Johansson ukončil kariéru, teď jako záskok vychytal Klaksvíku historický úspěch

03.08.2023, 13:18
Aktuality

Klaksvík ve středu večer vyřadil v 2. předkole Ligy mistrů švédské šampiony Häcken a jako první tým z Faerských ostrovů má jistotu účasti ve skupině jednoho z evropských pohárů. Hrdinou penaltového rozstřelu na stadionu v Göteborgu se stal švédský gólman Jonathan Johansson, jenž přitom ještě před pár týdny vůbec nepočítal s tím, že by se do brány ještě někdy vrátil.

Johansson chytal v kariéře nejvýše druhou švédskou a norskou ligu a před dvěma lety se rozhodl skončit. Začal pracovat jako elektrikář a fotbal hrál už jen v páté norské lize za tým Majorstuen na pozici stopera. Klaksvíku se ale na konci května před startem kvalifikace Ligy mistrů zranila brankářská jednička a norský kouč Magne Hoseth nabídl Johanssonovi angažmá.

"Je to absolutně neskutečné. Byl jsem zrovna s rodinou na dovolené na Rhodu, když mi trenér zavolal," popsal jednatřicetiletý gólman v rozhovoru pro švédský list Aftonbladet. "Teď to vypadá, jako bych byl pořád na dovolené. Na nejlepší dovolené na světě," zářil po senzačním postupu přes Häcken.

Johansson v předchozích třech zápasech předkol LM neinkasoval a pomohl už k prvnímu velkému překvapení v minulém kole, kdy Klaksvík vyřadil po výsledcích 0:0 a 3:0 maďarského mistra Ferencváros. První duel s Häckenem rovněž gól nenabídl, odveta ale přinesla divoký průběh a remízu 2:2 po základní části a 3:3 po prodloužení. Na řadu přišly pokutové kopy, v nichž Johansson uspěl ve čtvrté a páté sérii. Výhru 4:3 stvrdil vítěznou trefou obránce Vegard Forren.

"V takových případech je většinou brankář za hrdinu, i když jsem dostal ze hry tři góly. Ale zase jsem z pěti penalt při třech vystihl stranu. Tohle je největší okamžik v historii klubu a zdaleka největší v mé kariéře," uvedl Johansson, který má smlouvu pouze do konce srpna. "Musím to probrat s trenérem. Pokud bude chtít, tak si tuhle dovolenou rád prodloužím," podotkl.

Klaksvík čeká ve 3. předkole norský mistr Molde. Souboj bude pikantní pro trenéra faerského celku a bývalého norského reprezentanta Hosetha. Nejlepší prvoligový střelec v klubové historii strávil v Molde většinu hráčské kariéry a získal s ním tři mistrovské tituly. Všechny po boku svého současného svěřence Forrena, jenž přidal s Molde ještě triumf v roce 2019.

"Je trochu smutné, že prožíváme takové evropské dobrodružství a přitom letíme do Göteborgu, teď do Molde... Moje přítelkyně pochází nedaleko od Molde. Mohla to být i větší exotika," žertoval Johansson.

I kdyby jeho tým ve 3. předkole LM neuspěl, pořád by ho čekalo závěrečné play off o postup do Evropské ligy. I v případě další porážky by Klaksvík, který má pouhých pět tisíc obyvatel, hrál alespoň skupinu Evropské konferenční ligy.

Klaksvíku se daří i v domácí soutěži. Po titulech v letech 2021 a 2022 míří k mistrovskému hattricku, když úvodních 16 kol v aktuálním ročníku vyhrál. V lize neztratil body 23 zápasů za sebou.

Autor: ČTK

Komentáře (41)

Přidat komentář
Lemond Laws

Reagovat
AjaxFans

pecka

Reagovat
oli9

nádhera

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
Salfovic

To jsem zvědavej, jestli tam budou moct hrát skupinu.

Reagovat
QooBo

Reagovat
Sigma Olomouc

Wow

Reagovat
bakasa

Reagovat
Kiss Me Polka!

Brutal

Reagovat
icka

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Vopi11

Tyhle příběhy mě hrozně baví, jejich cestu Evropou budu po očku sledovat

Reagovat
AjaxFans

gratulace

Reagovat
mrtvej ofsajd

Ja taky

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Kucka

Reagovat
misinho7

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Lemond Laws

Nádhera..

Fearské Ostrovy Snad někdy...

Reagovat
oli9

Tak je mám v plánu

Reagovat
db18

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
O.Giroud

hnusaci

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
O.Giroud

chápem, že toto asi pochopia len Slovanisti ale to bolo pekný trapas vtedy ako hlúpo zneužili to, že pár Slovanistov bolo pozitívnych a robili všetko preto aby sa zápas skontumoval

Reagovat
Jackmaker1989

Reagovat
icka

jj ty tu moralizuj s tím Katarem v oblíbených

Reagovat
O.Giroud

mi tu bude hovoriť niekto, ktorého národ znenávidí tím len preto, že hrajú agresívne

Reagovat
icka

jj hrali jste tak uz kdysi na Tehelnem poli

Reagovat
Sigma Olomouc

Počkej, to je to, jak se pak nakazilo i to "B" Slovanu a bylo to kontumačně? Tím pádem tě chápu, sorry

Reagovat
Kucka

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Euphael

Reagovat
Elmas

Reagovat
Kiss Me Polka!

Myslel jsem si že ekl bude picovina, ale reálně je to jedna z nejlepších věci, co kdy UEFA udělala, skvělé příběhy to přináší

Reagovat
Imos

Reagovat
MM23IM

Viete my niekto povedať koľko zarobil Klaksvik za predkolá v LM díky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele