Hubočan: Věřím si, ostatní záleží na Spallettim

15.04.2010, 23:21
Rozhovory
Pod trenérem Dickem Advocaatem byl obránce Zenitu Petrohrad Tomáš Hubočan pouze náhradníkem, s příchodem italského stratéga Spallettiho si však 24letý Slovák vybojoval místo v základní sestavě. V rozhovoru pro deník Sport-Express se Hubočan rozpovídal o letošních výkonech Petrohradu, metodách trenéra Spallettiho a svých šancích na nominaci na mistrovství světa.

Utkáním s Lokomotivem váš tým ukončil náročnou šňůru zápasů s favority. Zenit je v první trojce, značí to, že s výsledky můžete být spokojeni. Co si myslíte o kvalitě hry?
Máme jeden odložený zápas, ale přesto jsme mezi prvními. Značí to, že výsledky jsou přímo výborné. Škoda, že se neodehrál zápas proti CSKA. Připraveni jsme teď skvěle, nálada je perfektní a utkání s dalším lídrem by přišlo vhod. Co se týče kvality naší hry, nemám co vytknout, líbí se mi. Ještě více se mi bude líbit, když se usadím v základní sestavě.

Měl jste tušení, že na vás bude nový trenér sázet? Přece jen jste byl za Dicka Advocaata i Anatolije Davydova spíše náhradníkem.
Už před rokem se mi dařilo v přípravě, ale v posledním přátelském utkání jsem se vážně zranil. Musel jsem začít od nuly a po návratu jsem se stále místo v sestavě nenašel. V tomto roce jsem přípravu odtrénoval na maximum, odehrál všechna přípravná utkání a nakonec dostal v lize šanci. Pravda, nyní se vrací po zranění Radek Šírl, také hraje zleva. Je tam ještě Michael Lumb...

Není to špatná konkurence
Nikdo neví, jak se vše sestaví. Vše je v rukou trenéra. Začne teď hrát Šírl a já se vrátím na lavičku. Je to normální, konkurence všem prospívá. Když vedle sebe cítíš konkurenta, pracuješ lépe. Věřím svým schopnostem, jak to vyřeší Spalletti, nechám se překvapit. Vždyť v jakémkoliv případě to bude dělat pro dobro týmu.

Navenek se zdá, že u Itala není rozdělení hráčů sestavy a lavičky tak jasné, jako u Advocaata. I sám Spalletti o tom několikrát mluvil. Z pohledu fotbalisty cítíte totéž?
Spalletti skutečně dává mnohým šanci, ale přitom se zohledňuje i soupeře, proti kterým se bude hrát. Na základě toho vybírá nejen taktiku, ale i hráče do ní. Nebojí se dělat změny v sestavě, ale to je normální pro tým, jako je náš. V Zenitu jsou výborní hráči nejen v základu, ale také na lavičce. Změny působí pozitivně na kolektiv, potom chtějí hrát všichni fotbalisté.

Když jste přicházel do Petrohradu, vašim primárním místem byl post středního obránce. Nyní se stabilně objevujete na straně. Jaká pozice je vám bližší?
Nový trenér mě dal na kraj obrany, pak by to tak mělo být. Pokud si pamatujete, za Davydova jsem také hrál zleva. Například v Portugalsku Pohár UEFA proti Nacionalu. Tuto zimu jsem byl na všech kempech veden jako krajní obránce. Stalo se tak kvůli zranění Šírla, ale už jsem se tam zvykl. Ve fotbale se mám ještě co učit, týká se to nejen hry na kraji obrany, ale také ve středu.

Nesnižuje změna postu vaše šance na nominaci v reprezentaci Slovenska na mistrovství světa?
Tady je potřeba položit obecnější otázku: jestli chce mít trenér v obraně Hubočana, zda uvidí mé zápasy v Zenitu, zda bude spokojen. Post podle mě velký význam nemá. Konkurence v naší reprezentaci velmi vysoká, jak na kraji, tak uprostřed. Mnohem důležitější je fakt, že jsem nebyl pozván do reprezentace v kvalifikaci. Ale moc doufám, že mi trenér zavolá a všechno se mnou probere.

Vraťme se ke klubu. Je to jen pocit, že Luciano Spalletti nezapojuje tak aktivně krajní obránce do útočení, jako tomu bylo třeba minulou sezónu?
Máme nového trenéra, který především chce, abychom byli silní v obraně. Ale není to tak, že si když si zaútočíte, tak vás Spalletti prosí, aby jste to nedělal. Je složité porovnávat naší taktiku oproti dřívějšku. Ale útočíme o něco méně než dříve.

Zenit bude muset kvůli odloženému utkání s CSKA a pokračování v ruském poháru hrát dva zápasy týdně. Nakolik jste připraveni na náročný program, a jak hodnotíte fyzičku týmu?
Práce v přípravě přináší ovoce. Trenér věděl, co nás čeká a odvíjely se od toho tréninky a cvičení. Ano, tři týdny budou náročné, ale přijde na řadu vzpomínaná rotace, o které jsem s vámi už mluvil. Prostor dostanou všichni.

V pěti zápasech Zenit inkasoval pouze dva góly, jeden z nich z penalty. Je to ukazatel kvality obrany?
To jsou také ovoce z přípravy. Věnovali jsme defenzívě mnoho času, nese za ní zodpovědnost speciální trenér. Hodně nám říká, v jakých prostorech se máme objevovat a jaké neopouštět. Pořád na tom pracujeme, máme ještě hodně práce.

Mužstvo skoro všechny góly dávalo po rychlých akcích, kdy si rychlý útočník našel volný prostor v obraně. Nicméně přicházejí na řadu týmy, které budou sotva hrát se Zenitem otevřený fotbal - Tom, Amkar a Těrek. Zabývá se teď Spalletti taktikou postupného dobývání pevné defenzívy?
Samozřejmě, nepracujeme jenom na obraně. Máme velmi dobře obsazenou ofenzívu, které využívá své rychlosti a skvěle nakládá s protiútoky. Proto je tolik branek podobných. Pokud se bavíme o zápasech s Tomskem nebo Těrekem, čeká nás analýza a video o soupeřích. Nepochybuju, že trenér připraví systém, který bude užitečný a přinese nám vítězství.

Autor: David Kubáň / sport-express.ru

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Luciano

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
magnat7

skoda, ze mu weiss neda sancu

nehrava teraz stopera, ale durica nehral v rusku a nehra uz ani v nemecku a do afriky pojde

hubocan urcite nebude horsi ako durica

Reagovat
vodka

mluví docela rozumně...

Reagovat
vladis271

Ak sa nemýlim, stále je to najdrahší prestup z našej ligy...

Reagovat
smazaný uživatel

nie nemýliš sa ....

Reagovat
smazaný uživatel

Ďurica má poslední dobou v repre kiks za kiksem a v klubu nehraje,

Tomáš by měl dostat šanci..

Reagovat
Xavi8

Reagovat
smazaný uživatel

ludia odohral pár zápasov a už o chcete do repre...nepochopim ...v kvalifikácii nehral nijak sa nezaslúžil že sme v JAR...

Reagovat
smazaný uživatel

Je úplne jedno či sa o to zaslúžil alebo nie ak má formu a je pre nás v daný moment lepší ako hociktorý hráč v obrane mal by dostať šancu. Kam by sme sa dostali keby sme pozerali na to že kto vybojoval postup. Chápem zaslúžili by si to všetci, ale tu ide o MS ide o vela a hrať by mali len tí najlepší.

Reagovat
Virtuos

presne, keď už tak aspoň nech ho zoberie na lavičku lebo okrem stopéra vie i zahrať defenzívne ladeného krajného obrancu + teraz v posledných zápasov hraje dosť dobre a nerobí chyby, kdežto Ďurica v Hannoveri kiksoval a kiksoval a až dohral

Reagovat
magnat7

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele