Konferenční liga - preview 5. kola skupinové fáze

30.11.2023, 08:42
Previews
Air Albania Stadium (Tirana, Albánie) (© AFP)

Viktoria Plzeň zůstává ve skupině C neporažena a tento fakt se pokusí udržet platným i v zápase s kosovským zástupcem Ballkani. Utkání se odehraje kvůli nezpůsobilému hřišti domácích na stadionu v albánské Tiraně. V přímém souboji o první místo se ve skupině G utkají Frankfurt s PAOK. Jejich předchozí střetnutí skončilo výhrou řeckého celku 2:1.

Skupina A

KÍ Klaksvík - Slovan Bratislava

čtvrtek 18:45

Žádnou ostudu Faerským ostrovům KÍ nedělá. Podceňovaný trpaslík ze severu Evropy jasně potvrdil, že do hlavní fáze evropských pohárů se kvalifikoval zcela zaslouženě, a dokonce má reálně možnost proklouznout do jarní fáze. Klíčové pro něj však bude zvládnout nynější duel proti Slovanu. Právě ten drží druhou postupovou pozici, avšak jen s tříbodovým náskokem.

Domácí se přitom nebojí nahlas hovořit o vysokých ambicích v Konferenční lize. A opravdu nemají důvod nevěřit si, matematika v tomhle ohledu nemíří proti nim. Nutno ovšem podotknout, že jedině vítězství je zřejmě udrží v jakési správné rovině, co se týče možného proklouznutí do jarní fáze. Musejí si prostě vytvořit co nejlepší výchozí pozici před závěrečným vystoupením, které mimochodem podstoupí na půdě favorita z Lille. Hosté naopak přivítají před vlastními fanoušky v tabulce aktuálně poslední Olimpiji.

Doma se každopádně celku z Klaksvíku daří. Vždyť na jeho půdě neuspěl naplno ani ostřílený účastník Ligue 1, a byť tehdy zkraje října nenastoupily Dogy v nejsilnější sestavě, nijak to úspěch amatérů z Klaksvíkar Ítróttarfelag nesnižuje. A následně na Tórsvölluru v Tórshavnu slovinský výběr dokonce padl. Slovan by tak za žádnou cenu neměl svého soka podcenit. "Naše mužstvo se musí připravit na počasí. K silnému větru se totiž přidaly dešťové přeháňky, teplota se pohybovala těsně nad nulou,” reportoval mimochodem oficiální web bratislavského klubu den před utkáním.

KÍ je pasováno do role mírného outsidera, přece jenom je jeho konkurent ze Slovenska tím slavnějším, tím, který má zcela jiné možnosti ze všech možných úhlů pohledu. Dá se říci, že svěřencům kouče Vladimíra Weisse by zřejmě nijak nevadila ani remíza. Jsou to oni, kdo mají osud pevně ve svých rukou. "Z našeho pohledu je to nejdůležitější zápas v historii. Chceme-li postoupit, potřebujeme podat super výkon a získat velké vítězství. Řekne se to lehce, ale je to naopak hrozně těžké. Těšíme se však na tento souboj. Naše šance bude ležet na hřišti, chceme se jí chopit a využít,” hlásal bez příkras domácí stratég Magne Hoseth.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.42 - 3.76 - 2.13

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Olimpija Lublaň - Lille OSC

čtvrtek 18:45

Domácí Olimpija má poslední šanci, jak ještě alespoň na chvíli udržet svou šanci na postup živou. Na stadionu Stožice v Lublani se ale ukáže první tým tabulky, který celkem sebejistě míří za postupem, dorazí francouzské Lille.

Olimpija se nachází v podstatě v kritické situaci. Do předposledního hracího dne jde jako tým, který za předcházející čtyři duely dokázal vyválčit jen tři body. Jednou vyhrál, ale jinak se mu vůbec nedařilo. A ono se není moc čemu divit, když za čtyři zápasy dáte jen dvě branky, zatímco jich dostanete šest. Koncem září se Olimpija podívala do Francie, když se utkala s Lille na jeho půdě, ale moc dobře si nevedla. Prohrála snadno o dvě branky, inkasovala jednu na konci obou poločasů.

Poslední slovinský šampion se ale od té doby zvedl alespoň v lize a vyhrává jeden duel za druhým. Do utkání s Lille půjde jako mužstvo, které vyhrálo už v pěti posledních soutěžních duelech a ještě u toho zvládlo dokonce čtyřikrát udržet čisté konto. To by tentokrát týmu jednapadesátiletého kouče Joãa Henriquese určitě hodně pomohlo. Jeho Olimpija si v prvoligové generálce na pohárové utkání poradila výsledkem 2:0 s domácím NK Radomlje a něco podobného by určitě brala i proti Francouzům.

Hostující trenér Paulo Fonseca by si asi taky přál držet trochu lepší pozici v lize i suverénnější výkony v pohárech, ale do Slovinska poletí s vědomím, že výhra by jeho týmu zajistila definitivní umístění na prvních dvou místech. Lille se momentálně nachází na prvním místě o bod před slovenskou Bratislavou a má vzestupnou formu. Naposledy si v Ligue 1 poradilo s Lyonem a stále drží čtvrtou příčku spojenou s kvalifikací do předkola Ligy mistrů.

Olimpija Lublaň - pravděpodobná sestava:
Pintol - Silva, Ratnik, Muhamedbegović, Lasickas - Doffo, Motika, Fadida, Pedro, Brest - Bristrić

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Santos, Yoro, Ribeiro, Gudmundsson - Bentaleb, Gomes, Zhegrova, Yazici, Haraldsson - David

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.09 - 4.00 - 1.68

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
4
2
2
0
5 : 2
8
2
Slovan Bratislava (SVK)
4
2
1
1
5 : 4
7
3
KÍ Klaksvík (FRO)
4
1
1
2
4 : 4
4
4
Olimpija Lublaň (SLO)
4
1
0
3
2 : 6
3

Skupina B

Breidablik UBK - Maccabi Tel-Aviv

čtvrtek 14:00

Bez bodu je zatím Breidablik při své premiéře v hlavní fázi evropských pohárů. Do jarní části Konferenční ligy již nemůže vklouznout, pokusí se každopádně zakončit své působení aspoň se vztyčenou hlavou a ještě třeba zabojovat o konečné třetí místo v tabulce. Dalekou cestu na Island teď podstoupí favorizované Maccabi Tel Aviv, které je blízko postupu ze skupiny B.

Dosavadní dva duely proti výběru Zorjy a Gentu podstoupili svěřenci Halldóra Árnasona v Reykjavíku na Laugardalsvölluru, tedy domovském stánku islandského nároďáku. Poslední vystoupení před vlastními příznivci nicméně absolvují již ve zcela domácích podmínkách Kópavoguru. Že by přitom zrovna tahle skutečnost úplně voněla partě kouče Robbieho Keanea, to se říci nedá.

Jednak má stadion Kópavogsvöllur narozdíl od toho v Reykjavíku k dispozici umělý trávník, jednak se, především díky drsným přírodním podmínkám na severu Evropy, bude hrát už v opravdu hodně netradiční čas, konkrétně jen dvě hodiny po obědě. Na Islandu je mimochodem dokonce ještě o hodinu méně. "My se tady cítíme dobře,” povídal domácí lodivod. "Posledních pár týdnů jsme se vlastně připravovali na zápas, který holt bude na zamrzlém hřišti. I když Maccabi bylo z rozhodnutí nešťastné, myslím si, že i pro něj bude lepší hrát zde na umělé trávě než na konci listopadu v Laugardaluru.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.24 - 5.12 - 1.41

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

KAA Gent - Zarja Luhansk

čtvrtek 18:45

Gent sice ještě po matematické stránce nemá zajištěný postup do jarní fáze Konferenční ligy, bylo by ovšem hodně překvapivé, kdyby se nakonec ze skupiny neprokousal. Osud má pevně ve svých rukou, přičemž proti Zorje může podniknout poslední krok ke splnění svých ambicí. Zároveň by belgický celek velmi rád získal první místo, musí hlavně odvracet atak Maccabi.

Izraelský celek je vzdálený KAA na rozdíl pouhého bodu, domácí tak rozhodně nesmějí podcenit závěrečný program soutěže, pokud chtějí uzmout první příčku v tabulce. Rozhodně pak ne proti soupeři vedeném koučem Valerijem Kryvencovem, který stále ohrožuje jejich postupové nároky. Nutno však podotknout, že Zorja by musela v Belgii vyhrát, aby ještě Gent mohla dostat do úzkých.

Měsíc listopad byl poměrně bouřlivý pro Gifta Orbana, nigerijského útočníka ve službách De Buffalo's. Ten nedostával potřebný prostor přímo na hřišti, do hry zasahoval povětšinou jen na pár minut. A tak trochu válčil s trenérem Heindem Vanhaezebrouckem. Teď by se každopádně proti Zorje měl již vrátit do základní sestavy, obě strany evidentně zakopaly válečnou sekeru. "Sám jsem kvůli svým rozhodnutím udělal spoustu rozruchu,” uvědomoval si domácí kouč. "Fakt, že se o Giftovi mluví a píše se o něm, mě nijak netrápí. Ale jakým způsobem, to už ano,” vysvětloval následně, proč ho v některých utkáních nevyužíval. Orban totiž také bojuje s určitými bolestmi a hledá svou nejlepší formu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.57 - 17.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
KAA Gent (BEL)
4
3
1
0
11 : 3
10
2
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
4
3
0
1
9 : 7
9
3
Zarja Luhansk (UKR)
4
1
1
2
5 : 7
4
4
Breidablik UBK (ISL)
4
0
0
4
4 : 12
0

Skupina C

FC Astana - Dinamo Záhřeb

čtvrtek 16:30

Možná až nečekaně snadno si Plzeň zajistila v Konferenční lize postup do osmifinále, a to tou nejrychlejší možnou cestou. Tuhá bitva se tak v posledních dvou kolech skupinové části této soutěže uskuteční o druhou příčku v tabulce. A jak Astana, tak Dinamo k ní rozhodně nemají daleko. Ale ani vyloženě blízko. Čeká na ně tak možná jeden z klíčových soubojů podzimu.

Viktoria si závěrečná dvě vystoupení může užít v klidu a míru, a jakkoli by samozřejmě mohla myslet také na vylepšení českého koeficientu, svou hlavní ambici si splnila. Tohle však jistě nejde říct o nynějších dvou soupeřích, minimálně pak ne v případě cílevědomého klubu ze Záhřebu. Ten je dokonce v tabulce úplně poslední, ze čtyř dosavadních duelů totiž třikrát padl.

Nutno ovšem podotknout, že v předešlých dvou utkáních se západočeským výběrem si dvakrát prohrát nezasloužil. Nějaký bod si za předvedené výkony určitě připsat měl. Jenže na tohle se historie ptát nebude, bezpochyby pak nebudou na nic takového vzpomínat nároční fanoušci, kteří jsou po léta zvyklí na úspěchy. I oni si nicméně musejí na plné čáře přiznat, že Dinamo je na pokraji vyřazení. Pokud by přitom parta trenéra Grigorije Babajana připravila protivníkovi z Chorvatska již čtvrtou porážku, definitivně by se Plavi pro letošek s evropskými poháry rozloučili. Lépe řečeno na jaře by v nich nepokračovali.

Hostující lodivod Sergej Jakirovič je pod tlakem, pod který se určitě dostat nechtěl. Maloval si, že skupinou C propluje jeho tým s větší lehkostí. Jenže se po výsledkové stránce trápil. "Ano, ta krize tu je,” přiznával. "Hráli jsme však kolikrát hodně dobře, jen realizace všech šancí byla špatná. Inkasovali jsme také pokaždé laciné góly. Od zápasu s Astanou jsme navíc byli bez našeho nejlepšího hráče Bruna Petkoviče. A ten pro nás hodně znamená. Ani já jsem si nemyslel, že nám bude tolik chybět," hlesl v rozhovoru pro deník Sportske novosti.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.04 - 3.85 - 1.87

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

KF Ballkani - Viktoria Plzeň

čtvrtek 18:45

Plzeňští se v předposledním pátém kole skupinové fáze Evropské konferenční ligy utkají s kosovským Ballkani. Čtvrteční zápas se měl původně uskutečnit v Prištině, ale kvůli špatnému stavu hřiště ho UEFA přesunula do Tirany. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka si díky předchozím čtyřem výhrám už zajistili postup do jarního osmifinále z prvního místa "céčka". Duel na albánském Národním stadionu začne v 18:45. Západočeši se budou muset vypořádat s řadou absencí, především v ofenzivě.

Plzeňští jsou při premiérové účasti v hlavní fázi Konferenční ligy zatím suverénní. Po úvodní domácí výhře 1:0 nad Ballkani zvítězili v Astaně 2:1 a poté dvakrát porazili Dinamo Záhřeb 1:0. Ballkani má po čtyřech kolech čtyři body stejně jako Astana, která ve čtvrtek přivítá Dinamo. Chorvatské mužstvo ve skupině C překvapivě získalo pouze tři body.

Západočeši se v pátek z Albánie přesunou rovnou do Ostravy, kde je v neděli čeká ligový duel s Baníkem. "Máme čtyři výhry a 12 bodů, ale chceme zvládnout i zápas v Tiraně. Utkání s Baníkem je pro nás důležité, ale je až tři dny po Ballkani. Teď chceme uspět znovu v Konferenční lize," řekl plzeňský asistent trenéra Jan Trousil novinářům před dnešním odletem.

Kouč Koubek zřejmě hodně obmění sestavu Viktorie. Kvůli trestu za tři žluté karty nenastoupí útočník Tomáš Chorý. Vinou zranění budou chybět i další ofenzivní hráči Rafiu Durosinmi, Matěj Vydra a Erik Jirka i obránci Václav Jemelka, Milan Havel a Luděk Pernica.

"Honza Kliment bude útočníkem číslo jedna, na kterého budeme spoléhat. Ale věříme, že budou kvalitní i další kluci, kteří dostanou šanci na ofenzivních postech. Věříme, že budeme Ballkani rovnocenným soupeřem a pokusíme se vyhrát," uvedl Trousil.

Tým Ballkani, který loni ve skupině Konferenční ligy dvakrát podlehl Slavii, v pátek zvítězil na hřišti Malishevy 0:2 a vede kosovskou ligu. Obhájci titulu v posledních pěti soutěžních zápasech neprohráli a inkasovali jediný gól.

Přesun dějiště utkání může být pro plzeňský tým výhodou, protože v Prištině se v letní odvetě 2. předkola trápil s jiným kosovským soupeřem Dritou. Hosté na náročném terénu až díky penaltě v nastavení vybojovali vítězství 2:1 a v součtu s úvodní domácí remízou 0:0 i postup.

"Trávník v Prištině jsme poznali v létě s Dritou, byla to katastrofa. Tohle je rozumné řešení. Pro nás to znamená o 400 kilometrů přesun jinam. Nevidím v tom žádný problém, spíš to vítáme, protože budou kvalitní podmínky pro utkání. V Prištině je oraniště," řekl trenér Koubek po sobotní ligové remíze 1:1 v Hradci Králové.

KF Ballkani - pravděpodobná sestava:
Kolici - Thaqi, Dellova, Jashanica, Trashi - Halili, Kuč, Zyba - Kryeziu, Berisha, Gripshi.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Baier - Paluska, Hranáč, Dweh - Holík, Kalvach, Traoré, Mosquera - Sýkora, Vlkanova - Kliment.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.69 - 2.90

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Viktoria Plzeň (CZE)
4
4
0
0
5 : 1
12
2
KF Ballkani (KOS)
4
1
1
2
3 : 3
4
3
FC Astana (KAZ)
4
1
1
2
4 : 8
4
4
Dinamo Záhřeb (CRO)
4
1
0
3
5 : 5
3

Skupina D

Beşiktaş JK - Club Bruggy

čtvrtek 18:45

Skupina D byla po losu považována za jednu z nejkvalitnějších ze všech osmi skupin, o favoritech však nebylo pochyb. Nicméně především turecký Beşiktaş zaostává za očekáváním a už není příliš pravděpodobné, že v této soutěži bude pokračovat i v jarní části. Istanbulský celek totiž v dosavadních čtyřech duelech vybojoval jediný bod a je úplně poslední s šestibodovým mankem na druhé Bodø/Glimt, který je v podstatě téměř nedostižný.

Naopak Club Bruggy naplňuje očekávání a nyní již může získat jistotu prvního místa a tedy i přímý postup do osmifinále. Belgický favorit dosud neprohrál, na kontě má hned tři výhry a s deseti body vévodí celé skupině s tříbodovým náskokem na norského vyzyvatele. Jedinou ztrátu zaznamenal hned na úvod právě se svým nadcházejícím rivalem, poté těsně přehrál Bodø/Glimt (1:0) a větší problémy neměl ve dvojzápase se švýcarským Luganem (2:0 a 3:1).

Pokud teď v Istanbulu vyhraje a severský výběr neporazí Lugano, tak ho o prvenství nikdo nepřipraví. "Zatím si vedeme poměrně dobře a po úvodní remíze s Beşiktaşem mě překvapilo, že právě tento slavný tým od té doby nebodoval. To však neznamená, že nemá své kvality a na vlastním stadionu bude hodně nebezpečný. Musíme hrát koncentrovaně od začátku až do konce, jakákoli chyba by mohla být fatální," vyjádřil se hostující kormidelník Ronny Deila.

Jeho svěřenci si však nevedou příliš dobře v Jupiler Pro League. V patnácti utkáních vybojovali jen třiadvacet bodů a patří jim až sedmá příčka, za vedoucím Saint-Gilloise navíc zaostávají o propastných dvanáct bodů. Deila se v tomto střetnutí musí obejít bez Meijera, Nusy a Sabbeho, trest za žluté karty nepustí do hry zkušeného záložníka Hanse Vanakena a na trávníku se pravděpodobně neobjeví ani Bursik s Talbim.

Beşiktaş po úvodní remíze neudržel dvoubrankový náskok s podceňovaným Luganem a nakonec překvapivě prohrál po divokém výsledku 2:3, vzápětí utrpělo porážku v Norsku s Bodø (1:3) a stejnému protivníkovi senzačně podlehlo i v domácí odvetě před třemi týdny (1:2).

Naopak v turecké lize předvádí konstantní výkony - po výhře s městským rivalem Başakşehirem (1:0) slavil úspěch v neděli na půdě Samsunsporu (2:1), v tabulce mu náleží třetí příčka s pětadvaceti body a na suverénní Fenerbahçe ztrácí devět bodů. Nový kouč Rıza Çalımbay, jenž po minulé prohře v EL nahradil Buraka Yilmaze, se musí vypořádat s velmi početnou marodku, na níž zůstávají Bailly, Kilic, Onana, Rashica, Sanuc, Ucan, Uzunhan, Ghezzal i Žajnutdinov, za červenou kartu k tomu bude pykat Uysal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.71 - 2.23

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FK Bodø/Glimt - FC Lugano

čtvrtek 18:45

Bodø/Glimt se i v tomto ročníku snaží probojovat do jarní části evropských pohárů a zatím to vypadá, že se mu to může povést. Ve skupině Konferenční ligy totiž prozatím utrpělo jedinou porážku a hned dvakrát vyhrálo, se ziskem sedmi bodů mu patří druhé místo a v případě čtvrtečního úspěchu nad Luganem zůstane ve hře i o první pozici zaručující přímý postup do osmifinálové fáze.

Norský celek má na kontě sedm bodů a je druhý o tři body za vedoucím belgickým favoritem Clubem Bruggy, na svého nadcházejícího rivala má taktéž náskok tří bodů. Vzhledem k úvodní bezbrankové remíze ve Švýcarsku si jistotu druhého místa zajistí jen v případě výhry, nicméně i nerozhodný výsledek mu dá velkou naději. Dosavadní jedinou prohru utrpěl s belgickým týmem (0:1), pak se blýskl dvěma výhrami nad silným tureckým Beşiktaşem (2:1 a 3:1).

Svěřence trenéra Kjetila Knutsena čeká o víkendu závěrečný duel letošního ročníku Eliteserien a celkově ho budou hodnotit nesmírně pozitivně - díky zisku sedmašedesáti bodů se totiž po roční pauze vrátili na norský trůn, před druhým týmem SK Brann si totiž vytvořili nedostižný šestibodový náskok. "Závěrečné oslavy ještě musí počkat, teď nás čekají dva klíčové zápasy v Konferenční lize a my se ještě chceme poprat o první místo. Lugano nebude mít co ztratit a určitě nás chce něčím překvapit," vyjádřil se Knutsen se vší vážností v hlase.

Lugano šokovalo výhrou v Istanbulu nad Beşiktaşem, ale jinak dvakrát jasně nestačilo na Club Bruggy a jeho šance na jarní fázi KL tedy nejsou velké. Ve hře reálně zůstane jen v případě tříbodového zisku, jenže na "kruté" severské půdě se příliš často nevyhrává. Ve švýcarské lize na tom není nejlépe, protože je až šesté s devatenácti body a na vedoucí FC Curych ztrácí propastných jedenáct bodů. Domácí postrádají Dahla, Elabdellaouiho, Espejorda, Kristiansena a Tjaerandsena-Skaua, hosté Osigweho s Valenzuelou.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.66 - 6.96

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
4
3
1
0
7 : 2
10
2
FK Bodø/Glimt (NOR)
4
2
1
1
5 : 3
7
3
FC Lugano (SUI)
4
1
1
2
4 : 7
4
4
Beşiktaş JK (TUR)
4
0
1
3
5 : 9
1

Skupina E

AZ Alkmaar - Zrinjski Mostar

čtvrtek 18:45

AZ Alkmaar se nachází v hodně problematické situaci a jeho postup do další fáze je v podstatě jen teorií. Přesto se však nizozemský celek nevzdává a bude chtít domácí duel se Zrinjski využít ke třem bodům. Hosté jsou ovšem v podobné situaci.

Skupina E je po čtyřech odehraných kolech krásně rozdělená. První dva týmy se přetahují o vedoucí roli, neboť mají stejný počet bodů. A poslední dva týmy jsou na tom stejně. Pátý hrací den v tomhle uspořádání jistě něco změní, protože se utkají navzájem mezi sebou právě vždy dva soupeři se stejným počtem bodů. AZ je na posledním místě a na druhou příčku ztrácí pět bodů. Takže ještě nic není ztraceno.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena nicméně nemají svou situaci ve vlastních rukách. Vlastně je to jednoduché. Aston Villa musí porazit polskou Legii, jinak se nad nadějí AZ zavře voda bez ohledu na to, jak dopadne tohle utkání. S ohledem na pravidlo o vzájemných zápasech se už AZ nemůže dostat před Aston Villu, avšak mít navrch oproti Legii ještě může. Musí každopádně vyhrát oba své zbývající duely a doufat v pomoc Aston Villy.

Na tohle klíčové střetnutí se Nizozemci připravili až příliš snadno zvládnutým mačem s Volendamem, kterému nasázeli tři branky. Trenér Jansen se tentokrát musí obejít bez zraněné dvojice Mees de Wit a Sam Westerveld.

Hosté budou naopak hodně spoléhat na kapitána Nemanju Bilbiju. Ten se nachází v solidní střelecké formě a naposledy se dvěma góly podílel na výhře svého týmu nad GOŠK Gabelou. A byla to výhra velkolepá, protože Zrinjski nasázelo svému oponentovi rovnou pět gólů! V rámci první bosenské ligy je nyní na druhém místě o čtyři body za vedoucím Boracem Banja Luka.

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Bazoer, Martins Indi, Wolfe - Dantas, Clasie - Poku, Mijnans, Van Bommel - Pavlidis

Zrinjski Mostar - pravděpodobná sestava:
Marić - Čorluka, Senic, Radić, Memija - Ramić, Zlomislić - Malekinušić, Kis, Cuze - Bilbija

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.99 - 11.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Aston Villa - Legia Varšava

čtvrtek 21:00

Aston Villa byla považována za největšího favorita skupiny E Konferenční ligy a kromě úvodního nezdaru tyto prognózy naplňuje. Se ziskem devíti bodů se nachází na vedoucí pozici o skóre právě před svým nadcházejícím rivalem, a pokud ho nyní v domácím prostředí porazí alespoň o dva góly, tak si zajistí jistotu prvního místa a tedy i přímý postup do osmifinálové fáze. Legia mu ale v žádném případě nedá nic zadarmo.

Villans zaváhali jen při vstupu do hlavní fáze, jelikož právě ve Varšavě utrpěli porážku s houževnatou Legií po divokém výsledku 2:3. Příliš dobrý výkon nepředvedli ani následně proti bosenskému outsiderovi z Mostaru, jelikož ho zdolali nejtěsnějším poměrem 1:0, pak se však vytáhli dvěma výhrami nad papírově největším konkurentem z nizozemského Alkmaaru (4:1 a 2:1). V tomto střetnutí na domácí půdě jsou považováni za jasné favority.

Výběr vedený španělským trenérem Unaiem Emerym si vede poměrně dobře i v Premier League - klub z Birminghamu si naposledy vyšlápl v Londýně na velmi silný Tottenham (2:1) a s osmadvaceti body se nachází na vynikajícím čtvrtém místě jen dva body za vedoucím obhájcem mistrovského titulu Manchesterem City. Aston Villa bude postrádat v tomto klání Buendiu, Mingse a Traorého, kvůli zranění je ohrožen také start Zaniola.

"Ve Varšavě jsme zaslouženě prohráli, neboť Legia předvedla nesmírně ambiciózní výkon a hlavně v ofenzivní fázi ukázala obrovskou sílu. O jejích kvalitách vypovídá fakt, že má na kontě stejný počet bodů jako my, a rozhodně se chce poprat o prvenství ve skupině. Soupeři tedy máme co vracet a před skvělými fanoušky ho tentokráte hodláme porazit, na druhou stranu si nesmíme myslet, že to půjde samo," vyjádřil se Emery na tiskové konferenci.

Legia po úvodní senzační výhře nestačila na Alkmaar (0:1), nicméně pak dvakrát udolala Zrinjski (2:1, 2:0). V tomto klání by potřebovala získat alespoň bod, protože na závěr přivítá právě AZ a dvě prohry by ji i přes aktuální šestibodový náskok mohly sesunout na třetí nepostupové místo. V generálce na toto střetnutí remizovala s Wartou Poznań 2:2 a v tabulce polské ligy se nachází až na šesté příčce s pětadvaceti body. V základní jedenáctce by se znovu měl objevit český útočník Tomáš Pekhart, naopak na marodce zůstává Mustafajev.

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Konsa, Torres, Digne - McGinn, Kamara, Tielemans, Bailey - Diaby, Watkins

Legia Varšava - pravděpodobná sestava:
Tobiasz - Pankov, Jedrzejczyk, Kapuadi - Wszolek, Slisz, Elitim, Kun - Josue, Muci - Pekhart

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.95 - 11.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Aston Villa (ENG)
4
3
0
1
9 : 5
9
2
Legia Varšava (POL)
4
3
0
1
7 : 4
9
3
Zrinjski Mostar (BIH)
4
1
0
3
5 : 8
3
4
AZ Alkmaar (NED)
4
1
0
3
6 : 10
3

Skupina F

FK Čukarički - Ferencvárosi TC

čtvrtek 21:00

Ferencáros si po dvou remízách s Genkem moc nevylepšil svou pozici ve skupině F. Zároveň si však ani výrazněji nepohoršil a dál tedy může snít o postupu do dalších bojů. Přiblíží se k pokračování v evropských pohárech po zápase proti Čukarički, které v "efku" zatím plní roli odpadlíka?

Maďarský celek má jistotu, že minimálně jedno mužstvo z dvojice Fiorentina-Genk ztratí ve čtvrtek body. Toho tedy Ferencáros hodlá využít. "V poslední době podáváme dobré výkony, ale chybí nám výhry. Zítra nás čeká těžké střetnutí s houževnatým soupeřem. Už jsem mnohokrát řekl, že tato skupina má úroveň Evropské ligy, každý tým hraje svým stylem a Čukarički není výjimkou. Zítra budeme muset být maximálně soustředění, to je teď náš nejdůležitější úkol," uvedl na předzápasové tiskové konferenci trenér "Fradi" Dejan Stanković.

Čukarički za čtyři skupinová klání nezískalo ani bod. A jestliže Ferencváros neporazí, bude mít jistotu, že po zimní přestávce se v Evropské konferenční lize již neobjeví. I kdyby srbský tým uspěl, je pravděpodobné, že se z posledního místa ve skupině už nedostane. I tak ale chce zabrat. "Jdeme si pro vítězství, opravdu chceme získat nějaké body. Jak pro klub, tak i pro Srbsko," řekl záložník domácích Stefan Kovać.

Zatímco Čukarički se na středeční střetnutí naladilo ligovou výhrou nad Radnički Niš, díky níž se v tabulce srbské nejvyšší soutěže posunulo na sedmé místo, Ferencvárosi se o víkendu tolik nedařilo. Remizoval totiž s Puskásem a ztratil kontakt s Paksem, jenž momentálně vévodí maďarské lize.

Utkání bude speciální pro dva muže z hostující ekipy, kteří navštíví svou rodnou zem. Vedle kouče Stankoviće se jedná o útočníka hostů Aleksandara Pešiće, jenž se dokonce narodil v Niši - městě, které leží nedaleko od Leskovace, v němž Čukarički hraje své evropské zápasy.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.80 - 4.53 - 1.54

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - KRC Genk

čtvrtek 21:00

Fiorentina se na stadionu Artemia Franchiho potká s hosty z Genku a vyhrát chce i proto, že tři body jí vynesou definitivu postupu. Hosté z Belgie ale mají své plány, protože na první Fiorentinu ztrácejí pouhé dva body, takže všechno je ještě otevřené.

Jediným týmem, který ve skupině F má svou pozici jistou a nemůže už nikterak promluvit do složení postupujících týmů, je Čukarički. Srbský tým je bodově na nule a je jediný ze hry. No a pak už to bude zajímavé, neboť hned dva týmy získaly šest bodů a první Fiorentina má jen o dva body navíc. Takže před předposledním kolem bude ještě hodně o co hrát, zvlášť když se první a třetí celek utkají proti sobě.

Fialky půjdou do tohoto utkání s vědomím, že budou chtít napravit mírně pošramocenou pověst. V Konferenční lize se jim sice ještě docela obstojně daří, i když před začátkem skupinových bojů byla Fiorentina pasována do role jasného lídra skupiny. A zatím tuhle roli tak moc nenaplňuje. V Serii A se však mužstvu trenéra Vincenza Italiana daří o poznání hůř. A moc tomu nepomohlo ani minulé kolo první italské ligy.

V něm se toskánský zástupce popasoval s AC Milán, a i když měl nějaké světlé chvíle, porážka 0:1 nakonec byla zasloužená. Především ovšem nechala Fialky až na současném osmém místě, byť na poháry ztrácí Viola jen jeden bod. V lize už každopádně prohrála tři ze čtyř posledních utkání. Trenér Italiano si do toho musí poradit bez zraněného dua Dodo - Castrovilli. Do hry se nicméně opět hlásí po odpykání trestu Luca Ranieri.

Genk postrádá jediného hráče, kolumbijského obránce Daniela Muñoze, který musel ze hry kvůli zranění v posledním soutěžním utkání. Belgičané také neprožili ideální poslední dny, protože minule si nedokázali poradit se Standardem Lutych a prohráli s ním na jeho půdě rovněž 0:1. V rámci Jupiler Pro League jim proto patří pořád až šestá pozice. Teď ale mají svěřenci trenéra Woutera Vranckena šanci vylepšit své postavení ve skupině a hodlají ji využít.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Kayode, Milenković, Ranieri, Biraghi - López, Mandragora - González, Barák, Brekalo - Nzola

KRC Genk - pravděpodobná sestava:
Vandevoort - El Ouadhi, Cuesta, McKenzie, Arteaga - Heynen, Galarza, El Khannouss - Bonsu Baah, Zeqiri, Paintsil

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.52 - 6.66

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
ACF Fiorentina (ITA)
4
2
2
0
11 : 4
8
2
Ferencvárosi TC (HUN)
4
1
3
0
6 : 4
6
3
KRC Genk (BEL)
4
1
3
0
5 : 3
6
4
FK Čukarički (SRB)
4
0
0
4
1 : 12
0

Skupina G

HJK Helsinky - Aberdeen FC

čtvrtek 18:45

Sonera Stadium v Helsinkách se stane ve čtvrtek večer dějištěm dalšího pohárového utkání, tentokrát sem zavítá skotský Aberdeen. Ani jednomu týmu už ale o moc nepůjde, protože šanci na postup už ztratili oba.

Tady se bude hrát hlavně o to, kdo skončí na třetím místě a kdo až na chvostu tabulky. Jde také samozřejmě o body do koeficientu, dnes nezanedbatelnou součást pohárových zápasů. A mírným favoritem v tomhle počínání je skotský Aberdeen. Skotský celek zažívá poměrně nesnadnou část sezony. A není divu, že fanoušci nemohou být spokojení. Pokud bychom se orientovali jen podle výkonů v domácí lize a v Konferenční lize, platí, že Aberdeen vyhrál jen tři duely z posledních šestnácti!

Svěřenci trenéra Barryho Robsona každopádně ukázali několikrát potenciál, například když se jim povedlo remizovat s řeckým gigantem PAOK. Nebyla to však výhra, kterou v tu dobu potřebovali k naději na postup, takže v tomhle ohledu už mají jasno. Na výlet do Finska se naladili remízou s Rangers, která se určitě dá brát jako úspěch.

Finské Helsinky se účastní třetího ročníku v pohárové Evropě po sobě. I když zatím ne moc úspěšně, protože v tuto chvíli jsou až na posledním místě skupiny s jediným bodem na kontě. A za sebou mají i jeden velký debakl, když předminule dostaly šest gólů od Eintrachtu. Na rozdíl od Skotů navíc už nehrají ligu, takže o nějakém zápasovém rytmu nemůže být moc řeč.

HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Mäenpää - Soiri, Tenho, Halme, Ollila - Pettola, Lingman, Kanellopou - Bande, Hostikka, Keskinen

Aberdeen FC - pravděpodobná sestava:
Roos - Devlin, Jensen, Rubežić, Gartenmann, McGarry - Shinnie, McGrath, Polvara - Duk, Sokler

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.44 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - PAOK Soluň

čtvrtek 21:00

Mohlo by se na první pohled zdát, že čtvrteční utkání v Deutsche Bank Park ve Frankfurtu bude jen formalita, protože oba týmy už mají postup ze skupiny zajištěný. Nicméně se pořád hraje o to, kdo bude první a kdo se tím pádem vyhne play-off v únoru.

Když se v listopadu na začátku konala reprezentační pauza, Eintracht určitě patřil k těm týmům, které tahle pauza moc nepotěšila. Předtím totiž německý celek táhl více než solidní sérii sedmi soutěžních duelů, ve kterých nenašel přemožitele. Po remíze s Werderem Brémy se domácí stále drželi první šestice německé elitní soutěže. Jenže další kolo už nedokázali přetavit v úspěch a prohráli doma se Stuttgartem.

Ono se z utkání těžko berou body, když inkasujete už v první minutě, jako se to stalo právě Frankfurtu. Mančaft trenéra Dina Toppmöllera sice dokázal srovnat díky vlastní brance Waldemara Antona, jenže do šaten nakonec odcházel se skóre 1:2, protože se znovu prosadil střelec první branky Deniz Undav. Samozřejmě si Toppmüller nemusí nijak sypat popel na hlavu a nic zas tak vážného se neděje, avšak ten blyštivý moment před pauzou je zřejmě pryč.

Eintracht se přesto pokusí vyhrát oba další duely, byť o jeho postupu už nemůže být pochyb. Nicméně když by skončil první, vyhnul by se ošemetnému dvojduelu play-off, které čeká na druhá mužstva v únoru. PAOKu má navíc co vracet. Když se oba soupeři utkali poprvé v Soluni, vypadalo to celkem dlouho na remízu. Skóre 1:1 svítilo na světelné tabuli ještě v 90. minutě. O necelé dvě minuty později však domácí udeřili a strhli výhru na svou stranu.

PAOK od té doby hrál s Aberdeenem a z tohoto dvojutkání vyválčil čtyři body. Celkově jich posbíral deset, tedy o jeden víc než právě Eintracht. To je slušná práce na to, že dostal o čtyři góly víc než Němci. Poslední dobou mu to navíc solidně střílí, vždyť ve dvou minulých kolech řecké Super League skóroval už sedmkrát.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Buta, Tuta, Pacho, Nkounkou - Larsson, Skhiri - Ebimbe, Chaibi, Knauff - Marmoush

PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Kotarski - Sastre, Troost-Ekong, Michalidis, Soares - Schwab, Ozdojev - Despodov, Murg, Taison - Thomas

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.31 - 5.78

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PAOK Soluň (GRE)
4
3
1
0
10 : 7
10
2
Eintracht Frankfurt (GER)
4
3
0
1
10 : 3
9
3
Aberdeen FC (SCO)
4
0
2
2
6 : 8
2
4
HJK Helsinky (FIN)
4
0
1
3
3 : 11
1

Skupina H

FC Nordsjaelland - Fenerbahçe SK

čtvrtek 21:00

Ambiciózní Nordsjaelland se v tomto ročníku blýskl hladkým postupem do hlavní fáze Konferenční ligy přes nevyzpytatelná předkola a ani ve skupině H si nevede špatně, nicméně v tuto chvíli ještě nemá nic jistého. Po minulém zaváhání se slovenskou Trnavou (1:1) sice zůstal na druhé pozici se sedmi body, jenže jeho náskok na druhý Ludogorec se ztenčil na bod a o postupujících do jarní části se tak zřejmě bude rozhodovat až v závěrečném kole.

Domácí výběr nejprve prohrál v Istanbulu právě se svým čtvrtečním rivalem (1:3), avšak poté naprosto dominoval proti bulharskému rivalovi a deklasoval ho 7:1. Na tuto výhru navázal i v Trnavě (0:2), jenže se stejným protivníkem trestuhodně zaváhal v domácí odvetě před třemi týdny. Pokud se nechce spoléhat na závěrečný duel s konkurentem z Razgradu, tak musí tureckého protivníka porazit a zároveň doufat, že Ludogorec nebude bodovat na slovenské půdě.

Svěřenci trenéra İsmaila Kartala měli naprosto úchvatný vstup do této sezóny - v deseti zápasech turecké ligy neztratili ani bod a také ve třech střetnutích KL byli stoprocentní. Ovšem vzápětí podlehli konkurenčnímu Trabzonsporu (2:3), bez branek remizovali s Demirsporem a mezitím selhali v Bulharsku s Ludogorcem (0:2). Teprve o víkendu zabrali a těsně udolali tým Fatih Karagümrük (2:1). V tabulce Süper Lig jsou stále první se čtyřiatřiceti body, nicméně před druhým Galatasarayem jsou už jen díky lepšímu skóre.

Hosté si zajistí jistotu prvního místa a tedy i přímý postup do osmifinále jen v případě vítězství, na závěr ale přivítají Trnavu a k zahození by nemusel tedy být ani nerozhodný výsledek. Severský celek se v dánské lize taktéž lehce zasekl, protože v předchozích dvou duelech vybojoval jediný bod, v neděli se rozešel smírně bez branek s Aarhusem. V Superligaen mu momentálně náleží pátá pozice se šestadvaceti body.

Kartal se v tomto klíčovém utkání musí obejít bez Djikua, Lincolna a zřejmě i bez Azize s Luanem Peresem, jeho protějšek Johannes Hoff Thorup nenasadí Antmana či Hansena. "Všichni dobře víme, jak těžký protivník nás čeká a co všechno musíme udělat pro to, abychom uspěli. V Istanbulu bylo Fenerbahçe lepší a zaslouženě vyhrálo, teď jsme ale doma my a pokusíme se o to samé," má jasno teprve čtyřiatřicetiletý Thorup.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.54 - 2.68

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Spartak Trnava - Ludogorec Razgrad

čtvrtek 21:00

Trnavský Spartak už sice nemá šanci postoupit ze skupiny, stále ovšem může být důležitým jazýčkem na vahách, jenž chce svým soupeřům znepříjemnit život. Přesně o to se slovenské družstvo pokusí proti Ludogorci, jemuž by se ve čtvrtek náramně hodila výhra.

Spartak ve skupině H tahá za kratší konec od samotného začátku, kdy prohrál vysoko 0:4 právě na hřišti Ludogorce. Doma následně podlehl Fenerbahçe i Nordsjællandu, proti němuž v odvetě vybojoval alespoň bod. Ten je ovšem Trnavským víceméně k ničemu. Už totiž vědí, že nemohou urvat ani jedno ze dvou postupových míst.

Přesto ve zbývajících skupinových kláních hodlají zabojovat o dobré výsledky. I v tom proti bulharskému celku. "Je to zápas, který by nám mohl sedět. Jestli chce Ludogorec postoupit ze skupiny, tak je to pro něj klíčový zápas a potřebuje jej vyhrát. Je pod výsledkovým tlakem a my můžeme hrát uvolněně a trochu si tu Evropu v domácím rozlučkovém zápase užít. Věřím, že chlapci budou uvolnění a že umíme uhrát dobrý výsledek," řekl trenér Spartaku Michal Gašparík, jenž si na předzápasové tiskové konferenci zároveň pochvaloval dobrý zdravotní stav svých svěřenců.

Ludogorec se sice v Trnavě představí jako lépe postavený mančaft v "háčku", na Slovensko ovšem nedorazil v optimální pohodě. Jeho poslední ligové střetnutí proti Slavii Sofia se totiž nejprve kvůli přívalu sněhu odložilo, pondělní dohrávka pak dopadla lépe pro protivníka z hlavního města Bulharska. Obhájce trůnu tak v tabulce Parva Ligy dál zůstává "až" na třetím místě.

V Evropské konferenční lize setrvá Ludogorec ve hře o postup i po výletu na Slovensku. Zde ovšem potřebuje uhrát dobrý výsledek, aby vytvořil tlak na Fenerbahçe s Nordsjællandem, neboť tyto mančafty sídlí před ním. "Myslím, že jsme na zápas se Spartakem připraveni. S tím prvním (vzájemným) to nebude mít nic společného. Myslím, že hráči udělají všechno pro to, abychom v Trnavě vyhráli," prohlásil technický ředitel bulharského týmu Cosmin Moți. Kvůli nemoci se na straně hostů ve čtvrtek nepředstaví útočník Spas Delev.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.60 - 4.07 - 1.77

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
4
3
0
1
8 : 5
9
2
FC Nordsjaelland (DEN)
4
2
1
1
11 : 5
7
3
Ludogorec Razgrad (BUL)
4
2
0
2
8 : 10
6
4
Spartak Trnava (SVK)
4
0
1
3
2 : 9
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Pablos

Ani jsem nevěděl, že tam mají takovej stadec.

Reagovat
Mass

Přitom tam nedávno hrála naše repre.

Reagovat
Pablos

Jasny to vim. Ale nejak jsem to zvenčí neviděl.

Reagovat
Salfovic

Já taky ne, hlavně tedy za originalitu

Reagovat
Pablos

nebáli se toho

Reagovat
Witcher

Přitom zevnitř vypadá jako by došli v půlce peníze.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele