Hráč měsíce očima analytiků: Pau Cubarsí. Stoper, jenž v 17 letech stabilizoval obranu Barcelony

04.04., 16:23
Aktuality
Pau Cubarsí se rychle stal oporou obrany Barcelony. (© Profimedia)

Byl to téměř jistě ten nejlepší narozeninový dárek, jaký kdy dostal. Španělský talentovaný stoper Pau Cubarsí (17) se letos v lednu, pouhý den před svými sedmnáctinami, dočkal prvního ligového startu v dresu Barcelony. Od té doby chyběl v její sestavě jen v jediném utkání ve všech soutěžích. Vytáhlý 184 centimetrů vysoký obránce okamžitě upoutal svými výkony, a to natolik, že dokonce zasáhl i do obou dvou nedávných přípravných duelů reprezentace.

Z obrany Blaugranas vytlačil Dána Christensena, který nyní nastupuje buď ve středu zálohy, nebo je mezi náhradníky. V pěti březnových utkáních dokonce Cubarsí chyběl na hřišti jen pouhých 15 minut a výraznou měrou přispěl k tomu, že jeho tým inkasoval během této doby jediný gól.

A to všechno, hodí se ještě jednou připomenout, v pouhých 17 letech! Jen jeho spoluhráč a další zázračné dítě z barcelonské akademie La Masia Lamine Yamal je mladší z těch, kteří absolvovali v klubech z elitních pěti evropských lig v této sezoně alespoň 500 minut napříč všemi soutěžemi.

Cubarsí neuchvátil jen v domácí lize. V půlce minulého měsíce debutoval v Champions League a stal se nejmladším hráčem, jenž si odbyl premiéru v jejích vyřazovacích bojích (dosud držel rekord David Alaba z roku 2010 v barvách Bayernu, Cubarsí byl o plných 208 dní mladší). V domácí odvetě osmifinále s Neapolí (3:1) byl ke všemu vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

V sestavě rozhodně nehraje druhořadou roli, naopak. Řídí rozehrávku, s míčem si rozumí. A málokdy se splete, v březnu vykázal nejvyšší úspěšnost pasů i jejich největší počet ze všech hráčů Barcelony (365 povedených přihrávek, efektivita 92,4 %), tvůrce hry Ilkay Gündogan skončil až za ním (323, 91 %).

Jako absolvent proslulé klubové líhně talentů je přirozeně zvyklý držet balon, čekat na vhodný moment pro přihrávku a podporovat útok. Na kontě měl v uplynulém měsíci 84 driblinků delších než pět metrů, v celé LaLize jich zvládli víc už jen Gündogan (103) a záložník Realu Aurélien Tchouaméni (85).

I když Cubarsí mnohokrát vyvážel míč primárně jako útěk z nebezpečné situace, než že by měl v tu chvíli v hlavě útočení, pořád absolvoval vysoký počet progresivních běhů a ve španělské lize patřil v tomto ohledu do elitní dvacítky. Zároveň z celé Barcelony založil nejvyšší počet akcí ze hry, které vedly ke střele (šest, stejně jich má na kontě i Gündogan).

Srovnání Barcelony s mladým stoperem a bez něj. (©Opta by Stats Perform / Livesport)

Mladý stoper je díky své výšce a předvídavosti spolehlivý v osobních soubojích. A to jak na zemi (55,6 %, 20 úspěšných ze 36), tak ve vzduchu (50 %). V čem však vyčnívá, to jsou souboje o míč. Celkem devětkrát se mu v minulém měsíci podařilo o něj obrat soupeřova hráče, a to z 11 takových situací, jichž se zúčastnil. Opět nejlepší výsledek ze všech hráčů katalánského velkoklubu.

Jeho fanouškům může připomínat argentinského univerzála Javiera Mascherana, jehož kouč Pep Guardiola po příchodu z Liverpoolu předělal z defenzivního záložníka na stopera. Podle statistik podává Cubarsí výkony na úrovni svého předchůdce v sezoně 2015/16. Tehdy Barca triumfovala v lize, domácím poháru, Superpoháru UEFA a mistrovství světa klubů...

Kdo ví, třeba velké týmové trofeje čekají už v tomto ročníku i na tenhle mimořádný talent. První velkou zkouškou bude v následujících týdnech čtvrtfinále Ligy mistrů proti Mbappého PSG.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (68)

Přidat komentář
TheTopFootbaler

No já nevím teda, čísla kolem 50 procent vyhraných soubojů, a ještě k tomu ve vzduchu... to není moc fajn, ne?

Reagovat
patas92

Moc dobrou reklamu mu ten článek nedělá, no. Hlavně ta tabulka přes půl stránky s prohozenýma sloupcema (Cubarsí hrál 14 zápasů ne 29), díky které to vypadá, že s Cubarsim je Barcelona horší než bez něj

Reagovat
TheTopFootbaler

Jo, doslova jo Ale tak na tabulku jsem ani nekoukal, už i ty vyhrané souboje mě zarazily

Reagovat
-R2D2-

Reagovat
Salfovic

Ten článek je úplě dementní.

,,Vytáhlý 184 centimetrů vysoký obránce.´´ To je na stopera podprůměr.

Reagovat
Moshe Dajan

Je mu 16 let, ještě může vyrůst na 220 a přestoupit do Burnley.

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
technecium

Reagovat
el Principito

Reagovat
Mass

Reagovat
Unique

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
TheTopFootbaler

No právě že už 17, ne? To úplně moc nevyroste už. Určitě ne přes 190, takže na stopera nějak zajímavě vysoký nebude asi nikdy

Reagovat
Hachim Mastour

Vyrastie do 21

Reagovat
-R2D2-

Není ani důvod. Ke skoro 190 cm vysokýmu Araujovi bude ideál. Navíc je pořád vyšší – a nesrovnávám nic jinýho – než byli Baresi, Puyol, Bauer, Ayala, Koeman, T. Silva, Cannavaro.

Reagovat
TheTopFootbaler

Jojo, jako já vím že výška není zdaleka to hlavní, Licha by mohl vyprávět

Reagovat
-R2D2-

To jen, že jsem alergickej na frázi „ … na stopera nějak zajímavě vysoký…”

Reagovat
TheTopFootbaler

No ona byla v tom původním článku 184 už vůbec není na stopera zajímavé, i když jak říkáš, ona ta výška není moc důležitá obecně

Reagovat
2miguel1

To bude genialny stoper. Už teraz ma najlepšiu rozohravku v Španielskej lige, ta rozohravka, to je sila, ako mu to ide

Reagovat
-R2D2-

Oslavnej článek to měl bejt, ne?

Reagovat
Seydou Doumbia

Ne, článek na zmenšení hypu aby nebyl tolik pod tlakem

Reagovat
-R2D2-

Takhle se mu jen zmenšila hodnota na transferu, no… ef vliv

Reagovat
Mercury

Cubarsibauer

Reagovat
-R2D2-

Cubarca

Reagovat
herbage

Stoper, jenž v 17 letech stabilizoval obranu Barcelony - obdržené góly v zápasech bez Cubarsího 1,1, s Cubarsím 1,0. Svým způsobem je to stabilizace

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
valloire

Reagovat
Hachim Mastour

Možno bude raz taký dobrý ako Eric Garcia. Alebo Pau Torres

Reagovat
Seydou Doumbia

marko bartra

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
rominhoFCB

PSG chce De Jonga a Bernardo Silva ma pre Barcelonu vraj vykupku 58 mega.

Reagovat
herbage

Skoro 60 mega cash + daň v jedné splátce za v srpnu 30letého hráče, sure

Reagovat
rominhoFCB

Som presvedceny, ze tento luxus hrac 4 roky este da.

Reagovat
Hachim Mastour

Máte naňho? Luxusný hráč za dobré peniaze

Reagovat
rominhoFCB

Nebude to jednoduchy prestup, co sa tyka financii, ale nejaku moznost tam v pripade predaja niektorych hracov vidim.

Reagovat
herbage

Výměna Pedr-Bernardo

Reagovat
rominhoFCB

Pedri vo forme sa mi velmi pacil, ale pokial ma byt dalej tak casto zraneny, tak asi bude lepsie sa ho zbavit. To je ale na posudeni lekarskeho timu.

Narazal som skor na predaj De Jong, ak by sa podarilo PSG poriadne podojit. Mohli by sme mat Bernarda a cast financii na nove DM.

Reagovat
Hachim Mastour

To ani nežartuj, že by ste predali Pedriho

Reagovat
vilp

Celý je to úplně mimo.

Reagovat
Hachim Mastour

Bernardo chcel odísť už dva roky aj rok predtým ako vyhrali Ligu majstrov

Reagovat
rominhoFCB

Vysvetli.

Reagovat
vilp

Mám podobný názor jako kolega níž. Pedrimu je sotva 20 a už tady mluvíš o odchodu? Schválně jsem si počkal na zápas proti PSG, abych viděl de Jonga, a ty vaše neustálý bláboly o prodeji s tím, že je to hrozně pozitivní krok, prostě asi nepochopím, Top hráč, kór pro trochu modernější fotbal, než momentálně hrajete, ještě k tomu s nejlepšíma fotbalovýma rokama před sebou. Naopak s Pedrim a Gavim chceš třicetiletýho Bernarda na co přesně? Nerozumím.

Reagovat
rominhoFCB

Co je na tom k nepochopeniu, ved som tam dal podmienku, ze AK MA BYT Pedri neustale zraneny, tak je dobre ho predat. Ak nie, tak nie. Pedriho kvality inak velmi uznavam.

FDJ nie je spatny hrac, ale ked uz hovoris o vcerajsku, tak bol pri oboch goloch supera, i ked je pravda, ze zlyhala obrana ako celok.

Vo vseobecnosti je FDJ malo produktivny, ma slabe statistiky. Kritika jeho defenzivnych "schopnosti" narasta.

Ano, je v idealnom veku, ale ak by zanho PSG dalo povedzme 90-100 mega, co u takych blaznov, ako je PSG, nie je nerealne, tak vlozit tieto peniaze za sice starsieho ale zase lacnejsieho Bernardo, ktory je podla mna aj lepsim, charakternejsim a vsestrannejsim hracom, nemusi byt spatne.

Reagovat
rominhoFCB

Este doplnim, ze City hra/hralo v zalohe s trojkou Berbardo - Rodri - De Bruyne, pricom z dvojice Bernardo - De Bruyne bol Kevin ten ofenzivnejsi. Takze nevidim dovod, preco by nefungovalo Bernardo - novy Busquets - Pedri.

Reagovat
vilp

Ty jsi nějak znaivněl, ne? Nový Busquets, který neexistuje, Bernardo, který brání mnohem hůř než de Jong, srovnávat City se současnou Barcou, no dobře, ještě potřebujete novýho Pepa. Jinak teda pokud se mu vyčítají situace jako u těch včerejších gólů, tak to se kritice nedivím. Osobně je pro mě produktivita záložníka tohoto typu to poslední, co by mě zajímalo, ale co už. Já bych Frenkieho neměnil za nikoho, spíš bych přemýšlel nad parťákem do zálohy, se kterým by ze sebe vzájemně dostali to nejlepší.

Reagovat
rominhoFCB

Najst noveho Busquetsa bude sice tazke, ale to neznamena, ze by sme sa o to nemali snazit. Na Bernardove defenzivne kvality a vlastne na vsetko ostatne mam iny nazor.

Reagovat
rominhoFCB

Ostatne Bernarda chce samotny Xavi.

Reagovat
Hachim Mastour

Lobotkaaaa

Reagovat
celeb

boze to su zas FM napady. AMiek mame plnu rit a zoberieme dalsieho, kym FdJ je asi to najlepsie, co mame na CM a zbavime sa ho ... na vymenu za dalsie AM.

To bol presne styl nakupov z Bartomea - nekonecny pocet kridel a AM a k tomu dlhe roky nezalatana diera na RB + slaby lavy stoper.

Nastastie toto sa uz zmenilo, takze take zverestva neocakavam. Navyse bude treba platit za Cancela aj Felixa. Cancela by MCFC pustil mozno za 40-45 ale Felix bude urcite drahsi, Atleti nemaju dovod za lacny peniaz posilnovat konkurenciu.

Treba sa trochu uskromnit v hlavach - tazko budeme vykupovat City - hlavne s nasim dlhom a financnymi problemami.

Reagovat
rominhoFCB

Jasne, ty tretia cenova skupino.

Reagovat
celeb

no vsak uvidime, aku zivotnost budu mat tieto vlhke sny od klavesnice

Reagovat
vilp

A na co vám bude Félix?

Reagovat
vilp

Reagovat
imp.

> Na kontě měl v uplynulém měsíci 84 driblinků delších než pět metrů, v celé LaLize jich zvládli víc už jen Gündogan (103) a záložník Realu Aurélien Tchouaméni (85).

Podle whoscored ma za 915 minut v LaLize presne 1 uspesny dribling no, tak nevim kdo je tady debil. Uz to spojeni "driblink delsi nez 5 metru" je uplna picovina. Asi je tim mysleny, ze proste vzal mic a 85x s nim ubehl vic nez 5 metru, ale to neni driblovani.

Reagovat
Kluivert9

Celkově je problém najít něco, co je v článku správně

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
LAM

Na 17 let hraje geniálně a spolu s Yamalem to jsou neuvěřitelný rakety.

Článek jinak mimo. Hlavně to kde se píše že je nejmladším hráčem co hrál playoff LM, když v tom samém zápase nastoupil 16 letý Yamal

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti si ten odstavec ještě jednou.

Reagovat
Kluivert9

Tohle mají asi zrovna dobře. Jde o vyřazovací část, Yamal debutoval už ve skupině...

Reagovat
-R2D2-

To jediný je v článku ok…

Reagovat
Jordi Alba

Vás už ten nadpis neodradil od přečtení?

Reagovat
-R2D2-

Naopak výjimečně motivoval…

Reagovat
-R2D2-

A co vlastně s H. Fortem a nadcházejícím monstrem Fayem? Hlavně toho Senegalce by to chtělo ukecat na stopera…

Reagovat
Kluivert9

Proč ukecat, když ho hraje?

Reagovat
-R2D2-

Sorry, myslel jsem na kraj. Alonso je na odchodu, A. Valle bude ještě další možnost, jinak nečekám, že bude cash na backup. Cancela tam doteď beru jako dočasnou alternativu, takže místo tam pro něj vidím spíš, než někde na stoperu, kde nikdo neví jak to bude. Někdo z trojice Inigo Andreas, Kunde odejde určo, otázka je jestli, a jestli ano, tak kdo bude ten druhej…

Reagovat
Kluivert9

Cancelo musí zůstat, bez jeho univerzálnosti budeme v řiti. Pokud půjdeme po kvalitním DMku, tak bych pustil Christensena, na kterém se dá ještě něco vydělat a obranu bych viděl

Cancelo (Balde) - Cubarsi (Faye) - Araujo (Inigo) - Kounde (Fort).

Reagovat
valloire

Tak nejsou many, musí hrát děti A ještě to stabilizovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele