Hráči ve Španělsku nesouhlasí s návrhem na neplacené volno

05.04.2020, 21:25
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (36)

Přidat komentář
Pony Slaystation

Je to drsný, ale v kontextu s ostatními lidmi, nefotbalisty, jsou na tom stále dobře. Všude jinde pojedou výpovědi jak na běžícím pásu. Navíc pokud klub zkrachuje, kvůli tomu, že si nedokáží pár týdnu utrhnout od huby, tak by se měli všichni probudit - hráči, asociace, agenti...

Reagovat
smazaný uživatel

Však sa prebudia všetci do reality za taký mesiac dva.Pani na UEFA chcú stoj čo stoj dohrať sezonu v ligach len aby nenazrane kluby neprišli o peniaze.Tu nejde ani ľudí ani o divákov každému v tejto brandži ide o peniaze a hrať chcú aj bez divákov čo vôbec nedáva zmysel.Vsade chcú hrať dokonca aj NHL ale len s divakmi bez divákov nedohrali hokejové súťaže v Európe.Ale tu fotbalove súťaže chcú stoj čo stoj dohrať aj bez divákov.

Reagovat
ttopi

Já to beru tak, že zdravej podnik se bez problémů udrží i přes tuto nelehkou situaci. Každá organizace by měla mít takové rezervy, aby byla chopna toto překonat.V tomto se musím hráčů zastat, protože tak jako majitelé klubů jinak profitují a bohatnou, tak teď prostě musí sáhnout do kapsy, aby to bylo fér. Chápu, že pro někoho je i měsíc bez příjmu, a zároveň při plném placení svých zaměstnanců, problémem, ale tím se zase vracím do první věty.

Reagovat
mesyas

Podnik s rezervami na ty "horší" časy se v praxi skoro neuplatňuje, to funguje jen v učebnicích. Snižování platů v době, kdy se nehraje je zcela logickým krokem. Oni ti hráči nehrajou=nepracujou, proč by měli teda nadále dostávat plný plat? Můžeme předpokládat, že klub počítá s variantou, že se sezona ukončí, nedostanou nic ze sponzorských smluv, z tv práv, příjem z prodeje lístků atd. Klub se tímhle krokem snaží ochránit sebe, ale i svoje zaměstnance, protože až bude v finanční tísni tak začne logicky propouštění, a to nikdo nechce.

Reagovat
ttopi

Nic proti tomu nemám. Jen ukazuju na druhou stranu mince. Já mám třeba teď v práci home office - co jde dělám z domova, pokud musím, jedu obden na pár h do kanceláře a zas domu. Za 100% platu. Rozhodně by se mi nelíbilo, že bych měl mít neplacené volno. To bych vyplnul telefon a na meila bych se měsíc nepřihlásil. To by se zaměstnavateli asi nelíbilo. Ti fotbalisti se musí teď nějak udržovat v kondici v rámci možností, nějak cvičit, dodržovat neustále životosprávu, atd, čili svým způsobem stále plní, co jim "ukládá" smlouva, takže nesouhlasím s tím, že by měli teď pobárat 0. Jinak ale se snížením platů souhlasím a děje se to nějak samo, prostě teď každému přijde blbý se neomezit, když ostatní to dělají, je to i otázka nějaké pověsti hráče, ale i klubu. Jen jsou velké dohady o těch %.

Reagovat
king23

Reagovat
dave30

Pokud by to mělo být pro klub likvidační, tak se samozřejmě musí s hráči domluvit. V každém případě snad nepříjdou o všechny nasmlouvané peníze. Velká část sezóny se odehrála... Hlavně nechápu ten obrovský zájem o peníze nějakého soukromého majitele, který ani nemusí být z daného státu. Peníze ze snížených platů ušetří on sám a stát příjde pouze o značnou část odvodů. Takže pokud to majitel nepotřebuje (má třeba vyděláno z minulých sezón, nebo ze svých jiných aktivit), tak proč mu to nařizovat nějakým plošným příkazem?

Reagovat
Gazdo

Reagovat
king23

"V kontextu s ostatními lidmi, jsou na tom stále dobře"?

Jakože ostatní lidi nedostávají vůbec žádný plat běžně? Ano pár lidí, dostane výpověď, nezaměstnanost se ze 2% zvýší třeba na 5%, ale naprosto drtivé většiny lidí se to buď nedotkne vůbec a nebo budou mít snížený příjem, ale rozhodně ne nulový.

Je potřeba si uvědomit, že většina hráčů nejsou hvězdy Barcelony či Realu, kteří ají tolik peněz, že neví co s tím.

Reagovat
dave30

Je to úplně stejné jako v Anglii. Kluby, které se dostanou do problémů, ty se s hráči zřejmě dohodnou. Ale proč by se měli domlouvat plošně všichni? Proč by měly krátit platy hráčům takové kluby jako Real či Barcelona? Kluby, které dlouhodobě generují ročně miliardové zisky? Ti asi až takové finanční problémy nemají. A krácení mzdy přinese pouze snížení odvodů do státního rozpočtu. A že pošlou některé zaměstnance na pracák? Ty náklady na podporu pokryjí odvody jednoho dobře placeného hráče, pokud mu nesníží plat...

Reagovat
ttopi

Tak třeba tady je tak zběžně stručně napsáno o jaké částky by se mohlo v případě

Barcy jednat. Není to určitě vše, ale nejsou to malé částky, aby se dalo tvrdit, že vlastně o nic nejde.

https://tribuna.com/en/fcbarcelona/news/064096e5-a9e5-41a0-ab76-0d34b1926a4f/

Reagovat
dave30

Ok, chápu. Náklady na provoz takového gigantu musí být obrovské. Nicméně kluby snad nepříjdou o všechny příjmy za celou sezónu (část byla odehrána). V každém případě snižování platů hráčů je pouze šetřením peněz majitele. Stát pouze příjde oodvody z platů (které u těchto hráčů nejsou zanedbatelné). Takže plošné škrty (i klubů, které to až tak nepotřebují) jsou pro stát kontraproduktivní...

Reagovat
ttopi

To ano. Ale je primární ochránit ty "firmy", takže ikdyž paradoxně ve finále přijde stít možná o více na daních, hlavní je v uvozovkách ulevit klubu, protože na něj je ten primární dopad toho, že nehraje.

Reagovat
dave30

Zamozřejmě. Mně se jen nelíbí všechna ta plošná opatření. Každý klub má jiné potřeby snižovat provozní náklady klubu. Ať si toto vyřeší každý klub individuálně.

Reagovat
vestinustarychdubu

Nepřijde ti teda uplně stupidní, aby klub, který generuje obrovské zisky, poslal řadové zaměstnance na pracák (jakkoli to samozřejmě možný je), zatímco jiným v klubu zůstanou astronomický platy?

Jako jo, já souhlasim s tím, že toto by mělo být plně v kompetenci klubů - pokud na to má, ať si platí hráče a zaměstanance normálně 100% ale pokud na to finančně dojedou, tak ať potom nesocej u státu.

Reagovat
dave30

Taky mi to příjde hodně zvláštní. Nicméně pro stát je pořád výhodnější postarat se o 50 trávníkářů a pradlen, než kdyby klub snížil hráčům platy třeba o 30%.

Reagovat
janinho

suhlasil by som s velkym docasnym znizenim platov (napr. na 25%), ale neplatene volno od nich cakat asi nemozu.

treba si uvedomit ze profesionalny sportovec ani v tejto dobe nemoze sediet cely den na gauci a cumiet na telku. hraci na tejto urovni sa musia individualne pripravovat tak, ze ak sa situacia zlepsi natolko ze sa zacne zvazovat dohrat zapasy tak musia byt do 2 tyzdnov pripraveni hrat.

to len na margo mnohych prispevkoch v diskusiach (napr. pri tej ziline) ze futbalisti v tejto dobe aj tak nic nerobia, tak za co maju byt plateni.

Reagovat
Radin

Snad se přestane tak přeplácet sport, i když to se nestane. Ty částky, třeba výplata Ronalda na měsíc, to je úplně mimo a svět by se měl lépe, kdyby se investovaly jinde. At si zkusí hrát za padesát tisíc třeba. To jsou dost slušný prachy na užívení. Když někdo má x nej aut světa, jen ptz kope do balónu, to prostě v pořádku není. Navíc kolik je kolem toho nabalených lidí

Reagovat
ADM

Preco by mal hrat za 50 tisic, ked jeho meno generuje xy milionov inym spoločnostiam? Je to trosku komplexnejší problem.

Reagovat
Teoretik

V současném ekonomickém systému je logické, že chodící reklamy mají více než strategicky "důležitější" povolání, ale správné to není.

Reagovat
ADM

Že to je správne, netvrdím ani ja. Ale dať futbalistov 50k nie je riešenie.

Reagovat
soukup

hmm správné... a jak se to určuje?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
king23

Reagovat
Teoretik

Každé povolání je užitečné a budu chválit kohokoliv, když se v něm bude snažit, ale některé jsou zcela jasně přínosnější. Zároveň platí, že i fotbalista může brát velké prachy, ovšem jestliže jeho plat převyšuje platy jiných povolání (i těch nejlépe placených lidí) takovým rozdílem, jako je tomu v současnosti, tak je zcela zřejmé, že to není správné. K tomu není zapotřebí žádných exaktních výpočtů a relativizovat to můžeš jak chceš.

Reagovat
soukup

Plat fotbalisty, stejně jako téměř každého člověka je výsledkem toho: Jaké se točí peníze v oboru, kterému se věnuje. Jakou hodnotu/zisk zaměstnavateli přináší. Jak je on konkrétně nahraditelný/kolik lidí umí to stejné. Jak moc si musí zaměstnavatel hlídat, aby ho nepřetáhla konkurence.

Můžeme se tady bavit o etice klidně týden, ale platy fotbalistů a koneckonců každého člověka na zemi nepadly jen tak z nebe, ale je to nějaký vývoj. A koneckonců i když přejdu na to zjednodušení správné/špatné, tak můžu klidně říct, že mi přijde správné, aby člověk, který díky svým schopnostem přináší radost desítkám nebo stovkám milionů lidí na světě, bral opravdu vysoké peníze. Jasně nezachrání ničí život, ale mě ani ta radost nepřijde jako zrovna málo.

Reagovat
Teoretik

Ovšem tento předpoklad je narušen hráčskými agenty, kteří systém (už nefunkční v počátku, protože generování zisku zaměstnavateli není rovno skutečnému výsledku aneb ne všechny obory se odvíjí od zisku) dále narušují. Doktor, který se stará o dvacet hráčů v klubu, přináší klubu menší zisky než hráč? A co zohlednění dlouhodobého hlediska?

Reagovat
soukup

jen hádám, ale řekl bych, že doktorů, kteří mohou léčit a udržovat v kondici hráče Barcelony je na světě víc než hráčů, kteří jsou dost dobří na to, aby za ni mohli hrát

Reagovat
Elliasson

Je to logické a je to (bohužel/bohudík) správné. Protože ta "chodící reklama" je cenná, že se na ni dá hodně vydělat a hodně společností by chtělo takovou chodící reklamu

Reagovat
bobis21

Takže klub má obrovské příjmy díky tomu, že lidé platí za to aby sledovali hráče. Hráčům z toho nic nedáme v vše si nechá majitel, protože dát to hráčům by bylo "přeplácení" Pokud sport ty peníze generuje, je naprosto v pořádku že je dostanou ti, díky kterým tomu tak je.

Reagovat
Hristo Stoichkov

Dokud fanoušci budou platit, resp. lépe řečeno budou mít nemalý prostředky na to kupovat si drahý vstupenky či různý merch všeho druhu, není důvod něco měnit. Ale vzhledem k předpokládanýmu vývoji ekonomiky je velký předpoklad, že se situace změní a bude hůř.

Reagovat
bobis21

Pokles třeba bude, ale nemyslím si že bude pokles ze současného platu Ronalda na 50 tisíc

Reagovat
smazaný uživatel

A z čeho by žil po konci kariery?

Reagovat
soukup

Je úplně irelevantní, zda jde o fotbalisty nebo někoho jiného. Když ty budeš vědět, že svou prací generuješ firmě miliony korun měsíčně, tak co uděláš? Necháš si platit 50k a milion si nechá šéf, nebo budeš chtít vidět, že se tvůj přínos firmě odráží ve tvé výplatě?

Reagovat
dave30

Reagovat
Gazdo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele