INFARKTOVÝ ZÁVĚR PRO FRANCII

14.06.2004, 04:16
Aktuality
Bitva o kanál La Manche. Ostře sledovaný souboj. Anglie – Francie. Kolébka fotbalu a její Premier League učí tajům fotbalu mnohé francouzské reprezentanty. A učí je dobře, jak dokazuje posledních šest let. Hned na úvod Eura 2004 se tradiční rivalové utkali mezi sebou. Angličané dlouho vedli, ale odešli s prázdnou. Vše zařídil jediný muž...



Francouzi se radují z vyrovnání... © Getty Images, www.euro2004.com

Oba soupeři museli oproti předpokladům udělat drobné změny v obraně. Anglii chyběl zraněný John Terry a nahradil jej Ledley King, na straně Francie za Marcela Desaillyho, který také ještě není zcela fit, naskočil William Gallas.

Aktivněji začali Francouzi a dlouho se zdálo, že soupeře lehce přehrají. Jejich postupné útoky a přesné přihrávky byly pěkné na pohled, ale byly vedeny příliš pomalu a většinou končily dřív, než se zrodila šance. Angličané ale také příliš nekousali. Často si s míčem nevěděli rady, rozehrávka na krátko jim zřejmě byla cizí, a tak volili nakopávané míče, se kterými si Owen a Rooney vpředu nevěděli moc rady.

Poměrně nečekaně přišel ve 38. minutě úvodní gól. David Beckham na pravé straně vybojoval volný přímý kop, ten sám rozehrál a jeho přesný centr umístil Frank Lampard hlavou za záda Fabiena Bartheze. Anglie vedla 1:0, její fanoušci, kteří měli nad Francouzi jasnou převahu, byli hodně slyšet.

Největší eso Francouzů, útočník Arsenalu Thierry Henry, nebyl téměř vidět. Zadáci soupeře si na něj dávali velmi dobrý pozor a téměř k ničemu ho nepustili. Jen po změně stran mu nechali trochu prostoru a hned z toho byly šance. Nejprve Henry pálil přímo na gólmana Jamese, později zahodil další dvě příležitosti.

Asi nejlepšími hráči v dresu Albionu byli David Beckham a dravý mladík Wayne Rooney. Teprve 18letý útočník Evertonu si pranic nedělal ze zkušenějších soupeřů, proháněl se mezi nimi jako mezi kužely při tréninku a v 70. minutě zařídil velkou šanci na upevnění vedení. Prošel do vápna, kde jej fauloval Silvestre a rozhodčí nařídil penaltu. K té se postavil Beckham, ale Fabien Barthez vystihl směr jeho střely a parádním zákrokem míč vyrazil.

Aniž by to věděli, zřejmě si tím Angličané prohráli zápas. Běžel nastavený čas, mohlo se zdát, že už nic nehrozí. Fanoušci už slavili. Když přišel faul pár metrů před vápnem. K exekuci se postavil Zinedine Zidane, vypálil, míč těsně minul zeď a vedle strnulého Jamese rozvlnil síť. Kruté vyrovnání, v nastaveném čase. Ale to nejhorší mělo teprve přijít.

Běžela třetí minuta nastavení. Steven Gerrard chtěl zřejmě zahrát malou domů, ale asi neodhadl vzdálenost a vyslal do vápna samotného Henryho. James nemohl jinak než jej faulovat, byl rád, že vyfasoval jen žlutou kartu. K nařízené penaltě se postavil opět Zidane. Vypálil tvrdě, přesně a hlavně na druhou stranu, než kam skočil James. 2:1, obrat dokonán. Kdekdo si asi v tu chvíli vzpomněl na finále Ligy Mistrů v roce 1999, kdy se stejný kousek povedl Manchesteru United...

Konečný hvizd, Angličané jen nevěřícně kroutí hlavou. Vítězství měli na dosah. Remízu pak už téměř jistou. Ale nakonec odešli z prázdnou. Pohřbil je Zinedine Zidane, který jinak nebyl příliš vidět. Zviditelnil se v tu pravou chvíli...


  • Statistiky ze zápasu najdete zde.

  • Autor: Petr Starý

    Komentáře (15)

    Přidat komentář
    smazaný uživatel

    "Pan nejlepší" zase ukázal v pravý čas svoji moc. S geniálním Zidanem ve svém středu nemůže Francii titul minout. Nemohu se nezmínit o Heskeym. Už delší dobu nic nehraje, odchází do průměrného klubu a přesto dostal Erikssonovu důvěru. A byl to právě on, kdo pohřbil naděje na senzační vítězství Angličanů. Ten faul u vápna byl úplně nesmyslný!

    Reagovat
    smazaný uživatel

    Já se zase nemohu zmínit o "geniálním" Beckhamovi. Byl to včera jeho večer. Šel na pentli a nedal. Opravdový kapitán. Však to řekl po zápase v rozhovoru i Lampard. Jinak Francie mě zklamala na celé čáře a Anglie příjemně překvapila. Ta obrana byla prostě skvělá. Zidane hrál sice celý zápas prd, ale pak to přišlo. Je to velký fotbalista. To se musí uznat.

    Sparta a Barca navždy

    Reagovat
    smazaný uživatel

    zizou ale hral celej zapas kulovy, snad jenom jednou popobehl, byl na vystridani, mel kliku jako .... .. doufam ze ses dival jak hrajou helguera, bravo a beckham, vsichni vyrazne ozili

    Reagovat
    HOST*xxx

    Eriksson neni trenér :))) Doufám, že to jelito po EURU vyhoděj

    Reagovat
    HOST*

    Mel by se raci venovat svym mobilum

    Reagovat
    HOST*

    Zidane je proste jina liga....jediny sveho druhu

    Reagovat
    HOST*Zizou

    zapomnel jsem se podepsat....ta chvala nahore je moje

    Reagovat
    HOST*KOBRA

    Zidane to kopl tak ze to nidko necekal i James byl postavenej za zadi. Zizu se postavil tak ze kazdej cekal ze da toceny balon zprava kolem zdi. A on dal stejne toceny akorat ze kolem leve strany. Genialni

    Erikson je dobry, ten Heskey uz horsi.

    No a ze Francie nic nehrala? Ano obrana Anglie pracovala na jednicku, hlidali si Henryho to jo. Ale Francie se prvni polocas snecila. Byl protiutok a oni sli n branku v poklusu. Chteli to proste zahrat az do kuchyne jak se rika :)

    Druhej polocas uz byl lepsi. Henry zacal behat a vsichni se tak trochu rozhejbali.

    Podle me hrala hur Anglie porad branili a gol dali po trestnaku z ojedineleho utoku. A pak ten protiutok a penalta. Podle me to je spravedlive. Francie utocila a zaslouzila si vyhrat i prez ten sneci fotbal. Ale stejne na sance to bylo 2:2 a ve spickovem fotbalu to tak je. Vyhrava ten kdo promeni. Francie promenila 2 ze 2 a Anglie jenom 1ze 2

    Reagovat
    smazaný uživatel

    já teda nevím jak tebe, ale mě Anglie fakt hodně překvapila, protože jsem od ní nic nečekal. A Francie je podle mě největší kandidát na titul (možná s Itálií), takže mě hodně zklamala. Hlavně Henry a Zidane - ti hráli fakt úplný h.

    Sparta a Barca navždy

    Reagovat
    smazaný uživatel

    to je pořádnej kretén, celej zápas hraje hovno a když už sem si myslel že to Anglie udrží tak ten debil dá dva góly...

    Reagovat
    smazaný uživatel

    V tom je ta genialita...

    Reagovat
    HOST*PvD

    Přesně tak, od toho tam je. Zidane i Henry. Jeden dá dva góly a druhej vyrobí v 93. minutě penaltu, to je přece nádhera. Myslíte že se za dva měsíce bude někdo ptát jestli ten zápas odehrál dobře nebo špatně?! Jinak Angličani mě moc nenadchli, hráli celej zápas akorát na vobranu. Tak kolem 60. nebo 70. minuty to bylo hrozný, něco jako Žižkov letos v Ostravě!!!

    Reagovat
    PJ

    No, nevim nevim, ale penaltu vyrobil geniální malou domu Gerrard. Pak by každej druhej útočník udělal totéž co Henry...

    Reagovat
    HOST*PvD

    To je pravda. Ale o tom Zidanovi to platí ne? Myslim že taky fandíš Realu (stejně jako já), takže doufám že ti Zizou udělal radost stejně jako mě! Mám ho radši než Beckhama. Pro mě to je nejlepší hráč, kterýho sem já zažil hrát (to znamená asi tak od roku 1993)!

    Reagovat
    PJ

    Ne Realu nefandim, ve Španělsku je mi to celkem jedno. Jen nemam rád Barcelonu, kvůli některejm existencím na zdejších diskusích... Ale Zizu to je pan fotbalista, o tom žádná... Stejně jako Henry, i když v tomhle zápase zas tolik zásluh neměl.

    Reagovat

    Sledování komentářů

    Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

    Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

    Nový komentář

    Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

    Registrace nového uživatele

    Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

    Registrace nového uživatele