Kluby, které se neprobojují do pohárů, dostanou od UEFA víc peněz

07.09.2023, 12:09
Aktuality

Kluby, které se neprobojují do evropských pohárů, dostanou v budoucnu od evropské unie UEFA více peněz. Od roku 2024 inkasují tyto týmy sedm procent procent ze zisku místo dosavadních čtyř.

UEFA oznámila ve středu podpis nové smlouvy s Asociací evropských klubů (ECA) do roku 2030. "Tato dohoda podpoří dlouhodobou stabilitu a setrvalý růst v evropském klubovém fotbalu," uvedla UEFA.

Změna vstoupí v platnost na začátku sezony 2024/25, v níž se budou hrát v novém formátu Liga mistrů, Evropská liga i Konferenční liga. Podle nového modelu pro cyklus na roky 2024-2027 rozdělí UEFA ze zisku z těchto tří soutěží sedm procent mezi kluby, které se do nich nekvalifikují.

Asociace evropských lig uvedla, že to bude pro neúčastnické kluby znamenat 308 milionů eur (7,49 miliardy korun) místo dosavadních 175 milionů eur (4,25 miliardy korun). "Tato změna pomůže klubům po celé Evropě zabezpečit jejich konkurenceschopnost na hřišti i mimo něj a investovat do rozvoje mládeže a talentů," uvedla.

UEFA bude také rozdělovat větší podíl ze zisku týmům za účast v Lize mistrů, místo aktuálních 25 procent 27,5 procenta. Nyní každý z 32 klubů v základní části vlajkové lodi UEFA dostane minimálně 15,64 milionu eur (380 milionů korun). Stoupnou také odměny za výsledky, ze současných 30 procent na 37,5 procenta. Podle dosud poslední publikované zprávy za sezonu 2021/22 si tehdejší vítěz Ligy mistrů Real Madrid vydělal celkově 133,7 milionu eur (3,25 miliardy korun).

Autor: ČTK

Komentáře (15)

Přidat komentář
Csaplárova past

Jak rozumět tomu, že peníze dostanou týmy, které se nekvalifikují? Ti co vypadnou v předkolech nebo se to týká už podle umístění v lize?

Reagovat
kilobyte

Logicky jen ty týmy, které vypadnou v předkolech.

Reagovat
Csaplárova past

Pěkný ranec si mezi sebou rozdělí

Reagovat
king23

Ti, co vypadnou v předkolech.

Reagovat
Greny

Nějaké peníze co chápu dostávají i kluby z ligy i když poháry nehraji

Reagovat
romeo351

Na to přicházíš jak?

Reagovat
Firkraag

Boleslavné

Reagovat
Pablos

Reagovat
OTASi

Reagovat
Kucka

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Sosi

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
8lampard8

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele