Kde je chuť, odpočinku netřeba

19.02.2013, 13:36
Názory a komentáře
Při hodnocení kvalit jednotlivých evropských soutěží většinou vítězí díky nasazení hráčů a fanouškům anglická Premier League či díky Barceloně a Realu Madrid španělská Primera División. Bundesliga je povětšinou až tím třetím králem v pozadí. Letos se však borci z Německa vydělávající si na chleba čutáním do míče rozhodli Evropě ukázat. Za uplynulým kolem Bundesligy se ohlíží komentátor Eurosportu Tomáš Petr.

V Lize mistrů i v Evropské lize si zatím cestu úspěšně klestí hned sedm týmů. Mimochodem, dokážete si představit, že by se pohárové jaro týkalo týmu z šestého či sedmého místa Gambrinus ligy? Všichni zástupci Německa v pohárové Evropě přežili zimu a na jaře tedy bojují na dvou frontách. Takovým počinem se nemůže pochlubit už žádná jiná země starého kontinentu. Každá mince má ovšem dvě strany. Větší zápřah přináší samozřejmě větší únavu. Pokud pomineme domácí pohár, tak skoro polovina Bundesligy musí štěpit síly a pozornost do dvou směrů. Odpadá však určité znevýhodnění úzkého okruhu týmů, který má větší zápřah. Valná většina je na tom totiž stejně. Bundesliga tedy neřeší nářky pár vyvolených, kteří podstupují pravidelný herní rytmus dvou zápasů do týdne. To, že reprezentuje daný tým v Evropě německou nejvyšší fotbalovou soutěž, neznamená žádné výsady na domácí půdě. Po čtvrtečním večerním zápase v Evropské lize holt musíte v sobotu znovu na plac. Nikdo neřeší únavu či cestování. Pořádek musí být.

Chudáci z Hannoveru to na podzim poznali velmi tvrdě na vlastní kůži. Po zápase s Twente měli na rekonvalescenci zhruba 40 hodin. Za tu dobu si možná ani nestihli rozvázat kopačky a už je čekal zápas v Mnichově na Bayernu. Dopadlo to, jak asi muselo, debaklem 0:5. Ono se vůbec ukazuje, že poháry Hannoveru nesvědčí. Ani v úvodu jara to totiž nebylo lepší. Po návratu z Ruska, kde svěřenci Mirka Slomky podlehli Machačkale 1:3, nezvládl Hannover ani ligový duel v Norimberku. I přes dvojité vedení se nakonec body dělily za remízu 2:2, když vyrovnání zařídil domácím Sebastian Polter až v nastavení. Ale návrat po pohárech na domácí scénu nemusí být vždy tak tvrdý. Před třetím jarním kolem Bundesligy celkem pět týmů nastoupilo k úvodním zápasům vyřazovací fáze Ligy mistrů a Evropské ligy, kde sice ani jeden nevyhrál, ale návraty domů tak špatné nebyly.

Ve středu večer v samotném závěru zápasu Mats Hummels zachraňoval pro Borussii Dortmund důležitou remízu 2:2 v Doněcku na hřišti Šachtaru. Význam této remízy pro odvetu podtrhla pak sobota. Psychická vzpruha po propadáku s Hamburkem 1:4 byla potřeba, protože obhájce titulu hostil čtvrtý Eintracht Frankfurt. Jedno z překvapení sezóny duel nezvládlo a po slabém výkonu padlo 0:3. BVB vlétlo na hosty jak manželka na chudáka vracejícího se nad ránem z hospody domů. Po deseti minutách bylo jasno. Hostům nepomohla ani nedisciplinovanost Juliana Schiebera, který teprve podruhé nastoupil od začátku, ale po půl hodině už se mohl jít sprchovat. Jűrgen Klopp tak přišel během týdne po Lewandowském i o druhého útočníky a příště tak Dortmund s velkou pravděpodobností nastoupí bez klasického forvarda. Což by ale u týmu, kde až na brankáře útočí každý, mělo být jedno. Navíc při spolupráci Mario Götze - Marco Reus netřeba útoku. Pamatujete ještě, jak se před sezónou mluvilo o tom, že ti dva spolu najednou na hřišti být nemohou?

Co napravovat měl stejně jako Dortmund také Stutgart. VfB prohrálo čtyřikrát v řadě a další ránu dostalo do vazu ve čtvrtek v Evropské lize. O výhru 1:0 nad Genkem přišli domácí až v nastavené čase. Asi tak bylo nejlepší okamžitě jít do dalšího zápasu a konečně poznat chuť vítězství. Kde jinde také vyhrát než v Hoffenheimu, který už asi pomalu začíná sledovat dění ve druhé lize. Bayer Leverkusen doma válcoval kohokoliv, kdo si opovážlivě přijel pro body. Tohle platilo až do zápasu s Dortmundem. Prohra 2:3 a pak další příkoří s Benficou Lisabon nastolily otázku, zda se na podzim dobře namazaný stroj nezasekl. Výhra 2:1 nad Augsburgem ukázala, že nejlepším lékem na bolest je rychlé zapomnění.

Borussia Mönchengladbach nejprve minulý víkend doma zremizovala v závěru zápas s Bayerem Leverkusen na 3:3, aby o pár dní později stejným výsledkem skončil i její duel s Laziem. Po dvou těžkých zápasech tak asi zákonitě přišel útlum a Gladbach prohrál v Hamburku 0:1. Kdo ví, jak by to ale bylo nebýt vyrovnání Libora Kozáka z Lazia na 3:3 v 94. minutě a pak té nádherné střely Rafaela van der Vaarta. Tohle byl ale také jediný duel, který přinesl porážku německého zástupce v evropských pohárech. Ono totiž, když se chce, tak lze hrát dva zápasy do týdne. A občas to je asi i přes nedostatek sil lepší, protože se zapomene na předchozí nezdar.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (96)

Přidat komentář
C-M@ster

Díky nasazení hráčů a fanoušků? Premier League mám nejradši, ale Anglie už dávno špička ve fandění není.

To jen takový detail.

Reagovat
smazaný uživatel

V rámci možností jsou away fans PL top.

Reagovat
smazaný uživatel

BL je pre mna najlepšia liga na svete

Reagovat
smazaný uživatel

Ano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HSV1887

Reagovat
raduinho

Reagovat
godwood

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznačne

Reagovat
Y.N.W.A

Pro mně je nejlepší PL, ale chápu i kvality PD a osobně tam vidím i další lákadla, než jen Barca a Real ...a Bundesliga taky ...Itálii v TOP 3 nemám

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší fans má momentálně BL

Reagovat
smazaný uživatel

to se tahne takove tri roky uz

Reagovat
smazaný uživatel

tak jooo, ale spíš myslím současnost, než aktuální sezon příští rok se chystám na Dortmund, už se nemůžu dočkat na ten hukot... loni sem byl na Celticu, sice dobrý, ale čekal sem víc..... vyprodaný maj jen na LM a nebo Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

tak co se atmosfery tyce tak si asi nemohl vybrat lepsi vylet, uzij si to

Reagovat
Kornovec

ja miluju real ale bundesliga je i podle me spicka,je vyrovnana a atmosfera je supr.spanelska je jen o par tymech.na premier league se kolikrat neda divat.nez zapas stoke-wigan to uz radeji pribram proti budejkam

Reagovat
smazaný uživatel

Premier League, Bundesliga

Primera Division, Seria A

Reagovat
smazaný uživatel

ciganske ligy su na grc

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

PD

Reagovat
Y.N.W.A

Jakýho chudáka, ožralý prase je to!

Reagovat
Y.N.W.A

Předposlední věta článku přesný!

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Vaše nejlepší 11 sestavená z talentů? (omezení - U21 včetně)

COURTOIS - MONTOYA, VARANE, JONES/NASTASIĆ, ALABA - WANYAMA/VERRATTI, WILSHERE - ISCO, GÖTZE, OSCAR/SHAQIRI - EL SHAARAWY

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím s tebou i když Oscara bych dal na první místo před shaqirim

Reagovat
smazaný uživatel

Neymar?

Reagovat
smazaný uživatel

U21 tak jak to bere UEFA?

De Gea-Rafael, Varane, Sakho, Alaba-Veratti, M'Vila-Isco, Gotze, Hazard-Neymar

Ale jen podle jmen, v praxi by to samozřejmě nefungovalo..

Reagovat
smazaný uživatel

DE GEA

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

navíc už mu je 22

Reagovat
smazaný uživatel

to i hazardovi

Reagovat
smazaný uživatel

V U21 mohou hrát hráči od ročníku 90

Reagovat
db18

ter Stegenm jinak asi souhlasím...

Reagovat
smazaný uživatel

Toho právě moc neznám, akorát jsem o něm četl.. De Geu znám dobře, takže mi nedělá problém ho tam napsat.

Reagovat
db18

já mam zase víc na očích ter Stegena

Reagovat
smazaný uživatel

Takže je pravda, co o něm píšou? Reflexy, třetí stoper, hlasitej gólman..?

Reagovat
db18

to s tím třetim stoperem nevim, jestli se hodí, ale jinak připomíná Kahna no (akorát na podzim teď měl myslim pár slabších momentů - ale těch se nevyvaroval ani de Gea)

Reagovat
smazaný uživatel

No, na Sky o tom mluvili jako o jeho největší přednosti.. Že prý skvěle roezhrává a čte hru. Tak uvidíme, v létě nejspíš do Barcy..

Reagovat
db18

já bych byl raději, kdyby zůstal v BL, ale tam je to na dlouho, než skončí Weidenfeller

Reagovat
smazaný uživatel

Není tam kam, no.. A Barca je nejvíc čeho může dosáhnout, nakonec to bude pro Němce ještě dobře..

Reagovat
Arne

Podle mě by mělo něco udělat Schalke... Na to, že mají být třetím až čtvrtým nejlepším klubem v Německu, tak ty brankáře nemají nic extra. Všichni tři jsou sice dobří, ale žádnou super kvalitu nemá ani jeden. Kdyby aspoň vychovávali jednoho z dvou Fährmann - Unnerstall...

Reagovat
db18

a pak ho vyměnit za Neuera

Reagovat
Arne

Reagovat
Arne

Kam s Kirschbaumem? Hoffenheim (pokud se zachrání), Leverkusen?

Reagovat
db18

...ten ještě chytá? Já vím jen, že se chtěl vždycky vrátit k HSV

Reagovat
db18

...jaj, jsem si ho spletl s Kirschsteinem

No, ten Hoffenheim je možná i docela reálnej a "konečně" by taky měli odchovance

Reagovat
Arne

Je to jeho největší přednost, jak píšou... Zhruba stejně ofenzivní brankář jako Neuer.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak super.. Neuer hodně hází, to by v Barce nejspíš v takové míře nemohl, když dostane přihrávky před vápno..

Reagovat
db18

tak s tím by Neuer taky problém neměl, akorát když Neuer už má balon v ruce, tak by ztrácel čas tím, že si ho položí nebo vykopne z ruky - ještě k tomu, když pro něj neni problém hodit balon za půlku...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, to je jasný.. Házení je vůbec nejlepší rozehrávka u brankáře. Ale v Barce bude dost často hrát mimo vápno.. navíc ho budou hledat stopeři, aby jim dělal trojúhelník.

Reagovat
smazaný uživatel

.. takže musí mít dobrý zpracování.

Reagovat
Arne

Neuer se svým hody je ideál pro defenzivní mužstvo... V poslední sezóně dělal v Schalke několikrát špílmachra, bez nadsázky.

Nicméně ter Stegen potřebuje ještě vyzrát, letos měl těch zaváhání poměrně dost... Pokud si Barca Valdése nechá do konce smlouvy a šel by tam za rok a půl, dávalo by to větší smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

To nevím, jestli je možný.. Valdés chce odejít nejspíš po téhle sezoně. Zas na druhou stranu, jestli je ter Stegen tolik talentovaný, tak ho v Barce zaučí dostatečně.. Možná o to líp, poněvadž si rychleji zvykne na jiný styl hry.

Reagovat
Arne

Já myslím, že je, má na to... Akorát tam můžou bejt nějaký kiksy, určitě víc než momentálně Valdés, ale on vypadá, že je psychicky odolnej. Co se týče hry na hranici vápna a trojúhelníky, tak s tím by problém mít neměl. On v Gladbachu měl i zápasy, kdy měl nejvíc kontaktů s míčem z celýho týmu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pro Barcu výborně..

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš když nad tím přemýšlím, tak bych tam místo Isca dal určitě Lucase..

Reagovat
smazaný uživatel

jenom bych možná dal Wilshera namísto Verattiho

Reagovat
smazaný uživatel

ter Stegen - de Vrij, Jones, Papadopoulos, Willems - Rodwell, Thiago Alcantara - Gotze, Isco, Hazard - Neymar

Lavička: Courtois, Matip, Vrsaljko, Eriksen, Oscar, Hazard, Muniain

Pouze osobní názor.

Reagovat
smazaný uživatel

ty bratri hazardove jsou vsude spolu

Reagovat
smazaný uživatel

Tam měl být James Rodriguez. Netuším, proč jsem napsal Hazarda..

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Kdo je podle vás nejlepší hráš po Messim a Ronaldovi ?

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta.

Reagovat
patas92

bez debat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ibra?

Reagovat
smazaný uživatel

Bale

Reagovat
smazaný uživatel

gerrard

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

copa?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jee gerrard neni utocnik a nedava tricet golu za sezonu, jeeeee mamíí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eLJay.91

Ibra

Reagovat
Rarášek

Ronaldo

Ibra

Bale

Messi

Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Falcao

Reagovat
smazaný uživatel

Hazard

Reagovat
Emqick

klasika

Reagovat
smazaný uživatel

Iniesta nebo Varane

Reagovat
smazaný uživatel

ted nevim jestli nebo

Reagovat
smazaný uživatel

Varane má ještě čas být mezi nejlepšíma Za 2 roky tomu tak bude

Reagovat
Langi

Gomis

Reagovat
smazaný uživatel

Lahm, Reus, Ibrahimovic

Reagovat
smazaný uživatel

Robin Van Persie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Falcao

Reagovat
smazaný uživatel

Zbožňujem tu tých veľkých počítačových domasedov, FIFA expertov, ktorí v živote futbal nehrali a o ich názoroch rozhodujú len mená hráčov, ale na formu, výkony, čísla nepozerajú.. keby niekto pozeral FA CUP zápasy napr. Leeds Utd. vs. Spurs, či Oldham vs. Liverpool a videl ten FUTBAL, tak by tu potom nepísal také lacné hlúposti.. to nasadenie, bojovnosť, motivácia vyhrať, bez simulácií, bez provokácií to ma baví.. taký futbal so všetkým všudy klasický anglický zápas a nie EL CLASICO, kde na jednej strane primadony a na druhej uplakaní, frustrovaní diskutéri s rozhodcom.. môžete si robiť poradie aké chcete, ale pre mňa je číslo 1. Premier League a potom 2. Bundesliga, ktorá dúfam konkurencieschopnosťou a kvalitou pôjde len hore.. talianska liga ma sklamala dlhé roky som ju sledoval hlavne AC, ale tie podvody, stávkovanie jej veľmi uškodili a človek nevie, že kto tam vlastne naozaj niečo hrá a vyhráva.. a La Liga je veľmi atraktívna vzhľadom na Real-Barcu, ale kým sa tam nevyriešia reklamné-televízné práva, tak bude jej konkurencie schopnosť o ničom a furt dokola to bude o tom istom Real vs. Barca.. veľmi pestrá a zaujímavá je aj francúzska liga, kde hrá mnoho legionárov, talentov.. ale tak sto ľudí - sto chutí..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
numeromis

Mě přijde, že Evropa, ať už má každá liga nedostatky, právě nabízí krásný spektrum lig a stylů. Narozdíl od Jižní Ameriky, kde se na celým kontinentě hraje v podstatě to samý a každej zápas je stejnej. I když je Itálie kousek od Německa, styl a fungování ligy je úplně. A ta pestrost, na úkor dokonalosti, je to, co dělá fotbal zajímavej.

Pokud má někdo rád bulvár, pustí si El Clasico. Když má rád krev, zapne Anglii. Když se s kámošem vsadí, že to bude plichta, koukne na Francii. Když chce kromě cracku vědět, na čem jede Straka, sleduje Německo. No a když si někdo pouští fotbal, aby usnul, naladí Itálii.

Reagovat
smazaný uživatel

V Jižní Americe jsou ty styly všechny podobně rozmanitý jako v Evropě.. Spíš je to ještě markantnější.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je článek aby se v diskuzi zase někdo hádal jak malý děcko, která liga je lepší a která na hovno...

Reagovat
Rišan

Z důvodů osobních, geopolitických, kulturněsousedských, historických, ekonomických, mentálních, morálních a mnoha dalších a také proto, že žiju v zemi, kde převažuje často zaslepené a zcela neodůvodněné protiněmecké smýšlení DNEŠNÍMU Německu přeju. Promítám to i do fotbalu, kde mne potěšil poslední vzestup něm. klubů v pohárech s přihlédnutím k tomu, že jako jinde Němci i ve fotbalu rozumněji hospodaří, nejsou tak zadlužení atd. Trochu jsem oplakal něm. prohru s Italy na ME, stejně jako podobně nešťastné vyřazení Bayernu ve finále LM a to doma a právě s Chelsea, kterou nesnáším. Spíš mne pobavila jejich remíza se Švédy, kdy vedli už 4:0. Palec držím hlavně Bayernu, i když člověk nikdy neví. Doufám taky, že v odvetě to zvládne i Dortmund, který byl s nadupaným Doněckem lepší (tyhle milionářský týmy z chudých a zaostalých zemí , kde hraje snad jeden opravdu domácí hráč obzvlášť žeru). Schalke má sice snad slabšího soupeře ale v lize je na tom dost bídně a moc bych na ně nesázel. Poslední výsledky z EL jsou pro Němce překvapivě bídné. Hannoveru a Stuttgartu to nejde moc ani v lize, Monchengladbach nemá do odvety moc valné vyhlídky a Leverkusen dokonce v EL prohrál doma. No uvidíme, snad se při známé německé houževnatosti ještě zmátožej.

Reagovat
smazaný uživatel

V Šachtaru hraje stejně domácích hráčů, jako třeba v Arsenalu, Chelski, Interu anebo o jednoho míň než v Realu

Reagovat
HSV1887

Reagovat
HSV1887

Hannoveru nesvědčí účast v Evropské lize? Tak jaktože se do ní dokázal probojovat, když se loni dostal až do čtvrtfinále? A klidně se do ní může dostat i letos.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele