Když se pilíře hroutí

11.03.2013, 22:00
Názory a komentáře
Nejslavnější zápasy rozhodují často největší hvězdy. V pozitivním slova smyslu. Vestfálské derby to ale nabídlo v opačném gardu. Dortmund zradil výkon hráčů, kteří jsou považováni za pomalu nenahraditelné. V Gelsenkirchenu zvítězilo Schalke 04 nad Dortmundem brankami Draxlera a Huntelaara a obě padly po fatálních chybách stoperů. Za uplynulým kolem bundesligy se ohlíží náš komentátor Michal Šíma.

Situace při prvním gólu jde na vrub Matse Hummelse. Tentokrát nevystihl akci soupeře správně a nedokázal zabránit Draxlerovi v gólové střele. Možná to nebyla úplně jen jeho chyba, ale na Hummelse musíme klást nejpřísnější nároky. Je to reprezentant, hráč základní sestavy dvojnásobného mistra Německa (fanoušci Borussie byli moc rádi, že se mohl vrátit do sestavy místo Santany, ale asi to nebyl ideální tah trenéra Kloppa) a v posledních letech je považován za jednoho z nejlepších obránců co do čtení hry. Nenajdeme tolik stoperů, kteří jsou schopni včas vystoupit z obrany a zarazit akci soupeře. Jeho přehled je pověstný. Přesto ve 12. minutě velkého derby selhal. A bohužel nakonec zápas ani nedohrál. Můžeme jen spekulovat, zda by vývoj zápasu s Felipem Santanou nebyl pro BVB lepší.

Druhý gól zase ukázal v nečekaném světle Nevena Subotiče. Ten byl před zápasem po Santanovi (ten ale odehrál méně utkání) druhým nejlepším hráčem hostů co do procenta vítězných osobních soubojů - 65,6 % (ceněný Dante z Bayernu pro srovnání 61,4 %). Jenže ve 35. minutě se výborný hlavičkář tak dlouho díval na letící centr od Uchidy, až ho balón přeletěl a po hlavičce Huntelaara mohl jen skrýt hlavu do dlaní.

Na place byli hráči, kteří mohli být z různých důvodů nervózní, ale spíše v domácí sestavě. Timo Hildebrand chytal první derby, Kolašinac nebo Bastos okoušeli atmosféru nejvypjatějšího zápasu bundesligy také premiérově. Utkání zvládli mladíci Matip nebo Draxler (oba hráli excelentně). Zápas ale rozhodly chyby pilířů obrany soupeře - zkušení, sehraní, dobře hodnocení.

Průměrné hodnocení nejlepších stoperů Bundesligy dle Kickeru - jméno, známka (počet hodnocených zápasů):

1. Dante (Bayern) 3,00 (24)
2. Timm Klose (Norimberk) 3,09 (23)
3. Ömer Toprak (Leverkusern) 3,13 (21)
4. Mats Hummels (Dortmund) 3,18 (22)
5. Bo Svensson (Mohuč) 3,19 (16)
6. Jerome Boateng (Bayern) 3,21 (17)
7. Neven Subotič (Dortmund) 3,22 (18)


Při pohledu na údaje po zápase je ale vidět i něco navíc. Zatímco Hummels vyhrál za poločas 77,8 % soubojů (!!), Marcel Schmelzer dva ze tří prohrál a Großkreutz byl jen o málo úspěšnější. Celkově se asi opravdu rozhodlo na té straně hřiště, kde spolu kombinovali Farfán, Uchida a Höger. K tomu přičtěme agilního Draxlera a lépe než obvykle hrajícího Huntelaara. Pravá strana Schalke levou stranu Dortmundu přehrála.

Borussia Dortmund prohrála druhé derby v řadě, což se stalo ve statistice bundesligových zápasů teprve pošesté. Šanci napravit svůj výkon budou mít oba stopeři na podzim. Třikrát v řadě žlutočerní prohráli ligová derby jen jednou - v letech 1968 a 1969. A éru Libudy, Pohlschmitta či Kasperského si v Dortmundu rozhodně připomínat nechtějí.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (39)

Přidat komentář
smazaný uživatel

podle me v současnosti možna nejlepší stoper vubec... ! zavidím ho Borusii..

Reagovat
Robochelsea

Kompanymu nesiaha ani po kotniky.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

jeden z nejlepsich

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Thiago Silva je nejlepší !

Reagovat
F.Torres

jestli se bere aktuální forma, tak rozhodně Varane...

Reagovat
Bayernista18

Souhlas, na OT parádní výkon.

Reagovat
smazaný uživatel

na off toppic parádní výkon

Reagovat
j_mrazik

Zavinil góla.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JackDaniels.

a este

Reagovat
smazaný uživatel

nwm rozehravku na stopra ma užasnou

Reagovat
herbage

Subotić byl v sobotu otřesný. U druhého gólu totálně zaspal a to ještě v druhé půli podklouznul jako poslední hráč u středového kruhu a nechal jít hráče Schalke samotného na branku. Na štěstí pro Borussii to pak Pukki neproměnil

Reagovat
Logan

škoda že je Mats mimo, očekával jsem že další zápas dostane šanci Felipe, zasloužil by si to ... nejraději bych Subotiće za pálku prodal někam do City nebo kamkoliv, posunul tam felipeho vedle matse a přivedl by se novej třetí stoper

Reagovat
smazaný uživatel

Neven je v momentálně opravdu špatný. Kdyby byl Mats fit, tak bych s klidem nechal hrát Felipeho místo Nevena...

Reagovat
jv

...to by zase taková výhra nebyla, jak taky hodně lidí před nedávnem tvrdilo. Prostě se to "semlelo", tyhle chyby jsou a byly i předtím, akorát to nebylo tak vidět.

Reagovat
blaugrana

Matsovi sa bdue vedľa Piquenbauera dariť.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
F.Torres

však jo, němci rádi chodí do Barcelony

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JacoBee

Reagovat
Logan

že bychom měli zájem o Piqueho? to si uplně nemyslím teda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pique by byl pro Bayern zbytečný

Reagovat
smazaný uživatel

* pro Dortmund samozřejmě, maj 3 kvalitní stopery, tak naco by ho tam tahali

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel i navzdory kvalitě chybují tihle dva celkem často

Reagovat
smazaný uživatel

než do barcy to už dřív pujde do čelzí

Reagovat
db18

Dante

Pak mne ale překvapilo hodnocení Kloseho a Boatenga

...jinak vzhledem k tomu zranění bych řekl, že se BVB asi podaří udržet i Santanu - letos si zahraje hodně a od příští sezony snad bude Klopp víc rotovat sestavou a šetřit si ty klíčové hráče na důležité zápasy

Reagovat
jv

Tohle hodnocení je potřeba brát trochu rezervovaně. Jinak ohledně Felipeho to opravdu může dopadnout jakkoliv, ale snad nakonec zůstane, prospělo by to ve výsledku všem stranám.

Reagovat
db18

Jj, u Boatenga mne spíš štve, že když udělá chybu, tak z ní obvykle padne branka - když udělá chybu někdo jiný, tak z toho branka ještě být nemusí

Reagovat
jv

To je pravda. Celkově jsou ty jeho chyby hodně pod drobnohledem, ale s tím se na druhou stranu muselo v Bayernu počítat, navíc on na sebe hned na začátek tak pěkně upozornil...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele