ITÁLIE OPĚT ZAVÁHALA

19.06.2004, 15:56
Aktuality
Italové moc chtěli dokázat, že jsou i bez Tottiho jedním z favoritů, a že remíza s Dánskem bylo jen nevinné klopýtnutí. Ale Švédové byli po demolici Bulharů dobře naladěni a nechtěli dát svou kůži lacino. A taky nedali, sebrali Italům další body...

Trenér squadry azzurry Giovanni Trapattoni udělal oproti utkání s Dánskem tři předpokládané změny v sestavě. Cristiana Zanettiho a Maura Camoranesiho nahradilo duo z AC Milán Gennaro Gattuso a Andrea Pirlo a v útoku místo suspendovaného Tottiho nastoupil jeho spoluhráč z AS Řím Antonio Cassano. U Švédů by platilo pravidlo, že vítězná sestava se nemění, kdyby se nezranil pravý obránce Teddy Lucic. Místo něj musel nastoupit Mikael Nilsson.

Antonio Cassano byl za dvojicí Vieri - Del Piero volným hráčem a svým pohybem dělal zadákům soupeře velké problémy, přestože to byl jeho první start na velkém turnaji. Už ve třetí minutě poslal do vápna Vieriho, tomu ale včasným vyběhnutím šanci sebral gólman Andreas Isaksson. První šance Švédů přišla ve 13. minutě, když si Zlatan Ibrahimovič pěkně narazil s Ljungbergem, ale se svojí ranou se nevešel pod břevno.

Více rušno bylo před Isakssonem. Cristian Vieri dvakrát hlavičkoval nad, Alessandro Del Piero jednou mířil nepřesně a podruhé jeho pokus vytěsnil Isaksson. Švédové sice zahrozili z brejku Ljungberga, kterého musel obrat až brankář Buffon, po zbytek poločasu ale útočili jen Italové. A osm minut před přestávkou se dočkali zaslouženého vedení. Švédská obrana se při centru Panucciho neúspěšně pokoušela o ofsajdovou past a nikým nehlídaný Antonio Cassano hlavou nedal Isakssonovi šanci.

I po přestávce to byli Italové, kdo byl nebezpečnější. Vieri se z voleje po centru Panucciho netrefil, dloubáček Del Piera zastavil před brankovou čarou Jakobsson. Oživení do švédských řad přinesl střídající Kim Källström a byl to on, kdo poprvé přímo ohrozil Buffona. Ten ale se střelou z dálky neměl problémy.

Jak se blížil závěr, byly jasné úmysly Italů. Střelce Cassana nahradil záložník Fiore, celá obranná formace se při napadání posunula o pár metrů zpět. A to se zřejmě nevyplatilo. Nejprve musel Buffon předvést jeden ze svých lepších zákroků při střele střídajícího Jonsona, ale pět minut před koncem Švédové vyrovnali. Ve zmatku před brankou se míč dostal k Ibrahimovičovi a ten akrobaticky trefil místo nad hlavou Cristiana Vieriho stojícího na brankové čáře.

Italové se v závěru hnali za vítězstvím, ale Vieri dvakrát opět hlavou minul, stejně tak jako v poslední minutě Panucci. Situace jednoho z největších favoritů se tak řádně zkomplikovala. V posledním zápase sice Itálii čeká již vyřazené Bulharsko, ale za určitých okolností by Italům nemuselo stačit ani vítězství...

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele