KOTRBU V BRNĚ STŘÍDÁ MAZURA

17.10.2005, 20:36
Aktuality
Mráz po zádech dnes zřejmě přeběhl mnoha brněnským fanouškům, když dnes v podvečerních hodinách vedení celku 1. FC Brno na mimořádné tiskové konferenci oznámilo, že trenér Kotrba byl propuštěn. Nejeden fanoušek však toto rozhodnutí určitě uvítal. Jiřího Kotrbu střídá ve funkci hlavního trenéra bývalý kouč Drnovic, Josef Mazura.

Kotrba si po devíti kolech Gambrinus ligy s Brnem nepřipsal jedinou ligovou výhru a jeho bývalý tým je jasně poslední s pouhými pěti body za pět remíz. Jediné dvě výhry v letošní sezóně si tak Kotrba připsal v Poháru ČMFS, kde Brno porazilo Ostrožskou Novou Ves 8:0 ve druhém kole a Dostu Bystrc 1:0 v kole třetím.

"Jaktože ještě stále není odvolán?", divili se zřejmě fotbaloví fanoušci už po několika kolech brněnského trápení. Celá záležitost ale nebyla tak jednoduchá, asi každý si pamatuje třízápasovou sérii, kdy Brno pokaždé přišlo o body až v nastaveném čase a celkově se tak z devíti ligových zápasů stalo čtyřikrát. To ale samozřejmě brněnské fotbalisty neomlouvá, totéž si myslela i většina skalních příznivců týmu z jihu Moravy.

A proč tedy vedení s odvoláním tak dlouho váhalo? Důvodů bylo několik, kromě již zmiňovaných smolných zápasů to byla také údajně smlouva, kterou měl Kotrba v Brně podepsanou. Podle neověřených informací měl Kotrba dostat za vypovězení smlouvy velké odstupné. Tím největším pojítkem Kotrby a Brna však ale byla obrovská podpora skalních příznivců. A to i po posledním ligovém zápase, doma proti Jablonci, kdy Brno remizovalo 1:1.

Již před zápasem se hojně spekulovalo, že tento duel by mohl být pro bývalého kouče Sparty a Českých Budějovic klíčový. A po remízovém neúspěchu se vedení Brna vyjádřilo, že rozhodne až na úterní schůzi. Věci ale dostaly rychlý spád a Kotrba byl odvolán již dnes.

"Neuvažuji, to je záležitost někoho jiného," komentoval ještě odpoledne Kotrba dotazy novinářů, zda neuvažuje o své rezignaci. Ten "někdo" ale tuto záležitost opravdu začal řešit: "Situace se vyvinula tak, že jsme ji museli řešit. Josef Mazura se funkce ujme zítra dopoledne," řekl brněnský boss Jarůšek.

Ve zlém se ale Kotrba s Brnem neloučil, což potvrdilo i vedení na tiskové konferenci: "Naše rozhodování nijak neulehčilo, že trenér Kotrba je u brněnských fanoušků oblíbený a upřímně nás mrzí, že to všechno dopadlo takto. S panem Kotrbou jsme se dohodli. Obě strany konstatovaly, že spolupráce byla výborná, a také pana Kotrbu velice mrzí, že z Brna odchází. Ke klubu i jeho okolí si vypěstoval opravdu vřelý vztah. Ale všichni vidí, kolik máme bodů, takže bylo třeba učinit závažné rozhodnutí," uvedl místopředseda brněnského představenstva Roman Pros.

Své pocity pak novinářům sdělil i samotný nový kouč Mazura: "Do Brna se moc těším, prožil jsem tu svá nejlepší fotbalová léta a chci mužstvu pomoci dostat se ven z krize. Detaily samozřejmě neznám, ale myslím si, že nejvíc mužstvu chybělo právě ono vítězství, ke kterému v řadě utkáních nemělo daleko."

Mazura ovšem pro Brňáky není nikým neznámým. Tento kouč, který předtím působil tři roky v Drnovicích, byl členem mistrovského týmu Zbrojovky Brno z roku 1978. "Nabídku jsem dostal dnes a rozhodoval jsem se dvě minuty. Na práci v Brně se těším, i když vím, že mě čeká náročný úkol," doplnil ještě Mazura, který dále uvedl, že nemá důvod přerušovat spolupráci se současnými asistenty Soukupem a Horáčkem.

Právě v tom ale bude spatřovat hodně fanoušků velký nedostatek. Již za časů před několika lety, kdy se ve funkci hlavního trenéra několikrát vystřídali Večeřa s Jarůškem, byla mezi trenérem a některými hráči až příliš přátelská atmosféra, či spíše lépe řečeno kamarádská. Hráči toho pak zneužívali a neměli důvod se příliš snažit, protože místo v sestavě měli vlastně jisté. To se ale právě s příchodem Kotrby změnilo a hráči museli začít na trénincích dřít, což dříve nebývalo samozřejmostí. A již první reakce na fóru oficiální brněnské internetové stránky naznačují, že se hodně fandů bojí, aby vše zase nespadlo do starých kolejí.

Jak se tedy novému kouči Mazurovi bude v Brně dařit a zda si získá oblibu fanoušků, ukáže až čas. Cesta za první výhrou v sezóně ale bude těžká - příští kolo hraje Brno v Olomouci a to následující doma hostí rozjetou Slavii.


Autor: Jan Werner

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

fakt absolutní demence ze strany vedení, hrály jsme pohledný fotbal jen nám chybělo tolik potřebné štěstíčko, nechcu Mazuru podceňovat, ale myslím že jsme si tím podepsali pozvánku do druhý ligy...

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže taky se mohlo stát, že bychom s Kotrbou do konce ligy nevyhráli žádný zápas. Mazura je rozumným řešením. Pořád dokola tam cpeme Večeřu nebo Jarůška, ti by to teď ale asi nevyřešili (Večeřa možná jo, ale z Jihlavy by neodešel) a drahého trenéra odjinud si můžeme dovolit tak jednou za 5-6 let, takže na nás v podstatě zbyl Mazura. Mohl to být jen on nebo Rabušic, nikdo jiný takový zkušenosti s první ligou nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

ale Mazura se ma taky cim pisnit, z Drnovicema zatim ve druhy lize dve vyhry, to je vazne trenerska posila jak se patri

Reagovat
smazaný uživatel

Kotrbu budeme ještě do konce sezony platit, takže další drahý kouč nepřipadal v úvahu. Kterého levného by jsi teda chtěl? Nebo bys nechal Kotrbu?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja bych nechal Kotrbu, v konecnym dusledku by to pak bylo daleko lepsi. Tohle proste nebyl vubec dobrej tah a do roka budeme trenera menit zase. Je mozny ze v te dobe uz Jihlava vyhodi Veceru a ten pujde sem coz uz uplne vidim. Tohle je zamotanej kruh do kteryho sme se pocinaje vyhozenim Kotrby vratili.

Reagovat
smazaný uživatel

A máme tu další problém, jako kdyby jich snad bylo málo. Tvého názoru je asi drtivá většina brněnských fanoušků a reálně hrozí jejich "válka" proti vedení klubu. Fakt zajímavé. Ve Spartě chtěli fans za každou cenu vyhodit a v Brně ho zase chtěli v každém případě udržet. Ale podle mě, zatímco na Spartě to Křetínský udělal pozdě, tak tady k tomu došlo v pravý čas.

Reagovat
smazaný uživatel

však po sezóně k nám půjde opět Večeřa, ten už má aspoň nějaký zkušenosti s dostáváním týmu zpět do první ligy

Reagovat
smazaný uživatel

merengues polozim ti otazku: myslis si ze ten trener vydrzi do konce sezony? podle mne kdyz ho nevykopnou do konce letosni sezony, tak pak tu dalsi na podzim jako ted Kotrbu

Reagovat
smazaný uživatel

Ale cílem je záchrana, kterou asi udělá. Musíš si uvědomit, jakých výsledků jsme pod Kotrbou dosahovali. Pod Mazurou už to horší být ani nemůže. Kdybych měl odpovědět, tak spíš si myslím, že do konce sezony vydrží.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja to zhrnu takto - Mazurovi sice neverim, ale byl bych milerad kdyby me prekvapil a konecne se Brno rozjelo k tem prickam, kam kvalitativne patri. Takze cas ukaze... a su ted docela optimistickej co se tyce zapasu v Olomouci, hraci se budou chtit (aspon doufam) pred novym trenerem predvest a Olomouc nehraje posledni dobou nic extra navic po prohre v Liberci si myslim ze je k porazeni, tak uvidime. Kazdopadne doufam ze se co nejdriv uzdravi Vecera, myslim ze v zaloze dost chybi.

Reagovat
smazaný uživatel

Večeřa? Vždyť loni totálně hořel. Nebýt těch pár gólů na začátku, tak možná spadneme, ale ta jeho fyzička je na def. záložníka ubohá. Holek je lepší a fotbalovější

Reagovat
smazaný uživatel

Ano Holka kazdopadne nechat v zakladni sestave, ale Vecera by se mohl uplatnit i na jinym miste v zaloze ... zvlast pri te forme co maji Siegl a Cerny

Reagovat
Shevchenko

MAZUR(A)-tak se jmenuji

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň že je tady někdo, kdo se nestydí za svoje jméno

Reagovat
HOST*pompo

PAZUR(A) - tak se jmenuji

Reagovat
HOST*lol

Reagovat
HOST*Pája

Zdravím všechny fandy Brna. Trenér Kotrba se mi v minulosti vždy líbil, rozumí fotbalu a má slušné vystupování. Trenér je jen jedním z více viníků současného posledního místa. Tím největším jsou výsledky a průměrné výkony fotbalistů Brna, od brankářů a obránců počínaje po útočníky konče. Nový trenér třeba přinese oživení a zlepšení výkonů a tím i výsledků. Musíme tomu věřit, byť jsem si p.Kotrby velmi vážil. Brno, do toho, už po Olomouci budeme možná mile překvapeni!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele