Jako Němec se určitě necítím, říká David Jarolím

23.08.2012, 14:27
Rozhovory
V pátek večer začíná v Dortmundu další ročník německé nejvyšší soutěže a po dlouhých letech nebude součástí Bundesligy, tedy minimálně pro začátek, David Jarolím. Zkušený záložník je v současné době bez angažmá poté, co v červnu opustil Hamburk...

Pokud jsem to počítal správně, tak jste v BL působil sedmnáct let! Cítíte se alespoň napůl jako Němec?
Za ty roky, co v Německu žiji, tam mám spoustu vazeb a přátel, možná i více než v Čechách, ale jako Němec se určitě necítím.

Když se za těmi sedmnácti lety ohlédnete, z čeho máte největší radost? Možná to nebude titul z roku 1999 s Bayernem, nebo ano?
Titul s Bayernem bych si vůbec nechtěl přivlastňovat, moc jsem toho tehdy neodehrál. Ale třeba postup s Norimberkem do ligy nebo Liga mistrů a dvojí semifinále Poháru UEFA s Hamburkem, to považuji za velký úspěch. Navíc každé umístění v Bundeslize na pohárových příčkách je cenné. Tak jako ve všude jinde šla kvalita hry za ta léta nahoru. V roce 2006 byly navíc pro MS postaveny nové stadiony s fantastickým zázemím.

Stadiony jsou v Německu vždycky nabité, Bundesliga disponuje nejvyšší průměrnou návštěvou v Evropě. Myslíte, že jsou Němci proti nám obecně nadšenější pro sport jako takový?
Myslím, že je to dáno hlavně kulturou života. V Německu má fotbal úplně jiné postavení než v ČR. Lidé to berou jako kvalitní víkendovou zábavu a zajímají se nejen o fotbal, ale i o menší sporty. Stadiony jsou většinou vyprodané. V minulosti byly na vysoké úrovni španělská, italská nebo anglická liga. Těm se Bundesliga dokázala vyrovnat a v současnosti se může klidně měřit s Premier League jako nejlepší v Evropě.

Hamburk patří k nejtradičnějším klubům, v Bundeslize nikdy nechyběl. Cítil jste během poslední sezóny, kdy se od začátku moc nedařilo, zvláštní tlak či dokonce strach okolí?
Je to tak, Hamburk jako jediný klub v Bundeslize nikdy nesestoupil! Pro mě osobně to bylo strašně těžké, protože jsem se při poslední sezóně nechtěl loučit tragickým sestupem. Na začátku sezóny jsme měli stanovené cíle, jenže se trochu pozapomnělo na to, že jsme oslabili a novým, vesměs mladým, posilám scházely zkušenosti. Pro všechny bylo nemyslitelné, že bychom se neudrželi. Jsem moc rád, že jsme náročnou sezónu dotáhli k záchraně.

Nepatřil jste vloni vždy do základní sestavy, ale imponovalo mi, když jsem četl Vaše prohlášení, že klubu chcete pomoci v jakékoliv pozici, tedy i z lavičky. Je to nějaká zvláštní vazba mezi Vámi a HSV?
Myslím, že za posledních devět let to byl první půlrok, kdy jsem byl mezi náhradníky. Neříkám, že to bylo jednoduché, ale v historii klubu jsem přeci jen na desátém místě v počtu odehraných zápasů, takže k HSV mám opravdu silný vztah. Velmi jsem proto uvítal vzájemnou dohodu o pokračování naší spolupráce po skončení mé aktivní kariéry. Nevím zatím přesně, o jakou pozici půjde, ale chci té dohody využít. Vzpomínky nejen na bývalé spoluhráče mi zůstávají a jednou se do Hamburku vrátit třeba jako trenér a něco ještě dokázat - to je můj velký sen.

Hráváte na pozici štítového záložníka a vynikáte ve čtení hry a schopnosti být na tom správném - kritickém místě. Je to talent nebo jste to nějakým způsobem vypiloval?
Hráč spíš postupně sbírá zkušenosti, a tak pak většinou vycítí, kde by v daný moment měl být. Nevím, jestli by se to dalo natrénovat. Nikdy to není 100%, ale od toho hráč na hřišti je, aby plnil zadané úkoly. Byly i sezóny, kdy jsem hrál více dopředu a měl možnost více útočit. V poslední sezóně jsem měl ale jako jeden z nejzkušenějších jasný úkol - pokrýt střed hřiště a neriskovat. Jako vysvětlení se stačilo podívat na ligovou tabulku. Tak jsem se radši držel zpátky.

Byl jste u nás komentátorů také vždy pověstný tím, že jste se hodně na hřišti rozčiloval. Pomáhá Vám tohle nažhavení až naštvání k lepšímu výkonu? Nebo to byl zamýšlený tlak na rozhodčí?
Je to můj styl, i když to někdy může být na úkor koncentrace. Není to ale nic cíleného, vždy to vyplyne z konkrétní situace nebo herního vývoje. Nevím, zda je to dobře, ale prostě to ke mně patří a už se v tomhle směru těžko změním.

Kdybyste měl diváky pozvat na Bundesligu, na co byste je nalákal?
Divák chce vidět dobré terény, pěkné stadiony, chce cítit atmosféru. Kromě toho všeho nabízí Bundesliga i kvalitní fotbal a je pověstná tím, že zápasy jsou napínavé. Každé utkání začíná opravdu za stavu 0:0 a jak bylo vidět poměrně nedávno, i poslední tým může porazit velkého favorita. Tím je Bundesliga strašně zajímavá.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (67)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Sympat´ák

Reagovat
smazaný uživatel

Talentovaný fotbalista, který v repre dostal strašně málo prostoru.. Sympatický rozhovor

Reagovat
Joh4nek

Protože byl v repre pokaždé poloviční. Bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

protože nehrál ne jeho pozici

Reagovat
insane

on je z dlouhodobyho hlediska asi jeden z nasich nejlepsich hracu, k jeho smule ale po dobu jeho kariery byl na jeho postu v repre hrac, kterej byl lepsi, nebo jarolim do systemu proste nezapadal. je to skoda, ale neni to jen jarolimovo pripad.

Reagovat
pospech11

Souhlasím s Davidem i když jsem fanda Realu, BL je dle mého nejlepší soutěž na světě.

Reagovat
smazaný uživatel

němců je 8x víc proto mají i 8x víc fanoušků a proto místo 10000 přijde 80000 tisíc. je to prostá matematika.

Reagovat
smazaný uživatel

bez slova tisíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si starej matfyzak...

Reagovat
pospech11

tak jasně, ale taky mají stadiony několikrát větší než u nás. Je to nejen tím kolik jich je, ale jak se tam bere fotbal a celkově sport. Byl jsem tam nejen na fotbale, ale i na hokeji a házené a je to tam fakt plné.

Reagovat
smazaný uživatel

njn, v čechách když sleduješ sport, nebo eště fotbal, tak si za primitiva

Reagovat
cubinho

Ne, už jsem to tady kdysi psal. Můžeš porovnávat tak max. hustotu zalidnění (230:130 ve prospěch Němců), ale říkat, že když má někdo 8x víc obyvatel, tak musí přijít 8x více lidí, je strašná blbost.

Reagovat
cubinho

...důležitý je počet velkých měst.

Reagovat
cubinho

+ ekonomika a obecný zájem o fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

A v Číne musí byť 130x viac fanúšikov ako v Česku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Reagovat
smazaný uživatel

A v Monaku na fotbal chodí 30 lidí.

Reagovat
smazaný uživatel

2. liga

Reagovat
eibe

smetánku moc nezajímá fotbal

Reagovat
Puskas

těch 30 je lógr z té smetánky

Reagovat
exse

To je totální blbost, tohle se nedá takhle zobecňovat, třeba Hamburk má jen o pár set tisíc lidí více než Praha a na HSV chodí tak 5x více lidí než na Spartu.

Reagovat
smazaný uživatel

jenže v praze je Sparta 10000, Slavia 9000, Dukla 2000, Bohemka 6000, Žižkov 1000, Střížkov 500

to sečti a hned má návštěvu jako prase. V Hamburgu není konkurence.

Reagovat
exse

No teď si napsal jeden z důvodů proč je tvá matematika špatná.

Reagovat
Puskas

Reagovat
Puskas

st. Pauli nic?

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Úžasnej hráč, jednu sezonu byl snad nejlépe hodnocený v BL vůbec. Měl jsem tu čest ho poznat osobně a je to hrozně skromný člověk s velkým rozhledem. Hlavně i s nadhledem. Jednoho večera si udělal v restauraci čas na pokec s jedním poloopilým blbečkem.

Moc mě mrzí, že se nikdy nechyt v repre.

Reagovat
7kaka7

Jako němec se necítí ale do čech už by se nevrátil

Reagovat
smazaný uživatel

jde do liberce

Reagovat
JacoBee

a proč by měl?

Reagovat
7kaka7

tak mohl by přeci jenom se tady narodil,ukázal by že se nebojí čekejch médií a povahy, ale nedivil bych se mu kdyby ne

Reagovat
Losinho

Reagovat
Kongo

Necítím se jako Němec,cítím se jako Supermaaaaaaan.

Reagovat
Posledni Kovboj

on toho prostoru v repre dostal tak malo i proto, ze se mu v ni nikdy moc nedarilo, byt treba v klubu mel super formu, nepletu se? Kazdopadne jemu snad nejde neprat

Reagovat
exse

Místo Janů bych ho bral hned

Reagovat
Posledni Kovboj

to neni pshop? Jestli ne, tak ... wow

Reagovat
JacoBee

Reagovat
smazaný uživatel

Co na to Kobzanová?

Reagovat
DieFohlenBMG

terminátor

Reagovat
bart_ik

já ho chci do Liberce

Reagovat
patas92

Emil Zatopek ...vzhledove i stylem behu

Reagovat
smazaný uživatel

vyzerá to lepšie

Reagovat
oli9

Být tady stadiony jako v německu, hráči jako v německu a hrát se tu fotbal jako v německu taky bych si na něj zašel a chodil pravidelně..a Navíc mít německý plat :-)

Reagovat
Puskas

tak pracuj jako Němec, třeba ho mít budeš

Reagovat
oli9

To řekni firmám :-D at platí tak jako v německu

Reagovat
insane

kdo ti dneska brani do toho nemecka jit?

Reagovat
smazaný uživatel

v německu toho stihnou za směnu 1x tolik, proto maj i větší platy

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli tady soutěžíte o nejnamakanějšího fotbalistu, tak bych tímto tuhle soutěž ukončil.

http://0-media-cdn.foolz.us/ffuuka/board/sp/image/1341/15/1341156529336.png

Reagovat
smazaný uživatel

vy jste estéti teda tady jsme na nějaký kulturistický soutěži?

Reagovat
smazaný uživatel

S touhle přezdívkou ti to nemůže vadit hóšo

Reagovat
smazaný uživatel

byl jsem pod svým "starým" nickem, snad se ti tenhle bude líbit víc

Reagovat
smazaný uživatel

Toho už jsem sen dával já

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

jooo Elokobi je neskutecna korba! a ty lícní kosti !!!!

Reagovat
insane

casem jim to svalstvo bude spis na obtiz :)

Reagovat
Arne

"Každé utkání začíná opravdu za stavu 0:0"

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně je nejlegendárnější ten jeho incident:

http://www.youtube.com/watch?v=6zMJ2DCbz5g

Reagovat
Mercury

Nikdy jsem ho neměl rád, na hřišti ani mimo něj a tak to asi zůstane. Každopádně mu přeju ještě pár úspěšných fotbalových let.

Reagovat
smazaný uživatel

Pane redaktore počítal jste špatně. S Davidem Jarolímem a BL je sice spojena číslovka 17- v kolonce vstřelených gólů - viz

http://www.fussballdaten.de/spieler/jarolimdavid/2012/

Navíc je David Jarolím ročník 1979 a tak by mu na začátku jeho kariéry v BL muselo být něco okolo 16 let a v té době byl ještě v ČR.

Reagovat
PJ

Nepočítal, těch 17 let potvrdil i sám Jarolím, takže se členem Bayernu stal opravdu v roce 1995, i když pak nejspíš zůstal nebo se vrátil do Slavie na hostování.

Reagovat
smazaný uživatel

KJ navíc v nějakym rozhovoru řikal, že byla blbost poslat svého syna v 16 do Bayernu

Reagovat
alegre

V roce 1995 - Slavia, 1997 - Bayern, 2000 - FC Nürnberg, 2003 - Hamburger SV

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele