Komise: Sparta neměla kopat penaltu, Halinský správně vyloučen

04.03., 15:48
Aktuality
Rozhodčí s kartami (© AFP)

Sudí v nedělním ligovém derby mezi Spartou a Slavií v druhém poločase správně nenařídili penaltu po zákroku na domácího Lukáše Haraslína. V komuniké o tom informovala komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Sudí také správně uznali branku ostravského Jana Jurošky ve Zlíně a podle pravidel vyloučili pardubického Denise Halinského v zápasu s Plzní.

Haraslín v pražském derby v 59. minutě zahrál ve vápně míč a poté upadl přes slávistického brankáře Jindřicha Staňka a hostujícího obránce Tomáše Holeše. Sudí Ondřej Pechanec penaltu nenařídil a nezasáhl ani videorozhodčí.

"Hráč domácího družstva (Haraslín) nejdříve zahrál míčem a následně při snaze přeskočit vybíhajícího brankáře hostujícího družstva došlo ke kontaktu s ním i s hráčem hostujícího družstva (Holešem). O přestupek se nejednalo," uvedla komise.

V 84. minutě Pechanec po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace udělil červenou kartu sparťanskému bekovi Ángelu Preciadovi za to, že se ohnal nohou po slávistickém kapitánovi Janu Bořilovi. K vyloučení se komise nevyjádřila, neboť nefigurovalo mezi čtyřmi momenty vybranými médii, které veřejně po každém kole komentuje. Sparta se Slavií remizovala bez branek a před městským rivalem si udržela čtyřbodový náskok v čele tabulky.

Komise se veřejně nevyjádřila ani ke středečnímu derby ve čtvrtfinále domácího poháru. V něm Slavia doma prohrála se Spartou 2:3 po prodloužení, rozhodující gól dal Adam Karabec z penalty za ruku Tomáše Vlčka. Předtím na každé straně sudí Karel Rouček neodpískal penaltu po sporné situaci a zásahu rukou do obličeje protihráče.

V sobotním zápase Pardubic s Plzní sudí Jan Machálek už v šesté minutě vyloučil po zásahu videorozhodčího domácího Halinského poté, co ostře prošlápl nohu Pavla Šulce. Viktoria v dlouhé přesilovce zvítězila na východě Čech 3:2. "Rozhodčí hráče domácího družstva správně vyloučil za surovou hru, VAR (videorozhodčí) správně intervenoval," podotkla komise.

Sudí podle komise nechybovali ani ve Zlíně, když ve 33. minutě uznali Juroškův gól. Obránce Baníku poslal střílený centr před branku a míč těsně netečoval hostující útočník Abdullahi Tanko, který se pohyboval na hranici ofsajdu. Slezané zvítězili ve Zlíně 1:0.

"Rozhodčí správně uznal branku hostujícího družstva. Byla to hraniční ofsajdová situace, z dostupných záběrů nelze jednoznačně vyhodnotit, zda hráč hostujícího družstva byl v době střely na branku v ofsajdové pozici. VAR proto správně neintervenoval," vysvětlila komise.

Sudí podle komise nechyboval ani v Jablonci při nařízení pokutového kopu pro domácí za zákrok Karla Spáčila na Dominika Hollého ve vápně v 31. minutě. Severočeši z penalty srovnali na konečných 1:1.

"Rozhodčí správně nařídil pokutový kop. Hráč hostujícího družstva při obranném zákroku nehrál míč a podrazil kolenem levé nohy hráče domácího družstva. Nejednalo se o jednoznačnou situaci a v případě, že by rozhodčí nenařídil pokutový kop, VAR by neintervenoval," uvedla komise.

Autor: ČTK

Komentáře (47)

Přidat komentář
db18

Odpověď na otázky, které nikdo nepoložil.

Reagovat
Svářeč

Tak zrovna ten gol Ostravy mě hodně zajímal. Já na stadionu seděl skoro přesně na ofsajdové linii a jsem si na 90 % jistý, že Tanko v ofsajdu byl. Ze záběrů v TV mi to taky přijde. Ale pokud už jiné záběry neexistují, tak se zase komisi ani VAR nedivím, 100% průkazné to není.

Reagovat
mario23

Tak když ty amatéři nejsou schopni zajistit ofsajd lajnu, tak to je blbý. Jak píšeš, nešel prokázat ofsajd, takže gól platil správně.

Reagovat
Salfovic

VAR má ale k dispozici více záběrl než ukazují v TV.

Reagovat
Salfovic

"Hráč domácího družstva (Haraslín) nejdříve zahrál míčem a následně při snaze přeskočit vybíhajícího brankáře hostujícího družstva došlo ke kontaktu s ním i s hráčem hostujícího družstva (Holešem). O přestupek se nejednalo," uvedla komise.

Klauni

Reagovat
eder

To bych blil, Milane...

Reagovat
Rizek

Neuvěřitelné.

On se snažil přeskočit brankáře, kterej mu skočil pod nohy.

Reagovat
Salfovic

No a hlavně to ani nestihl, protože ho Staněk trefil ještě před nadskočením.

Reagovat
Rizek

Samozřejmě, že to nestihl. Kdyby ho Staněk nepodrazil, tak mohl Haraslín dorážet do prázdné. Teda jen v případě, že by ho nesmetl Holeš zezadu.

Reagovat
Axelrose

Tak tisíckrát jasnější penaltu pro Pce na Slovácku taky "správně" neuznali, čili o co jde?

Reagovat
Rizek

o tohle:

"Brankář domácího družstva při svém obranném zákroku lehce zasáhl rukou míč, který směřoval k brance, a následně tělem podrazil hráče hostů. Jednalo se o přestupek, za který měl být nařízen pokutový kop i přesto, že brankář bezprostředně před podražením hráče zahrál míč," uvedla komise, která podle manuálu od této sezony veřejně komentuje vždy čtyři situace z kola vybrané médii. Pardubice navzdory oslabení vyhrály 2:1.

Zdroj: https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/fotbal/1-liga/pardubice-mely-na-slovacku-kopat-penaltu-uznala-komise-rozhodcich/65ca4ceb61d8d47534b3cd13

Reagovat
Axelrose

No, ale výsledek je stejný.

Nic nekopali, a nic s tím neuděláš.

Jinak mé hodnocení celého zápasu je nuda, šeď a hrozný fotbal z obou stran.

Jestli chcete pořád vyhrávat z penalt, nic proti. Spíš bych se zamyslel nad tím, proč vaši borci vystřelili, kteří válcují ligu vystřelili jednou za zápas na branku.

O našich se nebavím, ti hrají hovno od Vánoc, asi jsme ho dostali od jezucha pod stromek.

Ale fotbalová ubohost to byla z obou stran, i když objektivně z naší o dost větší.

A jak tu tvrdím stále (neber v potaz to na co jsi reagoval),to co bylo, to bylo, stejně to nikdo nevrátí a nic se nezmění.

Mě spíš mrzí, že 20 tisíc lidí na stadionu vidělo takový fotbalový paskvil

Reagovat
Rizek

Nechám bokem nějaké myšlenky, že bychom snad chtěli vyhrávat jen z penalt, ale tady mi jde o to, že komise jeden a ten samý zákrok (a to u Staňka je to ještě horší, protože ani netrefil balon) jednou řekne, že to penalta je a jednou že ne. Pak se v tom vyznej.

Reagovat
Axelrose

No, popravdě, o to se už ani nesnažím.

Za mě je VAR zhouba, protože prostě rozhodčí vede k poměrně velkému alibismu.

Tak to nepísknu, když to bude jinak a zrovna budou kluci u videa koukat, snad mě opraví, když né, tak to vlastně bude chyba VARu.

A ty vyjádření ať si strčí někam. Pánové to nedělají zadarmo, ale proč si kazit den, dáme tam čtyři věci a na zbytek kašleme.

Plus mě úplně vytáčí (a teď to neber jako od Slávisty, že to teď říkal Trpiš), že v podstatě každý řekne.

Před sezonou bylo školení, a tam nám říkali že tohle penalta, faul (dosaď si co potřebuješ) není. Tak buď jim to mají vysvětlit pořádně, nebo je tam nemají ani zvát.

Dřív prostě ruka byla, když jsi zahrál míč rukou, a basta. Teď podle mě v derby na Slavii taky byla jasná, ale právě kvůli těm jejich nesmyslům se kvůli tomu bude půlka národa hádat.

To samé ten faul v neděli. Buď to faul je, a pak nevím, proč ho neupozornil VAR, nebo není, a potom tedy neměli vydávat to prohlášení o Slovácku. A nebo mají prostě ty rozhodčí potrestat a je to. Jenže to by tam nikdo nepískal.

Nebo ty dva lokty. Jurečku vyhodili za (alespoň podle mého) mnohem menší provinění, tady to ani nepískl. Tak jak se v tom mají potom vyznat samotní hráči

Nic, jdu si dát panáka, vyvenčím psa a jdu spát

Reagovat
kilobyte

Přitom by stačilo to školení zveřejnit. Ono se dost často zapomíná, že fotbal se dělá pro fanoušky. Jenže informovanost žádná, z každého kola si vyberou 4 situace a na ostatní mrdají.

Reagovat
Axelrose

No, to by asi nebyl špatný nápad

Jen abychom z toho potom taky nebyli mimo

Reagovat
kilobyte

Takže to byla vlastně chyba Haraslína, že nestihnu včas vyskočit.

Reagovat
ratusek

ještě mohl nasimulovat zranění jako Zavadil

Reagovat
Bex5

To jeste ted bych mu jednu napalil

Reagovat
Bex5

Ne Zavadilovi

Reagovat
ratusek

Ty vole to né. Oni si z nás rekulérně dělají prdel

Reagovat
Mass

Koukám že někteří uživatelé ef mají problém porozumnět psanému textu

Reagovat
Frank Lampard 8

děkujeme za vysvětlení

Reagovat
John Obi Mikel

Komise se veřejně nevyjádřila ani ke středečnímu derby ve čtvrtfinále domácího poháru. V něm Slavia doma prohrála se Spartou 2:3 po prodloužení, rozhodující gól dal Adam Karabec z penalty za ruku Tomáše Vlčka. Předtím na každé straně sudí Karel Rouček neodpískal penaltu po sporné situaci a zásahu rukou do obličeje protihráče

Jo jasný, k nejvíce probíraným situacím se pro jistotu vyjadřovat nebudeme

Reagovat
naheCZ

Ti je dám za ně: Zákrok na Holeše mohl být posouzen jako penaltový, nicméně se nejednalo o zjevné pochybení, takže VAR správně do situace nezasáhnul. Rozhodčí potom správně dodrželi nastolený metr, kdy jako penaltový neposoudili i podobný zákrok při zákroku Vlčka na Olatunjiho. VAR poté správně zasáhl do situace, kdy domácí hráč Tomáš Vlček hrál rukou v rozporu s pravidly.

Nějak tak by to vypadalo předpokládám

Reagovat
Axelrose

Jasně, jen se dá říct, že pokud by se pisknul ten první zákrok, tak k těm dalším by už "třeba" nedošlo.

Hra by probíhala jinak, posun v čase, atd.

Kuva, to by bylo solidní sci-fi

Reagovat
PitchingWedge

OT: aky mate s odstupom casu nazor na zmenu v pocte povolenych striedani za zapas? Viete si predstavit ze by to teraz slo spat na 3 striedania za zapas?

Reagovat
Lemond Laws

Za mě je to fajn. I ten počet střídacích oken

Reagovat
Salfovic

Klidně, proč by ne.

Reagovat
PitchingWedge

priemerny hraci cas hracov na ihrisku by isiel znova nahor a z toho vyplyva:

- nizsia intenzita zapasu (menej presingu)

- vyssi level unavy

- kratsi cas na regeneraciu

--> vyssie riziko zranenia

Ale tiez niekedy rozmyslam ze pre samotnych hracov bolo zrejme viac motivujuce makat na sebe v treningoch ked treneri mali len 3 moznosti na vymenu.

Reagovat
Salfovic

Při menším presingu by měla vyniknout individuální kvalita útočných hráčů.

S tím zraněním je to fakt vtipné, když je v letošní sezoně rekordní vlna zraněných hráčů.

Reagovat
Mass

Kéž by to byla pravda, ale myslim si, že to tak není. Primárně všichni musí stíhat defenzivu a unavení hráči už se tolik neženou do útoku.

Reagovat
Imos

Já už si to teda zpátky na 3 neumím představit, oboje má svoje pro a proti, ale celkově v tom jakým trendem jde fotbal tak je 5 tak akorát

Reagovat
Drumassacre

Ale jak měla asi sparta vyhrát derby bez penalty ?

Reagovat
Bucky

Jak by mohla Slavia hrát derby, aby nějaký z jejich hráčů někoho nezprasil ve vápně nebo nedal stupidní ruku. Nechtěl jsi říct spíš něco takového?

Reagovat
kilobyte

A kvůli čemu byste pak brečeli?

Reagovat
pedroLFC

Reagovat
clinger

teď tu bulíte vy že jste zase nedostali penaltu

Reagovat
ratusek

A zase byste nepodepsali zápis?

Reagovat
mario23

Ubrečený seshiti by se měli naučit hrát podle pravidel, pak proti nim nebudou pískaný penalty a nemůžu si pomoct, ale za mě to byla penalta ten zájezd do Haraslína od Staňka.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Nemuzes si pomoct, tak brecis taky

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
meno

Kámo, kolik červených jste měli mít a nedostali je? Kdyby si sudí nenechali srát na hlavu, tak má IQ37 tak 12 žlutejch

Reagovat
John Obi Mikel

A jak tady Greny kvůli stejné věci vyváděl

Reagovat
meno

Reagovat
3M

"Hráč domácího družstva (Haraslín) nejdříve zahrál míčem a následně při snaze přeskočit vybíhajícího brankáře hostujícího družstva došlo ke kontaktu s ním i s hráčem hostujícího družstva (Holešem). O přestupek se nejednalo," uvedla komise.

Podle toho vyjadreni je to penalta ne?

Reagovat
kilobyte

Asi posuzovali možný faul Haraslína.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele