Jak zbrojí Zbrojovka: Falta bude vidět, góly přijdou i z Nigérie. A přeju Řezníčkovi, hlásí Švancara

09.07.2022, 15:44
Aktuality
Slavná značka, druhé největší město v republice, ale fotbaloví fanoušci v posledních dekádách trpěli. V Brně už se dvě dekády nechodí za Lužánky, ale na Srbskou a na nové adrese tradiční klub zatím marně hledá cestu k výšinám. Možná ale nová sezona může být momentem, kdy se Zbrojovka zase může odrazit směrem vzhůru. Tuší to i Petr Švancara, který svůj oblíbený klub sledoval pravidelně i ve druhé lize.

Něco naznačil už poslední ročník ve druhé nejvyšší soutěži. Brno si pro postup došlo suverénním způsobem a slavilo už čtyři kola před koncem. Konkurentům uteklo o 16 bodů a mělo nejlepší obranu i útok ligy.

Jako správný krok dnes vypadá rozhodnutí klubového vedení, které v prosinci 2020 svěřilo tým do rukou trenéra Richarda Dostálka. Někdejší ikonický středopolař si sice vytrpěl sestup z první ligy, ale důvěra mu zůstala a mohl tým dál budovat. Vyplatilo se. Zbrojovka na hřišti začala vypadat přesvědčivě a nakonec začala lákat do ochozů i náročné publikum. Na postupový zápas s Třincem přišlo téměř pět tisíc diváků. Nejsou to sice dvacetitisícové davy, které chodily na Lužánky v devadesátých letech, ale rozhodně je to dobrý základ pro novou sezónu.

"Majitel nechal komfortní rozpočet, hráči měli solidní platové podmínky, byli koncentrovaní na každý zápas a měli motivaci postoupit," shrnul faktory úspěšné sezony brněnský patriot a dnes fotbalový expert a glosátor Petr Švancara. "Druhá liga je specifická, je hodně o fyzické připravenosti a pracovitosti. Tým ale dokázal mít ve většině zápasů větší kvalitu, a to díky brankáři Berkovcovi a také Jakubovi Řezníčkovi. Hodně práce odvedl i Michal Ševčík," byl pak konkrétnější k hlavním tahounům.

Pod postupem Brna je podepsáno 33 fotbalistů, kteří naskočili v průběhu sezóny do bojů FNL. Z nejvytíženějších hráčů ale bude muset trenér Richard Dostálek nahradit jen jediného. V záložní řadě měl důležitou roli Slovák Damián Bariš, s ním už ale Zbrojovka dál nepočítá.

Největším otazníkem byl post stopera, ten ale Zbrojovka včas vyřešila. Jana Štěrbu, který hrál v Brně coby host z olomoucké Sigmy, si hanácký klub stáhl do přípravy, neboť přišel Hubníka či Jemelku, nakonec se ale má osmadvacetiletý obránce vrátit zpět na jih. Kluby se domlouvají na přestupu. "V současnosti opravdu hráči na pozici 'posledního' nejsou. Ze Štěrby by mohl být hotový stoper i do ligy, je dobře, že se ho podařilo podepsat. Ale musíme si uvědomit, že jde o level výš, doposud nebylo tolik tlaku, vyhrávalo se. Teď vše budou fanoušci i média řešit, musí na to být připravený," myslí si bývalý hráč Zbrojovky.

Defenzivu či střed pole by ale mělo mít Brno v nové sezoně ještě silnější - alespoň co se jmen týče, vypadají posily zajímavě. Nejviditelnějším letním příchodem je zcela jistě Šimon Falta, který do Zbrojovky přichází poté, co nezapadl do sestavy plzeňské Viktorie a jaro strávil na hostování v Baníku. Brno by mu ale mohlo svědčit, měl by dostat daleko více prostoru a zřejmě i jednu z vůdčích rolí. "Podle mě je to dobrá volba, určitě je to nejvýraznější posila, známé fotbalové jméno. Na postu, na kterém bude hrát, by měl být hodně vidět," predikuje Švancara devětadvacetiletému středopolaři. A přeje si také, aby se více zapojil do důležitých momentů i další záložník: "Myslím, že Texl by mohl být výraznější. Pokud bude mít dobré sebevědomí, může rozdat hodně finálních nahrávek."

Plusem mohou být i příchody ostřílených třicátníků Roberta Matejova ze Zlína či Josefa Divíška ze Slovácka. Fanoušek Brna ale může ocenit i návrat odchovance Ondřeje Pachlopníka nebo Denise Granečného, který dostává novou šanci ukázat, že je fotbalistou s velkým potenciálem. "Osobností mezi mladými je méně. V české lize se hraje rychlý a silový fotbal a i Zbrojovka se tomu musí přizpůsobit. Každý hráč musí být posilou a pokud nemá kvalitu, je lepší ho nahradit odchovancem. Myslím, že přes léto se vytvořila dobrá konkurence. Na druhou ligu kádr stačil, ale na první by to bez těchto příchodů bylo málo," soudí Švancara.

V útoku loni zářila dvojice Jakub Řezníček - Jakub Přichystal, kteří dali společně 30 gólů z celkových 61. "Věřím, že se Kuba dobře nachystá a ukáže, že pořád umí i v lize," přeje Švancara ofenzivní opeře Brna. Řezníček má na svém kontě už 77 ligových gólů a zase bude moci přidat další. Brno zkoušelo v přípravě i dlouhána Jakuba Yunise, jenže ten nepochodil. Zaujal naopak nigérijský rychlík Walle Musa Alli, který skóroval hned v prvním zápase proti Slovanu Bratislava a byla mu nabídnuta dvouletá smlouva. "Hrál druhou rakouskou ligu, ale je rychlý, šikovný, gólový," tvrdí muž, který v dresu Brna dal v minulosti 30 branek.

Brankářskou jedničkou týmu by měl zůstat Martin Berkovec, krýt záda by mu měl Vlastimil Hrubý, který se na Moravu stěhuje z Jablonce.

Zbrojovka se po roce vrací mezi českou fotbalovou elitu a její cíl bude určitě takový, aby se usadila v klidných vodách Fortuna ligy. Předloňský poslední pokus o návrat totiž ihned skončil sestupem. Pokud se podaří držet krok s konkurencí a stabilizovat tým, bude mít podle Švancary Brno jistě zase ambice posunout se do středu tabulky a lákat lidi na tribuny. "Brno je sportovní město, na velké týmy bude plno. Hned první zápas bude derby, přijede Slovácko, které hraje krásný fotbal. Fanda si chce dát pivo, klobásku a chce svůj klub vidět vyhrávat. Já věřím, že v tabulce bude hrát do 10. místa. Ale samozřejmě, pokud to bude vypadat špatně, přijdou třeba jen 2-3 tisíce..."

Nejlepším výsledkem posledních 10 sezón je vystoupení v ročníku 2015/16, kdy Zbrojovka skončila na šestém místě. Slavná mistrovská sezona 1977/78 je už jen vzpomínkou pro starší pamětníky.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (53)

Přidat komentář
Pablos

,,Na druhou ligu kádr stačil, ale na první by to bez těchto příchodů bylo málo"

Tak určitě... tak něják ani s nima no

Reagovat
Greny

Uvidíme co předvede v přípravě ten testovány hráč na šestku.bpokud bude vypadat dobře tak by to chtělo ještě útočníka a stopera

Reagovat
veikko

Co ten David Jambor? Na míči vypadal hodně slušně na to, jak je mladý. Jako neprosadit se přes ty "esa", co u vás hrály v záloze, to nevěstí úplně nic dobrého.

Reagovat
veikko

*respektive že se ani nezačal nějak víc tlačit do sestavy.

Reagovat
Greny

A kdy měl hrát ? Když po návratu z hostování se zranil a do kupy se dál až na konci sezony

Reagovat
veikko

Díky, tak snad se dá do kupy a nedopadne jako Pachlopník.

Reagovat
ondrasch77

Co sem tak koukal na jeho profil, tak je to docela skleněnka...

Reagovat
Blasphemer

poslední slova před katastrofou

Reagovat
doshcz

Reagovat
Kepy_FCB

FC Švancara Brno

Reagovat
Kaspar

On se ve Zbrojovce nejak angazuje nebo je jen v Tiky-Taka?

Reagovat
Fodbalysta

Pracuje tam. Děla něco ohledně marketingu

Reagovat
JarousFCB

Po celém městě vlaje jak panák před autobazarem a vykřikuje něco o Zbrojovce a titulu.

Reagovat
Stannis Baratheon

Pachlopník už je ready?

Reagovat
Greny

Neříká se to veřejne ale je to blbý... Není v přípravě a prý je to blbý. Jakože hodně blbý.

Reagovat
Kaspar

konec kariery?

Reagovat
smazaný uživatel

spíše už mu skončila

Reagovat
Salfovic

Spíš ani nezačala.

Reagovat
smazaný uživatel

ani nezačne tahle, ani příští :(

Reagovat
smazaný uživatel

Chlastá jo?

Reagovat
Greny

To ne ale to koleno prý nevypadá vůbec dobře..

Reagovat
Jolly Roger

Co vlastně znamená slovo pachlopník?

Reagovat
John Obi Mikel

https://www.e15.cz/magazin/maji-netradicni-prijmeni-prejmenovat-by-se-nenechali-853109

Kořeny slova vidí Jaroslav David z Ostravské univerzity z lašského slova pachlopina. „To jsou větvičky stromů. První Pachlopníci byli asi sběratelé větviček,“

Reagovat
Jolly Roger

Reagovat
Kucka

Reagovat
Salfovic

OT: Taky vám poslední dobou blbne přihlašování? Na www.eurofotbal.cz mi to často nejde, ale na eurofotbal.cz v pohodě.

Reagovat
hawk

jj, když postoupili posledně, tak tvrdil, že Pardubice půjdou zpět dolů a Zbrojovka bude hrát hodně vysoko což tvrdil i asi po deseti kolech než zjistil, že to se Zbrojovkou nebude růžové.

Reagovat
Petr Keš

No my Brňáci budeme rádi když se udrží.

Reagovat
ACSeRw!n

foto

Reagovat
smazaný uživatel

To je aktuální?takova lasice jako on, že by si ostříhal vlasy, to se mi nezdá

Reagovat
John Obi Mikel

Podle IG má normálně vlasy.

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle dotaz nemyslíš vážně, že ne?

Reagovat
Kostomlat

To je verze 2012/13

Reagovat
oli9

Poslední flek...

Reagovat
PISTOLERO

Bohemka

Reagovat
$$CaptainKokotko

13-16místo. Jinak by to chtělo aktuální foto kde má Švanci tři brady

Reagovat
smazaný uživatel

To je ale docela podivný tip. 13. místo by byl úspěch a 16.neúspěch, 14. a 15. podle baráže.

Reagovat
Banikovec7

Neříká že to bude úspěch ani neúspěch, ale na jeho slova dojde.

Reagovat
Pride

Chtěl tím jen říct, bla bla bla bla bla bla bla.

Reagovat
Tommy$

Yunise už nechcou ani v Brně

Reagovat
Kostomlat

Svanci je kecka. Ten kadr je furt těžce pod průměrem ligy, hlavně v obraně

Reagovat
smazaný uživatel

....ty máš hodně vysoké minění o české podprůměrné lize. Do desátýho fleku v naprosté pohodě

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cotton

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
icka

Reagovat
Konspirator

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Brneli moc nevěřím.. Tipuju baráž a tam to ukopou..

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem naživo zápas proti Slovanu Bratislava a ten malej černej co přišel z druhé rakouské ligy se mně moc líbil a pak Falta, když nastoupil do druhýho poločasu. Ještě je vzadu jeden bek co má na nejvyšší soutěž....myslím, že se jmenuje Hlavica. Jinak to bude pro Zbrojovku fakt náročný....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele