Hughes odehrál stý duel za Severní Irsko, šanci má i na základ

04.06.2016, 22:57
Aktuality
Speciální utkání ve slovenské Trnavě odehrál při bezbrankové remíze 36letý stoper Severního Irska Aaron Hughes. Ten se po necelé půlhodině hry dostal na plac na úkor Craiga Cathcarta a vzhledem ke kolegovu zranění by na svůj dnešní stý start ihned mohl navázat i svou první přímou zkušeností s velkým turnajem...

Pro Hughese by v takovém případě šlo o pohádkový vývoj situace. Finalista Evropské ligy s Fulhamem byl původně nespokojen s vedením reprezentace a v listopadu 2011 s ní i skončil, nový trenér Michael O’Neill ho však ihned přemluvil k odvolání takového rozhodnutí.

"Je skvělým příkladem pro všechny hráče v týmu," vyznal se z obdivu ke svému předchůdci současný kapitán Severního Irska Steven Davis.

Hughes předtím svou zemi s páskou na rukávu vedl celkem do 46 střetnutí a debut si odbyl už roku 1998, kdy rovnou 15 členů současného výběru ani nedokončilo první stupeň základní školy.

"Ty čtyři roky, které jsem s Aaronem strávil, byly pozitivní. Dobře trénuje, stará se o sebe, a pokud kouknete na lavičku a potřebujete hráče, který by v určitý čas šel na hřiště, je fajn mít někoho takového na výběr," pochvaluje si O’Neill, kterému prý Hughes sám volal, že by se po frustrující éře Nigela Worthingtona rád do národního týmu vrátil.

Pod O'Neillem nakonec Hughes načínal jen první čtyři kvalifikační duely, potom ustoupil mladším a na Euru měl plnit pouze úlohu rezervního stopera.

"Není hráčem, u něhož bych vyloučil, že bude startovat zápasy. Je to jen o tom, že měl složitý rok v Austrálii s ohledem na počet zápasů a porci soutěžního fotbalu," říkal před utkáním se Slovenskem O’Neill s narážkou na fakt, že Hughes v Melbourne City kvůli zdravotním trablím a trenérovým preferencím nastoupil jen do šesti utkání.

Jakmile se však veterán stal teprve třetím neanglickým stovkařem z Britských ostrovů (po svém krajanovi Patu Jenningsovi a Skotovi Dalglishovi), jeho šance na základní sestavu se okamžitě zvedly. Střídal totiž zraněného Craiga Cathcarta, kterému se nepodařilo rozběhat patrně jen menší neduh.

Mimoto Michael O’Neill musel předčasně stahovat ze hry také svého nejlepšího střelce Kylea Laffertyho, vážnost obou zranění však zatím není známa.

Autor: Tomáš Daníček / belfasttelegraph.co.uk

Komentáře (21)

Přidat komentář
Ferguson6

Oni veľmi bránili

Reagovat
fantomas

Šok

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Oni jinak nehrají. Osobně nečekám že naši nad S.Irskem v Září vyhrají, bude to asi něco podobného.

Reagovat
Blasphemer

divný

Reagovat
Counter

moc to Hughesovi na stará kolena přeju, ohromný sympaťák.

Reagovat
fantomas

Už jen to, že na ten turnaj jede, je super, ale kdyby i hrál svýho času s Hangelandem tvořili takovou pěknou, typicky anglickou (leč neanglickou) stoperskou dvojku, že jim dohromady nešlo nefandit. :))

Reagovat
Counter

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

Pro vás je to možná nekvalitní tým a nekopové ale pro mě je to sympatický tým a země a budu jim držet palce

Reagovat
Counter

Počkej si na jejich představovačku, jak je tam hypuju

Reagovat
fantomas

Stejně je zajímavý, že Anglie má devět stovkařů, a Wales + Sev. Irsko + Skotsko dohromady jen tři. Chápu, že nejezdili na příliš velkých turnajů, ale stejně. Ty malý země většinou nemají tolik odkud brát, takže by jeden čekal, že budou mít o dlouholetý stálice postaráno...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Blesk

Reagovat
smazaný uživatel

OT: sledoval nekdo Copu? Co tam na konci udelal ten Waston, cely zapas vyborny, a pak v posledni minute na pulce za nuloveho nebezpeci, udela takovou debilitu... bude chybet. a nevim, co je zase s Joelem strida uz v 65. minute a hraje opet hodne divne ( pritom jsem veril, ze tento rok by Ticos konecne mohl opravdu tahnout)

Reagovat
Trand

Já sledoval první poločas, borec z Kostariky mohl dostat červenou už asi po deseti vteřinách.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně je super, že je na EURO Anglie, Wales, Irsko i Severní Irsko. Škoda jen toho Skotsko, aby to bylo komplet.

Reagovat
salami

Baird hrál vždycky zálohu? já ho mám zafixovanýho jako stopera

Reagovat
Counter

On hrál všude, ukázkový univerzál a lepič sestav.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele