JMÉNA K ZAPAMATOVÁNÍ

02.08.2006, 09:45
Aktuality
Španělsko získalo zaslouženě titul na právě skončeném ME hráčů do 19 let, ale nebyli to pouze hráči tohoto týmu, kteří na sebe upozornili. Zkusme vybrat "desítku" těch, jejichž jména se zcela jistě budou postupem času nacházet na seznamu přestupů roku a již na MS 2010 se pravděpodobně objeví v nominacích reprezentačních týmů. Zvláštní pozornost si zaslouží Real Madrid, jako dodavatel hned pětice nových mistrů Evropy!

Cafercan Acsu (Turecko)
Muž středu pole, bojovník k pohledání, je ho všude plno. Hraje více vlevo a má vynikající kopací techniku. Tu uplatňuje zejména při střelbě trestných kopů a z jednoho z nich dal také gól Skotsku. Druhý přidal rovněž ze standardní situace, tentokráte se jednalo o penaltu. Je rychlý, jeho centry jsou až milimetrově přesné. Ale ani výkony tohoto fotbalisty Galatasaraye nepomohly Turecku k postupu do závěrečných bojů a se Skotskem prohrálo 2:3.

Igor Araújo (Portugalsko)
Tento mladíček v brance Portugalska dostal ve třech zápasech sedm gólů, ale nebýt jeho, kdo ví, kolik by jich reprezentace této země dostala. Chytil mnohem víc "tutovek", ale jedna obzvlášť stojí za zaznamenání. Přesně umístěná střela Ilhana Parlaka z Turecka neskončila gólem snad jen zázrakem. Araújo fantastickým skokem dostihl míč pár milimetrů před brankovou čárou. Tento zápas skončil 4:4 a Portugalsko bylo snad největším zklamáním tohoto šampionátu.

Scott Cuthbert (Skotsko)
Kapitán reprezentace Skotska rostl zápas od zápasu. V obraně si získal respekt soupeřů, má přehled, jeho zákroky jsou, vzhledem k věku, jisté. Dokáže protihráči odebrat míč a sám založit útočnou akci. Hraje za Celtic Glasgov a i když se v úvodním zápase ligy po boku našeho Jiřího Jarošíka samozřejmě neobjevil, čeká ho velká budoucnost.

Steven Fletcher (Skotsko)
Skotsko sice hrálo finále, ale muselo se obejít bez tohoto výborného hráče. Možná také právě proto se Španělskem o ten jeden gól prohrálo. Za svůj mateřský klub Hibernian FC ale nastupuje poměrně pravidelně a dal například jeden z gólů v zápase Intertota s FC Dinaburg (5:0). Ve finálové fázi ME skóroval proti Portugalcům, první branka zápasu, a Turkům, na 3:0, ale sedm branek vstřelil již v kvalifikaci o postup do Polska. Jedna zajímavost: Skotsko v těchto zápasech vedlo 2:0 a 3:0, s Portugalskem zápas skončil 2:2, Turkům k vyrovnání chyběl jeden gól... V semifinále s Českem viděl Fletcher žlutou kartu již v 6. minutě a právě ta ho připravila o finálový start.

Javier "Javi" García (Španělsko)
V únoru tohoto roku mu bylo 19 let a je hráčem Realu Madrid. V lize se objevil v dresu tohoto týmu 3x, a debutoval 28.11. 2004 proti Levante (5:0), jednou dostal příležitost dokonce v Lize mistrů. Na hrací ploše není moc vidět, neupozorňuje na sebe tak, jako například Ronaldinho v Barceloně. Ale je to onen typický dělník středu pole. Pro tým je téměř nepostradatelný. Jeho síla je zejména ve hře hlavou a při standardních situacích. Na ME dal 2 góly v semifinále proti Rakousku a v 81. minutě opouštěl hrací plochu za potlesku diváků.

Erwin Hoffer (Rakousko)
Byl to jeho zápas. Po porážce s Českem hrálo Rakousko o postup ze skupiny proti Belgii. Mnozí očekávali další prohru našeho jižního souseda, ale Erwin Hoffer, skvěle doplňovaný Veli Kevlakem, zavelel do útoku a Rakušané zvedli hlavy. Dal gól již v 16. minutě a když se v úvodu druhého poločasu podařilo soupeři vyrovnat, během tří minut strhl znovu vedení na stranu svého týmu. První branku na tomto ME dal hned v úvodním zápase s Polskem (1:0), prakticky ve stejné minutě se trefil také do sítě našeho Radka Petra, tento gól znamenal jen snížení na 1:3. Co zápas to gól... Ale ani on si nemohl splnit velký sen. V semifinále proti Španělsku (0:5) nehrál, také on nemá rád žluté karty... Hraje za Rapid Vídeň a patří k těm, o kterých ještě uslyšíme!

Dawid Janczyk (Polsko)
Pořadatelská země se nemohla pochlubit svou reprezentací. Ta prostě a jednoduše zklamala, nestačila. Kuriozitou je, že dokázala porazit jen ještě slabší Belgii, která zase naopak získala jediné body s našimi fotbalisty a těm chyběl krůček do finále... Fotbal opravdu nemá logiku! Janczyk dal tři branky za záda brankáře Belgie Davina Verhulsta, stihl dostat také žlutou kartu. Ale to bylo vše. Hraje za Legii Varšava, v minulém roce ho pozvali do tréninkového tábora Chelsea Londýn. Jeho největší přednost? Cladnokrevnost tváří v tvář brankáři soupeře, nikdy se neukvapí.

Roland Lamah (Belgie)
O Belgii jsme již psali. Jestli stojí někdo z jejích hráčů za zmínku, pak je to právě tento mladíček. Narodil se 31.12.1987, hraje za Anderlecht, dal dva góly nám a jeden Polákům, je rychlý, díky své postavě dělá jeden krok tam, kde ostatní potřebují dva, tři. Na svůj věk neuvěřitelně fyzicky vyspělý. Do Anderlechtu přišel v létě roku 2004 z druholigového týmu RCS Visé na roční zkoušku, přesvědčil a dnes má již smlouvu do roku 2010. Velký zájem o něj projevil také Standart Lutych, ale Lamah na jejich nabídku odpověděl slovy: "Když vás chce nejlepší a největší klub Belgie, nemáte právo přemýšlet a váhat!"

Juan Manuel Mata García (Španělsko)
Je dalším z mladíčků na soupisce Realu Madrid. Dal hattrick hned v úvodním zápase ME proti Turecku, se Skotskem si dal střelecký pohov, s Portugalskem se objevil na hrací ploše jen na posledních 12 minut. Ale v semifinále s Rakouskem se do tabulky střelců zapsal znovu. Ve finále, společně s Robertem Canellou z Ovieda, pomohl výraznou měrou k vítězství a právě jejich akce vedly k oběma gólům Alberta Buena. Za zaznamenání stojí připomenout si datum jeho narození: 28. dubna 1988!

Marek Střeštík (Česko)
Koho vybrat z našeho týmu? Co takhle Marek Střeštík, hráč 1. FC Brno? Narodil se 1.2.1987, měří 188 cm a váží 75 kg. V lednu 2005 si to namířil ze Slovácka do Liberce, ale vydržel tam jen půl roku. V loňské sezóně již hrál za Brno, ale příležitostí moc nedostal, jednou nastoupil v základu a po 56 minutách ho trenér vystřídal. Ve čtyřech dalších utkáních seděl na lavičce náhradníků. V prvním letošním utkání proti Teplícím hrál 30 minut. Na ME do 19 let dával góly v každém zapase skupiny, včetně jeho asi dosavadní životní branky do sítě Polska. Po nakrátko zahraném rohovém kopu se dostal k míči v pokutovém území, skvěle se uvolnil a nezadržitelnou bombou zavěsil! V semifinále proti Skotsku to ale trochu popletl. Místo má dát, dostal. Gól nedal, žlutou kartu dostal.

Real Madrid a jeho "pětice"

Adán v brance zářil. Dostal nejméně gólů, nastoupil do čtyř zápasů a kapituloval čtyřikrát. V Realu chytal minulou sezónu za C tým, letos postoupí do Castilla, tedy do béčka. Byl kapitánem týmu, ve finále zabránil dvěma jistým gólům soupeře. Umí výborně dirigovat zadáky, je velice dobrý ve vzduchu, ale rovněž při vybíhání.

Javi García, již jsme se o něm zmínili. Má na to hrát v dohledné době za Áčko. Vyniká dobrou a tvrdou střelou, je perfektní v obsazování protihráčů. V reprezentaci do 19 let se stal "šéfem", jeho hra v záloze dovolila útočníkům pohybovat se mnohem volněji a bez nutnosti vracet se a vypomáhat v defenzivě.

Granero hrál nejméně ze všech fotbalistů Realu. Také on se dočká v tomto roce postupu z C týmu do Real Madrid Castilla. Ukázal přehled, rychlost, pohyb a dobrou střelu.

Mata, také o něm jsme se již zmínili. Společně s Albertem Buenem byl nejlepším hráčem ME v Polsku. Rychlý, odvážný, při soubojích jednoho proti jednomu neuhne, rozený fotbalista. Dává góly, ale není útočným hrotem. Více se mu daří na místě, kde může podporovat vysunutého útočníka. Z toho také vyplývají jeho časté asistence při brankách.

Alberto Bueno je takovým druhým Raulem za mlada... Vytáhlý, vysoký, kvalitní útočník, střelec. Právě na něj platí ono rčení, že je na pravém místě a v pravou chvíli. Není oním typickým tankem, který všechny převálcuje. V pokutovém území se pohybuje z jedné strany na druhou a jako loupežník připravuje obranu soupeře nejen o míče, ale především o klid. Také díky jeho hře a střelecké potenci se juniorka Realu stala vítězem ligy a "Mistrem mistrů"! Na ME se zlepšoval zápas od zápasu, vrcholem bylo finále a dva góly, které rozhodly o titulu. Zvláště ten druhý, nádherný "padáček", stojí za tisíce opakování.

Real Madrid se tak vlastně stal jakýmsi "spolumistrem" Evropy v této kategorii a patří mu naše gratulace.. Bohužel, nikdo z těchto hráčů se asi v brzké budoucnosti neobjeví v A týmu tohoto slavného klubu. Španělsko, a Real především, nejsou Anglie, kde je zcela normální debut v Premiership v 17, 18 letech. Merengues potřebují nutně titul. Zdá se, že tým nebudují, ale bez přestání přestavují. Při pohledu na vynikající mladíky, mistry Evropy, se zdá, že je to jen a jen ke škodě věci...


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (43)

Přidat komentář
HOST*Oscar Tramor

Tak se mi zdá, jako by to byla zoufalá snaha a ještě zoufalejší reklama Realu Madrid. Nic proti, ale měl by tam být i Marc Valiente, kterej hrál velmi slušně, ale je z Barcy a to by se jeho bílému veličenstvu asi moc nelíbilo! Jinak Realu mladý schopný talenty přeju a ne, že ne. Ale uvidíme jak se vaši nástiletý borcy vyrovnají v přímý konfrontaci s Giovanim Dos Santosem, Marcem Valientem atd.

Reagovat
smazaný uživatel

se mi z toho pochlebování Realu po ránu udělalo docela špatně

Reagovat
smazaný uživatel

Aby ses neposral, Tramore! Co já vím, tak je tohle první pochvalná oficiální zmínka o odchovancích Realu Madrid za poslední tři roky... A navíc od Alegreho!!! Tebe asi sere, že to byli hlavně hráči Realu, kteří se na triunfu Španělska podíleli, co? Holt nenažranej culo jako vždycky... Takže se uklidni a nech si kecy o zoufalé reklama, když je to pravda, která ti nevoní, OK?

Pro autora: Zaprvé pochvala za článek a částečné napravení reputace za předchozí pomluvy Za druhé Canella hraje tuším za Sporting Gijón, ale nerad bych se pletl, obojí je v Asturii...

Reagovat
smazaný uživatel

Njn, Barca není v něčem nejlepší, tak už křičí

Reagovat
smazaný uživatel

Hoši, musíte si zvykat a těchto výjimek si pořádně vážit.

Reagovat
smazaný uživatel

Adán (Casilla) - Palencia (Duque) Jeffrey Agus (Robles) Filipe - Jotha (Israel) Javi García Valero (Granero) - Mata Bueno - Negredo (Óscar).

Odejde 8 hráčů z loňského základu: Cobeňo (Sevilla), Rubén, Arbeloa (Depor), De la Red (Depor?), Adrián Martín (Murcia), Jurado (Depor?), Soldado (Osasuna), Balboa.

Reagovat
smazaný uživatel

Adrián Martín jde do Murcie?

Reagovat
smazaný uživatel

Nějak líto mi ho zrovna není. Je mu už 23, když to přeženu, tak takových máme na každém prstě dvacet

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Já se neposeru, ale ty ses musel slušně posrat, když si to psal. Pravda je taková, že tohle umělý a strojený vychvalování Realu je dost otřesný. Málem jsem vrátil snídani, když jsem to čet. A jinak alegre: z tý tvý snahy zachovat si za každou cenu rádobyneutralitu se mi taky zvedá kufr. Nesnášim lidi, který se snaží bejt se všema za každou cenu za dobře. Takže to prostě je reklama na Real a snaha jednoho lidumila o kompenzaci zahořklejch merengues.

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

A zapomněl jsem: pro mentálně retardovaný jedince a neinformovaný lidi mezi culo a culé je (ne)patrnej rozdíl. Ale jak neustále opakuju: pro takovýho Jardu je to slovní asociace týnejvyšší intelektuální úrovně.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak počet bodů, proč tvé poslední tři příspěvky považuju za idiotské značně vzrostl, takže popořádku:

1) Negramotnost a lenost - samozřejmě tvoje, jsi buď línej si přečíst, na co jsem tě odkazoval, nebo číst neumíš.

2) Alegre - není větší jedůvky stran Realu než je on (mimo tvrdé jádro CULOS, ale tam je to dané i něčím jiným), kdybys neměl ty vlastnosti z bodu č.1, dávno bys to věděl

3) Ubrečenost - taky tvoje, to vystihl svým příspěvkem Merengues. Měli jste v sestavě taky pár hráčů, ne? Takže klid.

4) Culo a culé - je významově, nikoli lexikálně, totéž, totiž prdel (u katalánského to má hist.kořeny). Asociaci jsem vymyslel já, ale vzhledem k tvým výše uvedeným vlastnostem váhám, zda jí napsat celou. Pro tvou informaci, bylo to skrze spor, zda je rozdíl mezi "madrista" a "madridista", který zřejmě tví kolegové CULOS neznají (tudíž jsou rovněž mentálně retardovaní a neinformovaní).

5) Vyjadřování - tedy tvoje je fakt obdivuhodné. "umělý a strojený vychvalování" jsi řekl beztak jen proto, že to souvisí s Realem (viz bod3), být to o hráčích Barcelony, tak řekneš, že ti snídaně chutnala daleko víc... Možná si nezaregistroval, že hráči Barcelony byli v týmu taky a přispěli rovněž k vítězství Španělska. Jen ne tak výrazně.

6) Tvé zažívací a vyměšovací problémy nikoho nezajímají, je to věc osobní hygieny...

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Z těch keců se mi zamotala hlava. Ale udělalo mi radost, žes musel strávit asi tak 10-15 minut času, abys mi napsal reakci, která mě vůbec nezajímá a ze který jsem přečet sotva polovinu.

A mimochodem CULO máš ty místo hlavy a všichni CULÉs o tom moc dobře ví.

Reagovat
smazaný uživatel

Strávil jsem nad tím asi tak tři minuty, neklofu do klávesnice jak vrána do hovna jako ty. Zřejmě sis to ale četl všechno, jinak bys neodepisoval, ne? A ty vtípky ti poradil psychiatr, nebo sis je vymyslel sám?

Reagovat
HOST*Luis

Chlapáci, díky za vaší konverzaci!!! Dosti jsem se pobavil, fakt hustý!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Na to se vykašli, yarda totiž dříve jak sám přiznal nevěděl, od čeho vzniklo Culé. No a chtěl být vtipný, tak jakože z toho udělá Culo. No a když jsem mu to pak řekl, že to je právě z onoho Culo, tak už se teď snaží jen zachvoat si tvář a píše do dál.

Marc Valiente tam být měl, ale to je fuk, my teď máme hlavně Dos santose...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybys uměl číst, tak bys viděl, že jsem to u příslušného bodu zmínil, že obě slova jsou významově (nikoli lexikální) totožná, jde prostě o prdel (culés = culeros). Ano, nevěděl jsem to, ale díky své prozíravosti a zvukové podobě (románské jazyky jsou si VELMI podobné, pokud jde o slova) jsem si to odvodil a výsledek byl na světě. Ale je hezké, že jsi se zastal mentálně retardovaného kolegy...

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Kyslíku, ty si Merengues?? Jenom, že ses zastal svýho mentálně retardovanýho kolegy...

Reagovat
smazaný uživatel

To už nezachráníš...

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Já nemusim nic zachraňovat, amigo. Tys to podělal, já jsem el victor.

Reagovat
smazaný uživatel

Victor, s krátkým, koukám...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty sis to právě neodvodil, kdyby sis to odvodil, tak to nepíšeš, pže jelikož obě lvoa znamenají rto stejné, tak to ztrácí veškerý humor, který ses tak snažil di toho zakonponovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Culé neznamená podle slovníku culo, to by jsi měl jako katalanofil taky sám vědět... Z hlediska základu slova, který je stejný, a mé naštvanosti, že jistí mentálové neví, že se řekne správně madridista a ne madrista, jsem z toho udělal, co jsem udělal. Tečka. Konec debaty, CULO.

Reagovat
smazaný uživatel

Culé protože šli fanouškům na les corts vidět z venku zadky. Něco jako prdeláši dejme tomu. No a tys chtěl být vtipný a udělal si z toho Culo. Kdyby to nebylo právě z toho, tak by to třeba i vtipné bylo, takhle jedině trapné.

Reagovat
HOST*Eki

ZLEHKA OKPOPCENY Z UEFA.COM chlapi

Reagovat
PJ

A přeložilo a upravilo do český formy se to asi samo, co?

Reagovat
HOST*Luis

Kašli na něj, je to rejpal!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Nicméně raději bys neměl lézt na zahraniční weby, když neumíš ani pořádně psát svým krásným, rodným jazykem.

Reagovat
HOST*vicente90

každej ma svuj nazor

Reagovat
smazaný uživatel

Balboa s De la Redem jdou na hostování do Racingu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jak čtete...

Reagovat
HOST*James

HM..,jestli byl tak dobrý ,tak ten se bude portugalcům hodně hodit.Portugal,portugal Do toho

Reagovat
smazaný uživatel

--------------------Iker--------------------

-----------Woody-------Ramos-----------

Cicinho---------------------------R.Carlos

----------Emerson------Guti--------------

Beckham---------Julio-----------Robinho

--------------------RVN--------------------

S Raúlem to letos nevypadá moc dobře, prvním náhradníkem je Cassano. Po nepochopitelné domluvě s Carlosem už zbývá vyřešit jen záloha. Pokud Pedja nepřivede alespoň dva perspektivní centrhalvy, tak budu vážně zlý

Reagovat
smazaný uživatel

Xabiho a Gaga (Diarru) a budeme Pedju milovat!

Reagovat
smazaný uživatel

A Reyes?

Reagovat
smazaný uživatel

To není centrhalv ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Tož není, ale završil by tu slibovanou šestici posil

Reagovat
smazaný uživatel

Gól dal Raúl. Hrálo se na bazénu s trávou. Pár pozitiv:

1)Debut Emersona, který dal středu hřiště klid, jen ty delší přihrávky by mohl zlepšit, ale od toho tam má být někdo jiný (že pane "kecko" Calderóne?)

2) Hra Cassana, kterého příchod Capella polil živou vodou.

3) Pár pěkných zákroků Dioga Lópeze a nula na kontě.

Negativa:

1) Zlomený prst Gutiho (naštěstí na ruce) těsně před pauzou.

2) Nedostatečná kondice Ruuda a R.Carlose, zbytečné fauly De la Reda (za tím hostováním do Santanderu stojí určitě Caro ), který má talent rozhodně větší než García a Gravesen. Ale zase zbyde místo pro naše mistry Evropy sub19 v Castille...

Věřím, že Capello má jasno v systému i v hráčích, doplní se rozumně tým a výsledky by měly být lepší než loni...

Hala Madrid!

Reagovat
HOST*Mára

Nechceš udělat taky barcu

Reagovat
smazaný uživatel

Nechceš si ji udělat sám?

Reagovat
HOST*

Můžeš prosím napsat sestavu a střídání. Díky

Reagovat
smazaný uživatel

První půlka: 4-3-3

Casillas - Salgado - Woodgate - Ramos - Bravo - Gravesen - P.García - Guti - Raúl - Ruud - Cassano

druhá půlka: 4-2-3-1

López - Cicinho - Pavón - Helguera - R.Carlos - Emerson - De la Red - Beckham - Baptista - Robinho - Portillo

Reagovat
smazaný uživatel

Ti první hráli určitě líp, i když to bylo hlavně plavání. Ve druhé půlce přestalo pršet, nařadu tak přišlo další sportovní odvětví - vodní pólo, bo už se dalo taky pracovat s míčem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele