Hráčem sezony bude Krejčí, Sörensen, nebo Řezníček

26.05.2023, 15:18
Aktuality
Ladislav Krejčí II (© AFP)

Nejlepším hráčem končící sezony první fotbalové ligy bude defenzivní univerzál Ladislav Krejčí mladší, jeho spoluhráč z mistrovské Sparty Praha obránce Asger Sörensen, nebo brněnský útočník Jakub Řezníček. Užší nominaci dnes oznámila Ligová fotbalová asociace (LFA), která tradiční anketu pořádá. Výsledky budou zveřejněny v sobotu odpoledne před posledním kolem nadstavbové skupiny o titul.

LFA už v minulých dnech oznámila vítěze doprovodných anket na jednotlivých postech, jimž dominovali sparťané. Nejlepším brankářem se stal Matěj Kovář, obráncem Sörensen a záložníkem Krejčí mladší, nadvládu letenského mužstva narušil pouze útočník Řezníček.

Tři ze čtyř vítězů doprovodných anket se dostali v hlasování trenérů a kapitánů a vybraných novinářů i do nejlepší trojice v hlavní kategorii. Loňský vítěz defenzivní univerzál Tomáš Holeš ze Slavie obsadil tentokrát páté místo.

Krejčí dotáhl jako kapitán Spartu k prvnímu titulu po devíti letech, který Letenští definitivně získali v úterý po bezbrankové remíze v Uherském Hradišti v předposledním čtvrtém kole nadstavby. Čtyřiadvacetiletý český reprezentant vinou zranění zasáhl na podzim jen do dvou kol, v jarní části se ale dostal do životní formy.

I když Krejčí v ligové sezoně nastoupil jen do 18 zápasů, dal 13 branek a mezi záložníky je v soutěži nejlepším střelcem. Řadu utkání navíc defenzivní univerzál odehrál na pozici stopera. Krejčí byl především specialistou na penalty, proměnil všech osm. Klíčové byly jeho trefy z pokutových kopů v závěru sezony.

Také Sörensen se výraznou měrou zasloužil o mistrovský primát Sparty. Šestadvacetiletý dánský stoper, který přišel do klubu před sezonou, řídil defenzivu svého mužstva a navrch dal pět branek, což z něj dělá v počtu gólů druhého nejlepšího obránce této ligové sezony.

Přestože Brno před nedělním závěrečným kolem sezony kleslo na poslední místo tabulky, jeho nejlepší střelec Řezníček prožívá životní sezonu. Zkušený útočník, který dnes slaví 35. narozeniny, dosud zaznamenal v ligovém ročníku 19 branek a je krok od triumfu mezi kanonýry. Zároveň mu schází už jen dva góly ke vstupu do Klubu ligových kanonýrů pro hráče se 100 a více trefami v nejvyšších soutěžích.

V kategorii trenérů se mezi tři nejlepší podle očekávání dostal dánský kouč Sparty Brian Priske, který hned v první sezoně na Letné dovedl svůj tým k titulu. Vedle něj mohou zvítězit Jindřich Trpišovský ze Slavie a Jaroslav Veselý, jenž s Bohemians 1905 útočí na premiérovou účast "Klokanů" v evropských pohárech od rozdělení federace.

Vyhlášeny budou v sobotu také další kategorie. Cizincem sezony se stane Sörensen, Mick van Buren, či křídelník Peter Olayinka. Osobností ligy bude buď Josef Jindřišek, Tomáš Hübschman, nebo Marek Matějovský, objevem sezony pak Matěj Jurásek, Michal Ševčík, či Vasil Kušej. Vyhlášen bude i nejlepší hráč podle hlasování fanoušků.

Autor: ČTK

Komentáře (60)

Přidat komentář
LH171186

Krejčí je dobrej od krku dolů, v hlavě má nasraný....Kdekoli jinde by kazdej druhej zápas nedohrál, v zahraničí by jednou začal řvát na rozhodčí jako v naší lize a šel by ven....

Reagovat
icefish

Je to trosku jednodušší kluk, no. Po zápase byl rozhovor s nim a se Sadíkem, byl to markantní rozdíl ale zas možná díky tomu kope dobre ty penalty, jak je jednodušší, tak nepodléhá tlaku

Reagovat
Skleepy

Hlavičkové souboje jsou jeho největší přednost.

Reagovat
Pejtrykos

Nejlepší hráč: Krejčí

Nejepší trenér: Veselý

Nejlepší cizinec: Sorensen

Osobnost ligy: Jindřišek

Objev sezóny: Jurásek

Reagovat
cortan

Jestli má mít někde Sparta fakt zasloužený a jednoznačný ocenění, tak na trenérovi... Bez něj by byla ve stejné žumpě jako vždycky.

Reagovat
srandamač

Dle mě dokázal v téhle sezóně víc Veselý, ale bohužel není v klubu, který vyhrál titul, ale hraje "jen" o čtvrtý flek.

Reagovat
smazaný uživatel

tendle pohled naprosto chápu, za skok ze záchranářskejch bojů do Evropy (kterou na 90 % maj) si to strašně zaslouží. Na druhou stranu ten boj o 4. místo byl letos trošku jednookej mezi slepými, když se koukneš na počet bodů, který Bohemka udělala, nevím v jaký sezoně by to na 4. flek stačilo. Plus Veselý nebyl pod takovým tlakem, chytli se a věděli, že jim jde o historickej úspěch, ale zároveň kdyby skončili 6. tak jim nikdo hlavu neutrhne. Priske byl na podzim pod šíleným tlakem, vypadnutí s Vikingem, to hrozný derby, možná zas z tohodle úhlu si to zaslouží víc on, protože si myslim, že na hlavu to bylo daleko těžší

Reagovat
Pejtrykos

Za mě měl Veselý s Bohemkou větší progres od minulý sezóny, ale je to věc názoru. Myslím si, že to vyhraje Priske, ale víc bych to přál Veselému.

Reagovat
smazaný uživatel

Ať to z těch dvou dostane kterýkoli, tak to bude zaslouženě. Spíš nechápu, co dělá na 3. místě Trpiš, který letos podělal, na co sáhl, a dokázal projet titul i s náskokem 7 bodů po polovině sezóny. Jeho nominace akorát ukazuje, jací jsou ostatní trenéři v naší lize zoufalci.

Reagovat
Mass

Ty toho nechápeš víc, třeba že se to neuděluje jen za jaro

Reagovat
Hasan Šáš

Na podzim nepostoupil z nejlehčí skupiny evropských pohárů všech dob, to byla snad ještě větší ostuda, než prokakaný titul.

Reagovat
Mass

Jak je to anketa první fotbalové ligy, ne evropských pohárů. Tam Priske se Spartou pokud vím vypadli hned v prvním předkole.

Jinak asi málokdo by tvrdil, že Slavia v EKLu měla hrát mnohem líp a být hlavně efektivnější proti rumunskému a albánskému mistrovi a vítězi tureckého poháru, i když ve všech zápasech soupeře výrazně přestřílela.

Reagovat
smazaný uživatel

jako se vším respektem k Trpišovi a k tomu co tu x let předvádí nejen se Slavií ale i s Libercem, tak za letošek si možná to třetí místo víc zasluhuje Svědík

Reagovat
Mass

Kdo bude třetí je prakticky jedno. Klidně tam může být i Svědík. Jen tedy tvrdit, že Priske je génius a Trpiš moula je totálně mimo, když je mezi Spartou a Slávií rozdíl jen tří bodů, dva ze čtyř vzájemných zápasů Slavia jasně ovládla, Sparta si hodně pomáhala chybama soupeře a titul si vymačkala z penalt a ne díky geniální taktice a oba trenéři mají zhruba srovnatelný rozpočet na hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako hm ne

Netvrdím, že je Trpišovský moula, ještě píšu, že to říkám se vším respektem k tomu, co tu léta předváděl, ale někomu to asi furt nestačí

Trpišovský je ve Slavii už několik let, kádr si poskládal podle libosti. Priske přišel do novýho prostředí do extrémně sledovanýho klubu, kterej mu hned na startu prodal 2 největší opory z minulý sezóny. Není pravda ten rozpočet, Slavia za tudle sezónu utratila za hráče skoro dvojnásob co Sparta. Trpišovský přišel podruhy za sebou o titul velice smutným způsobem, v celkový strategii Slavie jsou zjevný chyby, který ani 80 % držení míče nezamaskuje.

Sparta si pomáhala chybama soupeřů, wtf co to je za větu jakej tým si jako nepomáhá chybama soupeřů, vítej ve fotbale tady naopak jde o využití chyb soupeřů.

To s těma penaltama už je klasická deziluze, argument jak kdyby byly penalty nějaká neetická součást fotbalu a SKS je radši zakopávala, protože by se s nima nechtěla špinit

Reagovat
Mass

Takže trenér, který je v týmu déle, by měl předvádět lepší výkony? Škoda že tě neslyší ředitelé klubů, kteří tak často mění trenéry..

Myslel sem rozpočet na platy, ne na přestupy, navíc nevím kde bereš čísla, když Sparta náklady na přestupy tají. Třeba Kuchta mohl být ve skutečnosti pěkně drahý (3-5M€).

Reagovat
Mass

Ty už seš z tý Sparty úplně zblblej, to víš že jde vyhrát i jinak, než po chybách/penaltách. Někdy si pusť Slavii, ať víš, jak vypadá pěknej kombinační fotbal a vypracovaný šance

Reagovat
smazaný uživatel

hele nevim jestli to trolíš upřímně, jinak to vypadá, že ses z tý Slavie odnaučil číst

Nejdřív že prej tvrdim že je Trpiš moula, teď zas jako bych psal že fotbal nejde vyhrát jinak než po chybách a penaltách

Nicméně ano, fotbal je lowscoring sport, chyby soupeřů a jejich využívání v něm hrajou dost zásadní roli. Slavia na to pod Trpišovským ostatně sama hraje, vysoko vytažená obrana a napadání, důraz, sbírání odraženejch balonů vytváří na soupeře tlak, ten pak chybuje. Není na tom nic špatnýho, právě s tímdle fotbalem byla Slavia tak dobrá v Evropě.

Nechápu moc smysl sdělení o často se měnících trenérech .Logicky když ředitelé dojdou k závěru, že to nefunguje nebo když jsou poškozený vztahy, tak ho vyrazí, ale je obecně pravda, že trenér co dostane víc času si sladit kádr podle sebe, tak s ním pak dokáže víc (logicky než se ten vztah nebo jeho taktika zas vyčerpá nebo mu prodaj opory).

Samozřejmě je víc obdivuhodnej trenér, kterej ve svý první sezoně v úplně cizím prostředí udělá titul, zvlášť když je první cizinec kromě slováků kterýmu se to v lize kdy povedlo. Trpišovský si tvoří kádr už několik sezón, ty hráči jsou logicky na jeho fotbal víc navyklý, udělal velký úspěchy a zaslouženě za ně dostal ocenění. Ale teď druhej rok po sobě o titul prostě přišel, i když měl nejširší kádr i když ho má sehranej, jsou i sladěný a zvyklý na sebe v trenérským týmu. To je prostě nepopiratelná hodnota, nevím co je na tom tak šíleně složitýho na pochopení upřímně.

Ten "kombinační" fotbal si klidně hrajte, házená za vápnem s 80% držení míče sice pro člověka co sleduje fotbal v telce může bejt zábava, ale na tom staďáku se člověk radši řídí klasickým tak si ten balon vemte, my si vemem 3 body

Reagovat
mistr129

V 10 až do nadstavby čelil týmu hrajícímu ve 12, to je famózní úspěch

Reagovat
smazaný uživatel

jojo a takhle to bylo i v základní skupině EKL že se na vás všichni spikli viď

Reagovat
mistr129

No spikli, tam proti našim 10 stačilo 11 hráčů

Reagovat
smazaný uživatel

jj snad vám tadle mentalita že to je druhej rok o spiknutí vydrží a nešáhnete do toho

Reagovat
mistr129

Druhej rok? On Křéťa byl v kabině rozhodčích už loni?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne já jen že tendle brek defacto totožnej jsem poslouchal i loni, když vyhrála Plzeň

Slzy na rozhodčí a vzájemný ujišťování se jakou udělá Plzeň v Evropě ostudu, zatímco Viktorka pak tradičně prošla do ligy mistrů.

Ale jako jak říkám, Plzeň a Sparta musí doufat, že se budete furt přesvědčovat o podobným spiknutí a nepripustite si že je chyba ve způsobu jakým se v Edenu dělá fotbal. Pak bude mít Sparta s Plzní šanci na titul i příští rok

Reagovat
srandamač

V tom případě je za podzim ale zoufalec Priske, když si nechal utéct slavii o tolik.

Reagovat
Lof

Reagovat
Fairplay

Reagovat
mistr129

Chudák Sörensen, tímhle se ani nemůže nikde chlubit, být ve výběru s takovýma degešema

Reagovat
srandamač

Ti kdyby si sedli do hospody, tak si ani nebudou rozumět mezi sebou.

Reagovat
Witcher

Jenom potvrzení mých slov o nejslabším ročníku za poslední roky

Reagovat
Salfovic

Tak tohle je pro Plzeň se Slávií ještě větší potupa, než jak přenechali titul Spartě.

Reagovat
Mass

Jako že nějaká anketa oblíbenosti, ve který hlasujou i novináři z deníku Spart, je potupa pro toho, kdo jí nevyhraje? Já nemám problém říct, že Krejčí se Sorensen hráli výborně a potahali Spartu, neni náhodou, že zrovna tihle dva v druhym ligovym derby skórovali a v tom prvnim, kde nebyli, dostala Sparta od Slavie čtyřku.

A Slavia víc rotovala hráče, neni tam vyloženě někdo, kdo by vyčníval, i ten Ogbu, kterej byl jinak skvělej, podělal všema sledovaný ligový derby, Jurečka měl hluchý období, Lingr, i když má už druhou sezonu patnáct bodů je spíš nenápadnej hráč, Olayinka se nechal hloupě vyloučit v Liberci, kde Slavia přišla o dva body.

Reagovat
Cotton

Byl někdy nejlepší hráč z týmu, který sestoupil?

Reagovat
milan78

nejlepším hráčem je opět radek drulák !!! teda standa tecl..

Reagovat
Mass

Standa Tecl měl letos 11+6 a vzhledem k tomu, že odehrál polovinu minut než měl např. Chorý (se stejnym počtem bodů), tak výsměch není na místě.

Reagovat
Witcher

3 góly Pardubicím při výhře 7:0, po dvou gólech Teplicím a Budějovicím 6:0 v Evropě hovno.... takže tak

Reagovat
Mass

Stejně je to podle mě nejlepší náhradník v lize.

Reagovat
srandamač

Ale stejně nemá historicky na Bednáře, který to zvládnul na kokeši. To byl žolík

Reagovat
Mass

Kokeš z něj udělal dělo

Reagovat
dantetomas

Monty, mal by si vyhladat odbornu pomoc, pretoze podla mna trpis nejakou formou sebaposkodzovania. Pozeram chvilu finale zenskeho pohara, ale to je uroven Slavoj Houslice - Kostomlaty. Neverim, ze si az tak zufaly panic, ze to pozeras len kvoli zenskym

Reagovat
PBLead

Reagovat
Mass

Kde na to koukáš?

Reagovat
dantetomas

Ct sport plus

Reagovat
dantetomas

ale uz nekoukam, to sa fakt neda...

Reagovat
Mass

Stihl sem teda jen nastavení, ale je to dobrý.

Reagovat
Mass

Navíc koukám že si po utkání Slávistky přímo na hřišti sundaly dresy, takže něco i montyho

Reagovat
ratusek

A měla některá aspon výbavu?

Reagovat
Mass

Jakou výbavu?

Reagovat
Salfovic

Takovou tu podprsenku se sporttestrem.

Reagovat
Mass

Jo tohle, no to samozřejmě nosí stejně jako kluci.

Reagovat
ratusek

Ty vole přední nárazníky

Reagovat
ratusek

Reagovat
monty25
Reagovat
Mass

Reagovat
monty25

A jako Slovák by měl být hrdý, že mají takovou srdcařku.

https://twitter.com/monty025/status/1662166783204130831

Reagovat
Mass
Reagovat
Mrvinho

Na novej EF skoro nechodím, nevim jestli se tu dají poslat zpravy, nikde jsem to nenasel.

Jsem na NZ, premyslim ze bych skocil na nejakej zapas MS zenskeho. Tak se chci zeptat na koho jit . Prijde mi podle jmen jedinej dobrej zapas jako Svedky s Italkama ale chtel bych radu. Muzu jen Wellington/Auckland/Hamilton a radsi asi jen vikendy kvuli praci.

https://www.fifa.com/fifaplus/en/articles/match-schedule-club-world-cup-morocco-2022

Dik za pripadnou radu.

Reagovat
monty25

Za tvých podmínek asi opravdu Švédsko - Itálie bude nejlepší zápas. Nebo teda aspoň nejvyrovnanější.

Reagovat
Mrvinho

Super diky. Ono i tak to budu mit tak 400 km takže se jeste uvidi jak se to bude blizit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele