Je nejvyšší čas dát šanci jihoamerickému fenoménu Copa Libertadores

25.04.2016, 20:12
Názory a komentáře
Zaujalo nás
V pátek se uzavřela skupinová fáze Copa Libertadores, v překladu známém také jako Pohár osvoboditelů, a vzhledem k tomu, že se hned ve středu přechází rovnou k osmifinále, neexistuje vhodnější příležitost k exkluzivnímu představení charakteru i vývoje soutěže. EuroFotbal si vás tímto dovoluje pozvat k jejímu sledování...

Letošní ročník se prozatím nese v duchu selhávání bývalých šampionů, a i ti úřadující z River Plate se koneckonců své stvrzenky dočkali až v posledním možném okamžiku.

Ostudě se jakž takž vyhýbalo také São Paulo, které doma záhadným způsobem podlehlo bolívijskému celku se strach nahánějícím názvem The Strongest, a v pátek si proti stejnému sokovi v závratných 3 600 metrech nad mořem jen taktak zachraňovalo kůži.

Jiné silné mančafty z dvou nejúspěšnějších zemí historie Copa Libertadores se už vykoupit nestihly. Hned při první dobré příležitosti narazilo brazilské Palmeiras i kontinentální mistr z roku 2014, San Lorenzo.

Uruguayský Peňarol, vítěz inauguračního ročníku a celkově pětinásobný šampion, se prvního tříbodového zářezu dočkal až na poslední pokus. Nečekaně brzy pošla také paraguayská Olimpia (tři tituly) nebo v minulosti jediný zlatý chilský, respektive ekvádorský zástupce — Colo Colo a LDU Quito.

Bez účasti výše jmenovaných už jsou nicméně známy osmifinálové dvojice a také ve vyřazovací fázi se obvykle můžeme těšit alespoň na jedno překvapení. Zrovna loni to třeba byla semifinálová zkušenost pro lapazský Bolívar, který mohl před pár dny zapříčinit další senzaci — brzké vypadnutí argentinského Racingu na čele s 36letým Diegem Militem.

K tomu ale nakonec nedošlo a bývalý střelec Zaragozy či Interu Milán se zařadí k zástupu hvězdných či alespoň povědomých jmen, které budou mít tu čest zúčastnit se další fáze Copa Libertadores. Samotnému Militovi vpředu dělá společnost Lisandro López, kterého jistě pamatujete z Lyonu, a proti nim v dresu Atlétika Mineiro nestane nikdo menší než Robinho.

Corinthians sází na brazilského reprezentanta se zkušenostmi z Atlétika Madrid Eliase. Uruguayský Nacional zaměstnává bývalého beka Porta Jorgeho Fucileho a v brazilském Grêmiu čerstvě působí ekvádorský zabiják Miler Bolaños. Do Kolumbie se vrátil útočník Víctor Ibarbo (Atlético Nacional), do Argentiny zase někdejší opora Norimberku Javier Pinola (Rosario) a do Paraguaye pro změnu bývalá stálice Serie A, Marcelo Estigarribia.

River Plate samozřejmě platí dva vysloužilé mozky, Lucha Gonzáleze a Andrése d’Alessandra, a v Boce Juniors zase dohrávají věrní synové Carlos Tévez s Fernandem Gagem. São Paulo se může pochlubit svým 35letým veteránem v neurvalém stoperovi Diegu Luganovi, ale i bývalým křídlem Lyonu Michelem Bastosem či svého času následovníkem Kaká, dnes už 26letým Gansem.

Kvůli těmto a mnohým dalším se rozhodně vyplatí zůstat alespoň jednou týdně přes noc vzhůru. Libertadores však nabízí ještě mnohem víc. Jeho pravé kouzlo spočívá v atmosféře, která ho obklopuje, a tu už daleko lépe popíše ten, kdo ji vdechuje na každém kroku. V tomto případě Brazilka Jessica Miranda, jejíž článek pro skvělý nový web Unusual Efforts jsem si pro vás dovolil přeložit...



Je načase nechat se pobláznit Copa Libertadores — Jessica Miranda

Libertadores da América. Název, který v sobě ukrývá sílu: osvoboditelé Ameriky. Poetické jméno, které ještě poetičtějším činí poslech oficiální znělky. Copa Libertadores by se klidně dala považovat za největší klubovou soutěž na světě.

Většina fotbalových fanoušků by vám bez zaváhání tvrdila, že Liga mistrů je tou nejlepší soutěží. Avšak zatímco koncept Copa Libertadores je podobný tomu Champions League, jeho realizace vyvolává velmi odlišné reakce. Fanoušci nesledují fotbalové zápasy, my místo nich vidíme obyčejné bitvy. Libertadores pohlcuje každý klub jihoamerické zóny CONMEBOL (a teď už i Mexika) způsobem, že hráče mění v gladiátory, kterým pro všechno to vzrušení a zlost pění od pusy.

Pocity nadšení a agónie se téměř překrývají. Jeden příklad za všechny: už pár let jste zvyklí vídat Neymara střílet parádní góly. Ale viděli jste někdy toho samého Neymara vstřelit parádní gól, zařvat "JSEM KU*VA SKVĚLEJ", nasadit si masku s vlastním obličejem (akorát naruby) a vzápětí padnout na kolena, prose rozhodčího o smilování? To je mi moc líto, Evropo. Tvoje hřiště jsou zelenější, stadiony vymakanější, kluby hodnotnější, ale těžko kdy budeš tak přidrzlá jako Jižní Amerika.



Jako každá jiná soutěž, také Copa Libertadores se v běhu dekád měnila. Argentina s Brazílií jsou dnes reprezentovány pěti zástupci (a často končí se šesti, protože vítěz posledního ročníku pro svou zemi automaticky získává místo navíc) a každá ze zbylých federací se potom těší ze tří želízek v ohni. Vítěz Copa Sudamericana — jihoamerické obdoby Evropské ligy — se také automaticky kvalifikuje. Přesně 26 týmů vstupuje rovnou do skupinové fáze, mezitímco 12 dalších se v předkole pere o zbylých šest fleků.

Po odehrání skupinové fáze Copa Libertadores, stejně jako Liga mistrů, pokračuje vyřazovacími duely systémem doma-venku, i když na rozdíl od své evropské sestry dokupy běží jen po šest měsíců namísto deseti. Ano, kluby z menších evropských lig začínají fungovat už 10 měsíců před finále! Ale Copa Libertadores je otázkou života a smrti, takže by fanouškovo srdce takový maraton neuneslo.

O trofej pro celkového vítěze, La copa, se válčí na dva zápasy. Odveta finále je letos v plánu na 27. července a odehraje se na stadionu výše postaveného z aktérů. Vidíte, Jihoameričané vědí, že není nic lepšího než oslavit triumf před vlastními diváky, a odmítají ony jednorázové finále na neutrální půdě.

Libertadores se na začátku netěšilo takové prestiži, zvláště v očích Brazilců; Santos se dokonce odmítl zúčastnit tří ročníků (1966, 67 a 69). Pelé a jeho spoluhráči si tehdy zřejmě mysleli "Už jsme to dvakrát vyhráli, přáteláky s Evropany nám dají víc!". A pravdou je, že toho času finanční odměny ani omylem nepokrývaly náklady na cesty a navíc v době, kdy Jihoameričané stěží měli doma televize, zápasy nezřídka představovaly hotová jatka, zatímco rozhodčí ve velkém nadržovali domácím.

Dnes už je situace o poznání lepší, ale aby se Libertadores vypracovalo v ještě epičtější "produkt", je nutno zajistit šťavnatější finanční odměny, aby se kluby mohly posouvat na vyšší úrovně a oslovovat tak širší spektrum diváků. Po měsících diskuzí a protestů z řad větších celků bylo loni v únoru rozhodnuto, že CONMEBOL zdvojnásobí odměny a vzdá se ďábelského dodatku, na základě kterého deset procent výdělků z každého utkání putovalo do kasy federace. Tak jako tak, pořád tu rozhodně máme za co bojovat: vítěz se může těšit pouze na nějakých osm milionů amerických dolarů, což v přepočtu činí pětinu odměny pro evropského šampiona (příjmy z televizních práv nepočítaje).

Každopádně jakmile je dolosováno, na konečnou cenu nikdo nehledí. Všechny zprvu zajímají akorát dvě věci: vzdálenost a nadmořská výška soupeřových hřišť. Jižní Amerika je obří kontinent a zvláště teď, se zapojením mexických týmů, vám může cesta na zápas sebrat více sil než zápolení samotné. Ale jeden by raději strávil 24 hodin v kuse přesouváním, než aby se pak dřel proklatě vysoko nad mořem. Nadmořská výška je Pandořinou skříňkou Libertadores. Ve většině případů ekvádorská a bolivijská mužstva zvládají svá domácí vystoupení čistě proto, že jsou plíce jejich hráčů lépe uzpůsobené řídkému vzduchu (potažmo proto, že jsou hostující brankáři zaskočeni rychlostí, s jakou se na ně řítí balony). Věru, i takový Gareth Bale by v Bolívii odpadával. Bývalý hráč Manchesteru United, záložník Anderson, loni žádal o vystřídání a balonek s kyslíkem už po 36 minutách.

Jen pár fotbalistů mělo tu čest zdvihnout nad hlavu pohár pro vítěze Copa Libertadores i Ligy mistrů. Dokázalo to akorát pět Brazilců a čtyři Argentinci, včetně Cafúa (São Paulo 1992 a 93; AC Milán 2007), Didy (Cruzeiro 1997; AC Milán 2003 a 2007), Carlose Téveze (Boca Juniors 2003; Manchester United 2008), Ronaldinha (Atlético Mineiro 2013; Barcelona 2006) a nakonec i Neymara (Santos 2011; Barcelona 2015).

Na tom, že tento seznam čítá pouze dvě národnosti, není pranic divného. Argentina koneckonců měla ve finále svého zástupce už třiatřicetkrát, z toho ve 24 případech její vyslanec také pochodil, a Brazílie zaostává jen o chlup — s 32 účastmi, z nichž sedmnáct bylo úspěšných. Po vzoru barcelonského MSN, svatá trojice Libertadores by potom nebyla kompletní bez Uruguaye, která se může pochlubit 16 finálovými zkušenostmi a osmi zlaty.

Od vzniku turnaje roku 1960 se z trofeje těšilo celkem 25 různých klubů, z nichž nejúspěšnějším zůstává argentinské Independiente, které ustálo všech sedm finále, jež poctilo svou účastí. Poslední zářez Independiente ovšem pochází z roku 1984, od té doby se radovalo 22 různých celků a od léta 2001 se žádný vítěz ani jednou neopakoval. Ti, co si stěžují na uzavřenou evropskou elitu, by se raději měli přeorientovat na Copa Libertadores.

"Kdybych si měl vybrat mezi kopnutím penalty v rozstřelu a účastí v bitce, raději bych se bil" — tato citace se sice zpříma týká Copy Sudamericana, ale Luis Fabiano takto perfektně vystihl rovněž "ducha" Libertadores. Zápasy mohou hravě přejít od brutálních zákroků a intenzivního škádlení až k hromadným šarvátkám. Existuje tolik příkladů, že vám těžko můžeme ukázat všechny, ale stačí si vybrat z následující řádky: Boca Juniors x Sporting Cristal (1971), Colo Colo x Boca Juniors (1991), América x São Caetano (2004), Boca Juniors x River Plate (2004), Santos x Peñarol (2011) nebo Grêmio x Huachipato (2013)...

Jako by snad potyčky nestačily, rivalita může i takovou nevinnou provokaci přetavit v totální chaos. Loni byla Boca Juniors po skupinové fáze nejvýše nasazeným celkem a River Plate nejníže, což už v osmifinále slibovalo jejich vzájemný souboj — tzv. Superclásico. River v prvním zápase vyhrál 1:0, ale tým s nejlepší bilancí po skupinové fázi vždy hraje odvetu doma, a tam už se děly věci.

Ještě než odveta začala, už bylo zaděláno na problémy, když se nad hrací plochou ikonického stánku La Bombonera proletěl dron nesoucí obří bílé plátno s červeným B (narážka na nedávný pád River Plate do druhé ligy). Když se potom hráči River Plate vraceli k odehrání druhého poločasu, bylo zle ještě jednou — fanoušek Boky do tunelu vypustil slzný plyn a Millionários tak přivodil rozličné zdravotní neduhy včetně zvracení, popálenin kůže a podrážděných očí. Následkem toho bylo utkání přerušeno, CONMEBOL se vytasil se sankcemi, a Boca byla nakonec z turnaje dočista vyřazena.

Ty nejlepší a nejhorší okamžiky mého života jsou spojeny s Libertadores. Jako drogová závislost, tahle soutěž nás nutí k rekonstrukci sebe samotného. Svou lásku k ní proklamujeme s větší a větší vášní, skrze neuvěřitelně invenční pokřiky, mráz nahánějící atmosféru, úchvatná chorea, světlice a další pomůcky. Libertadores es mi obsession. A i když nás samotný titul hravě naplní, jako bonus se vítěz Libertadores má možnost poměřit s evropskými šampiony, v souboji Davida s Goliášem.

Pevně si stojíme za tím, co máme. A čeho máme nejvíc, to je víra. Víra v to, že zkorumpované federace alespoň načas upustí od kradení a zaměří se na nespočet problémů, jimž fotbal čelí v jejich zemích. Víru v to, že se kluby začnou chovat profesionálněji, abychom dál nemuseli dávat sbohem našim talentům tak brzy a výměnou za tak směšné částky. A konečně taky víru v to, že i přes špatnou správu, korupci, chudobu a nedostatečnou infrastrukturu budou hráči na hrací ploše dál reprezentovat naše duše; tak unavené, leč v jádru radostné duše. Que coisa linda é uma partida de futebol.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (56)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

super počtení

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

River Plate

Reagovat
smazaný uživatel

Pome kluci

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek, díky za zprostředkování. :)

Reagovat
fantomas

Jinak teda fakt vřele doporučuju čas od času Unusual Efforts navštívit. Jedná se teda jednak o potřebnou iniciativu za větší angažmá žen ve světě novinařiny, jednak tam ale holky odvádí vážně prvotřídní práci. Zajímavý články ze všech koutů světa.

Reagovat
patas92

Reagovat
patas92

Btw. spíš bych použil termín slzný plyn. Vhodit pepřový sprej, to je divné

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Gryphonheart

Liberec > Libertadores

Reagovat
Lorcan

díky za článek

Reagovat
Lorcan

sem jednoznačně pro aby takových článků bylo víc velký dík autorovi

Reagovat
Losinho

Foto

Reagovat
Losinho

* foto

Reagovat
smazaný uživatel

finále argentinského poháru 2013 - San Lorenzo vs. Arsenal Sarandí, hráno v Catamarce asi 1000 km od Buenos Aires...na konci to máš i s ohňostrojem https://www.youtube.com/watch?v=TRQdTozMBtc

Reagovat
smazaný uživatel

jo tak ja vim, sou v JA mnohem vetsi show.. prave proto sem se pozastavil nad tim, ze Losinho je tak udelanej z ty fotky.. pritom je to hlavne oproti Argentine, ale treba i Kolumbii hodne slabej vodvar

Reagovat
smazaný uživatel

já mám za to, že si to stále nedokážeme jako evropani představit, co tam se děje, to se musí zažít na vlastní kůži. Jo fandím San Lorenzu, proč ne, je to dlouhodobá záležitost, hráli v Maroku před 2 rokama finále MS klubů proti Realu, jo prohrálo se, fans ale dokázali ty maročany normálně pobláznit tak, že jim domorodci i pomáhali se supportem...je to opravdu nakažlivé

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

v JA je fotbal jeste stale fotbalem v Evrope se to bohuzel na vetsine mistech uz meni..

Reagovat
smazaný uživatel

jo sleduju hlavně argentinský fočus, právě máme za sebou kolo, kde se odehrály derby zápasy (Boca-River, Racing-Independiente, San Lorenzo-Huracán, Estudiantes-Gimnasia apod.). Vím, že je něco jiného se dívat na fanoušky, kteří ten fotbal možná ani nevidí, ale fandí a na samotný fotbal. Přesto jsem jsem se díval v neděli večer na derby Newell!s Old Boys - Rosario Central. No bylo to maso, na domácí straně pouze 4 žluté, na straně Central dvě žluté a jedna červená v 90.minutě, přesto to bylo pro mládež nepřístupné. Zvláštní bylo, že po každém faulu se nepostrkovali hráči mezi sebou, spíše ti postižení se slétli okolo hlavního rozhodčího a diskutovali s ním, ale ty zpomalené záběry veškerých faulů, to teda bylo párkrát na prokurátora. Ale zajímavé bylo i to, že prostě ti postižení vstali a hráli dál, jakoby se nic nestalo. Tento zápas bycch ale jako instruktážní vůbec nedával

Reagovat
smazaný uživatel

v tomto souhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

v USA

Reagovat
smazaný uživatel

zazil som osobne v 2013 copa libertadores v brazilii na palmeiras proti sporting cristal lima, 2:0 vyhrali domaci, asi 25.000 ludi na pacaembu, uzasna atmosfera, choraly, pyro, vasen a nadsenie. a o zopar dni nato v campeonato paulista (statna liga statu sao paulo) corinthians-palmeiras 2:2 na legendarnom estadio paulo machado de carvalho, derby jak svina, fanatizmom zbesneni divaci.... toto sa v europe uz dnes vobec nevidi a v tom je uzasnost a krasa emocii juznej ameriky. kto ma zaujem, tak jednoznacne odporucam pozriet si cez net streamovane zapasy juhoamerickych lig. prave teraz sa budu hrat finalove zapasy statnych ligv brazilii, v kolumbii hra vo stvrtok milionarios s junior baranquilla o prve miesto v tabulke, v chile za universita catolica brutalne vali nicolas castillo, v piatok zasa v paraguaji sa hra liberdad-olimpia...

Reagovat
Tomanatura

Paradni

Reagovat
fantomas

To nejsou překlepy, takhle to bylo v originále - teď koukám, že Sul-Americana je brazilskej výraz a autorka je Brazilka. Ale je fakt, že Sudamericana se spíš používá v angličtině, takže bude lepší to opravit.

Reagovat
Tomanatura

Ok, ja to nikdy jinak, bez ve spanelstine, necetl

Reagovat
fenixLFC

a Každopádně jakmile je dolosováno, na konečnou cenu nikdo nehledí. Všechny zprvu zajímají akorát dvě věci: vzdálenost a nadmořská výška soupeřových hřišť...to ma fakt pobavilo

Reagovat
smazaný uživatel

opravdu nevíš, o čem tady píšeš, ale já vlastně taky ne. Páč si nedokážu dost dobře představit, že letíš hrát fočus do Ekvádoru. No jo Ekvádor, v Guayaquilu hrát proti Emelecu, to je v pohodě, to je u moře, ale leť si zahrát do Quita proti LDU a já ti garantuju, že se ti roztrhnou plíce v 15.minutě. Dost dobře si nedokážu představit hrát fočus v takových výškách. Je jasné, že třeba týmy z Buenos Aires poletí raději do Mexica, než aby hráli právě v Quitu anebo v La Pazu proti Bolívaru anebo The Strongest...Zkus se více zaměřit na jihoamerický fočus, doporučuju, já to tak udělal a vůbec nelituju. To co předvádí fanoušci, to si my středoevropané vůbec nedokážeme představit. Jsem velký fanoušek San Lorenza, v roce 2012 málem přímý sestup, zachránili se díky porážce konkurenta, ale šli i tak do baráže, kterou zvládli, přesto na ten zápas, který i když vyhráli, mohl být hodně smutný a značil by druhý sestup do 2.ligy v historii tohoto klubu, fanoušci přišli a ta atmosféra byla neskutečná. Zde máš odkaz https://www.youtube.com/watch?v=HdcRYEybfmI

Reagovat
netopier

Vraj niektorí hráči užívajú viagru ktorá pomáha k prekonaniu nadmorskej výšky

Reagovat
smazaný uživatel

kolikrat ses dostal na zapas a jak to tam funguje s listkama?

Reagovat
didosh

Tohle video je mi notoricky známé,viděl jsem ho snad stokrát.

Reagovat
smazaný uživatel

jj presne, ja taky

Reagovat
Counter

EUROfotbal (-.-)

Reagovat
smazaný uživatel

Boca !

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jeden postřeh zde uvedu. O víkendu jsem se díval na zápas 3.německé ligy a to Aue-Chemnitz, je to derby, domácí hrají o postup do 2.bundesligy, přišlo 10.000 diváků, ale co v průběhu zápasu neslyším. Jo byly to chorály z jížní ameriky, ty poznám moc dobře. Jsou takové univerzální v argentině, používá je více týmů. Nevím, z kterého sektoru fanoušků se to ozývalo, já se tak trochu pousmál a říkal si, no je to nakažlivé...

Reagovat
smazaný uživatel

Tiež som pozeral ten zápas, atmosféra bola výborná aj napriek dosť zlému počasiu bolo plno a ľudia sa bavili.

Reagovat
Xavi

Že zrovna Luis Fabiano říká něco o bitce, ten jeho trapas s Diogem by si snad nechtěl zopakovat.

Reagovat
didosh

...si pamatuju,máchal rukama, jak malá holka...

Reagovat
el Principito

Reagovat
alias

nechápu, že to u nás nevysílá žádná TV stanice...hlavně že tam na...u samej biliár,šipky apod . hovadiny a pořádnej fotbal z jižní ameriky nedaj

Reagovat
smazaný uživatel

Slovenská televízia pred pár rokmi vysielala prenosy z argentínskej ligy. Okrem atmosféry musím povedať, že také kvalitné zápasy ako sa tam hrali v europskych ligách nie sú.

Reagovat
smazaný uživatel

Jednu sezónu argentínsku ligu vysielal aj Slovak Sport. Ale spomínam si aj na tie prenosy na vtedajšej STV3 tuším.

Reagovat
didosh

Dlouho jsem to sledovaval na Nove.

Reagovat
smazaný uživatel

pod ven!

Reagovat
smazaný uživatel

výborný článok

Reagovat
Milan.B

sem tam sledujem reprizy, lepsie sa to pozera ako LM

Reagovat
rickroll

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek

Jinak bych se chtěl zeptat na systém v Argentině, nějak mi není vůbec jasný - letos 2 skupiny po 15 týmech, loni liga s 30 celky a předtím 20 týmů, každý s každým 1x ...

Reagovat
Bex5

Jednou jsem byl na finále v Guadalajaře, když jsem tam studoval. Tehdy za ně hrál Chicharito, který dával jejich jedinej gól. Paráda to byla.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm a pozerám, že v Nacionale je aj mladý Nicolas Lopez, ktorý má síce ešte všetko pred sebou, ale prešiel už Seriou A a výrazne sa presadil na reprezentačných turnajoch U20.

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele