ITALSKÝ FOTBAL OPĚT NA VÝSLUNÍ

15.05.2003, 21:14
Aktuality
Před rokem spousta fotbalových odborníků prohlašovala, že italský klubový fotbal je v krizi. Napovídaly tomu neúspěchy v posledních třech letech v evropských pohárech, především v Lize Mistrů. Ale letos je všechno úplně jinak...

Do semifinále této nejslavnější soutěže se probojovaly hned tři týmy z Apeninského poloostrova (AC Milán, Inter Milán a Juventus Turín), tedy absolutní převaha italského fotbalu. Ve finále, které se hraje 28. května na Old Trafford se o korunu krále evropského klubového fotbalu utkají AC Milán a Juventus Turín.

Dá se tedy vůbec mluvit o tom, že v posledních třech sezónách prožíval italský klubový fotbal krizi? Odborníci na toto téma vedou spory, ale jedno je jisté, že evropská klubová špička není jenom italský fotbal, ale tvoří ji i kluby ze Španělska, Anglie a Německa. Mohlo by se tedy zdát, že se pouze italským klubům nedařilo dosáhnout výraznějšího úspěchu, ale o nějaké krizi nemůže být řeč.

Poslední tři sezóny Ligy Mistrů byly opravdu pro italské kluby neúrodné na výrazné úspěchy. V sezóně 1999/2000 se pouze do čtvrtfinále probojovalo Lazio Řím, které ostudně vypadlo se španělskou Valencií (2:5 a 0:1), nakonec triumfoval Real Madrid. V dalších dvou sezónách se ani jeden italský tým neprobojoval do čtvrtfinále a vítězi se postupně stali Bayern Mnichov a opět Real Madrid.

V letošní sezóně je však všechno naruby, italské kluby kralují milionářské soutěži a o vítězství si to rozdají dva nejslavnější z nich. Těžko někoho favorizovat, kdo bude mít tu čest si sáhnout na tolik vytoužený pohár. Mírným favoritem se může zdát Juventus, který si již s předstihem zajistil vítězství v italské lize, a tak nemusí být tak pod velkým tlakem jako AC Milán, který již několik let nezískal výrazný úspěch, naposledy vyhrál italskou ligu v roce 1999. Favorita tedy nehledejme, vše bude v rukou fotbalistů, kteří nám bezpochyby připraví krásný fotbalový zážitek, hodný velkého finále.

Ti, co tedy prohlašovali, že je italský klubový fotbal v krizi, musí dnes jednoznačně přiznat, že v letošní sezóně předváděli nejlepší fotbal právě Italové. A to je na tom fotbale tak krásné, že každý rok může vyhrát někdo jiný. Přiznejme si, koho by bavilo, kdyby stále vyhrával jen Real Madrid, i když má bezpochyby skvělý tým. Fotbal je opravdu překrásná hra, plná překvapení, zvratů a nezapomenutelných okamžiků a nikdy dopředu není rozhodnuto o vítězi.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (15)

Přidat komentář
HOST*Nikol

Marku, zřejmě toho hodně víte, máte přehled. Chtěla bych se zeptat na ženský fotbal , o tom máte taky něco víte?

A vůbec, pánové, co říkáte na ženy v kopačkách?

Reagovat
HOST*Filip

Ženy v kopačkách? Kdysi jsem se tomu jenom smal. Teď se na to i koukam. Ronaldovo manželka je lepší než většina fotbalistů. V ČR máme taký par skvělých fotbalistek. Takže hodně štěstí ženskýmu fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Milá Slečno, moc rád pro Vás připravím článek o ženském fotbalu, můžete se na něj těšit během příštího týdne.

Reagovat
HOST*Nikol

Tak se, Marku, těším na hezké povídání o ženském fotbale. Jsem zvědava.A děkuji.

Reagovat
smazaný uživatel

A jak to Vám slečno, sluší v kopačkách?

Reagovat
HOST*Nikol

Jen si nemyslete, Marku, že jsem si nezkusila zahrát fotbal. Hrála jsem za gymnázium a kopala penalty a dala vítězný gol ve finále...., tak vím, jak opojně chutná vítězství a jak smutno je po porážce.....Ale nikde se moc nepíše o ženském fotbalu a tak Vám budu vděčná, jestli mi něco o něm povíte.....a já a kopačky? Ty už visí na hřebíku a já si hraji na slečnu a studuji a studuji...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to slečno moc gratuluji k výraznému úspěchu ve Vaši fotbalové kariéře. Možná byste měla zase sundat kopačky z hřebíku a pomoci ženské české fotbalové reprezentaci, třeba byste dala zase rozhodující gól a to už by mohlo být finále mistrovství světa.

Reagovat
PJ

Já sem nedávno byl na jednom ženskym fotbale, souboj o první místo ve druhý český lize. Mno bylo to zajímavý :-)

Reagovat
HOST*

Některý ženský hrajou líp než plno břídilů v naší lize třeba Glusčevič

Reagovat
HOST*Nikol

Děkuji Vám za důvěru, pane redaktore, ale raději sundavat kopačky z hřebíku nebudu. Jen jsem zvědavá, jestli mi odpovíte. Víte opravdu také něco o ženském fotbale? Těším se na vyčerpávající odpověď. Přijde?

Reagovat
smazaný uživatel

Odpověď přijde, můžete se tedy těšit na něco málo o ženském fotbale. Snad se mi podařilo Vám udělat radost a něco si ráda přečtete o ženském fotbale. Článek je již napsán a snad bude brzy zařazen.

Reagovat
HOST*Luky

Ženský by měliý dělat, to co se k nim hodí.Vařit a plést nám hlavy. Takové kopačky by jistě slušely leckteré, ale něžná žena a fotbal?

Reagovat
HOST*Luky

Ještě něco. Po fotbálku by ženská šla posedět na pivo a já bych snad měl doma dělat večeři? Tak to ne, jsem pro to, abych do tý hospody chodil já!!!

Reagovat
HOST*Honza

Jen ať ženský seděj doma a dělaj něco užitečnýho!

Reagovat
HOST*

Ty kokte ty jsi asi nevidel fotbal ani s vlaku ty asi tak chlemtt pivo a kecat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele