ITÁLIE NA ÚVOD POUZE REMIZOVALA S DÁNSKEM

14.06.2004, 21:46
Aktuality
V pondělí v podvečer vstoupil do turnaje jeden ze spolufavoritů - Itálie. Proti ní se postavilo Dánsko a celku z Apeninského poloostrova bylo více než vyrovnaným soupeřem. Tým ze severu Evropy si v průběhu celého utkání vypracoval více příležitostí a Italové mohli nakonec děkovat Buffonovi za to, že si na své konto připsali alespoň jeden bod...

Dánský trenér Morten Olsen postavil od úvodních minut hodně ofenzivní sestavu a na projevu jeho mužstva to bylo znát. To mu ještě chyběl rychlík Jesper Gronkjaer, který byl na pohřbu své matky a nad jeho účastí na šampionátu visí otazník. V základní sestavě Giovani Trapattoniho se nakonec neobjevil ještě zcela neuzdravený Stefano Fiore, jehož místo na pravém okraji zálohy od úvodních minut zaujal Mauro Camoranesi.

Do utkání vstoupili lépe hráči ze severu Evropy, kteří se již v šesté minutě dožadovali odpískání pokutového kopu po zákroku Camoranesiho na Tomassona. Z celé akce byl však jenom rohový kop, po jehož rozehrání netrefil míč na zadní tyči číhající Poulsen - až do svého vystřídání stín Francesca Tottiho. Právě záložník AS Řím byl na dlouhou dobu autorem jediného vážnějšího pokusu z italských kopaček. Ve 13. minutě zkusil štěstí z trestného kopu z 35 metrů a Sorensen měl co dělat, aby jeho ránu vyrazil na roh. O čtyři minuty později se pěknou individuální akcí prezentoval Helveg, který naznačením střely zmátl bránící hráče a následně tvrdou střelou zaměstnal Buffona. V 22. minutě se penalty dožadovali i Italové, když středem hřiště pronikajícího Del Piera zastavil v šestnáctce faulem Henriksen, píšťalka rozhodčího Mejuta Gonzáleze ale zůstala i tentokráte němá. Další sporný moment přišel o šest minut později. To Tomasson přihrál ve vápně pád po kontaktu s Cannavarem, čímž připravil o šanci Sanda, který se náhle ocitl sám před Buffonem. Útočník AC Milán navíc viděl za svůj pád žlutou kartu. Ve 33. minutě byl Tomasson opět v akci, když hlavou lízl centr z trestného kopu a míč těsně minul pravou tyč. S blížícím se koncem prvního poločasu se tempo zápasu zvyšovalo a pět minut před jeho koncem zakončil pohlednou kombinační akci Dánů nepřesnou ranou Helveg. Vůbec největší šanci za celý zápas si Italové vypracovali ve 44. minutě. Sám před Sorensenem se zjevil Vieri, ale brankář Aston Villy jeho pokus skvělým zákrokem zlikvidoval a obstál i při následné dorážce Tottiho. První pětačtyřicetiminutovku pak zakončila střela Jorgensena a další dobrý zákrok Buffona.

Druhou půli odstartoval nacvičený signál dánských fotbalistů, na jehož konci byla zblokovaná střela Sanda. Italové po vlažné první části hry přece jenom po změně stran trochu přidali a daleko více byl vidět režisér jejich hry Totti. V 53. minutě to byl právě on, kdo adresoval Zambrottovi geniální přihrávku za obranu, avšak obránce Juventusu v zakončení netrefil dobře míč. Za další čtyři minuty se Zambrotta přeměnil v nahrávače a po jeho centru a hlavičce Vieriho vyškrábl Sorensen míč na roh. Na ten si naskočil Panucci, jenomže z nadějné pozice zamířil nepřesně. Dánové si svou největší příležitost v průběhu celého duelu vytvořili čtvrt hodiny před koncem. V 75. minutě totiž po levé straně unikl střídající Claus Jensen, jeden ze tří nositelů tohoto jména v dánském týmu, a naservíroval míč jmenovci Danielu. Dalším skvělým zákrokem se ale blýskl Buffon, který zázračně vyrazil balon. Ten se dostal k rychlíkovi Rommedahlovi, jenž jej ale netrefil ideálně. Z italského protiútoku pak po Cassanově centru hlavičkoval těsně vedle Vieri. Ve zbytku utkání se o vzruch staral již jen Francesco Totti. Nejprve v 78. minutě zaměstnal Sorensena dalším ze svých trestných kopů. V 89. minutě si pak míč ke standardní situaci postavil znovu, z nadějné pozice však přestřelil. Kapitán AS Řím pak ve třetí minutě nastaveného času udělal za utkáním tečku, když na polovině hřiště zbytečně a především úmyslně fauloval Henriksena. Španělský sudí Mejuto González zavřel obě oči a za likvidační zákrok mu ukázal pouze žlutou kartu.

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (7)

Přidat komentář
HOST*nikdo

Tottiho byl za ten prasásky faul vyhodil do konce turnaje

Reagovat
HOST*

Jo jasne!!!FORZA TOTTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kdyby to udelal Nedved tak se samozrejme nic nedeje....

Reagovat
PJ

A jinak normální? Tohle bylo podle tebe v pořádku? To byla ta největší prasárna, co sem kdy viděl. Na půlce hřiště, těsně před koncem, bez míče a ten kretén mu málem urval koleno. Je to prase největší...

Reagovat
HOST*nawri

Totti je sracka nejvetsi uplnej chudak a jak kdyby to udelal nedved to je zas co za argument?????

Reagovat
HOST*Bill

PŘESNĚ,Totti je sračka.Má štěstí že henriksn nemá nějaké vážnější zranění.To měla bejt červená karta

Reagovat
HOST*PvD

Přesně tak. Hlavně že se všude píše jaká je Tott hvězda a já sem eště neviděl zápas ve kterym by fakt zářil. PRASE je to!!! A navíc sou s Del Pierem voba lenochodi!!! Nechápu že sou z nich všichni tak vysraný! Uměj se akorát utápět v kličkách...

Reagovat
HOST*Bill

Totti dostal stop na tři zápasy za plivnutí na poulsena,takže takže sem rád že aspoň něco vyfasoval......ale i tak si myslim že to měla bejt červená

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele