Koubek řadí postup do čtvrtfinále na úroveň titulu, tetování tentokrát neplánuje

15.03., 08:36
Aktuality
Miroslav Koubek (© AFP)

Trenér Miroslav Koubek zařadil historický postup s plzeňskými fotbalisty přes Servette Ženeva do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy na stejnou úroveň jako domácí titul s Viktorií z roku 2015. Dvaasedmdesátiletý kouč po jednom z vrcholů kariéry vtipkoval, že si užil nervy drásající prodloužení i penaltový rozstřel. Na tiskové konferenci jako bývalý brankář vyzdvihl výkon gólmana Martina Jedličky, který zlikvidoval během utkání několik šancí a poté dva pokutové kopy.

Koubkovi se jako prvnímu trenérovi v historii klubu povedlo dovést Viktorii v evropských pohárech do čtvrtfinále. "Řadím to na stejnou úroveň s titulem, ale kérku si neudělám," vtipkoval Koubek, který si na památku ligového titulu pořídil tetování. Názor by možná přece jen změnil, pokud by jeho svěřenci došli až do finále. "Nechal bych to otevřené," usmál se.

Přestože je nejstarším trenérem české ligy, bezbrankovou nervy drásající odvetu a závěrečný penaltový rozstřel si prý užíval. "Jak stárnu, asi mi to dělá i dobře. Nehroutím se u toho, jsem nad věcí. Není to špatné. Srdce mi nebouchá nějak přehnaně, že by se rvalo ze saka. I když já sako nenosím," žertoval Koubek. Ihned po zápase mu gratulovala manželka. "Přečetl jsem si od ní esemesku: Gratuluju, ale kdo má ty nervy vydržet," doplnil Koubek.

Západočechy v základní hrací době několika zákroky podržel brankář Jedlička. Vrcholné momenty si nechal do penaltového rozstřelu, v němž zlikvidoval dva pokusy. "Skvělý zápas od Martina. Byl z našeho pohledu jeho hrdinou, podržel nás, zejména v 90. minutě při hlavičce Antunese. Pochytal pět šest těžkých střel. Jsem bývalý gólman, šlo o chytatelné střely. Až na tu z 90. minuty jsme soupeře nepustili pro brankáře do až tak neřešitelných situací," mínil Koubek.

Jedlička se vrátil do Plzně v zimní přestávce po hostování z Bohemians 1905 poté, co Jindřich Staněk přestoupil z Viktorie do Slavie. "Martin měl nejvíc práce za dobu, co se vrátil z Bohemians a zastal ji skvěle. Chytal bez chyby, naprosto jistě. Byl nejvýraznější postavou zápasu," podotkl Koubek.

Před rozstřelem byl klidný. "Říkal jsem, že utkání může rozhodnout jediný gól, nakonec ani ten nepadl. Penaltový rozstřel byl na pořadu naší dopolední rozcvičky, počítali jsme s touhle variantou. Dopolední nácvik nám napověděl, byli jsme si skoro jistí, kdo bude kopat. V případě Martina Jedličky jsem klidný od první chvíle, co přišel. Je to pro mě velice příjemné překvapení," uvedl Koubek.

Coby bývalý gólman Jedličkovi před rozstřelem neradil. "Já ne, ale Matúš Kozáčik. Je to skvělý a pracovitý trenér brankářů, kluci mají vždy nastudované, kam to soupeři kopou. Důkazem byla první penalta. Martin se nehnul a šlo to doprostřed. Já se do toho nemotám, už ani nevím, jak se brankáři trénují," řekl s úsměvem.

Západočeši v součtu s kvalifikací ani ve čtrnáctém utkání této sezony Konferenční ligy neprohráli. "Je to dlouhá cesta a jsem rád, že stále pokračuje. Geneze byla speciální, málem jsme vypadli v předkole v Kosovu s Dritou. Vybojovali jsme vydřené vítězství penaltou v poslední minutě. Tam se to začalo lámat, zesílila morálka mužstva. Každým úspěšným krokem a dobrým rozehráním skupiny sílilo naše sebevědomí, mladí kluci nabírali evropské zkušenosti. Měli jsme velmi náročné mise, dvakrát jsme letěli do Kazachstánu. Hlavní příčina je v obrovské morálce celého mužstva. I dnes to bylo vítězství morálky a vůle," řekl Koubek.

"Máme v týmu spoustu hráčů, co mají za sebou velké kariéry a nehrají pravidelně. Týmu to neškodí, jsou tak profesionální, že když to řeknu jednoduše, tak nezlobí. Poslední dobou dostává více šancí mladší generace, ti jsou hladoví. To nám dává sílu. Je to dobrá parta, která dobře trénuje, sama si kontroluje a nastavuje atmosféru. Nemáme žádné střety, je zde dobré klima," uvedl Koubek.

Vysněného soupeře pro čtvrtfinále nemá. Nad otázkou, zda jeho svěřenci mají na to dojít až do finále, se jen pousmál. "To je velmi odvážný dotaz. Do toho bych se nepouštěl a nechal to otevřené," dodal s úsměvem.

Autor: ČTK

Komentáře (2)

Přidat komentář
Infeld Prácheňský

pan Trenér Koubek

Reagovat
fabec1222

Stará mu ho zakázala

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele