ITALSKÁ SERIE A BUDE MÍT 20 TÝMŮ

09.09.2003, 22:00
Aktuality
Italský fotbalový svaz zřejmě nevnímá nářky fotbalistů kvůli přílišnému zápasovému zatížení a rozhodl se od příští sezóny rozšířit počet účastníků Serie A z 18 na 20. Serii B pak bude hrát 22 týmů...

K tomuto kroku šéfy italského fotbalu dohnaly problémy v Serii B, které se táhly po celé léto a vyústily ve stávku většiny druholigových klubů. Kvůli Catanii, která svůj nesouhlas se svým sestupem dala najevo i u soudů, se koncem srpna svaz rozhodl rozšířit Serii B z 20 na 24 týmů. To se však velmi nelíbilo druholigovým klubům a rozhodly se bojkotovat start sezóny, nenastoupily k úvodnímu kolu poháru a vynutily si posunutí ligy.

Svaz nyní udělal další sporný krok – rozhodl se od příští sezóny dva kluby ze Serie B přesunout do Serie A. Ale vyřešil tím problém, druholigové kluby s ním souhlasí a již ve čtvrtek nastoupí ke svým zápasům. Po skončení letošní sezóny se tedy na přímý postup do první ligy může těšit hned pět nejlepších prvoligových klubů, přímo sestupovat budou tři a šestý tým Serie B se utká v baráži s 15. týmem Serie A.

Stávka je ukončena, druholigové kluby snad spokojeny, může se zdát, že je to řešení správné. Ale je to tak doopravdy? Není to tak dávno, co přímo na hřišti přišel o život kamerunský fotbalista Marc-Vivien Foe. Dost možná také kvůli přílišnému zatížení, k tragédii došlo na Poháru FIFA, tolik kritizovaném a podle mnohých zbytečném mezinárodním turnaji. Velké fotbalové osobnosti a představitelé všech možných organizací volali po snížení počtu zápasů, jedni to chtěli udělat tak, druzí zase jinak. Ale všechno byly jen řeči, které časem utichly a dnes jako by bylo zapomenuto, italští šéfové naložili svým fotbalistům další porci zápasů. Můžeme jen doufat, že ne na dlouho. Ke stejnému kroku se před dvěma lety odhodlali ve Francii, zjistili však, že to není ono a od příští sezóny se francouzská první liga opět zeštíhlí. Třeba mají něco takového v úmyslu i v Itálii a rozšíření berou jen jako vyřešení momentální krize. Doufejme...

Autor: Petr Starý

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A to jako myslí fakt vážně?

Reagovat
PJ

Už to tak vypadá...

Reagovat
Kily

no sem zvědavej, co na to řekne prezident FIFA Sepp Blatter, protože ten neustále hladá možnosti, kde ubrat zápasy, aby si hráči více odpočinuli a oni si Italové nakonec ještě čtyři zápasy za rok přidaj

Reagovat
smazaný uživatel

Strašně si tím ublíží. Série A je ze všech lig nejnáročnější a 38 kol bude prostě záhul. Oproti španělským a anglickým klubům ztratí výhodu menší zahuštěnosti svých zápasů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele