KAM KRÁČÍ ČESKÝ LIGOVÝ FOTBAL?

12.07.2004, 15:22
Aktuality
Létu se vždy říkalo okurková sezóna. Všichni na dovolených, přestupový termín končil začátkem července a pak jen dlouhé čekání na zahájení dalšího ročníku 1. fotbalové ligy. Československé a ještě k tomu socialistické! Letos je ale vše trochu jinak. Po EURO 2004 jsme také v jakémsi útlumu, ale vypadá to na klid před bouří.

Korupční skandál se rozrůstá, mluví se téměř o všech prvoligových klubech a nějakých z té druhé ligy k tomu. Ale trvá to příliš dlouho a všichni okolo fotbalu, funkcionáři, hráči, trenéři, rozhodčí, fanoušci a novináři, začínají pociťovat určitou skepsi. Někdo by nejraději vše smetl ze stolu a zapomněl, jiný by potrestal i spolužáky vnuků bafuňářů ze Strahova. Lze pochopit, že vyšetřování případu takových rozměrů nemůže být ukončeno za týden, bude-li vůbec kdy tento skandál dotažen až do posledního detailu. Ale v tom případě by snad bylo lepší vyjít s pravdou ven až mnohem později a ne hned po nepříliš vydařeném zatýkání u benzinové pumpy. Evropou nejenže korupce v českém fotbalu neotřásla, ona ji, jak se zdá, ani snad nezajímá. Fotbalisté ze Starého Města či Uherského Hradiště, prostě ze Slovácka, nastoupí se ztrátou dvanácti bodů a pokud jim sezóna nevyjde alespoň tak, jako ta minulá (půjde to vůbec bez peněz?), jsou již předem odsouzeni k sestupu.

Je tu ovšem další útlum. Reprezentační! A ten je pro mne nepochopitelný. Třetí místo v Evropě je přeci obrovským úspěchem této generace reprezentantů a fotbalu vůbec. Těch, kteří zažili první vrchol na EURO 1996, Nedvěd, Poborský, Šmicer... a kteří po 8 letech znovu sahali po poctě nejvyšší, právě tak, jako oněch druhých, kteří zažili tento pocit poprvé a věříme, že za dva roky na MS v Německu vše minimálně zopakují. Je snad pochopitelná ona touha po zisku titulu mistra Evropy, která se dotýkala nás všech. Naši reprezentanti opravdu hráli nejlepší a nejatraktivnější fotbal. Z tohoto pohledu bylo vyřazení Řeckem v semifinále zklamáním, možno říci šokem. Ale na druhé straně je nutno vidět ono pozitivní, slova uznání od veličin světového fotbalu, umístění a předvedená hra daleko před tak často až do omrzení předhazovanými vzory z Itálie, Španělska, Francie, Anglie... Reprezentace a její vynikající úspěch na EURO 2004 by tedy měla být oním radostným středobodem našeho fotbalu.

Ale má to i negativní dopad. A to na fotbalovou ligu. Z oné třiadvacítky uvidíme na podzim jen Blažka, možná Poborského, a jinak...? Odchod hráčů do zahraničí je z finančního hlediska pochopitelný. Každý z nás jde za lepším, máme to v povaze. Odchody lékařů z klinik v Čechách na místa lépe placených saniťáků v Německu jsou jen jedním z příkladů. V Rusku se dají vydělat milióny, v Rakousku platí také lépe, o Belgii, Nizozemsku, Německu, Itálii, Francii a Anglii ani nemluvě. U nás pak zůstávají hráči, kteří si většinou o reprezentaci mohou nechat jen zdát a čekají na první příležitost vypadnout někam, kde je zaplatí v poněkud tvrdší měně, než je česká koruna. Pak se ovšem nemůžeme divit, když tribuny zejí prázdnotou, jen na módní Ostravu chodí nějakých 16 tisíc, jinde je to okolo čtyřech tisícovek.

Peníze vydělané na přestupech končí neznámo kde, ze zahraničí k nám přichází jen málokdo. Přitom v bývalé Jugoslávii, Rumunsku, Bulharsku atd. je řada výborných fotbalistů, kteří za pár dolarů odcházejí do klubů západní Evropy a pak se nestačíme divit, jak se během několika málo let stávají jedněmi z nejlepších na kontinentu. Česká ligová soutěž by jim přitom mohla sloužit jako odrazový můstek k těmto přestupům, zvýšila by se její atraktivnost a také konkurence pro mladé fotbalisty u nás by nebyla k zahození.

Podíváme-li se na letošní ligové přestupy, jde mráz po zádech a o zlepšení kvality si můžeme jen nechat zdát. Z mistrovského Baníku odchází Bolf, Laštůvka, možná Heinz a Matušovič, vrací se Papadopulos, který byl v Arsenalu na sbírání zkušeností, ale jinak moc nehrál, snad ani za rezervu. Před Ligou mistrů to nejsou právě růžové vyhlídky. Sparta nemá zájem o další hostování Štajnera, Hübschman a Johana si to namíří do Ruska, Gluščevič prošel beze slávy a nikomu asi chybět nebude. Posily? Meduna... Slavia to samé, jen v červenobílém, Tomáš Došek, Gedeon jsou pryč, Koloušek bohužel skončil, Vachoušek a Skácel půjdou kamkoliv, ale do Slavie se nikdy nevrátí, na Štajnera nemá... Olomouc, Liberec... můžeme pokračovat, mančaft za mančaftem, od města k městu. Všude stejná písnička. Nejlepší odcházejí, talentovaní taky, na kvalitní nákupy v zahraničí nemáme peníze. Reprezentaci máme vynikající, ligu hodně za průměrem. Úspěch v LM a Poháru UEFA? Zapomeňme.

Ligový ročník 2004/05 začíná za měsíc. Nikdo neví, jaký bude. Vyšetřování pokračuje, tresty se budou vynášet za pochodu. Startuje rovněž kvalifikace o postup na MS 2006. Z ligy tam asi neuvidíme nikoho. Ale fandit budeme všichni. Kolik z nás bude mít zájem fandit také na prvoligových stadiónech? Věřme, že se jednou dočkáme zlepšení. Ale letos, letos to asi ještě nebude...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*neKAKÁ

Máš bohužel pravdu. Na druhou stranu zůstává paradoxem, že i při tom velkém krvácení, nekoncepčnosti, honbě za ziskem atd. jsou naše kluby pořád schopné hrát v pohárové Evropě důstojnou roli - na ITA, ENG či SPA sice nemáme, ale i v pohárovém žebříčku jsme hned za nimi. Co takové země jako Polsko, Maďarsko, Švédsko nebo Rakousko??

Reagovat
PJ

Mno ona to většinou neni honba za ziskem, ale boj o přežití, protože v našich poměrech se většinou bez peněz z prodejů vyjít nedá. Ale je pravda, že i tak jsme na tom docela dobře...

Reagovat
HOST*Tom

Viděl bych to jinak...je skoro zázrak že máme tak kvalitní klubovej fotbal...ve srovnání s Rakouskem jsem mnohem dál a kolik je tam prostředků...Rakušani si můžou nechát zdát o klubu jako máme my Spartu..celkem pravidelně hraje Ligu mistrů a s rozpočtem třiktát nižším než druhej nejchudší klub Ligy mistrů došla až do osmifinále..navíc nejnižší počet cizinců vůbec..jen pár Slováků...to je famozí úspěch...co se týše návšťěvnosti..chybí propagace fobalu a hlavně TV dělá svoje..Nova i Prima na to kašlou...kluby samotný máme hodně kvalitní.. autor článku vidí náš fobal hodně povrchně a článek byl psán zámerně kriticky aby se líbil..toť můj pohled

Reagovat
HOST*neKAKÁ

No dyť to říkám. Je to s podivem, že za těch příšernejch podmínek, který tady pro fotbal jsou (i ta TV k tomu přispívá), jsme na to líp než bohatší země jako Rakousko nebo Švýcarsko, nehledě ekonomicky srovnatelné Maďarsko či Polsko.

Jsme prostě dobrý.

Reagovat
HOST*Tom

Viděl bych to jinak...je skoro zázrak že máme tak kvalitní klubovej fotbal...ve srovnání s Rakouskem jsem mnohem dál a kolik je tam prostředků...Rakušani si můžou nechát zdát o klubu jako máme my Spartu..celkem pravidelně hraje Ligu mistrů a s rozpočtem třiktát nižším než druhej nejchudší klub Ligy mistrů došla až do osmifinále..navíc nejnižší počet cizinců vůbec..jen pár Slováků...to je famozí úspěch...co se týše návšťěvnosti..chybí propagace fobalu a hlavně TV dělá svoje..Nova i Prima na to kašlou...kluby samotný máme hodně kvalitní.. autor článku vidí náš fobal hodně povrchně a článek byl psán zámerně kriticky aby se líbil..toť můj pohled

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele