Karpinova zimní mise

22.03.2009, 11:55
Aktuality
Zatím, co si fotbalisté Spartaku Moskva užívali dovolené, generální ředitel Spartaku Moskva Valerij Karpin nelenil a hledal vhodné adepty pro posílení červenobílých v zimním přestupním období.

Diaz, Cribari, Renato Silva, Oleguer, Friedrich, Boulahrouz, Defour, De Guzman, Benayoun, Diarra, Elano, Valbuena, Soldado, Uche, Matias Fernandez.

Neúplný výčet zahraničních fotbalistů, s kterými Karpin jednal. Nezískal z nich ani jednoho. Proč? "Fotbalisté do Ruska, mírně řečeno, nespěchají. Myslel jsem si, že to bude jednodušší. Ale chápu, proč se tomu tak děje. Naše liga bohužel není anglická, španělská nebo francouzská, dokonce ani německá. Pro někoho je Rusko, jako pro nás Mongolsko."

"Málokdo chápe, že žít tady jde velmi obstojně. Dalším důvodem je chabá medializace naší ligy v Evropě i ve světě. Lidé mají strach, že když příjdou sem, budou jim přestávat chodit nominace do reprezentací. Snažíme se vysvětlovat, že tomu může být i naopak. K nám přišli hráči, kteří v reprezentacích ještě nehráli a pozvánky jim začali chodit, až působili v Rusku. Takovou cestou šel Vágner Love, do určité míry Daniel Carvalho i další fotbalisté."

Nejblíže k příchodu byl ofenzivní záložník Liverpoolu Yossi Benayoun. "Tento fotbalista, což byla vzácnost, byl připraven jít do Moskvy. Dohodli jsme se s ním, ale proti byl Benitez," vysvětlil Karpin.

Pravidlo o počtu legionářů, kdy v sestavě týmů ruské Premier Ligy může nastoupit maximálně šest cizinců (což Karpin ostře kritizuje), přinutilo ředitele Spartaku hledat i na domácím trhu. Z hostování si stáhl Sabitova i Kudrjašova. "Mimochodem jsme dospěli k dohodě se Semšovem, ale pak se objevil na obzoru Zenit, který mu dal mnohem víc. Jednat nemělo smysl, na každou naší nabídku odpověděl Zenit dvojnásobkem. Obecně lze říct, že bojovat s držiteli Poháru UEFA o fotbalisty je k ničemu, oni utrácejí tolik, že porazí každého konkurenta. My například nejsem připraveni platit 6.5 milionů eur za skoro 31letého Fernanda Meiru, i když akcionáři našeho klubu, a to chci zdůraznit, nás v prostředcích neomezují," řekl Karpin.

Jak už bylo zmíněno, vyhlédnutým posilám se do Ruska nechtělo, často kluby za své hráče chtěly přehnaně vysoké částky nebo hráči žádali platy neúměrně vysoké své výkonnosti - do této skupiny patří třeba bývalý hráč Barcelony Oleguer.

Ze všeho nejvíc Karpina mrzí Defourova neochota přestoupit do Ruska, mladý belgický reprezentant sice není v Evropě profláknuté jméno, ale svými výkony v dresu Standartu Lutych si říká o velké slovo v evropském fotbale. "On mohl skvěle posílit náš tým," lituje Karpin.

Karpinova náročná mise ale fiaskem rozhodně neskončila, příchody dvou Brazilců, nadějného "nového Dungy" Rafaela Cariocy a brazilskou ligou ostříleného ofenzivního záložníka Alexe, se můžou ukázat jako trefy do černého.

"Pamatuji si na své začátky v Realu Sociedad, měsíc jsem trénoval s týmem, odehrál nějaké přípravné zápasy, ale když došlo k prvnímu oficiálnímu zápasu byl zle, nevěděl jsem kdo, kde a proč běží. Úroveň Alexe, který je s námi méně než dva týdny, se stala očividnou po třech dotycích s míčem: Je to fotbalista evropské třídy! Carioca je mladík, který potřebuje více času na adaptaci. V Brazílii hrál jiným způsobem, v Rusku musí plnit více úkolů. Jeho vybroušení je otázkou času," mne si ruce šéf Spartaku.

Nejen nákupy však zaměstávaly Karpina, řešit se muselo i to, jak se zbavit nepotřebných. Ne všichni ale odešli, Mozart, Stranzl i Dědura hají barvy Spartaku nadále. "Krize," odpověděl suše, zmíněné trio zkrátka nechtělo jít s platem dolů.

Radoslav Kováč na černé listině nebyl, byť mu Spartak naznačil, že jeho pozice může být ohrožena. Pro bývalého kapitána Spartaku byla tato slova možná i příjemná, Kováč se nikdy netajil tím, že chce okusit jinou soutěž a teď měl konečně při rozhodování o své budoucnosti volnou ruku, nakonec si vybral hostování ve West Hamu. "Jeslti jsme se mýlili nebo ne, ukáže sezona. Ale Kováče nikdo nevyháněl. V zimě s Jiránkem a Pletikosou, že vzhledem k zpřísnění limitu pro legionáře jim nemůžeme garantovat místo v sestavě, Jiránek odpověděl, že chce zůstat a hrát ve Spartaku a bojovat o místo v sestavě. Nyní je Martin kapitán a vůdčí osobnost. U Pletikosy problém také nevznikl. Kováč přijal jiné rozhodnutí, měl na to právo," vysvětlil Karpin.

Na závěr nechejme Karpina zhodnotit zimní misi. "Na trojku. Bohužel se nepodařilo uskutečnit vše, co bylo zamýšleno, jak v nákupu, tak prodeji. Zároveň klub s financemi žádné problémy nemá. Problém ve většině případů, opakuji, nebyl v penězích, i když 30 milionů za Dannyho by jsme nikdy nenabídli," nezapomněl si rýpnout do petrohradského rivala.

Autor: David Kubáň / Sport-Express.ru

Komentáře (12)

Přidat komentář
Studna

Supr článek, Karpin vypadá dost rozumně

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej článek sám sem zvědav na Alexe,v brazílii skutečně válel...

Reagovat
smazaný uživatel

Zatim nic moc. V zapase se Zenitem celkem slusnej vykon, vcera v Krasnodaru uplne tragickej.

Reagovat
smazaný uživatel

tak odehrál druhej zápas,že jo..bude lepší,veř mi,viděl sem ho parkrát v brazílii a je neskutečnej a dává pěkný goly

Reagovat
smazaný uživatel

moskva jen jeden pořádný tým má a to je CSKA !!! !!! !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Valerij Karpin byl skvělý hráč a vypadá to že bude i skvělým generálním ředitelem.Spartak už není ten co býval,ale je otázka času kdy se začne blýskat na lepší časy a příjdou později ještě nějací hráči a výkony budou mít stoupající tendenci.Ale stejně více fandím CSKA

Reagovat
honziss

Opravdu výborný článek. Spanheli, pochvala.

Karpin má pravdu, bude ještě nějakou dobu trvat než se fotbalisté zbaví těch předsudků ve spojitosti s odchodem do Ruska. Zatím tam míří hlavně hráči, kteří ještě velkými hvězdami nejsou, ale v Rusku se jimi stanou..

Reagovat
Tomanatura

No ještě aby Defour šel... V Standartu má svělou budoucnost a spíš se vydá cestou Fellainyho, než aby šel do Ruska. Motá se kolem něj několik klubů, slyšel jsem i něco o MUFC..

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu Defour je reprezentant a asi se nechce "zakopat"

Reagovat
smazaný uživatel

zzzzz

Reagovat
smazaný uživatel

jo kolem Defoura se mota hodne klubu....ale ten Fernandez by v tom Spartaku nebyl spatnej

Reagovat
smazaný uživatel

věřim že pudem do 3.místa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele