoro jak čtvrtý člen Run-D.M.C.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
EAG le grand amour

černej rabín

Reagovat
smazaný uživatel

Má klobouk, takže je to jasnej KAUBOJ

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele