Když je trenér garantem

30.12.2013, 09:55
Názory a komentáře
Závěr bundesligového podzimu snad ani nemohl přinést zajímavější podívanou: utkání Borussia Mönchengladbach - Wolfsburg bylo hlavním tahákem 17. kola a přineslo dle očekávání opravdu dobrý fotbal. Nejen za tímto kolem Bundesligy se ohlíží komentátor Eurosportu Radim Bártů.

Trenér Lucien Favre bezprostředně po utkání zlostně mrštil o zem plastovou lahví, ale remíza ofenzivně vedenému utkání docela slušela. Oba kluby si tak prodloužily ligovou sérii zápasů bez porážky (Gladbach na osm, Wolfsburg na devět zápasů) a oba také zůstávají aspiranty na jarní boj o Ligu mistrů.

Lucien Favre je bezesporu hlavním garantem kvality v Borussii Mönchengladbach. Už to budou pomalu tři roky ode dne, kdy nastoupil k tehdejšímu jasnému adeptovi sestupu a nakonec ho po impozantní jarní jízdě zachránil. Od té doby zažívají fanoušci kdysi veleúspěšného klubu znovu pocity hrdosti a radosti z úspěchů, a to navzdory odchodům hráčů jako Dante nebo Reus. Gladbach si loni vyzkoušel pohárovou Evropu a poznal úskalí boje na dvou frontách. Letos nepochybně těží nejen z této zkušenosti, ale i z toho, že na základě umístění z minulé sezóny (8. příčka) nemusí tříštit síly a klub se může stabilizovat. Stabilizace je v tomto případě opravdu důležité slovo - Lucien Favre poslal v posledních sedmi bundesligových kolech na trávník pokaždé stejnou jedenáctku hráčů. Je v tom samozřejmě i kus štěstí. Co by za to dali v Dortmundu!

Wolfsburg se po letech, kdy si z něj následkem druhé Magathovy éry, charakterizované pokročilou megalomanií, dělali všichni legraci, konečně dostává tam, kde ho nejen štědří donátoři chtějí vidět. 30 bodů? To je po podzimu o čtyři víc než v mistrovské sezóně 2008/2009! Jasně, o titulu by asi letos hovořil jen blázen, ale i tak jde v tomto směru o nejúspěšnější bundesligový podzim v historii klubu, a i tentokrát musí zaznít jméno trenéra. Dieter Hecking oslavil shodou okolností právě v Borussia Parku jeden rok ve funkci, a vzestup klubu je nepřehlédnutelný. Pod Heckingem výborně pracuje Diego, do starého železa zdaleka nepatří Olič a skvěle se rozehrál i další odložený Mnichovan Luiz Gustavo. Otázka samozřejmě je, jak dlouho se budou moci fanoušci z výkonů prvních dvou jmenovaných hráčů těšit.

Je rozhodně dobře, že se za mediálně provařovanou dvojkou Bayern Dortmund plus věčným "bojovníkem o titul" vicemistra Leverkusenem, objevily další ambiciózní kluby, jejichž hru stojí za to dlouhodobě sledovat.

Autor: Radim Bártů / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Obavam se, aby Gladbach na jare neodpadl. Z te top 5,6 maji nejsirsi kadr a na jare by to mohlo byt znat.

Reagovat
smazaný uživatel

Favre

Reagovat
smazaný uživatel

OT: https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1510402_607700145968924_783461584_n.jpg

Návštěvnost na sportovní kluby v Sasku.

RB překvapilo teda

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem na RedBull zvědavej. Vypadá to, že druhou ligu ukopou, tak jestli zvládnou i postoupit do první. Je pravda, že Lipsko by zastoupení v první lize co se týče velikosti města atd mít mělo.

Reagovat
smazaný uživatel

Lipsko ano ale ne formou téhle umělohmotiny

Tu třetí ligu si bohužel dají s prstem v nose, snad ta druhá bude pro ně maximální stopka.

Reagovat
smazaný uživatel

Mně osobně teda tyhle umělotiny nevadí. Špičku bundesligy v horizontu pár let neohrozí a i kdyby, tak co. Pokud ty týmy hrají dobrý a hezký fotbal, tak je mi celkem jedno, jestli je to umělohmotina nebo ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady je blbý, že za peníze zlikviduješ historii starého týmu a uděláš nový umělý klub, do kterého cpeš prachy jen aby jsi ho dostal na vrchol

Reagovat
smazaný uživatel

To je snad jedinej zápor no.. Ale zase docela podstatnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak to je s těmi značkami v Německu? Vím, že kolem RB byl problém, že nemohou mít v názvu Red Bull, tak to vyřešili RasenBallsport. A jak je to s Bayerem? Tehdy ještě nebyl ten předpis, nebo...?

Reagovat
db18

Více než Aue

i když jim průměr zvedají také hosté z Rostocku a Halle

Reagovat
smazaný uživatel

Redakce české verze Eurosportu už nás nějakou dobu zásobuje nudnými články bez významu, děkujeme

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to nečti.

Reagovat
vlastik

je to diskriminace, buď nudné články bez významu o všech ligách, nebo zrušit celý Eurofotbal a spálit servery

Reagovat
smazaný uživatel

Byl bych zvědavej na přiloženou studii pod názvem Když je trenér přítěží.... Nenapadá mne tým, kde to trenér kazí víc než u nás :-)

Reagovat
andycek1

Gladbach mi je moc sympaticky a uz tak pol roka im fandim spolu s Bayernom v Nemecku a dufam zeto dotiahnu do LM

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele