Já, sportovec. Do Česka bych se teď bál vrátit, říká Simič

22.07.2017, 18:19
Rozhovory
V sedmnácti odešel do Janova, pak ho koupil AC Milán. Naposledy hostoval v belgické Jupiler Pro League a v Česku na sebe upozornil na mistrovství Evropy hráčů do 21 let. O sportu jako takovém, mladých lidech či českém přístupu k autoritám hovořil dvaadvacetiletý stoper Stefan Simič v rozhovoru pro Eurofotbal...

Máte za sebou Euro jednadvacítek. Jak byste celý turnaj z pohledu českého výběru shrnul?

Asi převažuje zklamání, protože na postup jsme podle mě měli. Svou vinu na tom měla hloupá prohra s Dánskem, ale hodně to ovlivnil už úvodní zápas s Německem. Turnaj byl systémově udělaný tak, že už jedna prohra ve skupině dost snižuje šance na postup - pak přijdou do hry věci jako skóre a další.

Je podle vás tenhle formát s jedním přímým postupujícím hloupý?

Hloupý asi nebude, nějaká pozitiva asi má, když se zavedl, ale preferoval bych klasické dva postupující ze skupiny.

Hrálo před zápasem s Dánskem roli, že jste věděli, že musíte nastřílet aspoň tři góly a nedostat žlutou kartu? Přeci jen, je to jiné než jít do utkání s tím, že stačí jakkoliv vyhrát.

Určitě jsme do toho utkání nešli s tím, že budeme jenom útočit a vykašleme se na obranu. Na druhou stranu, po prvním inkasovaném gólu jsme věděli, že se to dost zkomplikovalo a teď těch gólů musíme nastřílet hodně. Pak už jsme věděli, že bylo třeba to víc otevřít, z čehož pak pramenily některé chyby v obraně.

V současnosti jste mimo hru kvůli zraněné ruce, proto jste neodcestoval s mužstvem do Číny. Jak vám to může zkomplikovat případný odchod na hostování?

Před pár dny jsem s tím byl na operaci, která se povedla. Je to záležitost na tři, čtyři týdny, ale odchod na hostování by to určitě zkomplikovat nemělo. V Miláně jsem se zapojil do přípravy, ale myslím, že v zájmu jak mém, tak klubu je, abych hrál pravidelně, což v AC v současné době moc nehrozí - tím spíše, že teď přišel Bonucci, což je jeden z nejlepších stoperů na světě. Proto bych rád šel hostovat, kam to ale bude, se uvidí v nejbližších týdnech.

Tenhle přestup fotbalový svět docela šokoval...

Je to hodně velká bomba. Nevím, co přesně byl za problém mezi Bonuccim a Juve, každopádně tady pro lidi v Miláně je to doklad, že vzestup klubu je vážně reálný. Už předtím klub udělal nějaké dobré přestupy, každopádně příchod takového top hráče je důkazem, že se možná bude chtít Milán zapojit do boje o Scudetto už letos.

Jedním z vašich spoluhráčů je talentovaný gólman Donnarumma. Ten po docela kontroverzním průběhu nakonec s Milánem podepsal novou smlouvu. Jak jste celou tuhle kauzu vnímal?

Tohle je další příklad, jak je dnešní doba divná. Osmnáctiletý kluk, zajímá se o něj Real Madrid a další velkokluby. A on nemůže ani si v klidu sednout a zvážit si, co vlastně bude dál. Přitom nikdy neřekl chci tolik a tolik milionů, nebo chci odejít tam a tam. Jen prostě zatím nepodepsal smlouvu. A fanoušci se do něj hned pustili. Podle mě je dobře, že zůstal, pro něj i pro klub. Ale nemůže se ani v klidu rozmyslet? Navíc nikdo nevíme, jak to všechno bylo, jaký byl přístup všech zúčastněných. Je tam milion různých kombinací. Gigi - Raiola, klub - Raiola, klub - Gigi a podobně. Nikdo nevíme, jak to přesně bylo, ale všichni mají jasný vyhraněný názor, že Gigi je ten nejhorší. To mi nepřijde spravedlivé.

Dva kluby důležité pro vaši kariéru výrazně pozvedl příchod čínských investorů. Jak se na nové majitele Milána tváří fanoušci v Itálii?

Fanoušci v Miláně jsou rádi, že po letech zmaru má klub znovu ambice a snad se vyšplhá tam, kam patří. Na druhou stranu je tu určitý smutek kvůli odchodu prezidenta Berlusconiho a ředitele Gallianiho, protože to jsou lidi, kteří Milán v podstatě vybudovali.

Zažil jste mládežnický fotbal v Česku a pak v Itálii, v Janově a v Miláně. V čem je ten největší rozdíl?

Ten rozdíl je markantní. Když to řeknu jednoduše, mladý fotbalista v Česku chodí na tréninky, na zápasy - a jinak si dělá, co chce. Tady v Itálii je to úplně o něčem jiném - hráči bydlí na intru, kde mají všechno zajištěné, včetně jídla, mají doučovatelky, které jim mohou pomoct ve škole. Na to se tady obecně hodně dbá důraz - Milán ví, kde studujete a každý den tam vychovatelky volají, jestli jste přišli do školy. Po škole jedete na intr, pak autobusy rozvážejí děti do tréninkových center a zase zpátky. Neexistuje, že byste se každý večer flákali někde s kamarády po městě. Když někam chcete jít, musíte to nahlásit a odůvodnit. A neexistuje, napsat si každý večer "jdu do centra", oni vás do toho centra pustí třeba jednou týdně, někdy ani to ne. Může to znít přehnaně, ale právě v tom problematickém věku puberty, pokud má hráč nějaký potenciál, je třeba ho držet trochu zkrátka, aby ze sebe dostal to nejlepší. Další rozdíl je v přístupu k hráči na tréninku. Je daleko individuálnější. Tady má každý klub čtyři kondiční trenéry, každý se zaměřuje na něco jiného. V Česku je jeden a můžeme být rádi, někde tuhle roli má asistent trenéra. Obecně se vám jako jednotlivci věnují daleko víc, trenéři vám řeknou, co zlepšit, na jaké herní činnosti zapracovat. Ano, je to záležitost peněz, ale myslím, že by se na mládež měly najít i v Česku. Mladým hráčům by se měla věnovat větší péče.

Ze Slavie jste do zahraničí odešel v sedmnácti letech, teď je vám dvaadvacet. Jaký byste byl, kdybyste zůstal v Česku a odešel do ciziny až v dospělém věku?

Ze Slavie jsem chtěl odejít, protože jsem věděl, že nabídka na zahraniční angažmá může přijít jednou v životě a chtěl jsem zažít, co obnáší skutečně život profesionála. Žijete v cizině, musíte se naučit jazyk, poznáte nové lidi, poznal jsem třeba úplně novou kulturu - a zároveň jsem fotbalově vyspěl, protože pro obránce je italská liga hodně náročná a dost vás naučí po taktické stránce.

Zmínil jste kulturu - co tedy v praxi znamená italská kultura?

Je to hodně o respektu a o porozumění tomu, co si můžete dovolit. Pochopit, s kým žerty jdou, a s kým ne, obzvlášť, když jste mladý kluk, co někam zrovna přijde. Zažil jsem třeba na hostování v Serii B, že přišel kluk, měl nějaké nejapné žertíky a jeden ze starších hráčů ho rovnou chytil pod krkem. Proto jsem ze začátku jen na všechno kýval a nepouštěl se do žádných větších diskusí. Ta hierarchie je tu zkrátka daná, staří mazáci a mladí, kteří by se měli spíše držet zpátky.

Hrál jste za Slavii, ta teď získala titul a zažívá dobré časy. Jak to vnímáte?

Mám z toho pochopitelně radost, Slavia je můj klub, když vyhrála na Strahově titul, měl jsem chuť na ten trávník vběhnout. Jediné, co mě mrzí je, že když se na tu sestavu podívám, najdu tam jenom dva odchovance - Jardu Zmrhala a Tomáše Součka. Přitom když si vzpomenu na léta, kdy jsem ve Slavii byl, bylo tam deset nebo patnáct třeba i lepších fotbalistů, než jsem já - a někteří z nich už fotbal třeba ani nehrají, nebo někde kopou třetí ligu.

Je to chyba Slavie? Nevěnovala se jim v mládežnických kategoriích dostatečně?

Neříkám, že je to jenom chyba Slavie, je to v první řadě chyba jejich. Myslím si ale, že klub pro jejich rozvoj a kariéru měl udělat víc. Ale to se netýká jenom Slavie, taková byla situace asi v mládežnických kategoriích ve všech klubech. Dneska je to možná jiné, nevím. Ale tehdy to úplně profesionální v některých věcech nebylo, a po přestupu do Itálie jsem o to víc viděl ten kontrast.

Do ligy míří hvězdní hráči. Je to dobře, nebo je to důkaz toho, že nemáme kde brát z vlastních zdrojů?

Pro ligu je samozřejmě super, že diváci uvidí hráče jako je Danny a podobně. Na druhou stranu bych uvítal, kdyby tam bylo víc mladých. Vždyť právě těm mladým klukům můžou Danny, Altintop a další předat obrovské zkušenosti. A oni místo toho někde létají po hostováních, kde ani nedostanou pořádně šanci. Proč? Proč si je klub aspoň nevyzkouší, nedá jim šanci, jenom si to zažít, zahrát si pár zápasů za áčko. A pak je třeba zanalyzovat a poslat na to hostování s tím, aby tam zlepšili konkrétní herní činnosti, aby se mužstvu vrátili jako lepší hráči. Dneska mi přijde, že se někde objeví mladý hráč, tak ho klub koupí, aby ho měl, ale rovnou ho pošle někam hostovat a pak se o něj ani moc nezajímá. Přitom je to jejich hráč, oni by mu měli dát šanci a prověřit si ho, aby věděli, co na něm vlastně chtějí zlepšovat. Zažil jsem případy, že se nějaký hráč na hostování zranil a pak se léčil v klubu, kde hostoval. Přitom jeho mateřský klub měl daleko lepší podmínky pro rehabilitaci, ale zkrátka o něj nejevil zájem. Obecně mi přijde, že se Česku bojíme dát šanci mladým. Znám kluka, co přišel do jednoho klubu na hostování, dal za jarní část sezony asi šest gólů, nejvíc z toho mužstva, které na tom jinak bylo s produktivitou mizerně - a oni o něj už dál neměli zájem, protože mu řekli, že hledají útočníka, který lépe brání. To mi přijde úplně absurdní.

Zřejmě půjdete někam hostovat. Chtěl byste se vrátit třeba právě do Česka, do Slavie?

Určitě bych se do Slavie jednou rád vrátil, ale teď určitě ne. Vlastně bych se bál se do Česka vrátit.

Proč?

Tady mám jenom fotbal. Jsem tu jako hráč, který má tréninky, zápasy, chce se nějak zlepšovat. Trénink, regenerace, utkání, neexistuje pro mě nic jiného. Kdybych se vrátil do Prahy, kde mám hromadu kamarádů, myslím, že by postupně ta koncentrace na sport jako takový začala uvadat. Jasně, že bych nezačal pařit.Ale jednou bych šel s kamarádem někam posedět, pak bychom hráli na Playstationu, takže nepůjdete spát v jedenáct, ale v jednu ráno,... a najednou by pomaličku ta morálka vyprchala, regenerace by nebyla taková a mohlo by to mít vliv na můj přístup k fotbalu a výkony.

Jste stoper. Jaká je podle vás klíčová vlastnost pro středního obránce?

Vím, že se teď hodně vyzdvihují stopeři, kteří jsou elegantní. Pro mě je ale největší devizou stopera to, když se ho soupeř bojí. Když trenér řekne Hele, dneska budeme hrát na toho pravého, protože ten levý do toho jde. Prostě takový ten respekt na hřišti. Něco, jako měl Tomáš Řepka. Jasně, měl zase jiná negativa, ale na hřišti měl nepopiratelný respekt a nikdo nechtěl hrát na Řepku. To je můj cíl, aby si útočníci řekli Dnes to budeme hrát přes toho druhého, protože tamten chodí do soubojů, je dobrý na hlavičky, přes něj projít prostě neni snadné. Je samozřejmě super, když stoper má dobrou rozehrávku a udělá milion kliček, taky to někdy zkouším. Ale základ toho postu je pro mě pořád tohle.

Teď jste byl na hostování v belgické lize, jak byste ji popsal divákovi, který zná akorát Anderlecht v evropských pohárech?

Z mého pohledu je to hodně kvalitní soutěž. Na rozdíl od Itálie se tam moc nedbá na taktiku, takže zápasy končí třeba 5:4, 3:2. Pro obránce je super, že je neustále v permanenci. Navíc je dynamická, rychlá, tvrdá, hraje tu hodně mladých hráčů. Mám pro ni jen slova chvály.

Je o vás známo, že rád čtete sportovní životopisy. Co vám tahle literatura dává?

Pochopíte, jak ti nejlepší přemýšlí. Když dvacet lidí řekne o Jordanovi: "On nikdy nechtěl prohrát, ani na blbým tréninku", tak pochopíte, že ono to asi není dobré prohrát, ani na školním hřišti. Že musíte pořád vyhrávat, pořád do toho dávat maximum, pak budete nejlepší na světě. Když si přečtete milionkrát vystřelil na koš, byl tisíckrát v posilovně, Rafa Nadal třeba milion hodin na kurtu. Pak víte, že čas máte trávit na fotbalovém hřišti. Když čtete, že pro ně nebylo těžké vstávat v pět ráno a vy vstáváte ve čtyři ráno na letadlo, protože jedete někam na reprezentaci, tak to pro člověka taky nemůže být těžké, protože jede za něčím, co ho zase zlepší. Když čtete, že do každého tréninku dali maximum a vy máte třeba nějaké problémy v životě, tak je necháte v životě a do toho tréninku dáte maximum, protože takhle to dělali ti nejlepší.

Máme v Česku takové sportovní vzory, lidi, co by mohli svým přístupem inspirovat? Kromě Jardy Jágra.

Máme, ale všichni jsou v zahraničí, takže nejsou tak vidět, a nejsou uznávaní, jak by měli být. Lidi si jich tady nevšímají, oni nevidí, co dokázali. Vezměte si Tomáše Berdycha. Vyjde článek "Hráč, co nikdy nevyhrál grandslam". Všude na něj čtete jenom hejty. A přitom nikdo už neřekne Jo, on nevyhrál grandslam, ale protože hraje v éře tří polobohů, protože hraje proti Federerovi, kterého porazit je v podstatě nemožné. Ten chlap se deset let drží v top deset, je totální borec ve svém oboru. Kdy jindy takového hráče budeme mít? Nebo Petr Čech, fantastický brankář, držitel rekordu v Premier League. A tady taky nemá zdaleka takové uznání, jaké by měl mít. Pavel Nedvěd vyhrál Zlatý míč. To je ocenění, co získají jen ti nejlepší. A stejně tady nemá takový respekt, jaký by mu měl patřit. On dělá viceprezidenta v Juventusu, je spokojený, ale přitom takoví lidé by měli být ve vedení českého fotbalu, měli by předávat příklad a zkušenosti mladým hráčům, ukázat mladým klukům, kam by to mohli dotáhnout. Nebo třeba Marek Jankulovski, Tomáš Ujfaluši. Vítěz Ligy mistrů, hráč Atlétika, Fiorentiny. Tam je lidi milují, tady je nebereme vážně. Obecně ten přístup k hráčům jako takovým není podle mě ideální. Někomu se nepovede zápas, hned média napíší, jak je ten hráč k ničemu, fanoušci ho v komentářích rozcupují. Komu to pomůže? Proč se nenapíše v tomhle a v tomhle by se měl zlepšit, aby si z toho ten hráč něco odnesl?

Je nalákání bývalých špičkových hráčů do vrcholných manažerských pozic cesta, jak zvednout image a kredit českého fotbalu jako takového?

Určitě je to jeden z faktorů. Zaprvé, aby se do funkcí dostali lidi, kteří dobyli fotbalový svět a mají co předat ostatním, a za druhé zlepšit práci s mládeží, aby byla profesionálnější. Vždyť kam jinam dát peníze, než do mládeže, když nebudeme mít dobré mladé fotbalisty, tak za pár let nebudeme mít nic. A oni tu péči potřebují, potřebují, aby se jim někdo věnoval na sto procent. Vezměte si, když přijde trenér naštvaný z kanceláře a vztek si vylije na dětech. To je prostě špatně. To má být člověk, který je totální profík, mají ho zaplatit tak, aby se věnoval jenom těm dětem, aby fotbalu dával sto procent. Klub obecně by se měl postarat o ty děti více, protože když přijde puberta, hromada hráčů, kteří by jinak měli potenciál, na to začne kašlat. A zatřetí, využít toho, jaké hvězdy teď v lize máme, a pustit k nim na hřiště právě ty mladé kluky. Aby je velcí hráči mohli něco naučit. Proč třeba Slavie, Sparta, Plzeň, nevezmou nějaké nadějné juniory třeba aspoň na soustředění? Zažili by atmosféru, předvedli se. Pak z nich můžou vyrůst velcí hráči, na které budeme hrdí. Ale musíme jim dát šanci.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (235)

Přidat komentář
20DollarsInMyPocket

Já, robot

Reagovat
KKralik77

Lepsi jako ve fabrice

Reagovat
smazaný uživatel

Má to v hlavě srovnaný, jak jsem si všiml na Euru.

Reagovat
smazaný uživatel

Tím, že pochybuje, že kdyby se vrátil do česka, že by začal porušovat životosprávu apod,. nemá jasně daný cíl, nejde si za ním dost usilovně, může ho ovlinovat prostředí ve kterém je, když něco chci je mi to jedno, jedu si svoje, na tom by měl zapracovat jinak z něj nebude top stoper světa....

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhou stranu, když jsem si vědom vlastního nedostatku a vím, že mě to opravdu ohrožuje, proč bych to pokoušel?

Reagovat
smazaný uživatel

člověk může mít kvalitní životosprávu, kvalitní trénink, ale je psychycky slabý vůči prostředí, takže neúspěje...např. klub prodá hráče, a řeknemu, že na to nemá, ten hráč by se třeba za dva roky vypracoval v top hráče, ted záleží jestli to s tím hráčem něco udělá, když není odolný, tak začně věřit, že na to nemá a přestane na sobě pracovat...prostě psychologie je důležitý faktor....

Reagovat
smazaný uživatel

Sám vidí že to na AC neni. Ale má vůli aby s tim něco dělal... Radši tenhle přístup než Kadlec, Černý a další...

Reagovat
Rezan

blbý je, že v AC se nejspíš neprosadí, ani ho neprodají a nejlepší roky bude jenom po hostováních. Hlavně, že vydělá peníze.

Reagovat
dave30

Doufám, že ta poslední věta není ironie. Protože fotbalista je také "jenom" zaměstnanec, který jde tam, kde mu dají více( a to si spousta lidí neuvědomuje...). Takže pokud by mi někdo dával 500 tisíc až milion měsíčně(předpokládám, že někde v tomto intervalu se jeho plat může pohybovat), tak budu klidně jeden rok pracovat v Brně, další rok v Praze, potom třeba v Jihlavě atd. Těm mladým to časté stěhování prostě nevadí. Až se bude chtít usadit a mít třeba rodinu, tak to bude řešit. Do té doby bych na těch hostováních neviděl nic špatného a pokud není hloupý(myslím, že není), tak si takto může solidně našetřit...

Reagovat
smazaný uživatel

pokud neni blbej tak si v nejblizsich dvou letech vybere stalej klub kde bude moct udelat progres. podivej se na kalase. taky si vydelal ale s vykonosti se zasekl prave diky hostovanim.

Reagovat
dave30

To jsou pouze spekulace. Nikdo nevíme, jaké by to bylo, kdyby... Možná Kalas na víc než Champ nemá, možná po dalším hostování(doufám, že letos zůstane ve Fulhamu) si zajistí nějaké trvalé angažmá, možná...

Reagovat
Rezan

Je i není to ironie. On je opravdu vydělá a to je pro něj důležitý, ale získal by je i kdyby se skutečně etabloval v nějakým klubu a hrál za něj dlouhodobě.

Ano nevadí mu stěhování, změny, ale trpí tím jeho sportovní stránka.

Reagovat
smazaný uživatel

Veľmi rozhľadený mladý človek, som až prekvapený triezvym uvažovaním.. A ak takto bude rozmýšľať, niekam to dotiahne. Ak ho kúpil AC, tak to už niečo znamená a príde aj čas, keď si nájde klub, kde bude v základe. Koľko už bolo talentov, ktorí to nemali v poriadku v hlave a zapadli, tak napr. náš Stoch.

Reagovat
smazaný uživatel

supr rozhovor, ten kluk to ma v palici srovnany na svuj vek az neuveritelne, jen at chodi mladi ven, je videt, ze se tam nauci mnohem vic nez tady

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Někdy je lepší nebrát všechno tak vážně.

Reagovat
JohnnyDynamite

klučina není blbý je pravda,že by to chtělo více profesionality na druhou stranu jde poslední dobou vidět u některých týmů jak se uroven zvedá

Reagovat
pytlerLFC

Reagovat
Kang & Kodos

"hráči bydlí na intru, kde mají všechno zajištěné, včetně večeří," ✔

Reagovat
Venny

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
TheAdy

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Ferguson6

je tam "jídla"

Reagovat
Venny

Vždycky to musí zkazit nějakej buran, co si vážně přečetl článek.

Reagovat
Ferguson6

nečítal som ho celý, len som toto hľadal

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
FC Porto FC

Neříkam že by měl každej žít jako Vůch ale zase nemít skoro žadnou zábavu to bych asi nechtěl....mládí člověk zažije jen jednou

Reagovat
Pipo123

No ale sú tu aj borci ako Weiss či Fenin čo si myslia že im je stále 17

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Rezan

ti si umí užít života

Reagovat
F.Torres

Tak ona je zábava a zábava. Nikde nepíše, že sedí doma sám a čte knihy a i kdyby, tak ho to může bavit. Navíc pokud to myslíš vážně a chceš něčeho dosáhnout, tak musíš něco obětovat.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dave30

Nejhorsi je, ze spoust z nich vsechno obetuje(jsou bez mladi) a nemaji za to skoro nic. Nikdo nepozna, ze on je ten vyvoleny...

Reagovat
Uwe háže buly

Kalas

Reagovat
dave30

No konecne jsi se ozval... jinak konkretne tento fotbalista je(podle meho nazoru) zajisteny do konce zivota

Reagovat
dave30

Dame nejakou debatu na tema Kalas? To ja muzu, jeden z mych oblibenejsich. Ale muzeme dat nekoho jineho z tech nasich mladych(Cerny, Schick, Krejci, Brabec, Simic, Jankto,...).

Reagovat
Uwe háže buly

mužem

Reagovat
dave30

Tak koho? Schick?

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Radin

To jsou kecy tady. Asi jste zapomenuli na Besta, Maradonu a řadu Brazilcu. Moralisti. Někdo umí být nejlepší a ještě si uzivat

Reagovat
F.Torres

Porovnáváš ale naprosto jinačí doby. Troufám si tvrdit, že teď by takový hráči neuspěli, rozhodně ne tak výrazně jako v minulosti.

Reagovat
didosh

Kamo o tom jsem chtěl mluvit Diegooooo

Reagovat
SIRBRANIKE

Amen.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň pak může jít v 35 letech do důchodu a nic už neřešit. Třeba takový Fenin bude mít v 35 hovno, protože si "užil mládí".

Reagovat
Murtago

ten si neužil vůbec nic

Reagovat
smazaný uživatel

ale může dělat kaskadéra

Reagovat
Blasphemer

V dnešním sportu je prostě potřeba být maximální profík, pokud chceš něčeho dosáhnout. Vůchovi stačilo, když mu přišla výplata od Plzně na účet, a bylo už mu bylo jedno, že místo za A-tým kope za Domažlice. Někdo chce dokázat víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kang & Kodos

*albáncům stačilo

Reagovat
OranžováKarkulka

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
TheAdy

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
soukup

Reagovat
Euphael

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
ThePigFeathers

Vuch projebaval vejplatu ještě v Teplicích na matech každej měsíc úplně na pohodu a pak si půjčoval každej měsíc od Mahmutovice :)

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě třeba není zábava být někde venku do tří, lít do sebe alkohol a při cestě domů si skočit na kebab. Zábava je pro mě jít s kamarády na tenis, zahrát si basketbal atd. Kolik lidí si užije mládí a pak už nežije. Oni obětují naprosté maličkosti, aby se dostali na vrchol, kde budou do 35let a pak si můžou užívat, mají kontakty a možnosti. Ty by ses nevzdal nějakého toho kina s holkou, chlastání s kámoši atd. ze svého dospívání, kdyby ti to přineslo zajištěnou budoucnost?

A hlavně, nikdy jsem nečetl o žádném velikém talentu, který nenaplnil potenciál a nehrál v tom bujarý noční život, porušování životosprávy atd. Oni do nich investují své peníze a chtějí, aby z nich zkrátka něco bylo. To u nás potkáš nadějného kluka dvanáct hodin před zápasem v klubu s vodkou v ruce, nikdo to neřeší a přesně proto z něj nikdy nic nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
M11

kdyby ho to nebavilo.. tak to nedela

Reagovat
exot12

O tom to je čo chceš. Chceš sa zabávať alebo byť najlepší? Nemôžeš mať oboje

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš si, že si třeba Ronaldo neužívá život, kdyz nepije apod.? Jen záleží, jaké má člověk priority..

Reagovat
Baronne

Jako tlustej Ronaldo?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne toho fakt nemyslím.

Reagovat
Baronne

Ale ten si náramně užíval

Reagovat
valloire

Je to mistr světa. Takže jo.

Reagovat
Baronne

Myslim to spíš po tý druhý stránce, kurvy, chlast ..

Reagovat
valloire

A stejně to všechno rozstřílel. Někdo si takhle odpočine.

Reagovat
Baronne

Ty mě asi špatně chápeš, já tlustýho Ronalda obdivuju

Reagovat
valloire

Ne. Chápu tě dobře. Nepsals, že ho nemáš rád. Akorát co dělal. Pro mě je to top 3 za Pelém a Di Stefanem. Před Zicem....

Reagovat
Baronne

Reagovat
Afrokrecek

Reagovat
valloire

když to vytrhneš z debaty, zní to divně

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Kixi Syhimour
Reagovat
Counter

Sympatické názory, dobře vedený rozhovor, díky za něj!

Reagovat
justcall

jakou formou jsou tyto EF rozhovory vedeny?

Reagovat
smazaný uživatel

U hracu, kteri jsou v tu chvili/ trvale v CR osobne, u hracu v zahranici tel/skype

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OranžováKarkulka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
justcall

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Parádní práce!

Reagovat
uff

Reagovat
AnthonyR

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

pochopitelně když je možnost udělat rozhovor v zahraničí někde v kavárně, tak se to domluví a provede se to takto jinak skype anebo webkamerou

Reagovat
Spalovač šancí

Při večeři

Reagovat
Liquid

z titulku by člověk čekal nějakou averzu vůči ČR ale dobře a trefně to tam vysvětluje

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi inteligentní fotbalista, ať se daří, Stefi

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Whitemedia

Berdych nikoho nezajímá

Reagovat
smazaný uživatel

První chytrej slávista. Asi i poslední na dlouhou dobu. #LV69

Reagovat
smazaný uživatel

"Ten rozdíl je markantní. Když to řeknu jednoduše, mladý fotbalista v Česku chodí na tréninky, na zápasy - a jinak si dělá, co chce..."

"Neexistuje, že byste se každý večer flákali někde s kamarády po městě. Když někam chcete jít, musíte to nahlásit a odůvodnit..."

"Ano, je to záležitost peněz, ale myslím, že by se na mládež měly najít i v Česku. Mladým hráčům by se měla věnovat větší péče..."

holt nekdo tomu rika profesionalismus nekdo "skvely ze sme se konecne zbavili vseho komunistickyho".

Reagovat
lada.sp

no zbavili, ale zase máme jiné vymoženosti, pracáky..cikány...Slavii mistra ligy..zlatí komunisti..

Reagovat
smazaný uživatel

nebejt pracaku tak bys vo ciganech vubec nevedel...

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Snatus

zlatí komunisti To fakt někdo po 50 dokáže říct takovouhle sračku?

Reagovat
FuckT

Karel Kryl povedal takmer nieco podobne vo svojej piesni Demokracie rozkveta. Ked si myslite, ze teraz vam je naozaj o tolko lepsie, tak bud vam viac vyhovuje dany system, alebo ste tak trochu hlupaci, ktori si myslia, ze maju vsetky nezname v zivote vyriesene, bez akychkolvek pochybnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
didosh

S těma Komančema to je sranda,ne?

Reagovat
Nebelung

Super rozhovor. Sympatické názory. Vypadá, že v hlavě něco má.

Reagovat
inbloom

Na to, že je mu 22 teda klobouk dolů, v hlavě to srovnané má. Může s jeho názory člověk souhlasit a nebo nemusí, ale kluk ví co chce. Jenom bych zrovna neřekl, že Nedvěd tu nemá respekt, podle mě zrovna on a celkově Jankulovsky atd mají u nás obrovský. S Berdychem má pravdu, hlavně v tom, že on opravdu má obrovskou smůlu na soupeře a dobu v které žije, ale zase nemůže brát nějáké "hejty" typu lidí na novinkách vůbec v potaz.

Reagovat
smazaný uživatel

No, nevim. Neprijde mi, ze by tu meli Jankulovski a Nedved respekt. Mozna az nyni, co vidime, jak moc byli svetovi.

Celkove se u nas cti snad jen Jagr ci Sablikova.

Reagovat
smazaný uživatel

Sablikova

Reagovat
Lech

Reagovat
smazaný uživatel

Jako respekt třeba má, ale jinak je to ten sportovec, kterej se prostě přehlíží. Vem si třeba její mediální prostor a zeptej se, zda by si několikanásobná olympijská vítězka nezasloužilo něco víc.

Reagovat
Lech

Ale ne, ja ten tvuj puvodni koment pochopil jako ironii. Nebo jako ze sablikova nestoji za zminku v tom prispevku co jsi na nej zareagoval. Ale urcite souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ale takovej berdych a kvitová

Reagovat
FCSL

Koukalová hlavně

Reagovat
F.Torres

ona a kvitova

Reagovat
smazaný uživatel

a berdych ještě

Reagovat
FCSL

Tam je problém, že ten sport nikoho nezajímá no

Reagovat
smazaný uživatel

Já Sáblíkovou nemusím, samozřejmě, že si zalouží respekt za to jak maká a jaké dělá výsledky, ale rychlobruslení je pro mě sport trošku zajímavější než drahová cyklistika, kterou nesnáším a míň zajímavější než ženské krasobruslení, no a navíc je škaredá, kdyby vypadala jako Gábina Koukalová tak by ji třeba postavili i ten rychlobruslařský stadion aby nemusela trénovat na rybníce

Reagovat
10

a u Jágra to taky trvá teprve posledních pár let, dřív se na něm taky hledali jenom sračky, což je přesně ta česká povaha, o který Simič mluví

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak. Nedokazeme nikoho docenit. Ani z jinych oboru.

Reagovat
didosh

A tak Jarda byl trochu hruška a jel si bomby v Las Vegas....

Reagovat
RMCF

On Nedvěd ten respekt a obdiv neměl hlavně ještě během kariery, takový jako v Itálii...

Reagovat
smazaný uživatel

No já nevím... Je mu 22 a zatím hrál pravidelně první ligu jen v podprůměrném klubu v Belgii. A takový Jirka Štajner si užíval hodně a dotáhl to daleko.

Reagovat
El Campeon

nebo Ronaldinho

Reagovat
AnthonyR

Ono se řekne "užívat si", je to široký pojem.

Reagovat
didosh

Maradona

Reagovat
Eldarion

Sympaťák veľký ale na Seriu A nemá ani náhodou

Reagovat
smazaný uživatel

no jako dobry, ma to v hlave evidentne srovnane a neboji se mluvit a umit ten nazor presne vyjadrit (coz 99 % fotbalistu v rozhovoru nedokaze)..

..ale to jak tehdy rekl, ze nechape jinou literaturu nez literaturu faktu, mu neodpustim

Reagovat
smazaný uživatel

Precetl jsem kdysi celeho Vergilia, Shakespeara, Tolstoje a dalsi, ale jinou literaturu nez literaturu faktu dneska uz do ruky nevezmu taky.

Reagovat
smazaný uživatel

duvod?

Reagovat
smazaný uživatel

Hledam inspiraci, neco z realneho zivota. Zivotopisy, vzpominky. Historicke knihy. Ano, i v romanech je spousta inspirace. A nektere knihy jsou opravdu brilantni - z tech starsich napriklad Něžná od Dostojevskeho, Cerveny a cerny, Gilgamese. Ale porad radeji vezmu do ruky stredovekou literaturu faktu jako Hovory k sobe, Milion od Marca Pola ci Machiavelliho. Hledam knihy kde se na kazde strane dozvim neco noveho, nez abych cetl pet stranek a nic z nich.

Reagovat
smazaný uživatel

machiavelli doporucuju i franze kafku.

Reagovat
smazaný uživatel

overrated, marquez ftw

Reagovat
frankiefcb

no proces od Kafky je solidní psychárna. Ale Proměně jsem třeba nikdy nepřišel na kloub.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

On je celkove Kafka takovy zvlastni no. Kdyz uz tak Kunderu.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Solženicyn je skvělej, ale je to dost náročný a ne rozhodně odpočinkový. Jeho třídílnou sérii Souostroví Gulag jsem louskal asi 2 roky A když už jsme u těch Rusáků, tak bratři Strugačtí a jejich Piknik u cesty je top, i když to už se pohybujem ve scifi žánru.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako obecne se rusti realiste daji dobre cist. Plus jejich valecna literatura je super. Ale porad to jsou ty zivotopisne knihy prakticky.

Doporucuji knihu Zóna 22 o Britovi, ktery byl kolem roku 2000 odsouzen za drogy snad k 7 letum vezeni na Sibiri.

Reagovat
smazaný uživatel

aha, tak ja to mam zase naopak a nemam rad, kdyz je autor svazovan hodnovernosti toho o cem pise

Reagovat
El Campeon

Od Dostojevského je skvělý psychologický rozbor v románu Zločin a trest.Něžnou sem nečetl.Můžeš ve zkratce napsat o čem to je?

Reagovat
smazaný uživatel

Děj:

Psychologická povídka Něžná je zpovědí majitele zastavárny, jenž vypráví svůj příběh o seznámení s mladou dívkou přicházející opakovaně do jeho zastavárny prodat poslední majetek po rodičích. Rychle se do ní zamiluje a rozhodne se s ní oženit. Tetám, u kterých žije, zaplatí a odvede si ji domů. Již od začátku jejich manželství se majitel zastavárny rozhodne, že jí nebude projevovat svoji lásku a že stanoví pravidla, kterými se žena musí řídit. Díky svému chování docílí naprostého odcizení osoby, kterou miluje. Oba manželé jsou odděleni trvalým mlčením. Jednoho dne si manžel uvědomí, že si ho žena vůbec nevšímá a že je jí úplně lhostejný. Všechnu vinu dává jí. Díky tomuto zjištění si uvědomuje, že ji ztrácí a chce ji svou lásku dokázat a už nic neskrývat. Všechno to potlačované na ni vychrlí a ona se opravdu poleká. Není na nic takového zvyklá a připravená a už ani nemá na nic takového sílu. Muž plánuje prodat zastavárnu a odjet do Boulogne, kde spolu začnou žít opravdový život. Když odejde pro pasy, jeho milovaná spáchá sebevraždu. Vyskočí z okna s obrazem Bohorodičky v rukách. Zastavárník zůstane opět sám, nešťastný.

Děj začíná od konce. Muž, jemuž doma na stole leží žena, která před několika hodinami spáchala sebevraždu skokem z okna, chodí po bytě, je zcela zmaten a nedokáže udržet myšlenky pohromadě. Snaží se pochopit smysl toho, co se stalo. Mluví sám se sebou, vypráví, co se událo, a chce si to ujasnit. Přes zdánlivou důslednost si během vyprávění několikrát odporuje, i v logice, i v citech. Ospravedlňuje se, všechnu vinu svádí na ženu. Pozvolna si skutečně celou situaci ujasňuje. Řetěz vybavovaných vzpomínek jej nakonec nevyhnutelně přivádí k pravdě. Ke konci se ve srovnání s chaotickým začátkem dokonce mění tón vyprávění. Zastavárník si uvědomuje svou chybu.

Vyprávění trvá několik hodin, je úryvkovité, s přestávkami, a pokud jde o formu, dosti chaotické: jednou mluví vyprávěč sám se sebou, jindy se zase obrací k fiktivnímu posluchači, jakémusi soudci. Čtenář má dojem, jako by četl zápis mluveného projevu. Jako by všechno zapsal stenograf.

Reagovat
El Campeon

dík za tip

Reagovat
Black Jagir

Vřele doporučuji Tocquevilla a jestli se ti líbil Milion, tak je hafo dalších cestopisů. Já mám asi nejradši ty od Cooka, Bougainvilla a Carlettiho, ale záleží, co ti vyhovuje.

Reagovat
frankiefcb

já teď čtu hodně Čapka. A čeká mě Bulgakov Mistr a Markétka a na červený a černý se taky chystám. Nicméně mám rád romány a na odreagování nějaké fantasy, literatura faktu mě zatím vyloženě nebaví.

Reagovat
smazaný uživatel

"Tolstého", ne "Tolstoje"!

Reagovat
smazaný uživatel

No napsal jsem to tak, aby kazdy pochopil, koho jsem cetl. :D

Reagovat
smazaný uživatel

OK.

Reagovat
smazaný uživatel

já praktikuju poměr 1:4 v neprospěch románů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

romány jsou fajn ale a navíc tenhle poměr nedodržuju ani já, to je jen teoreticky

Reagovat
smazaný uživatel

blbě napsaní

Reagovat
OranžováKarkulka

výbornej rozhovor

Reagovat
smazaný uživatel

Noo, jsem hodně zvědav kde bude hrát příští sezonu. Vůbec bych se nebál ho vzít na příští sraz reprezentačního Áčka

Reagovat
El Campeon

Je tam milion různých kombinací. Gigi - Raiola, klub - Raiola, klub - Gigi

Reagovat
Venny
Reagovat
smazaný uživatel

Ma to v hlave neskutecne srovnany, byt ne se vsim souhlasim.

Reagovat
smazaný uživatel

Abstinent.

Reagovat
TheMally11

Alkoholik

Reagovat
smazaný uživatel

Ja alkac nejsem, ale jednou za cas by se clovek mel poradnej vylejt, jakoze v ramci celkovy ocisty organismu..

Reagovat
Posledni Kovboj

aha

Reagovat
Venny

Není nad to jednou za čas pročistit organismus kvalitním tuzemákem

Reagovat
JarousFCB

a platí to i u ostatních drog? Dáš si jednou za čas špeka, lajnu, houbičky?

Reagovat
smazaný uživatel

Hele, pokud mas dostatecne silnou vuli, aby sis na tom nevytvoril zavislost, tak to klidne vyzkousej.. jednou za zivot. Ja osobne ale nic takovyho nemel a ani to nemam v planu.

Reagovat
JarousFCB

Já už to vyzkoušel a věř tomu, že chlast je taky hnusná droga, akorát má pár tisíc let tradici. To co si napsal, je typický blud, kterým si to lidi obhajují.

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
bruchy

Pikous na hrad!

Reagovat
Usty

Reagovat
Kepy_FCB

Ja, Simik(thesims.com)

Reagovat
Zark

hihi, hihi, hihi

Reagovat
smazaný uživatel

Se všim souhlasim

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Viděli jste tu upoutávku na ligu s Kozohorským? Dojde tam k významnému okamžiku a Kozohorský použije větu tázací..

Reagovat
smazaný uživatel

Áááá. Tyhle hodnotiče moderátorů jsem během krátké ligové přestávky úplně vytěsnil z mysli. Tak tedy vítejte zpět.

Není to s nimi trochu podobné, co říká Simič o Berdychovi atd...?

Reagovat
FCSL

Je no, akorát Kozohorský není v TOP 10 nejlepších, ale nejhorších

Reagovat
smazaný uživatel

Na mě působí uvolněně a přirozeně. Od moderátorů nic extra neočekávám. Jen to, že před zápasem zopakují to, co tady na EF sice každý ví, ale většina diváků ne, protože fotbal denně nesledují. Přestávka a po zápase, tam už to může být trochu křeč, protože je potřeba reagovat na to co se děje. Přesto mi žádný z moderátorů/komentátorů ČT nijak nevadí. Minimálně to řemeslo tam je na úrovni vždycky.

Když si vzpomenu na staré časy na Nově tak bych po každém zápasu s ČT plakal štěstím. Vrcholem bylo pištění moderátory Primy při závodech F1. Tohle je moderátorské peklo pane Lichna

A ano. Všechno se dá dělat ještě lépe. I moje práce a tak...

Reagovat
El Campeon

přirozenej to on je

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem hodnotic, Kozohorský mi nevadí, jen je vtipné to, jak nepokládá otázky. Jediný, kdo mi opravdu vadí je Štěpán a ten si za to může sám..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dobře: Přihodím Davida Kalouse, který položí otázku a "nabídne" odpověď. Pořád nevím, jestli se tím snaží pomoci, nebo ukázat, že by ten rozhovor zvládnul sám

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to je taky případ.. Ale tak jak říkám, já jim to všem až na toho Štěpána toleruju, protože u nich je to i sranda.

Reagovat
AnthonyR

On místo do Chorvatska jezdil přes léto k logopedovi

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý rozhovor, díky! Má to v hlavě srovnaný.

Reagovat
smazaný uživatel

Super rozhovor, má to v hlavě srovnaný Nechť se mu daří, jednou bych ho ráda viděla válet za Áčko repre

Reagovat
Posledni Kovboj

udelas mi sendvic?

Reagovat
Zark

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pokud bude pokračovat v těch výkonech co předvádí, tak na naší repre bude mít s přehledem...

Chtělo by to teď ale nějaký hostování v Serii A... přecijen má 22

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
REPLIKATOR

skvělý rozhovor

Reagovat
SunFells

Tak jaký z něho máte dojem? Má to v hlavě srovnaný?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
justcall

klučina mi přijde, že to má v hlavě srovnaný

Reagovat
nani92

Droppa v Slovane u nás ho primátor asi vítať nebude, kedže rieši dôležitejšie veci, ako sa dostať električkou do Viedne

Reagovat
smazaný uživatel

Radost na něj pohledět, ten klučina nám ještě ukáže a né že NE

Reagovat
smazaný uživatel

Radost na něj pohledět, ten klučina nám ještě ukáže a né že NE

Reagovat
Kepy_FCB

Skvely rozhovor, ma to v hlave srovnany

Reagovat
Radin

Fotbalisti mají pořád pocit, že dělají něco zasluzneho a kazdej si z nich sedne na zadek. Nevím, proč bych měl respektovat některé lidi za to, že kdysi dobře kopali do balónu :) A pokud mysli respekt u lidí kolem fotbalu, tak okey. Navíc hidne sportovců žije v bublině a potom jsou nesympaticti chováním :)

Reagovat
smazaný uživatel

Je fakt, že si tady nevážíme opravdových hvězd, legend. Ale když napíšu třeba: Nedvěd, legenda, která získala Zlatý míč, ale má IQ strouhaného sýra nebo Berdych, světový hráč, který nikdy nevyhraje grandslam a je labilnější než jeho krajanka Kvitová nebo Plíšková, světová jednička, která taky nevyhrála grandslam. Čech rekordman PL-díra, která naši reprezentaci nejednou posrala, rozdíl mezi ČR a zahraničím je ten, že tam je zajímá hlavně to pozitivní, kdežto my většinou vytáhneme ty negativní věci, samozřejmě není to všude se stejné, takové Turecko je jako pohádkové Monte Alba, takhle se vítá, takhle se bije Jsou schopni si hráče vytetovat na rameno když ho vzývají jako boha a za půl roku si jsou schopni tu ruku useknout

Reagovat
Azazelo RD

No, ono to tak chodí i jinde. Akorát většina lidí má přehled pouze o ČR a o tom, že venku je hromada věcí podobně, prostě neví.

Reagovat
Counter

Kdybyste ho někdo chtěli sledovat na twitteru - https://twitter.com/rrdstefi

Reagovat
Posledni Kovboj

retweetuje zapas Mayweathera vs. McGregora

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

Ale i tweet EF, takže si to žehlí

Reagovat
smazaný uživatel

Klobuk dole ako rozmyšla,v dnešnej dobe v takom veku nevídané

Reagovat
Rezan

Vůbec se nezmínil, jestli je těžké propašovat chlast a drogy na intr. Jenom řekl, že do města ho tolik nepouští.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Zápotočný končí v Baníku. Podle mě jasný důsledek toho zápasu s Třincem.. Ten rozhodl.

Reagovat
smazaný uživatel

Heh, to je ten tragéd, ktorého ste si pretlačili do najlepšej zostavy u21 na úkor Škriniara? To bolo tak trápne, také typicky české

Reagovat
Tigerinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele