Ironický, precizní a realistický - Zeman očima filmaře Sansonny

06.03.2014, 14:57
Rozhovory
Giuseppe Sansonna je známým italským režisérem a scénáristou, který ve volných chvílích tráví čas návštěvou prvoligových zápasů. Mezi všemi trenéry má však jednoho jasného favorita; pozornost filmového tvůrce upoutal český trenér Zdeněk Zeman, kterému Sansonna dokonce věnoval dva biografické dokumenty.

Český trenér Zdeněk Zeman, který již dlouhou dobu pracuje a žije v Itálii, je díky mnohaleté zkušenosti v prostředí italského calcia velmi známou osobností. Pravděpodobně se najde jen málokterý fanoušek italské kopané, který by jeho jméno neznal. Proč? Důvodem je především ofenzivní pojetí hry, při níž využívá klasického rozestavení 4-3-3. Výsledky jsou, stejně jako názory na tohoto stratéga, velmi proměnlivé.

Od spektakulárních zápasů s vysokým skóre na obou stranách se Zemanovy týmy často dostávají pod tlak a téměř chybějící defenzivní fáze způsobuje ztrátu bodů i pozic. V bohaté kariéře trenéra Zemana můžeme vyzdvihnout několik famózních výsledků, ale také najdeme několik zásadních zklamání. Do první kategorie jednoznačně patří úspěch s Foggiou, kterou dostal ze Serie B až do míst těsně pod příčkami zaručujícími evropské poháry.

Zapřísáhlí fanoušci českého trenéra uvádí, že Zeman nikdy nevyhrál velkou trofej proto, že vždy platil za nekompromisního trenéra, který rád říká, co si myslí. Příkladem tohoto tvrzení může být aféra s Juventusem z roku 1998. Zeman tehdy řekl, že "fotbal se musí dostat z područí léků," čímž narážel na fyzickou připravenost hvězd typu Del Piera či Vialliho. Výsledkem byl dokonce soudní proces s hlavním lékařem Staré dámy, který však nakonec shledán vinným nebyl.

Nyní se filmař Giuseppe Sansonna rozhodl podělit se s veřejností o své bohaté zkušenosti s pražským rodákem a poodhalil některé dříve skryté stránky jeho osobnosti. V rozhovoru pro portál SerieAddicted.com první otázka směřovala na soukromí trenéra mimo záběry kamer.

"V reálu je úplně jiný člověk. Má v sobě hodně ironie, takže není snadné proniknout do jeho osobnosti. Ale pomalu se z něj stal jižan, i když původ má ve východní Evropě. Když v roce 1969 přišel spolu se svým strýcem Čestmírem Vycpálkem do Palerma, byl pro něj jako otec. Zeman je ale v soukromí člověk, který se často směje, má rád svou rodinu a chce být obklopen přáteli. Jedním z nich je Vincenzo Cangelosi, který mu nedělá jen asistenta, ale je také jeho blízkým přítelem."

Můžete o něm vyprávět nějakou příhodu, kterou veřejnost nezná?
Má rád jednu karetní hru, jmenuje se Scala 40. Během svého pobytu na Sicílii jednou uviděl dva své hráče, jak tuhle hru hrají pozdě v noci, čímž porušovali stanovený režim. Co udělal? Sedl si k nim a hrál taky. Skončili až k ránu. Druhý den na tréninku jim udělil pokuty a sám sobě také jednu věnoval.

Když se Zeman vrátil do Říma, jak je možné, že neuspěl? Co nefungovalo?
Zeman nemůže uspět, když kolem něj není vytvořeno správné prostředí. Italská média jej vystavila přílišnému tlaku a myslím, že vedení jej dostatečně nepodporovalo. Je zvyklý, že jej hráči následují ve všem, plní jeho taktické i psychologické nároky a úkoly. Proto radši pracuje s mladými lidmi než se světově známými hráči. Když si vyberete, že váš tým bude řídit Zeman, nemůžete ho podpořit jen tehdy, když se mu daří. Musíte svým hráčům říct: Zeman, nebo nic. Ukázat jim, že ať se stane cokoli, nevyhodíte ho. A to v Římě nefungovalo.

Zeman nikdy nevedl velký tým delší dobu, přestože byl často považován za skvělého trenéra. Můžete prozradit, zda o jeho služby usiloval nějaký velkoklub?
V roce 1998 jej chtěla podepsat Barcelona, ale Zeman řekl ne. Nechtěl porušit smlouvu s Římem. Ale o dva roky později byl nahrazen. Prezident Franco Sensi si vybral Fabia Capella. Po delší dobu pak média spekulovala o zájmu Interu Milán a myslím, že kdyby zde bylo něco konkrétnějšího, že by Zeman neodmítl.

Je v Itálii nebo Evropě celkově trenér, který by svou filozofií následoval Zemanova příkladu?
Často mluvil o Pasqaulovi Marinovi, mezi nimiž panuje vzájemný respekt. Ale můžeme najít také jistou souvislost s Pepem Guardiolou. Jeho týmy sice hrají trochu jinak, ale mají podobnou filozofii. Ta je založená na držení míče, množství přihrávek a ofenzivním pojetí. A pak je tu také řada mladých trenérů, kteří Zemana zažili ještě jako vlastního trenéra. Mimo jiné to jsou Luigi Di Biagio, Eusebio Di Francesco nebo Carmine Gautieri.

Litoval někdy Zeman něčeho, co se mu nepovedlo?
Rád by pracoval v Parmě. Menší profily týmů i města mu sedí víc. Parmu navíc považuje za ideální místo pro fotbal. Co ho ale mrzí nejvíc, je to, že nedokázal uspět v druhém římském angažmá. Má ten klub opravdu rád a dost mu záleželo na tom, aby klub pochopil jeho filozofii. Váže se k tomu také jedna negativní vzpomínka, když byl naposledy nahrazen Fabiem Capellem. Je jasné, že to ho ovlivnilo. Není náhoda, že při své první tiskové konferenci v roli trenéra před dvěma lety se vyjádřil o své touze znovu stanout na lavičce AS. Říkal, že snil o tom, jak se vrátí.

Autor: Ondřej Pražák / serieaddicted.com

Komentáře (51)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ROOOOMA !

Reagovat
snuff24

Jéžiš to zase bude diskuse

Reagovat
smazaný uživatel

"V reálu je úplně jiný člověk. Má v sobě hodně ironie, takže není snadné proniknout do jeho osobnosti. Ale pomalu se z něj stal jižan, i když původ má ve východní Evropě."

Reagovat
smazaný uživatel

a nemá?

Reagovat
smazaný uživatel

To je dost relativní. Česko je ve skutečnosti ve střední Evropě, ale ten skoro výraz nikdo nepoužívá. Používá se v podstatě dělení na západní Evropu - země, které po válce byly na straně západu a na východní - země na straně sovětů. Troufnu si říct, že kdyby Československo osvobodili USA a ne SSSR, tak by se o něm zase naopak říkalo, že má původ v západní Evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

A to něco mění na tom, že ČR je ve východní Evropě?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemění. Patříme k východní Evropě. Díky životní úrovni, sociální spravedlnosti, úrovni vzdělání, nabízené kvalitě zboží a potravin a politické reprezentaci rozhodně... Smutné vzhledem k tomu jakou máme geografickou polohu

Reagovat
smazaný uživatel

Smutné je to hlavně kvůli tomu, že Československo bylo před 2. světovou válkou jedním z nejvyspělejších států v Evropě, možná i dokonce nejvyspělejší. Hlavně průmysl zde byl hodně silný. Smutné, jak to tady bolševik dokázal za 60 let zkurvit a ta banda kokotů v kvádrech, co nastoupila po nich jakbysmet.

Reagovat
smazaný uživatel

*za 40 let

Reagovat
stas87

zvlastne,z celeho byvaleho vychodneho bloku mate geograficky najlepsiu polohu ale vyuzit to cesko poriadne nedokazalo,predstavoval by som si väcsiu spolupracu treba s nemeckom ktore je klucovym hracom na zapade,bohuzial do toho vsetci budu tahat historiu a veci pred 70.rokmi..vsetko co je spojene s nemeckom ma punc nedovery,zli nemci chcu ovladnut cesko atd.

zaraza ma ale minimalna snaha o narodne zaujmy a ich prosazovanie,skratka aby aj cesko dalo najavo eu co by si prialo a chcelo,bohuzial ten prvy impuls by mal prist z ceska a dohodnut by sa na tom mali vsetci zodpovedny ludia co maju opravnenie k tomu,treba poliaci su v tomto jednotny a dokazu si veci prosadit,orban a jeho madarsko tiez..tam zacina byt zvykom ze ludia si o tom co je dobre rozhodnu sami,maju v sebe patriotismus,narodnu hrdost a v tomto sa dokazu zomknut aj vdaka historii ktora ma na sebe vojny a krv,v cesku zazili hovno a aj tak su tu dva tabory ktore v zasadnych otazkach nehladaju zhodu ale skor hadzu spinu na druheho

madarsko je ekonomicky v prdeli,lezi na periferii europy,unii nema ekonomicky co ponuknut ale dokazali si presadit svoje zaujmy aj ked boli kritizovany,to iste aj polsko aj ked tam ludia doteraz nenavidi nemecko tak chapu ze ked sa spoji s nemeckom tak mozu prezit a prosperovat

Reagovat
božský John

Mariane, to je hroznasnuska nesmyslu, co tady pises...

tak predne,bez nemecka bysme byli uplne v hajzlu-nejsme a nevim o zadnym pripade, kde by se tahala krize.

nejlepsi geograficky postsveni fakt nemme, to maj bez debat polaci

ze cesi oproti treba madarum zazili hovno, to bych se hadal

co se tyce naseho postupu vuci eu, tak ten byl dost posramocenej kvuli picusovi klausovi, nemuze v parlamentnim systemu vystupovat jako soliter, bohuzel stalo se. Ted doufam, ze jsou spicky aspon co se eu tyce na jedny lodi a ten pristup se zmeni

Reagovat
božský John

Ja taky melu....kde by se tahala historie

Reagovat
JacoBee

K hokejový repre

Reagovat
El-Pistolero-68

V nějakém menším prvoligovém italském celku sázejícím na mladé hráče by to pod Zemanem mohlo být vážně docela zajímavé. Možná škoda, že nezůstal v Pescaře i po postupu a šel do Říma.

Reagovat
10

škoda, že mu nevyšlo teď v zimě to Sassuolo, by udělal ze Zazy s Berardim capocannonieri a prodali bysme je za 200 milionů do Anglie

Reagovat
smazaný uživatel

Měl tam jít? To by bylo ideál pro něj si myslím.

Reagovat
10

psalo se o tom

Reagovat
danko10

Jop, s tymi mladými chalanmi, čo tam sú, by to mohla byť parádna podívaná. Namiesto toho došiel kazisvet Malesani, ktorý si z tohoto angažmánu odniesol skutočne pôsobivú štatistiku...

Reagovat
Pettirosso

...a odkud ne

Reagovat
danko10

Ja neviem. Aby som bol uprimný, posledná vec, ktorá sa mi vybaví v súvislosti s jeho menom je tá legendárna "cazzo" tlačovka z Grécka. Inak mi jeho pracovná história moc nehovorí. Každopádne 0/0/5, to si mýslím chce talent.

Reagovat
10

vyhrál s Parmou pohár UEFA, Coppu a Supercoppu...což je přesně o 3 trofeje víc, než kdy vyhrál Zdenda

Reagovat
danko10

Super. A?

Reagovat
10

jeho pracovná história ti moc nehovorí, tak jsem ti trošku doplnil obzor...

Reagovat
danko10

Tak to sa nabudúce vážne nemusíš obťažovať.

Reagovat
smazaný uživatel

Zdenda vyhrál 2x serii B

Reagovat
smazaný uživatel

To se prece nepocita, kdyz neco vyhrajes s bezejmenym tymem..

Reagovat
smazaný uživatel

tak s bezejmeným týmem je to ještě cennější ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak to byla ironie prave :)

Reagovat
Pettirosso

já ho sleduju jen posledních pár let a to ty štace slušně střídá, nikde nevydrží dýl jak půl roku, to o něčem svědčí

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by trénoval v Gambrinus lize

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Má rád jednu karetní hru, jmenuje se Scala 40. Během svého pobytu na Sicílii jednou uviděl dva své hráče, jak tuhle hru hrají pozdě v noci, čímž porušovali stanovený režim. Co udělal? Sedl si k nim a hrál taky. Skončili až k ránu. Druhý den na tréninku jim udělil pokuty a sám sobě také jednu věnoval.

To je prostě frajer

Reagovat
Votas

Cesare Prandelli has communicated the 31 players called up for the first of the mini-camp that the League has allowed, which will be held between March 10 and March 12. Only players that are not involved in European competition could be called up. Prandelli chose mostly from the U-21 and uncapped ones.

Goalkeepers: Bardi (Livorno), Leali (Spezia), Mirante (Parma), Perin (Genoa), Scuffet (Udinese);

Defenders: Biraghi (Catania), Brivio (Atalanta), Camporese (Cesena), Ceccherini (Livorno), Darmian (Torino), De Silvestri (Sampdoria), Murru (Cagliari), Romagnoli (Roma), Rugani (Empoli);

Midfielders: Baselli (Atalanta), Bellomo (Spezia), Benassi (Livorno), Bernardeschi (Crotone), Bertolacci (Genoa), Bonaventura (Atalanta), Dezi (Crotone), Gagliardini (Cesena), Marrone (Sassuolo), Soriano (Sampdoria), Viviani (Latina);

Forwards: Cerri (Parma), Comi (Virtus Lanciano), Gabbiadini (Sampdoria), Paloschi (Chievo Verona), Sau (Cagliari), Zaza (Sassuolo).

Kdyby dali nějakej zápas mezi sebou, tak by to mohla být celkem dobrá podívaná.

Reagovat
snuff24

Nevíte co je na tom pravdy ? Zanetti prý dostal nabídku někde z Mexické ligy a za sezonu si měl vydělat 6,5 mil eur. Javier je samozřejmě poslal do patřičným mezí

Reagovat
Pinturicchio

OT : Andrea Angeli ...

“PSG's interest in him (Pogba)? Attention of the big clubs cannot frighten you, but it is a source of pride. You have to stay calm."

“I don’t see the reason why we should deprive ourselves of Pogba: he is our growth. Every season we try to make Juve stronger, and Pogba stays with us."

Reagovat
Pinturicchio

... jinak od 5. února, kdy jsme statistiku fanoušků na FB dávali naposled, Juve nasbírala dalších 740 tisíc fanoušků.

Reagovat
Mr.Jindros

"PSG's interest in him (Pogba)? Attention of the big clubs cannot frighten you, but it is a source of pride. You have to stay calm"

To mi přijde dost připosraný, jak kdyby Juventus byl šméčkový klub z druhé ligy.

Reagovat
Pinturicchio

Trochu to tak na mě působilo taky, na druhou stranu tím neříká, že Juve není taky velký klub ... a co si budeme povídat, finančně je PSG naprosto jinde.

Reagovat
10

"Paul je světové dědictví (myšleno jako UNESCO)...a ty se chrání. A Juve je společnost kupující, ne prodávající."

neviděl bych na tom nic špatnýho, rozhodně je to lepší, než minule, kdy říkal, že Juve nemá sílu na to, aby Pogbu udrželo v případě velký nabídky...v tom vidím pokrok

Reagovat
Pinturicchio

To mě překvapilo, docela změna oproti tomu, že bychom měli problém odmítat i částku kolem 50 milionů.

Reagovat
Mr.Jindros

Asi jo no.

Já tipuju, že za padesát plus bychom ho pustili.

Ale uvidíme.

Reagovat
10

já si to nemyslím, ale je asi bezpředmětný to teď řešit, jak říkáš, uvidíme co bude

Reagovat
Pinturicchio

http://football-italia.net/46104/osvaldo-ill-dress-jack-sparrow

Pablito odpovídal na otázky fanoušků.

Reagovat
10

Proti Fiorentině by měl nastoupit Marchisio na místě Pirla, Chiellini by se měl vrátit do základu, jinak bez změn...

Reagovat
smazaný uživatel

Vidal je zdravej?

Reagovat
10

jo, měl by hrát

Reagovat
smazaný uživatel

To mate teď skoro trojzapas vlastně

Reagovat
CubONE

Reagovat
Pettirosso

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele