Když proti Barceloně uděláte chybu, platíte, lituje Conte

21.02.2018, 13:37
Rozhovory
Kdekdo čekal, že to bude jako obvykle. Že Chelsea na Stamford Bridge "zavře krám" a díky taktické hře si z domácího klání s Barcelonou odnese lepší výsledek, než si zaslouží. Antonio Conte však své svěřence na favorita perfektně připravil, a proto litoval jediné chyby, která připravila Blues o vítězství. Jeho protivník Ernesto Valverde naopak remízu 1:1 zvenku bere všemi deseti.

Nutno říct, že obraz hry vypadal přesně tak, jak bylo nalinkováno. Chelsea při držení míče jen o fous přesáhla třicetiprocentní hranici, Barcelona naopak zkompletovala 825 přihrávek - oproti 259 pasům v podání Londýňanů. Chelsea ovšem byla výrazně nebezpečnějším týmem, Willian před prvním gólem dokonce orazítkoval obě tyčky Ter Stegenovy brány.

"Myslím, že jsme byli hodně blízko k perfektnímu výkonu," hodnotil manažer anglického celku Antonio Conte. Proto ho mrzela jediná výrazná nepřesnost, která zhatila výborný výsledek do odvety. "Jakmile proti vám stojí tenhle soupeř a hráči jako Messi, Iniesta a Suárez, platíte za jakoukoli chybu. Jsme trošku zklamaní z konečného výsledku, ale zápas nám také hodně dal. Získali jsme sebevědomí a víru, že je do odvety všechno otevřené," dodal italský stratég.

Barcelona každopádně do druhého duelu nastoupí v pozici favorita, k postupu ji stačí i bezgólová remíza. "Nebude to snadné, musíme být realisté," pokračoval Conte. "Ukázali, že jsou fantastickým týmem. My jsme ale naproti tomu ukázali, že pokud jsme připraveni tvrdě pracovat v defenzivě - a zároveň správně pokračovat i s míčem na kopačkách - můžeme na Camp Nou dokázat něco neuvěřitelného."

Chelsea skutečně svým výkonem nadchla, a to včetně mnohých fanoušků Barcelony. Conte získává pochvaly především za vynikající předzápasovou přípravu. "Hráči nejsou hloupí. Trenér musí nachystat plán, ale všechno je o vzájemné konverzaci, videu a porozumění s hráči. Plán může být fantastický, ale pokud vám fotbalisté nevěří, jste mrtvý."

"S výjimkou té naší chyby měla Barcelona velké problémy vytvářet šance. Nepamatuju si jediný skvělý zákrok od Thibauta (Courtoise), šance měli jen Paulinho a Suárez. Odehráli jsme opravdu dobrý zápas, moji hráči vynaložili obrovské úsilí a následovali můj plán," pochvaloval si Conte, jehož dobrý vztah s hráči byl po prohrách 0:3 a 1:4 s Bournemouthem a Watfordem zpochybňován.

Z tábora Chelsea si po včerejšku vysloužil kritiku jen stoper Andreas Christensen, který po vytvoření tolik omílané nepřesné přihrávky napříč vlastním vápnem musel zpytovat svědomí. Avšak jeho šéf pro něj má jen slova chvály. "Podal skvělý, neuvěřitelný výkon. Je mu jen 21 a je úžasné, že je schopen odehrát takový zápas s jistotou. Jsem za něj šťastný, pro mě byl včera jedním z nejlepších hráčů," chlácholil mladičkého Dána Conte.

Ještě větší pochvalu si nejen od italského manažera vysloužil Willian, kterému k hattricku chybělo pár centimetrů. Na podzim přitom v mnoha zápasech nezazářil a vypadl ze základní sestavy. "Willian má potenciál hrát podobný fotbal každý zápas a já doufám, že se toho dočkáme ještě mnohokrát. Proti Hullu byl fantastický, dnes byl také fantastický, a když hrajete tímhle způsobem, kouč nemá sebemenší pochybnosti o tom, jestli vás příště postavit, nebo ne," slíbil Brazilci Antonio Conte.

Valverde: Měli jsme problém dotáhnout naše akce do konce

Právě hbitý křídelník dělal Barceloně největší potíže. Obrana i záloha španělského celku mu nechávala před šestnáctkou až příliš mnoho prostoru, z čeho vyústily obě tyčky i vedoucí gól. Na ten dokázal lídr La Ligy odpovědět čtvrt hodiny před koncem, kdy Lionel Messi prolomil své prokletí v zápasech s Chelsea. Prosadil se až v devátém vzájemném utkání.

"Jsem šťastný, protože jsme hráli na Stamford Bridge, ne na Camp Nou," začal trenér Barcelony Ernesto Valverde. "Je obtížné tam hrát, stál proti nám šampion Premier League. Byl to střet dvou odlišných stylů - my jsme chtěli kontrolovat hru a oni naopak překvapit z protiútoku. My jsme ale měli velký problém dotáhnout naše akce do zdárného konce."

"Chelsea hrála s pěti obránci. Kdybychom ale kontrovali pěti útočníky, pouze bychom soupeři nabídli prostor k vytváření šancí. Museli jsme proto být obezřetní i v defenzivě," obhajoval Valverde malé množství nebezpečných momentů z pohledu Barcelony. "Nepřestali jsme je ovšem tlačit a nakonec využili jejich chyby."

Bývalý trenér Bilbaa neskrýval spokojenost s konečným výsledkem a pochválil anglický celek za předvedenou hru. "Skórovali, protože jsou velmi dobrým týmem. My máme hráče, kteří umí rozhodovat zápasy, ale oni je mají taky. Zápas byl velmi vyrovnaný, ale myslím, že výsledek je pro nás dobrý."

"Vstřelit gól venku je vždycky velmi důležité, znamená to, že soupeř nebude mít možnost v odvetě pouze bránit výsledek. Myslím si, že oba týmy se podrží vlastního stylu i na Camp Nou. Trošku navrch máme my, ale nic není definitivní," vzkázal Ernesto Valverde před druhým zápasem. Ten se v Barceloně odehraje 14. března.

Autor: Marek Ustohal / chelseafc.com, fcbarcelona.com

Komentáře (331)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele