Když se střelec neraduje

11.11.2014, 11:52
Názory a komentáře
V Dortmundu se konečně dočkali. Po sérii pěti ligových porážek a dokonce sedmi zápasech bez výhry oslavili svěřenci Jürgena Kloppa konečně tři body. Borussia bodovala naplno, přestože nedala v zápase s Mönchengladbachem gól. O osudu zápasu rozhodl totiž vlastňák Christopha Kramera. Nejen za 11. kolem bundesligy se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Tomáš Petr.

Kramerův gól do vlastní sítě obletěl celý svět a jeho trefa z půlky hřiště bude jistě jedním ze symbolů bundesligové sezony 2014/15. Do víkendového zápasu si třiadvacetiletého záložníka Gladbachu většina fanoušků pamatovala z finálového zápasu MS 2014. Proti Argentině se Kramer překvapivě objevil na poslední chvíli v základní sestavě Německa, ale po srážce s Ezequielem Garayem kvůli otřesu mozku musel předčasně ze hřiště. Nyní je ze světového šampióna rázem smolař 11. kola bundesligy. Kramer v tom ale není sám. V letošní sezoně se před ním ze vstřelené branky neradovalo hned sedm hráčů.

Přehled vlastních gólů sezony 2014/2015

2. kolo

Tin Jedvaj (Leverkusen - Hertha 4:2) - Chorvatský obránce Bayeru nejprve otevřel vlastním gólem skóre zápasu, aby pak následně srovnal prvním gólem v bundeslize na 1:1.
Sebastian Jung (Wolfsburg - Frankfurt 2:2) - Čtyřiadvacetiletý obránce, který v létě přišel do Wolfsburgu právě z Frankfurtu, vyrovnával na 1:1.

4. kolo
Matthias Ginter (Mainz - Dortmund 2:0) - Letní posila z Freiburgu navyšovala na 2:0 pro domácí v duelu, který odstartoval sedmizápasovou sérii Borussie bez výhry.

6. kolo
Daniel Halfar (1. FC Köln - Bayern Mnichov 0:2) - Bývalý záložník Mnichova 1860 poslal míč do vlastní branky za stavu 0:1.

7. kolo
Kevin Wimmer (Frankfurt - 1. FC Köln 3:2) - Rakouský obránce v 79. minutě napodobil počínaní svého spoluhráče Halfara o kolo dříve a rozhodl tak o výhře domácích 3:2.
Sandro Wagner (Hertha - Stuttgart 3:2) - Střídající forvard, který od dubna nedal gól, upravil v závěru výsledek na konečných 3:2.

10. kolo
Alexander Madlung (Hannover - Frankfurt 1:0) - Dvě minuty před koncem stoper Eintrachtu rozhodl o třech bodech pro domácí Hannover. Něco podobného se mu stalo již v sezoně 2009/10, kdy si ještě v dresu Wolfsburgu dal také v zápase s Hannoverem vlastní gól. Tehdy ale Vlci vyhráli 4:2.

11. kolo
Christoph Kramer (Dortmund - Mönchengladbach 1:0) - Zatím poslední nešťastník, který se trefil do vlastní sítě a rozhodl tak o výhře soupeře.

To, že si hráč dá vlastní gól, zkrátka není zase tak neobvyklé. Pokud to navíc nevede ke ztrátě bodů, tak to zase tolik nevadí. Horší je, pokud taková branka - jako v Kramerově případě - rozhodne o dělbě bodů. Nejčastěji v historii bundesligy do vlastní branky mířili hamburská legenda Manfred Kaltz a kapitán Mainzu Nikolče Noveski. Oba vlastního brankáře během kariéry překonali hned šestkrát. Bývalý makedonský reprezentant má dokonce ještě šanci svou bilanci "vylepšit". Noveski má na kontě také jeden husarský kousek. V listopadu roku 2005 v derby proti Eintrachtu Frankfurt při remíze 2:2 si v prvních šesti minutách hry vstřelil dva vlastňáky a pak v závěru ještě jednou zamířil již správně do soupeřovy branky.

Dva vlastní góly v jednom bundesligovém zápase si dala také pětice Dieter Bast, Dieter Pulter, Gerd Zimmermann, Per Røntved a Karim Haggui. Když jsme u posledně jmenovaného tuniského reprezentanta, tak je potřeba vzpomenout ono utkání z prosince roku 2009. Tehdy si v Mönchengladbachu hráči Hannoveru dali hned tři vlastní góly (dva právě Haggui a jeden Constant Djakpa). Borussia tak vyhrála 5:3, i když hosté vstřelili vlastně šest gólů. Slavný vlastní gól zaznamenal také Helmut Winklhofer z Bayernu Mnichov v utkání s Bayerem Uerdingen. Jeho vlastňák byl totiž vyhlášen trefou srpna roku 1985. Zkrátka občas střelec nemá moc důvod k radosti, ani když je jeho branka gólem měsíce.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (21)

Přidat komentář
Spalovač šancí

Měl si Kramer vzít příklad a pořádně gol oslavit

https://www.youtube.com/watch?v=OLt1ESy0S7U

Reagovat
Kang & Kodos

Doufal jsem, že to bude ono. Nejlepší na tom je, že od tý doby si na MS už nezahráli

Reagovat
cetto

Často se stává, že kdo dá vlastnák, tak ještě k tomu pak přidá gol do sítě soupeře. Ale nedokážu si vysvětlit, čím to je..

Reagovat
Spalovač šancí

Většinou se to týká obránců, kteří goly až tak často nedává, takže zvýšená hladina adrenalinu dělá divy a chtějí dát gol i na druhé straně. A protože už mají natrénováno, je to hračka

Reagovat
cetto

Tak by jim někdo mohl píchnout adrenalin rovnou a děly by se divy xD Přijde mi fascinující, že očividně to v těch hráčích je a stačí jen zvýšená motivace, aby ten gol fakt dali..

Reagovat
prevadec spojitosti

a nebo to je prostě jenom náhoda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mas pravdu, je to fakt casty. Z nedavne doby treba Cahill

Reagovat
cetto

A nebo Kadlec minulej tejden

Reagovat
REPLIKATOR

A nebo Chielliniho "hattrick" proti Ázerbájdžánu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kolko clankov o kramerovi bude este treba ?

Reagovat
REPLIKATOR

Dokud neomrzí.

Reagovat
Spalovač šancí

88 _/

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle článek není o Kramerovi, ale o vlastních gólech.

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

OT: FIFA 15 ...... klub Czechoslovakian hledá hráče do svého týmu, máš-li zájem - najdi si nás v sektoru Western Europe nebo mne kontaktuj na origin: hack008

Reagovat
db18

Todor Nedelev je znovu mimo hru. Záložník Mainzu si z přátelského utkání Bulharska proti Maltě odnesl zlomený nárt, načež se z reprezentačního srazu vrátil zpátky do Německa. Délka jeho absence nebyla upřesněna.

On se nedostane do áčka Mainzu, ale zraní se na srazu reprezentace...

Reagovat
stas87

ja uz ho beriem ako futbalovu mrtvolu

Reagovat
db18

Snad to není nic vážného - přece jenom i půl roku zpátky o něj měla mít zájem Neapol - a kdyby teď nezískali Perišiće, tak by se k němu třeba mohli "vrátit" (nebo by ho aspoň mohli poslat hostovat)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele