Konec jedné éry ve Švédsku. Loučí se trenér Andersson i záložník Ekdal

19.11.2023, 10:10
Aktuality
Janne Andersson (© AFP)

Velice rychle budou chtít na tento cyklus zapomenout ve Švédsku. Kromě toho, že se Blågult poprvé od roku 1996 nepodívají na Euro, poznamenal jejich otřesný sedmibodový kvalifikační výkon také teroristický útok v Belgii, kde byli zastřeleni dva švédští fanoušci. Právě v takové pochmurné atmosféře se s národním týmem budou loučit dvě ikony.

Janne Andersson je jedním z posledních aktivních švédských trenérů, které v 70. a 80. letech minulého století výrazně ovlivnilo angažmá anglických trenérů Boba Houghtona a Roye Hodgsona. Právě se zemí Albionu je také spjatý jeho největší úspěch za sedm let v čele švédské reprezentace: čtvrtfinále mistrovství světa 2018, kde Anglie převážila.

Od té doby se rigidní koučův styl stával čím dál více na obtíž fanouškům i hráčům. Na Euru 2020 sice Blågult vyhráli svou skupinu, ihned v osmifinále ale ztroskotali na Ukrajině, a jejich tápající ofenzíva je pak stála účast na MS 2022 i příštím Euru. Jistotu neúčasti na německém svátku přitom Švédové získali už v říjnu, kdy také Andersson ohlásil konec.

Teprve nyní 61letý trenér potvrdil také derniéru Albina Ekdala, který v posledním utkání s Estonskem symbolicky navlékne kapitánskou pásku při svém kulatém 70. startu. Čtyřiatřicetiletý středopolař byl jedním ze symbolů Anderssonovy éry a dnes by si rád poprvé i naposled v reprezentaci zahrál se svým mladším bratrem Hjalmarem, obráncem Burnley, který v nominaci na poslední chvíli nahradil marodícího Carla Starfelta.

Autor: Tomáš Daníček / sweden.postsen.com, reuters.com

Komentáře (17)

Přidat komentář
Modroočko

Podľa toho, čo som čítal na fórach, bol Andersson pre švédskych fanúšikov persona non grata už pekných pár rokov, takže prekvapenie, že sa tam udržal až doteraz. Približne od polovice kvalifikácie MS 2022 šli Švédi rapídne dolu, do Kataru mali ísť jasne priamo a zazdili to tam tuším prehrou s Gruzínskom. Odchádza im skúsená generácia, ale aj napriek tomu sú ich výsledky až prekvapivo mizerné.

Reagovat
Hasan Šáš

Ještě zpětně vyrazit Franca za to, že s timhle vypadl v baráži MS.

Reagovat
Kejza

Reagovat
HalaMadrid_Flx

OT:

Česká fotbalová reprezentace

4 min ·

Tři hráči národního týmu zásadním způsobem v sobotu v noci porušili interní pravidla reprezentace. Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta s okamžitou platností z rozhodnutí vedení reprezentace opustili sraz národního týmu.

????

Reagovat
jenage

Blbě se zatvářili na Franca?

Reagovat
smazaný uživatel

Jdu tam hodit litr na Moldavce. Kurz 15,7

Reagovat
naheCZ

Měli chlastat v nějakém klubu do rána

Reagovat
smazaný uživatel

Někdo je viděl v Belmondu v Olomouci

Reagovat
Greny

S Novákem, Neumannem (trenér futsal repre a člen VV Facru)

Po kvalifikaci, Pešír ven, Šilhavý ven, Fousek ven a rozprášit celej FAČR

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
Bobřík1

Reagovat
Modroočko

Ja už od piatku hovorím, že všetky hviezdy sa zoskupujú v prospech Moldavska

Reagovat
Zemun

to by bolo silné cafe

Reagovat
DidusIneptus

Čo bolo to bolo

Reagovat
Rudnevs

Ekdal V HSV som ho mal rád.

Reagovat
DidusIneptus

Smutný příběh Švédska.

Reagovat
rel7

Na to že vedl Švédsko bez Zlatana tak odvedl velký kus práce.

Nezapomenu jak šokovali v roce 2018 vyřazením Itálie z baráže o MS.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele