Iniesta řádně nezdanil příjmy v Japonsku. Přiznal jsem je ve Španělsku, brání se

24.03., 10:35
Aktuality
Anrés Iniesta (© Profimedia)

Španěl Andrés Iniesta, který měl s japonským klubem Vissel Kóbe smlouvu na pět let do roku 2023, podle japonské veřejnoprávní televize NHK a dalších médií nepřiznal za rok 2018 příjmy ve výši přibližně 860 milionů jenů (zhruba 133 milionů korun). V důsledku toho mu byl vystaven dodatečný daňový výměr 580 milionů jenů (90 milionů korun). Bývalý záložník Barcelony už částku doplatil, příjmy ale podle prohlášení zdanil už ve Španělsku, a bude tak přeplatek požadovat zpět.

Pokud má zahraniční hráč smlouvu na dobu kratší než jeden rok a nedoprovází ho rodinní příslušníci, je japonskými úřady kategorizován jako nerezident a platí nižší daň než rezidenti, uvedla média s odvoláním na Národní daňový úřad.

Regionální úřad v Ósace však dospěl k závěru, že Iniesta byl v roce 2018 rezidentem, protože žil se svými rodinnými příslušníky a měl víceletou smlouvu. V důsledku toho mu bylo nařízeno zaplatit zpětně daně v celkové výši přibližně 580 milionů jenů.

"Ve finančním roce 2018 jsem své příjmy z celého světa nahlásil daňovým úřadům ve Španělsku," uvedl Iniesta v prohlášení, které vydala společnost, jež ho zastupuje.

"Japonské daňové úřady zahájily vyšetřování zaměřené na to, zda jsem měl status daňového rezidenta, a dospěly k závěru, že jsem byl během části roku 2018 v Japonsku rezidentem," napsal v prohlášení, které v neděli zaslal agentuře AFP. Iniesta taktéž uvedl, že požadované daně zpětně zaplatil.

"Příjmy v tomto období proto podléhají dvojímu zdanění," dodal s tím, že přeplatek na dani požaduje zpět na základě dohody o zamezení dvojího zdanění mezi Japonskem a Španělskem. Regionální daňový úřad v Ósace se na dotaz agentury AFP odmítl vyjádřit.

Tisková agentura Kjódó minulý týden informovala, že své příjmy v Japonsku řádně nepřiznali také jihokorejský brankář Kim Jin-hjon a brazilský útočník Patric. Brankáři Cerezo Osaka Kimovi bylo nařízeno zaplatit 220 milionů jenů (34 milionů korun) na daních, zatímco Patricovi, který hrával za Gambu Osaka a nyní nastupuje za Nagoya Grampus, bylo nařízeno zaplatit 210 milionů jenů (32,5 milionu korun), uvedla Kjódó.

Klub Cerezo Ósaka odmítl celou záležitost komentovat s odvoláním na ochranu osobních údajů, zatímco Gamba Ósaka podle zprávy "řeší celou záležitost odpovídajícím způsobem a pod vedením daňových úřadů a J-League".

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (38)

Přidat komentář
kilobyte

To mají v Barceloně nějakou večerní školu účetnictví?

Reagovat
-R2D2-

V Realu maj všici daně v pořádku, no…

Reagovat
kilobyte

Asi mají stejnou večerní školu.

Reagovat
Csaplárova past

HAHA, ty jsi teda flustrát

Se podívej, kolik hráčů Barcelony se tahalo po soudech kvůli daním v minulosti. Ale v tomhle klubu ty hráče omlouvá fakt, že hospodařit neuměl ani samotný klub. Jaký pán, takový kmán

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
xjert02

Reagovat
Csaplárova past

Etoo, Messi, Mascherano, Neymar a spousta dalších ... a co jako?

Proč to ten člověk hned obrací na Real, nepochopil jsem

Reagovat
-R2D2-

Tak hlavně plácej dál.

Reagovat
Kinky7

tak to byla reakce na to ze v Barcelone maji vecerni skolu ucetnictvi a pritom to vypada ze to je spanelska skola

Reagovat
smazaný uživatel

To nedává vůbec smysl co tady píšeš, ve Španělsku mají hráči a trenéři problémy s daněmi bez ohledu na klubovou příslušnost.

Reagovat
Manik...

Reagovat
janinho

ziadna diskusia ta (a vacsinu miestnych cules) nevystihuje lepsie nez prave tato.

clanok o iniestovi (nic dramaticke, proste doplati, zaplati penale, niekde bude mat nejaky bezvyznamny zaznam), rypne do neho fanusik ManU a uderka cules tu hned ide vypisovat eseje o Reale pocuj, tebe sa o tom Reale musi aj snivat, nie? zobudis sa s prepotenym pyzamom a pozeras do stropu az kym ta mamka nedojde budit do skoly? XYZ hracov z Realu aj Barcy sa ojebalo na daniach a predpokladam, ze to nebolo tak ze vedeli ze mozu 1/2 mega posetrit ked zariskuju ale proste naleteli nejakej prominentnej uctovnickej agenture ktora nemala dobre info. Takze poznamky typu "Chodil na doučování k Ancelottimu..." ukazuju akurat tak co si za smiesnu postavicku

neviem ci si to nahodou nebol ty, kto tu nedavno vyskakoval 3 metre ze to kupovanie sudich zmietol sudca zo stola, ze tam o nic neslo a pod. pritom jediny zdroj ktory o tom napisal bola forcabarca a aj ti to na druhy den stiahli. fakt by som ti odporucal trosku viac sa uvolnit, lebo nikomu neprospeje ak skoncis kvoli futbalu na praskoch...

Reagovat
Kluivert9

Přečti se celé vlákno ještě jednou, klidně i třikrát a třeba to dojde i tobě a budeš víc nad věcí, ty mokré bílé pyžamo

Reagovat
janinho

ja som ho cital panacik a za tym co som ti napisal si stojim. nikto tu ani slovom nespomenul Real pred tebou a akonahle sa akokolvek skritizuje cokolvek s Barcelonou, tebe sa hned reflexivne vybavi logo Realu a to uz je vazna porucha. Je jedno ci to napise fanusik Interu, Lpoolu alebo hocikoho ineho, tvoja chora hlavicka hned prska smerom na Real

ver tomu, ze keby som sa mal v diskusiach strapnovat tak jak ty, tak sa hanbim vobec tie clanky otvarat. nesklamal si. ked si spomeniem ze mi vadili diskusie s Jirkom... tak to bol v porovnani s tebou este pan diskuter. ty si len polutovaniahodny kindercule co nema vobec sajnu o realnom zivote.

Reagovat
Kinky7

Tak ono nedává smysl rýpat do Barcelony když ty problémy mají evidentně bývalí hráči obou velkých klubů nehledě na to že problém nemá s Barvou nic společného když se to stalo v době kdy hrál inesta v Japonsku. Kdyžtak tak rýpat buď na adresu Iniesty nebo rovnou celého Španělského daňového systému

Reagovat
janinho

clanok je k iniestovi. keby som si otvoril hociktory z tych clankov co si daval, tak by si tam isto robili srandu z realu fans vsetkych ostatnych velkoklubov. ale keby som na kazdeho z nich mal reagovat tvojim stylom, ze "ale kuknite si kolko ich je v barcelone..." tak by som asi bol za saska a plnym pravom.

sak si sam pozri napr. ten clanok o carlovi. prve 2 komenty co som tam rozklikol ze si z neho robili srandu napisal madridista a fanda arsenalu. a nejdem tam vypisovat krajiny smerom k barcelone.

mne nemusis vysvetlovat, ze sa tie iniestove obvinenia netykaju obdobia v barcelone. ale ked povies meno iniesta, tak si ho asi nikto neda primarne do suvisu s japonskou ligou ale s barcelonou a v tom prvom komente nenarazal na to ze nezdanoval v barcelone, ale vzhladom na to kolko hracov barcy uz bolo obvinenych je len dalsi do partie kto absolvoval ich uctovnicku skolu. nechapem co sa na tom nemozes len zasmiat ked ide o hovno a seba nechapem ze tu s tebou stracam tolko casu...

Reagovat
Kluivert9

Ty jseš hrozná plačka

Reagovat
janinho

moja chyba ze stracam cas s kktom co zaserie svojim placom jednym smerom kazdu jednu diskusiu ktorej sa dotkne tebe definitivne nie je pomoci

Reagovat
Kluivert9

Tak jedinej, kdo to tady zasral svým pláčem, dojmy a průjmy jseš ve finále ty

Reagovat
Seydou Doumbia

Že tě to baví se dohadovat s cizími lidmi na ef o blbostech a hledat jím důkazy 95% diskuzi na ef končí tím že obě strany si stojí za svou pravdou a nikdo neustoupí ani o krok, zbytečný řešit takové hovna ne?

Reagovat
Kluivert9

Tak já se s nikým nedohaduju, jen jsem poslal pár "neškodnejch" odkazů bez komentáře a pár slabších jedinců se tady může zbláznit

Reagovat
Seydou Doumbia

okey Patricku

Reagovat
Salfovic

Třeba mají všichni stejného účetního

Reagovat
Puskas

Maléry pana účetního

Reagovat
Unique

Reagovat
Kluivert9

Chodil na doučování k Ancelottimu...

Reagovat
Bozek

To už ke Špaňákům tak nějak patří. Stejně jako k Italům sázkové skandály a k Angličanům sexuální násilí.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
elChe

Nebo k Čechům rasistické urážky...

Reagovat
Bozek

Tady psal někdo něco o rasách?

Reagovat
Csaplárova past

On chtěl napsat, že češi mají nejlepší pivo

Reagovat
ratusek

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
kattos

Reagovat
Witcher

Bych chtěl vidět iniestu na poště jak tam pokládá na pult tu složenku a 130mega

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele