Jak důležitá jsou pro společnost fotbalová derby, popisuje Miroslav Šifta

26.09.2023, 08:44
Rozhovory
Momentka z pražského derby (© Slavia Praha)

Nedělní třaskavé pražské derby mezi Spartou a Slavií nabídlo kromě remízy 1:1 spoustu emotivních momentů, které názorově rozdělily českou sportovní veřejnost. O víkendu se ale po fotbalové Evropě odehrála celá řada dalších velkých zápasů, včetně několika lokálních a společensky velmi důležitých derby. Jaké události přinesly velké zápasy v Anglii, Francii, Nizozemsku, Španělsku ale i Česku jsme probrali s autorem článků Derby Week, fotbalovým publicistou a geografem Miroslavem Šiftou.

Slavia - Sparta. Arsenal - Tottenham. Atlético - Real. PSG - Marseille. Ajax - Feyenoord. Uplynulý víkend nabídl fotbalovému fanouškovi hned několik atraktivních lahůdek, o kterých se mluví i několik dní po jejich odehrání (v případě nizozemského šlágru dokonce i po nedohrání). Dění v těchto zápasech často daleko přesahuje sportovní bublinu a je tématem i mezi širokou veřejností.

"V tomhle kontextu si vůbec nedokážu představit například projekt Superligy. Spousta fanoušků nedá na ligová klání a obzvlášť ligová derby dopustit. Fotbal má zkrátka na společnost obrovský vliv, ale bohužel třeba nedělní pražské derby mělo na tuhle image spíš negativní dopad," říká Miroslav Šifta.

V nové epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

- vliv klubových vedení na atmosféru českého derby
- geografický a výkonnostní kontext třaskavých derby
- divoké události na Ajaxu a v Marseille

Nový díl Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Článek byl původně publikován na webu Livesport Zpráv.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
Pablos

,,Dění v těchto zápasech často daleko přesahuje sportovní bublinu a je tématem i mezi širokou veřejností." ...né no, jen když se tam právě něco semele, porve se to nebo jsou nepokoje v ulicích města... to je jediné kdy se dá říct, že to může zajímat širokou veřejnost. Jinak derby furt bude zajímat jen fotbalové přiznivce... nikoho jiného a už vůbec to nemá nějaký přesah do společnosti

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ten zájem o derby vytváří sami novináři neustálým předhazováním článků, podcastů a nevím čeho všeho…

Reagovat
Hasan Šáš

už ničeho.. článků a podcastů, to je všechno

Reagovat
srbic13

Reagovat
PBLead

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Axelrose

Reagovat
Axelrose

Tvl, vedle

Reagovat
Salfovic

Reagovat
Jason_

2x praha to je nuda....praha -ostrava keby hraji o titul

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele