Když dva dělají totéž, není to totéž

02.11.2015, 12:40
Názory a komentáře
Bayern i Borussia byly v 11. kole v roli velkých favoritů. Bavoři hráli na hřišti dvanáctého Frankfurtu, Dortmund zavítal do Brém, které se v tabulce nacházely na 14. místě. Domácí se v obou utkáních soustředili především na defenzivu, a tak bylo na favoritech Bundesligy, aby se s tím poprali. Za tím, co přinesly oba dva zápasy, se ohlíží komentátor Eurosportu Michal Šíma.

Bayern měl ve svém zápase evidentně problém s motivací, protože do utkání vloženého mezi domácí pohárové střetnutí s loňským vítězem Wolfsburgem a zápas v Lize mistrů nevložil potřebnou snahu. Profesorský výkon sice stačil na územní převahu (68 %), ale už ne na vytvoření si většího počtu gólových situací. Po utkání si jeho hráči stěžovali, že Frankfurt hrál příliš defenzivně. Lahm: "Víme, že některé týmy proti nám hrají defenzivně, ale tohle bylo moc, bránili snad v rozestavení 6-3-1." Vidal: "Bylo dnes těžké hrát, soupeř bránil se všemi hráči, to není fotbal. Chtěl bych vidět tým, který by dokázal dát víc gólů, protože je strašně unavující pořád narážet na takovou zeď."

Faktem ale je, že Bayern defenzivě Frankfurtu notně pomáhal. "Měli jsme hru s Costou a Comanem víc roztáhnout," sice po utkání říkal Pep Guardiola, ale paradoxně to byla právě obě křídla, která alespoň místy dokázala hru rozhýbat a odvážným pojetím jeden na jednoho se dostat do dobrých pozic. Ovšem co zbytek týmu? Pokud Lahm mluvil o Frankfurtu v rozestavení 6-3-1, mně připadalo, že tomu Bayern čelil rozestavením 5-5. Pět hráčů u půlicí čáry se dělilo o nekonečnou rozehrávku, zatímco pět hráčů vepředu marně čekalo na míč. Pohyb útočných hráčů byl mizerný. Náběhů ze strany na stranu, které by alespoň trochu zmátly obranu, bylo minimum. Uprostřed využité hrací plochy (ne hřiště, ale jeho části, na které byli hráči a hrál se tam fotbal, což bylo většinou tak 80% poloviny Frankfurtu) chyběli Bayernu hráči, kteří by bojovali se zahuštěnou obranou.

Jeden by čekal, že pokud je rozehrávka absolutně v pohodě, jak jí zažil ve Frankfurtu Bayern, že jí obstarají dva tři hráči, tím spíše, že mají za zády Neuera, schopného se také rozehrávky účastnit. Namísto toho se ale tradičně a zcela nesmyslně mezi stopery zatahoval ještě Xabi Alonso a Bayern tak měl pro útočení o hráče méně. Pokud by Alonsova zatažení využili Martinez nebo Boateng k přečíslení a náběhům dopředu, mělo by to smysl. Ale k tomu Bayern přikročil až asi v posledních deseti minutách zápasu. K tomu přičtěme Vidala, který měl operovat někde u Robbena a pod Lewandowskim, což pro něj není ideální místo. Guardiola sice už mnohokrát ukázal, že umí hráče přeučit na jiný post a jiný styl hry, ale i tak postavil vlastně šest defenzivních hráčů do zápasu, od něhož snad jen blázen mohl očekávat něco jiného, než že bude Bayern muset naopak pořád útočit.

Úřadující mistr ale i tak ukázal, že by zápas býval zvládl vyhrát. V posledních minutách se vrhl do zběsilého náporu a najednou se zdálo, že to půjde. Ale protože to bylo opravdu jen v posledních minutách (byť sudí nesmyslně nastavoval více než pět minut), nestačilo to. Z toho se dá soudit, že přístup hráčů a jejich motivace nebyly ideální. Společně s nevhodně zvolenou taktikou z toho byla první bodová ztráta sezóny.

S tím kontrastuje přístup hráčů Dortmundu, kteří se v Brémách do stejně sveřepě bránícího soupeře pustili úplně jinak. Využili častého přenášení hry vzduchem, využili kolmých přihrávek a především neustálého nabíhání hráčů za obranu (Aubameyang, Mchitarjan, Reus a další) Můžeme polemizovat s tím, zda výkon Brém snese srovnání s výkonem Frankfurtu, ale hodně dělal právě přístup favorita. Ani Borussia nechtěla ztrácet zbytečně míče (68% - navlas stejné procento držení míče, jaké měl Bayern), ale do útočení zapojila daleko více hráčů. Stoper Hummels centroval na gól, Gündogan stopery zbytečně nedubloval, jeho 118 doteků míče přineslo o poznání větší efektivitu (např. vytvoření tří šancí) než 134 doteků Xabiho Alonsa.

Dortmund hrál navíc na rozdíl od Bayernu s chutí, i když má stejný zápasový program. Gabala sice není Arsenal, ale hráči BVB už zas mohou mít v hlavách blízké derby se Schalke 04. Tuchel navíc nemůže využít takovou rotaci hráčů jako Guardiola. Přesto Dortmund problém s motivací a přístupem k zápasu neměl. Jestli by nakonec nebylo vhodnější, kdyby v pátek Guradiola postavil i pár "nových" hráčů. Možná by se dostal Frankfurt více do hry, ale výkon Bayernu by těžko byl výrazně horší.

Skalní zastánci Bayernu mohou oprávněně mluvit o jeho několikaleté suverenitě v Německu a o stále komfortním pětibodovém náskoku, ale nebýt i trošky štěstí, se kterou Bavoři vyhráli v Hoffenheimu či s Augsburgem, mohla dneska tabulka vypadat jinak...

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (23)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zapas se mi nelibil, jediny co me potesilo ze hral Bayern v pátek a tudis eurosport nezasiral pro jednou jejich zapasem cely kolo

Reagovat
smazaný uživatel

eurosport dava 5 prenosov, to mas 10 timov z 18, ake cele kolo?

Reagovat
smazaný uživatel

velmi casto hraje Bayern v sobotu o pul ctvrte,a vzdy je v na eurosportu a to kolikrat se hraji mnohem atraktivnejsi zapasy.

Reagovat
smazaný uživatel

i když bych řekl, že Frankfurt hrál s ještě urputnější a staženější obranou, než werder (takže to měl Bayern o něco těžší)

Reagovat
smazaný uživatel

" Vidal: "Bylo dnes těžké hrát, soupeř bránil se všemi hráči, to není fotbal"

To je docela zajímavé, že to říká hráč Bayernu, kteří taky nehrají fotbal ale házenou

Reagovat
smazaný uživatel

Nevádí i za remízu se dávají bod. Bayern stále je v čele tabulky s 5 bodovým náskokem.

Reagovat
smazaný uživatel

5 bodu ale mel to bejt 1 bod . po zapase s Augsburgem priznal sam sudi ze to penalta bejt nemela. A Hofe to jsou dalsi body, ted jim zase nastavi 5 minut jeste ze nepadl gol . Verim tomu ze Bayern titul mit nebude hrajou prisernej fotbal neda se na to koukat Dortmund , Schalke , Vlci nebo ted uz i druha Borussia to je fotbal na to se tak krasne kouka. Bez Bayernu by Bundesliga byla nadherna soutez ::thumbsup:

Reagovat
smazaný uživatel

bohuzel, ten pseudo-fotbal Bayernu je z dlouhodobyho hlediska efektivnejsi a to nejenom herne. Bayern bude jen malo ztracet body a navic, pokud pujde o sporny nebo tizivy situace, tak maji vetsinou vyhodu. hraje v tom roli to, ze to je TEN Bayern a taky to, co ta jejich hra vytvari; a to je iluze pekneho fotbalu: vysoke drzeni mice, kratke rychle prihravky, narazecky atd.

kdyz tedy napriklad Bayern bude hrat proti tak zatazenemu souperi, jakym byl tohle kolo Frankfurt, rozhodci muze klidne benevolentne nastavit vic minut nebo jim v poslednich fazich pisknout penaltu, protoze "ten druhej tym prece nehral fotbal a ta "aktivita" Bayernu musela byt odmenena."

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravim vsechny fanousky fotbalu,

jsem studentem Fakulty telesne vychovy a sportu Univerzity Karlovy a v soucasne dobe vypracovavam diplomovou praci, s kterou je spojeny dotaznik tykajici se kopacek. Je urcen komukoliv, kdo rad hraje fotbal, a to na jakekoli urovni. Zabere max. 5 minut.

https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/vyzkum-pro-fotbalisty/

Dekuju moc za vypomoc s vyplnenim!

Reagovat
smazaný uživatel

Vyplněno

Reagovat
smazaný uživatel

Vyplneno...

Reagovat
smazaný uživatel

vyplněno... a za BVB a Reuse

Reagovat
OnderCZ

Máš to tam

Reagovat
Jan Horáček

Já tomu nerozumím - co myslel pan Vidal tím, že to nebyl fotbal ? Asi se mu to v hlavě nějak pomíchalo. Frankfurt hrál vynikající fotbal - vhodně zvolená taktika, zodpovědné plnění úkolů. Mně se zápas líbil, rozhodně víc, než kdyby to po 30 minutách bylo 0:3 a pak se to hodinu dohrávalo.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že nemá Bayern hráče typu Schurrle, určitě by zápas rozhodl.

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern má hráčů schopnejch rozhodnout zápas tolik, že se nevejdou ani na lavičku, ale ten Schürrle, ten mi tam teda taky dost chyběl no

Reagovat
smazaný uživatel

tak Schurrle uz dost dlho nenaplnuje ocakavania ten by vam moc nepomohol. V CFC mal strasny polrok a po prestupe do BL len 2 goly v 25 zapasoch.

Reagovat
godwood

Reagovat
didosh

OT:Nevi nekdo kde by mel stat kotel v zapasech nasich se Srbskem?

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Bayern Mnichov má s Pepem Guardiolou kontrakt jen do konce letošní sezóny, podle španělského deníku "Sport" se však obě strany blíží k dohodě o prodloužení vzájemné spolupráce. Ta by měla podle informací zmíněného periodika pokračovat minimálně ještě další dva roky

Reagovat
smazaný uživatel

budem rad ked neposilni konkurenciu v PL.

Reagovat
blackhawk88

Ak by Bayern hral taky futbal ako v pohari proti Wolfsburgu tak by mi vobec nevadilo keby ostal, ale ak ma hrat tu nepozeratelnu hadzanu okolo 16tky, tak to radsej nech ide.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele