HSV: VZPOURA NA PALUBĚ ?

22.09.2006, 13:50
Aktuality
Loni v Hamburku oslavovali návrat starých časů. Klub z přístavního města proplul s krátkou zastávkou v Olomouci letním Intertoto Cupem, na podzim si v Poháru UEFA smlsnul na pražské Slavii a jeho plavbu Evropou ukončila až na jaře senzace ročníku - Rapid Bukurešť V Bundeslize dýchal na záda Bayernu a nakonec skončil smolně třetí. Avšak kdeže loňské sněhy jsou, co se děje s klubem českého krajánka Davida Jarolíma?

Ještě v srpnu postoupili svěřenci trenéra Thomase Dolla do milionářské Ligy mistrů. Pravda, španělskou Osasunu Pamplona, která se rozhodně nepočítá k velkoklubům, nijak nepřejeli (0:0 a 1.1). Hlavně v odvetě na Pyrenejském poloostrově měli pořádnou porci štěstí. Ale marná sláva, to co se v takových zápasech počítá, je výsledek, potažmo miliony eur v klubové kase. Čekalo se, že z hráčů spadne stres z případného neúspěchu, což by se jistě znatelně podepsalo na prémiích, a Hamburk začne zase válet. Jenže chyba lávky. V úvodu Bundesligy HSV jen třikrát remizoval, z toho dvakrát doma. Přitom z mužstev, s nimiž Dollovy ovečky ztrácely, se může snad jen berlínská Hertha měřit s Hamburkem jako rovný s rovným. Vrchol zmaru pak přišel v Německém poháru, kde účastník Ligy mistrů nestačil na Stuttgarter Kickers, klub působící v regionální lize. Ostudu se nepodařilo napravit ani v Champions League, byť porážka s Arsenalem 1:2 byla ovlivněna brzkým vyloučením brankáře Kirchsteina. Posledním do sbírky neúspěšných výsledků je porážka v Dortmundu 0:1. Celková bilance v sezóně? 8 utkání, z toho 5 remíz a 3 prohry!

Kde je problém? Na to, že Hamburku loňská sezóna nebývale vyšla, proběhlo v klubu až nečekaně mnoho změn. Odešel stárnoucí, ale poměrně stabilně skórující Bosňan Sergej Berbarez. Více než herní kvality však Hamburku, zdá se, scházejí jeho vůdčí schopnosti. Není divu, během šestiletého působení se stal rodák z Mostaru takřka klubovým inventářem. Nahradit ho měl z podobných končin pocházející Daniel Ljuboja, jenže ten se zatím na hřišti spíš hledá. Jako neuvážený se může zdát fakt, že si HSV nechal pláchnout hned dva kvalitní obránce van Buytena (Bayern) a Boulahrouze (Chelsea). Pro mužstvo, které loni dobývalo úspěchy zejména díky propracované defenzivě, prekérní situace. Jako náhrada přišel Belgičan Kompany, který se však brzy zranil a jen sporadicky zatím dokazuje pověst výjimečného talentu. "Novým Boulahrouzem" má být taktéž Holanďan Joris Mathijsen, jenž si zahrál na MS, ale podobně jako Kompany zatím za očekáváními pokulhává. Kapitolou tak trochu pro sebe je Juan Pablo Sorín. Kapitán argentinské reprezentace nesporně kvality má, otázkou však zůstává, kdy je divákům ukáže. Protože v dresu HSV dosud kvůli zraněním neodehrál ani zápas. Připočtěme ještě Thomasi Dollovi k tíži, že očekávaný nový lídr týmu Rafael van der Vaart také laboruje se zraněním a máme velmi, velmi nezáviděníhodnou situaci jako na dlani. "Zaplaťpámbů, že se uzdravil alespoň ten Jarolím." musí si na lavici HSV říkat bývalý německý reprezentant. Ne všechno je ale zatím špatně v království Hamburském. Jestli jsou na řece Labi s nějakou z letních posil spokojeni, pak je to bez diskuse Boubacar Sanogo. Útočník tmavé pleti si držel dlouho bilanci co zápas, to gól a zadrhl se až v Dortmundu. Jistá perspektiva směrem k lepším zítřlům by tady tedy byla.

Proti Hamburku jakoby se teď ale všichni spikli. V následujících týdnech nečekají právě soupeři, na nichž by se mohli hráči případně chytit. Werder Brémy bude chtít napravit porážku z domácího prostředí, takže se dá očekávat jeho tradiční útočný fotbal. Pak jede HSV do Frankfurtu, který prožívá podobnou renesanci jako Hamburk před rokem. No a pokud je vůbec v Lize mistrů soupeř na "chycení" pak CSKA Moskva, zvlášť v nehostinném Rusku, se na za něj dá počítat jen těžko. Thomasi Dollovi tedy asi není co závidět. Pokud rychle nenabere kurz směrem k vítězství, mohla by si fotbalová loď jménem HSV hledat nového kapitána. Zvlášť když existují indicie, že se chystá vzpoura. Brankář Wächter a útočník Lauth si nedávno vysloužili za svou kritiku osoby trenéra dočasné vyřazení z kádru. První náznak rebelie tedy mořský vlk Doll ustál, ale jak moc se pod ním zakymácel kapitánský můstek, ví jen on sám.

Autor: Jiří Fišara

Komentáře (11)

Přidat komentář
HOST*Luis

Pěknej článek díky! Věcné informace, vážně dost gut!

Reagovat
smazaný uživatel

moc dobrý článek, měl bych jen jednu připomínku: "zaplaťpámbů" je ve skutečnosti asi spíš "zaplaťpánbůh"...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole nepruď to snad pochopí každý to se muže stát a pak takový kriplík má z toho Vánoce

Reagovat
HOST*fikj

zaplaťpámbů a zaplaťpánbůh má asi zhruba stejnou míru spisovnosti, takže to bylo schválně, nepovažuju to za chybu

Reagovat
HOST*kuk

chachacha...spisovnost a spysovnost, taková je podobnost!Zaplať Pán Bůh, ignoranti!

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej clanek, jen skoda ze je to pravda, HSV docela fandim, myslum, ze smuly maji dost, muj tip je, ze se to uz proti Werderu obrati, vydrene vitezstvi 1:0

Reagovat
HOST*kuk

Hmm, téma dobré, ale to neuvěřitelné množství pravopisných chyb, překlepů, chybějících znamének...

Reagovat
smazaný uživatel

psáno ve fofru, proto ty překlepy a znaménka, pravopisné chyby zásadnějšího rázu mi však unikají, poraďte pane češtináři

Reagovat
HOST*nofan

No, myslim, že čeština je dobrá věc, ale já jsem to tedy četl spíše obsahově a hltavě. Takže - tady jde o fotbal. Toť vše.

Reagovat
HOST*kuk

Tak jó, ono je to asi jedno, a když to nevadí ani webmastrovi..., jo a ani yardovi, tak to nechte a bavte se fotbalem.

Reagovat
HOST*kuk

Tak jó, ono je to asi jedno, a když to nevadí ani webmastrovi..., jo a ani yardovi, tak to nechte a bavte se fotbalem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele