Italská renesance. Tři evropská finále připomínají slavné devadesátky

19.05.2023, 23:00
Aktuality
Lautaro Martínez (© AFP)

Italský klubový fotbal se vrací na vrchol. Pamětníkům se možná vybaví bájné "devadesátky", kdy trendy evropského fotbalu udávaly týmy Sampdorie, AC Milán nebo Juventusu. Po třech dekádách je tu nová hvězdná chvíle - hned tři týmy ze Serie A budou ve finále evropských soutěží usilovat o trofej, Inter, AS Řím a Fiorentina si zajistily zápasy o triumf v Lize mistrů, Evropské lize a Evropské konferenční lize.

Mezi lety 1992 až 1998 se nestalo, aby v závěrečném utkání nejprestižnější klubové soutěže chyběl italský tým. V roce 1994 AC Milán ve finále LM potupil Barcelonu 4:0, Inter vyhrál Pohár UEFA a jen Parma se v tehdejším Poháru vítězů pohárů musela v boji o trofej sklonit před Arsenalem. Tenkrát to bylo naposledy, kdy měla Itálie tři týmy ve třech evropských finále.

V následných letech sice milánské kluby dokázaly Ligu mistrů vyhrát (2003 a 2007 AC, 2010 Inter), ale nadvláda italského fotbalu jinak pominula. Spíše se jednalo o individuální úspěchy. Teď je situace jiná. Fotbalovou Itálii čekají tři báječné večery v krátkém sledu.

Radost Římanů po postupu přes Leverkusen do finále EL (©AFP)

První půjde do boje AS Řím, který se 31. května utká v budapešťském finále EL se Sevillou. O týden později hostí Praha duel Fiorentiny s West Hamem v EKL a 10. června se v Istanbulu odehraje závěrečný zápas LM mezi Interem a Manchesterem City.

"Chybí" možná ještě Juventus, jehož účast ve finále Evropské ligy by dala Itálii jistotu, že alespoň jedna trofej zůstane na Apeninském poloostrově. Jenže Stará dáma padla se Sevillou po prodloužení a nezdarem jen podtrhla letošní podivnou sezonu, kdy se víc než o fotbalu mluvilo o falšování účetnictví, soudech, odvolání rady či odpočtu a následného vrácení 15 ligových bodů.

Italské fanoušky tak může mrzet spíš absence Neapole, která letos hrála výjimečně atraktivní a ofenzivní fotbal. Nicméně boj na několika frontách je náročné vyhrát všude, a tak pod Vesuvem jsou rádi i za domácí triumf.

Sázka na mládí a široké kádry

Kde hledat důvody vzestupného italského trendu? V posledních letech pracovaly tamní kluby na dlouhodobých projektech, které začínají přinášet plody. Jedním z názorných příkladů je AC Milán, který během několika posledních sezon zabudoval do týmu skupinu mladých hráčů včetně Rafaela Leaa a Thea Hernandeze.

Rossoneri, kteří se v loňské sezoně stali mistry, navíc ještě čekají, až dozrají další akvizice Charles De Ketelaere nebo Sergino Dest. Svěřenci Stefana Pioliho letos sice nezískali ani jednu trofej a dost možná nepostoupí ani do LM, ale o budoucnost se bát nemusejí.

Itálie jednoduše vsadila na mládí a chytré investice na trhu, které klubům umožnily rozšířit hráčské kádry. A také našla řešení v novém formátu juniorské soutěže Primavera, kde už pod dohledem trenérů A-týmů vyrůstají nadějní mladíci, kteří mnohdy třeba jen na pár minut naskakují do zápasů Serie A.

Čtyři sezony, čtyři mistři

Oživení italského fotbalu je patrné i z pohledu na šampiony posledních letech. Po téměř 10 letech nadvlády Juventusu byli v posledních čtyřech sezonách korunovány mistry čtyři různé kluby. Po zmíněném Juventusu to byl Inter Milán, AC Milán a naposledy Neapol. Nové konkurenční prostředí pomohlo i Fiorentině, která kromě postupu do finále EKL bude doma bojovat s Interem o Italský pohár.

Množství talentů, které přicházejí z celého světa na Apeninský poloostrov hledat fotbalové štěstí, samozřejmě pomáhá i klubům z nižších pater tabulky. Je snadnější oslovit ty, kteří se na první pokus neprosadili do sestav slavných týmů.

Negativa sice pociťuje italská reprezentace, protože navzdory stoupající prestiži Serie A chyběla Squadra Azzurra na dvou po sobě jdoucích mistrovstvích světa, italský klubový fotbal však zažívá boom.

Autor: Livesport.cz / Giulia Polidoro

Komentáře (19)

Přidat komentář
Furia Ceca

Hned po první větě "Italský klubový fotbal se vrací na vrchol" jsem přestal číst a podíval se, kdo je autor – a je to livesport

Reagovat
fenixLFC

ja viem ze som na taliansky fubtal hnusny alebo nieco ale tento clanok je proste neskutocny vyplod kazda dlasia veta a "argument" je pomaly vacsia kravina nez to predtym...

Reagovat
Furia Ceca

Tam snad jediný, s čím se dá souhlasit, je, že lize pomohl ten konec nadvlády Jubventusu, že se najednou všichni probrali z letargie. Ale jinak je to úplně mimo...

Reagovat
Martin9719

Největší kecy jsou tady ty vaše. Já jsem popravdě nevěděl, že by byla samozřejmost aby Inter v poslední dekádě (pokud už v LM byl) byl schopen postoupit ze skupiny smrti kde byl i současný španělský mistr a dostal se přes další 2 velice solidní týmy až do semifinále. AC nemělo tak těžkou skupinu, to je pravda, ale dál postoupilo přes Spurs, potom už to byl italský souboj s Partenopei kteří svou skupinu vyhráli. Samozřejmě, že víc favoritů na vítězství LM bylo v druhý straně pavouku, ale tyhle týmy to nedostali zadarmo jak tady prezentujete. Italský fotbal je díky Partenopei a milánských klubů jednoznačně na vzestupu a opravdu se o to nezasloužil Juventus tím, že vyklidil pole. Naopak se tady ukazuje jak je na tom např. La liga kde vlastně jediný úspěch může přinést letos tragická Sevilla, která ještě navíc v EL měla v prvním zápase dostat na Old Trafford bůra a byl by šmitec. Real na ústupu, Barca v Evropě letos nic, Atlético tragédie, Betis na to taky neměl a Valencia skoro na padáka. Ano, jsou tu vlivy který pomohli italským klubům třeba co se týče losu, ale to na jejich úspěchu nic nemění.

Reagovat
Furia Ceca

Strašně rád bych s tebou souhlasil... Ale pokud to Itálie v Evropě alespoň částečně nezopakuje i v dalších sezónách, tak ta letošní bude pomyslnou vlaštovkou, co jaro nedělá.

Reagovat
Martin9719

Souhlas

Reagovat
wwwx

V LM ryze náhoda, když se pět největších favoritů sešlo v jedné polovině pavouka a tři italské týmy ve druhé. Zbytek soutěží nikoho nezajímá.

Reagovat
zurix_new

Jakých bylo 5 největších favoritů?

Reagovat
wwwx

City, Bayern, Real, PSG, Liverpool

Reagovat
Kaka14

tak Liverpool a PSG mali vyhrat skupinu, ked boli taky jasni favoriti a boli by v druhej casti pavuka

Reagovat
wwwx

Tak hlavně, že semifinalisti Inter a AC svoje skupiny vyhrály. Ale o to nejde. Inter se po skupině, kde dvakrát nestačil na Bayern, do finále dostal přes Porto, Benficu a AC. City přes Lipsko, Bayern a Real. To je trochu rozdíl v síle soupeřů a shoda náhod v příznivém losu pro italské týmy obecně.

Reagovat
zurix_new

Narážel jsem na tu Neapol, která podle mě do TOP5 favoritů patřila. I skupinu s Liverpoolem vyhrála (plus vyhrála Ligu, kdežto Liverpool se ani nekvalifikuje do LM a měli i předtím strašnou formu a výsledky).

Reagovat
Salfovic

To je nějaká top úroveň fotbalového trollingu, že se o Rabiota zajímá ManU, Liverpool, Newcastle a Bayern ?

Reagovat
GEGE

Nejlepší liga světa

Reagovat
Zark

vždycky byla

Reagovat
AngryPrd

Ako mozete spomenut v projekte mladych hraco AC S. Desta? Ved on bol iba na hostovani a ukazal prd, preto sa vracia odkial prisiel. Ja by som spomenul mena ako Tonali, Kalulu, Thiaw ... Forza AC !

Reagovat
fenixLFC

vazne ti prave toto prislo ako najvacsi problem toho "clanku"?

Reagovat
ACSeRw!n

nahoda

Reagovat
smazaný uživatel

1989 - vítěz Serie A Neapol

PMEZ - AC Milan

Pohár UEFA - Juventus.

Pohár vítězů poháru - Sampdoria.

Tak co? Jeden rok naleštěné bídy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele