Italský fotbal truchlí, legendární Riva prodělal infarkt a zemřel

22.01., 22:04
Aktuality
Gigi Riva (© AFP)

Nejlepší střelec v historii italské reprezentace Gigi Riva v 79 letech zemřel. Evropský šampion z roku 1968 a vicemistr světa z roku 1970 byl hospitalizován poté, co o víkendu prodělal infarkt. Podle původních zpráv neměl být v ohrožení života. Agentura ANSA však dnes večer informovala o jeho úmrtí.

Riva byl převezen do nemocnice v Cagliari. Podle médií se podrobil vyšetřením, která ukázala, že bude muset absolvovat menší operaci srdce. Po několika hodinách ale přišla zpráva o jeho smrti.

"Italský fotbal truchlí, protože nás opustil skutečný národní monument. Jsem v šoku a hluboce zarmoucen," uvedl šéf italského fotbalu Gabriele Gravina. Federace narychlo zařadila před druhý poločas dnešního finále Superpoháru mezi Neapolí a Interem Milán v Rijádu minutu ticha. Rivovu památku uctí fotbalisté v Itálii také o víkendu.

"Ztratil jsem bratra," řekl televizní stanici Sky Sport bývalý brankář Cagliari Enrico Albertosi, jenž slavil s Rivou i oba velké reprezentační úspěchy. "Strávili jsme spolu mnoho let, spali jsme na jednom pokoji. Ztratil jsem někoho hodně důležitého. I dnes jsme spolu mluvili po telefonu. Nevěděl jsem, že má problémy se srdcem," prohlásil Albertosi.

"Je to obrovská ztráta, já přišel i o výborného přítele," řekl agentuře ANSA někdejší slavný brankář Dino Zoff. "S Gigim mě toho váže tolik. Byli jsme spolu na vojně, pak jsme vyhráli mistrovství Evropy 1968 a pokračovali u národního týmu až do roku 2000, já byl trenérem a on manažerem. Měli jsme skvělý vztah, s ním se nešlo nekamarádit," prohlásil Zoff.

Riva odehrál za reprezentaci 42 zápasů a dal 35 gólů, což je stále italský rekord. Jeden z nejlepších a nejoblíbenějších italských útočníků všech dob byl téměř celou kariéru věrný Cagliari. Od roku 1963 za něj hrál 13 sezon, přivedl ho do první ligy a v roce 1970 mu pomohl k dosud jedinému titulu. Se 156 brankami je nejlepším střelcem klubu. Do své smrti byl jeho čestným předsedou.

Třikrát vládl střelcům v italské lize. V anketě Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu Evropy skončil v roce 1969 druhý a o rok později třetí.

V letech 1988 až 2013 působil v realizačním týmu italské reprezentace a byl u triumfu na mistrovství světa v Německu v roce 2006.

Autor: ČTK

Komentáře (12)

Přidat komentář
Largo

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
oli9

Legenda Cagliari. Dostat je do ligy, vysteilet titul a hrát tam tak dlouho klobouček. Jejich modla..

Jinák je opravdu zajímavé když si srovnáme ostatní repre, že ta italská má toho střelce gólove tak nízko..

Jestli je to tím, že dostávalo prostor více útočníků atd... Nebo italskou hrou

Reagovat
JackDaniels.

By ma zaujímalo kto je najstarší uživatel Eurofotbalu

Reagovat
Puskas

jeho zakladatelé

Reagovat
PJ

to asi ještě ne

Reagovat
Puskas

Myslel jsem co do přítomnosti na EF, ne co do přítomnosti na světě.

Reagovat
Sosi

Muzajs a Swarley maji pres 60

Reagovat
Puskas

Valloire a Alegre budou narozeni v 50. letech.

Reagovat
pobody's nerfect

Kterého století?

Reagovat
Puskas

začátku světa

Reagovat
JackDaniels.

Fakt ci si delas prdel?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele