ITÁLIE – CHAOS VE DRUHÉ LIZE

22.08.2003, 18:37
Aktuality
Start nové sezóny se v Itálii zřejmě opět neobejde bez komplikací. Italská fotbalová federace (FIGC) totiž ani ne 14 dní před startem sezóny oznámil rozšíření počtu účastníků Serie B z 20 na 24. A aby nebylo podivných rozhodnutí málo, jedním z dodatečně povolaných do druhé ligy se stala Fiorentina, která měla být nováčkem třetí ligy…

Rozšíření počtu účastníků pochopitelně nepřišlo bezdůvodně, FIGC v tomto kroku vidí řešení problému, který se od konce minulé sezóny táhl prakticky celé léto. Vše začalo zápasem mezi kluby Siena a Catania, který původně skončil remízou 1:1, ale po protestu Catanie byl kontumován právě ve prospěch sicilského klubu, protože za Sienu údajně nastoupil obránce Luigi Martinelli, který byl v trestu. Siena se však odvolala a hájila se tím, že hráč si svůj trest odsloužil při utkání rezervního týmu a uspěla – byl tedy opět potvrzen výsledek 1:1 a Catanii byly odebrány dva body, které získala navíc po přiznání kontumace. A právě tyto dva body klubu na konci sezóny chyběly k záchraně, Catania sestoupila do Serie C1, tedy do třetí ligy.

Odmítla se s tím však smířit a případ dokonce předložila sicilskému soudu. Řešení, které by bylo pro všechny strany uspokojivé, se dosud nenašlo a tak FIGC přišla s nápadem rozšířit počet účastníků na 24. Do Serie B by se tedy vrátily tři sestupující týmy – právě Catania, dále FC Janov a Salernitana. Čtvrtým sestupujícím byla Cosenza, ta však nesplňuje některé podmínky účasti ve druhé lize a tak zbylo jedno místo volné. Zde přichází další velmi zajímavý krok FIGC – místo toho, aby do druhé ligy pozvala další tým loňské tabulky třetí ligy, nabídla místo Fiorentině, která ještě loni hrála čtvrtou ligu! Pokud se rozšíření uskuteční, Fiorentina ve svém návratu mezi elitu přeskočí celou jednu soutěž. "Byla vybrána Fiorentina, protože jsme čelili zvláštní situaci," uvedl podivný důvod prezident FIGC Franco Carraro. "Fiorentina může druhé lize dodat atraktivitu, je to velký klub se širokou základnou fanoušků," dodal.

Zůstává však to významné "pokud". Rozhodnutí se totiž velmi nelíbí druholigovým klubům, celých 19 z 20 se postavilo proti a pohrozilo, že bude bojkotovat start sezóny, jestliže k rozšíření dojde. "Toto je věc, kterou bych očekával v totalitním státě," našel přirovnání Ivan Ruggeri, prezident Atalanty, která loni sestoupila z první ligy. S rázným aktem přišel šéf dalšího klubu, Torina Calcio. "Odmítáme přijmout rozšíření, které považujeme za nelegální a nezúčastníme se nadcházejícího ročníku," uvedl Attilio Romero. Nakonec vzešlo i společné prohlášení prezidentů všech klubů, které rozhodnutí odmítají: "S našimi týmy se nehodláme zúčastnit žádné z nadcházejících soutěží."

Možné problémy naznačil také Antonio Mataresse, viceprezident organizace Lega-Calcio, která zaštiťuje italské ligové soutěže. "Nejenže je zde nebezpečí, že Serie B nezačne podle plánu, ale i některé týmy Serie A prohlašují, že nechtějí hrát. Rozhodnutí rozšířit druhou ligu není dobré," uvedl Mataresse. Mohlo by to prý také ohrozit finanční stabilitu některých klubů. FIGC však na odmítání a protesty odpověděla důrazně, kluby prý riskují sankce, pokud se rozhodnutí nepodřídí. "Proti těm, kteří odmítnou respektovat ligový program, budou muset zasáhnout sportovní právní orgány," uvedl šéf federace Carraro.

Dnes se oněch 19 druholigových klubů dohodlo na prvním konkrétním závěru. "Rozhodli jsme se nenastoupit v neděli k pohárovým zápasům a stejně tak nebudeme hrát v prvním, případně ani druhém a třetím týdnu ligy," řekl za všechny prezident Cagliari Massimo Cellino.

Vedle financí je zde další důvod, proč se rozšíření klubům nelíbí – znamenalo by další osm utkání navíc. 46 zápasů za sezónu, k tomu účast v poháru, to se zdá být přílišnou zátěží. Zvlášť v dnešní době, kdy se po celém světě diskutuje o nadměrné zátěži profesionálních fotbalistů a hledají se místa, kde ubrat počet zápasů. Druholigové týmy se však až na výjimky v pohárech daleko nedostávají, evropské poháry nehrají vůbec, reprezentantů ve druholigových klubech také není mnoho. Například v Anglii mají nižší soutěže po 24 účastnících, navíc se místo jednoho účastní hned tří pohárových soutěží. A zátěž zvládají dobře...

Kdyby se však federaci podařilo překonat odpor klubů proti rozšíření, bude určitě muset čelit další vlně nevole – totiž proti "postupu" Fiorentiny. Jakým právem by měl klub z Florencie přeskočit celou jednu ligu? Kvůli historii, kvůli fanouškům? A jak k tomu přijdou kluby, které se ve třetí lize stále pokouší o úspěch a postup jim uniká třeba jen o vlásek? V Itálii je léto horké každý rok, jen letos se to "horko" zřejmě o něco protáhne...

Autor: Petr Starý

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*Kráťa

Je to jasný Fiorentina podplatila svaz aby jí dal najednou do druhé ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to jasný Fiorentina podplatila svaz aby jí dal najednou do druhé ligy.

Reagovat
HOST*Miloš

Hlavně bych chtěl poděkovat autorům(či autorovi) článku za fundované informace. Díky a ať vám vydrží chuť v tomto i nadále.

Reagovat
Webmaster

Chuť vydrží, o to se nebojim, ale času občas neni moc nazbyt :-)

Reagovat
Edgar Davids

Reagovat
Edgar Davids

dobrej clanek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele