KANÁRCI V BARCELONĚ – BUDE SAMBA?

07.08.2004, 12:45
Aktuality
"Budeme tančit sambu," slibují fotbalisté Barcelony. Mají jí v krvi, alespoň část z nich. Hned šest hráčů blaugrana totiž pochází z Brazílie, země, kde je samba, ale hlavně fotbal, jako doma. Jak se Brazilci cítí? Jaké s nimi budou problémy? Jak pokračuje barcelonská příprava na novou sezónu?

Odchod Patricka Kluiverta, Phillipa Cocuho, Michaela Reizigera, Edgara Davidse a Marca Overmarse z Barcelony znamená konec nizozemského klanu v tomto klubu. Katalánci si nyní budou zvykat na brazilskou éru. Největší senzací uplynulé sezóny ve Španělsku bylo zcela určitě vyřazení reprezentace již v základní skupině EURO 2004 a nepochopitelný pokles formy Realu Madrid. Ale pro příznivce Barcy to byl Ronaldinho a jeho vzestup výkonnosti. Branka, kterou dal ze 30 metrů proti Seville, byla asi tou nejhezčí v loňské lize.

Ale letos již bude v Barceloně tančit sambu šestice Brazilců. Sylvinho, Edmílson, Deco, Juliano Belletti, Ronaldinho a Thiago Motta. Není to ovšem nejpočetnější brazilská kolonie v historii evropského klubového fotbalu. Lazio mělo ve třicátých letech minulého století na soupisce hned 10 fotbalistů z této jihoamerické země. Ronaldinho říká: "Došlo k velkým změnám v kádru a zdá se, že k lepšímu. Nové posily mají obrovskou motivaci, společně chceme vybudovat novou Barcu, která bude mistrem Španělska!"

K optimismu mají v Barceloně důvod. Asijské turné je vydařené, tréninkové podmínky výborné, herní projev se lepší. Frank Rijkaard: "Stále je co zlepšovat, ale já mám takový zvláštní pocit, že letos to dopadne dobře. Máme tým, který by měl splnit určené cíle. Jedním z nich je samozřejmě zisk titulu." A tím druhým? A třetím?

Ale Barcelonu můžou rovněž potkat nepříjemné chvíle. Má velký počet hráčů, kteří nevlastní pas jedné ze zemí Evropské unie. Ke každému zápasu může na soupisku napsat pouze tři. Edmílson a Deco již mají "evropskou" národnost, Saviola se stane Španělem co nevidět. Sylvinho jde pravděpodobně na hostování, vrátí se, až dostane italskou státní příslušnost. Saviola a Rüstü Reçber jsou rovněž na listině pro případné hostování.

A je tu ještě jeden problém. Belletti, Edmílson a Ronaldinho jsou neoddiskutovatelnou trojicí základního kádru reprezentace canarinha a vzhledem k rozdílným termínům evropské a jihoamerické kvalifikace pro MS 2006, můžou, a pravděpodobně budou, chybět v šesti ligových zápasech nadcházející sezóny. Samotní Brazilci v dresu Barcelony však nepřikládají této záležitosti význam. "Jsme v Barceloně a ne v Brazílii. Je dobré mít kamarády a krajany okolo sebe v šatně , ale mnohem důležitější je široký kádr vynikajících fotbalistů, kteří nás mohou kdykoliv nahradit," říká Ronaldinho. A Sylvinho dodává závěrem: "Všichni obdivují brazilský fotbal a mají ho rádi. Chceme hrát stále co nejblíže branky soupeře, dávat góly, nabízet podívanou pro diváky. Fotbal se hraje pro ně. Platí vstupné a mají nárok vidět velkou a kvalitní show!"

Věřme, že nám fotbalu letos nejen Barcelona, ale i Real Madrid a mnohé další týmy ve španělské lize předvedou k naší radosti mnohem více, než tomu bylo v minulé sezóně. Zejména příznivci Realu Madrid si své užili a vytrpěli. Za věrnost mají tedy letos nárok! Ale Barca bude proti! A ti ostatní...?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

SUPER ČLÁNEK!!!!

Můj názor je že je tyhle změny byly třeba,berazilci (a ti co máme) jsou jední z nejlepších na světě a tak to má být,nejlepší klub musí mít nejlepší hráče! Barca teď má teď opět Dream team,a to nekdo nemůže popřít! Titul je náš a v LM minimálně semifinále.

Forca Barca!

Reagovat
HOST*

prosim te, to si rikal minulej rok taky a hovno....to byl samej kluviert a saviola...a prd leda tak.

Reagovat
HOST*

co to kecáš za blbosti, druhý místo v Primera Division a 17záúpasů v řadě bez prohry se ti zdá málo,tým se přebudovával,přišel novej kouč takže po 4špatných sezonách nikdo nemohl hned chtít titul a výhru v LM, takže radši drž hubu a šoupej nohama

Reagovat
antimadrista

Reagovat
antimadrista

Brazilci jsou záruka úspěchu. Na trávníku dávaj ze sebe všechno, v šatně šíří optimismus. Vídím to tentokrát už fakt na jedničku!

Reagovat
smazaný uživatel

jo no, ostatní se můžou jít v La Lize klouzat...

Reagovat
antimadrista

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že nevyšel ten Fabiano : byl by lepší a levnější než Etoo a navíc by to byl další kanárek v naší brazilské kolonii!

Reagovat
antimadrista

Zas bych to s těma brazilcema nepřeháněl. Barca musí být vždy katalánská. Visca el Barca! Visca el Catalunya!

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda...Ale stejně by byl ten fabiano skvělý!

Reagovat
antimadrista

Nákupů bylo zas dost, teď se to všechno musí sehrát, až pak se to může dopilovat

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslel místo Etooa, byl by aji levnější.

Reagovat
antimadrista

To je možný.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele