KDYŽ JE DVA VÍC NEŽ PĚT

21.03.2007, 21:33
Aktuality
S pěti záložníky nebo dvěma útočníky? to je otázka, kterou v současné době řeší v Praze trenér české reprezentace Karel Brückner a v restauračních zařízeních všech cenových skupin po celé zemi haldy fanoušků. Zvítězí nakonec osvědčená Brücknerovská klasika s osamoceným Kollerem na hrotu nebo ne?

Že je kvalitní hrotový útočník v Čechách, na Moravě, ba i ve Slezsku nedostatkovým zbožím jsme si jaksi zvykli. Asi nejcitelněji to náš fotbal pocítil na letním MS v Německu. Pro zranění nemohli na trávník ani rychlík Baroš, ani dlouhán Koller a najednou jaksi nebylo kde brát. Jak to nakonec dopadlo si ještě pořád živě pamatujeme. Někdo se s tím smířil, jiný spílal šedovlasému stratégovi Brücknerovi, že nevzal do Německa v lize zářícího Kuliče. Ale to bylo, se slovy klasika, asi tak jediné, co jsme mohli dělat.

V současné době, kdy se blíží očekávaný souboj se silnými Němci, jsou oba (jediní?) elitní čeští forvardi zdraví a co víc, zdá se, že i ve slušné sportovní formě. V záloze je i vomodlený Kulič. Nebyl by tedy hřích nevyužít duo Koller-Baroš od začátku s alternativou Kulič v průběhu zápasu? Monopolní deník Sport se nás dnes snaží ve svém vydání přesvědčit, že Brücknerovy ovečky nemají fyzicky na to, aby zvládly obranou fázi v rozestavení 4-4-2. Proto je potřeba pětičlenná záložní řada, aby dostatečně vykryla stanovený prostor. Toto diskutované téma se také objevilo po mistrovství světa v zemi našich sobotních soupeřů.

Tehdy padala hlavně tři jména "starších" hráčů. Poborský, Nedvěd a Galásek. První dva už ale v týmu nejsou a zvlášť u vlasatého záložníka Juventusu bych kritiku jeho fyzické kondice označil za lehce neopodstatněnou. Vzpomeňme na poslední vystoupení v základní skupině šampionátu s Itálií, kdy celou obranu pozdějších mistrů světa proháněl takřka sám. A Galásek? Díky přímým přenosům z Bundesligy na něj změnili názor i "fajnšmekři" v internetových diskusích a to mi věřte, těm se jen tak někdo nezalíbí.

Argument zvaný lidově "fyzička", podle mě neobstojí. Podobně jako obavy ze silné záložní řady soupeře. V případě čtyřčlenné zálohy nastoupí uprostřed Rosický, jehož obrannou fázi mu může většina konstruktivních fotbalistů jen tiše závidět, s defenzivním generálem Galáskem. Na jednom z krajů nebude téměř s absolutní jistotou chybět ani Jan Polák a ten už se na postu defenzivního záložníka taky něco nabránil. A navíc nejsme to náhodou my, kdo hraje doma? Neměli bychom my určovat tempo zápasu? Zdravému respektu ze soupeře říkám Ano, ale zbytečné úzkoprsosti rezolutní Ne. Zvlášť pokud se oba trenéři předhánějí v tom, kdo zdůrazní, že nejde o zápas typu "Buď my, nebo oni". Takže říkám: "Na co čekat? V tomto případě je dva víc než pět!"

Autor: Jiří Fišara / eurofotbal.cz

Komentáře (19)

Přidat komentář
Marv

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas. Super článek!

Reagovat
Marv

Hrotovy vutocnik nedostupne zbozi??? Dosek nebo Kulic!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti si celý článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Došek rozhodně do reprezentace nepatří.

Reagovat
smazaný uživatel

tohle nemá chybu

Reagovat
HOST*Kapřík

Jo, je to velmi, velmi dobrý článek. Jen tak dál.

Reagovat
HOST*R.M.C.F.

souhlasim s autorem! Chci Kollera i Barose v zakladu!

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím, na 4-5-1 by jsme museli mít ostrá, rychlá, útočná křídla, což nemáme ani omylem, možná tak jedno a to ještě v poslední době vůbec nehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

tak hlavně snad nechce doma hrát na brejky , už vidím, jak to tam Pláša napravo ucpává Bastianovi (proto asi mrskne Sionka nalevo) a uprostřed bude zbytečně naše trojka na jejich dvojku, tak fakt teda nevím , zvlášť když může Bary těm jejich zlobrům v obraně nadělat pěknou paseku

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli budeme hrát 4-5-1 s Plašilem a Sionkem na krajích, asi se před zápasem půjdu pořádně vožrat.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, to není špatný, můžeme s vazquezem a "erdevítkou" po zkušenostech s Realem jen doporučit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*R9

Reagovat
smazaný uživatel

Hrát se Sionkem a Plašilem na krajích je sebevražda. Musí hrát Baroš, zvláště když se v poslední době dostává do tempa.

Reagovat
HOST*

Plašila bych vyhnal z reprezentace...proč tam neni Skácel??

Reagovat
HOST*-Kopy-

Taky souhlasím...Jinak moc pěkný článek...

Reagovat
HOST*Gogo_Mental

článek bez zbytečné omáčky, naopak s kvalitní a opodstatněnou spekulací. K článku nejde víc dodat, natož o něm spekulovat. Jen tak dál

Reagovat
HOST*

s těma sestavama je to mnohem víc komplikovanější, to že bychom nastoupili jenom s jednim hrotovym hráčem nutně neznamená , že bychom hráli méně útočně než se dvěma, Bruckner musí vzít v úvahu že rosa skoro tři týdny pořádně nehrál a netrénoval a nabízí otázka (pokud bychom hráli ,,jen" se čtyřma záložníkama) jestli by to ve středu pole vydržel celý zápas podávat maximální výkon a není vůbec vyloučeno , že by musel už někdy kolem 60-70 minuty střídat, ale kdyby mu kryl s galáskem ještě záda polák tak by mohl ví útočit a zároveň štřit síly, myslim že tohle hledisko převáži nad zvyšující se formou Baroše

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele