Horečka přestupového léta

14.07.2022, 21:09
Názory a komentáře
Letošní fotbalové léto bylo, je a bude opravdu krátké. Ještě v červnu se hrála Liga národů a kvalifikovaly se poslední týmy na mistrovství světa. A právě díky (nebo spíše kvůli) katarskému světovému kontroverznímu pokusu budou všechny špičkové ligy začínat poměrně brzo, a navíc pak dosti zběsile chvátat ke svému cíli.

Není divu, když v zimě na dlouhé týdny ti nejlepší opustí své týmy a prchnou bojovat o nejcennější trofej planety kamsi do klimatizovaných hal. A možná i právě proto přes krátkou pauzu přední mančafty nezahálejí a snaží se vybudovat co možná nejkvalitnější a nejširší kádry. Aby vůbec tu rozháranou sezónu přežily. A zejména, aby uspěly. Zatím manažeři nemají ani zdaleka dobojováno, ale už se narýsovalo pár hodně pikantních nebo i šílených přestupů. Již nyní můžeme skoro s jistotou říci, že ve fotbalové Evropě bude od nové sezóny sranda. Tradičně nejaktivnější jsou v Anglii. Není divu. Televizní práva na Premier League stojí v nadsázce snad více, než je majetek britské královny. A co si tamní kluby nevydělají, tak do nich někdo napumpuje. Šejk, který nevlastní klub v Anglii, jakoby ani nebyl šejkem.

Nejvíce utrácí Manchester City. Už několik let po sobě. Prostě zkouší, kolik se dá minout liber bez toho, aniž by se dala vyhrát Liga mistrů. Jenže tak nějak mám pocit, jak kdyby letos už opravdu budovali něco, co v těch rozhodujících chvílích nevyhoří. Zejména jedno jméno ční nade všemi a už nyní můžeme říci, že to bude přestup léta. Erling Haaland je aktuálně asi nejžádanějším hráčem na světě. Konkurovat mu může snad jen Mbappé a ten se rozhodl zůstat u svého stávajícího chlebodárce. A tak se City rozhodli, že norského snipera získají. A zcela logicky se jim to povedlo. Ani je nestál moc, protože měl ve smlouvě s Dortmundem nastavenou výkupní klauzuli na 75 mega. Tedy. Nestál moc. Na City samozřejmě. Jinak je to taková pálka, že se ani nedá spočítat, kolik je to Fábií. Každopádně Haaland si platově výrazně polepšil a jde do ambicióznějšího týmu. A ruku na srdce, je to prostě dělo. Takže pokud ten ušatej pohár nevystřílí City už ani on, tak už nevím kdo.

Bleděmodrý tým z Manchesteru má tak konečně světového útočníka toho nejvyššího kalibru. Otázkou je, jestli je to pro Pepka Guardiolu vůbec důležité (klidně umí hrát 4-6-0) a jak ho dokáže využít. Ale na papíře ta síla je už opravdu obrovská. A hlavně konkurence. A tak City paradoxně začali posilovat své soupeře v boji i titul ligový. Rozložení karet poměrně rychle pochopil Gabriel Jesus a zamířil do Arsenalu. Tam bude mít jistotu základní sestavy. A Arsenal bude mít zase jistý přísun branek. Jesus je pro něj vhodným hráčem. No a docela čerstvě pak do Chelsea utekl Raheem Sterling. Blues už opravdu museli něco dělat, protože poslední týdny byly na přestupovém trhu opravdu za blbce. Nejen že zadarmo přišli o dva stabilní stopery, když Rudiger a Christensen podepsali smlouvy ve španělských velkoklubech, ale to, jak s londýnským klubem doslova vymetl Lukaku (potažmo Inter), to už je opravdu na pováženou. Přes 100 milionů liber spláchnutých do záchodu asi není potřeba připomínat. Otázkou je, jestli příchod Sterlinga a očekávaný podpis Koulibalyho dokáže uspokojit fanoušky a zejména přinést Chelsea nějaké sportovní úspěchy. To, že City chladnokrevně posílají své "nepotřebné" hráče do Arsenalu a Chelsea, ale dle mého svědčí o jediné věci. Prostě se jich v boji o titul nebojí. A ruku na srdce, ani se jim po minulých letech nedivím.

Největším konkurentem Manchesteru City bude tedy stejně jako vloni Liverpool. Ale i Reds si procházejí poměrně razantní přestavbou. Sice za půl království zlata prodloužili smlouvu se svým egyptským faraonem Salahem, ale zbytek útoku si poměrně rozprášili. Origi si bude honit vítr v Serii A v dresu AC Milán, Minamino v AS Monaco. Ale zejména ztráta Sadio Maného, který již nevydržel hrát druhé housle a odešel dělat hlavní hvězdu Bayernu Mnichov, může být pro klub z Liverpoolu značně citelná. Otázkou je, jestli zmíněnou trojici dokáže nahradit mladý Núňez. Sice stál jako Haaland (75 mega - už jen to je trochu výsměch), ale to samo o sobě kvalitu nezaručuje. Po jedné vydařené sezóně v Benfice (tedy pořádně vydařené - 34 zásahů) to bude mít sakra těžké. Za mě musí Reds ještě posílit a rozšířit útočné vazby. Ale hlavně bude velice těžké se sehrát. Ten řez byl možná až moc hluboký.

V červené půlce Manchesteru mají úplně jiné starosti. Jednak se budou muset smířit s tím, že Harry Maguire bude dále neotřesitelným kapitánem klubu (upřímnou soustrast) a navíc stále nevědí, jestli modla Cristiano Ronaldo bude v klubu pokračovat. CR7 si tak né moc sedl se stylem nového trenéra a zase má asi strach, že by jako nezakončoval každou akci svého týmu. A tak má zaječí úmysly. V Turíně o tom asi vědí své, jaké je to nahrazovat nejlepšího hráče pár dnů před koncem přestupového období, když si prostě vytrucuje odchod. Rozhodně to manažerům United nezávidím. Na druhou stranu chystají podpis znovuzrozeného Christiana Eriksena, jenže ten Ronaldovu gólovou potenci jen tak nenahradí.

A tak nejlépe zatím vypadá přestupové okno londýnského Tottenhamu. Antonio Conte je známý tím, že přesně ví, jaký kádr si chce postavit a jaké figurky do něj potřebuje. A že si taky tvrdohlavě všechny transfery prosadí. A když to nejde, prostě práskne do koní. Už v zimě si přivedl Kulusevskiho s Bentancurem. To se zejména u prvně jmenovaného ukázalo jako skvělý tah. No a Spurs jedou bomby i nyní. Lenglet, Richarlison, Bissouma a zejména Ivan Perišić (patrně nejlepší hráč loňského Interu), to jsou přesně fotbalisté pro Conteho fotbal. Uvidíme, kam to Spurs v nabité tabulce Premier League posune.

No a opustíme Anglii a přesuneme se na Apeninský poloostrov. Asi není žádným překvapením, že v Itálii nejvíce zbrojí turínská "Stará dáma". Zejména s přihlédnutím k faktu, že loňská sezóna byla pro Juventus jedno velké utrpení. Nyní vsadili na zkušenost. Z PSG přichází sice již starší, ale stále absolutně kvalitní Ángel Di María a do zálohy se z Manchesteru vrací Paul Pogba. Jeho příběh je vůbec zajímavý. Už podruhé odchází z United do Turína. Vždy zadarmo. Jen při cestě opačným směrem za něj Manchester nezapomněl zaplatit tehdy rekordní sumu zlaťáků. Otázkou samozřejmě je, jestli nové akvizice pruhovaných zeber dokáží rozhýbat statickou zálohu a vytvářet nějaké šance superstřelci Vlahovičovi. Potenciál na to určitě mají. Ale všechny neduhy týmu rozhodně nejsou vyřešeny. A pokud Juventusu ještě prchne stoper De Ligt do Bayernu, může mít vážný problém.

Zejména v situaci, kdy opět zbrojí milánský Inter. Lukaka dotáhl s absolutní slevou a stále jedná o tom, aby právě z Turína a klasicky zadarmo přetáhl šikovného Dybalu. Argentinec je s Interem prakticky dohodnutý, jen se čeká na odchody Džeka a Sáncheze, aby zbylo i na Dybalův plat. Útok Lukaku, Lautaro, Dybala... to už by bylo poměrně smrtící. Pokud by se pak černomodrým podařilo udržet i Škriniara, kterého lanaří PSG, a nebo ho nahradit turínským býkem Bremerem (nedej bože mít v kádru oba), rozhodně by to byl upgrade jako blázen. Navíc mezi favority se bude určitě řadit i obhájce AC Milán, který udržel celý mistrovský kádr včetně nadpozemského rychlíka Leaa. A útok navíc posílil o už zmiňovaného Origiho. Kvalita Serie A tedy určitě oproti loňsku vzroste, uvidíme v lize spoustu nových či staronových zajímavých jmen a sám jsem zvědav, kdo bude v květnu slavit Scudetto.

No a to nejlepší na konec? Podle posledního ročníku Ligy mistrů zcela objektivně ano, protože se přesouváme do Španělska, kde hraje úřadující šampión šampiónů - Real Madrid. Po přestupově vlažných letech se Bílý balet rozhodl, že by jako už konečně mohl vzkřísit vzpomínku na nedávné Galácticos a přivést pořádnou hvězdu. Tedy jako opravdu pořádnou, ne Edena Hazarda. Jenže přeplatit PSG v případu Mbappé prostě nejde. Kór, když Paříž disponuje neomezenými zdroji a nějaká finanční pravidla jsou jen listiny připomínající snahu spolku na záchranu sovy kropenaté. A tak Real staví kádr opět postupně a nenápadně. Tým opouštějí nechtění (Jović, Bale, Isco) a ušetřené peníze se vráží do prodloužení smluv stávajícím hvězdám a hvězdičkám (Rodrygo). Obranu opravdu posílí Rudiger a je otázka, koho Real přivede dál. Pokud budou mít kádr dostatečně široký, může hrát možná lepší fotbal, než s Mbappém.

Naopak FC Barcelona posilovat vyloženě chce a musí. Protože to, co se dělo vloni, jim fanoušci asi podruhé již tolerovat nebudou. Přeci jen prohrát kde se dá, třeba i ve Vallecanu, to chce pevné nervy. Otázkou samozřejmě zůstává nikoli, jestli Barca posilovat chce, ale jestli vůbec může. Klub je zadlužený asi jako Feldkurát Katz. Jenže ono se to opravdu žije, když vám lidi pučujou. A vždycky se to nějak udělá. Takže prostě Barca vykoupila Leeds (Raphinha) a chystá dokonce nabídku na Lewandowského. Pokud se tento přestup povede, tak samozřejmě mají Katalánci na nejméně dva roky útok zcela vyřešený a mohou myslet na nejvyšší příčky. Ale prostě by podle mého padla už jakákoli iluze o ekonomicky udržitelných klubech, na kterou si UEFA posledních pár let alespoň hraje. Ale tak, mě se to mluví, já jsem fanoušek a chci vidět dobrý fotbal. A já to neplatím, takže klidně i na dluh.

Zdroj: Sportovní deník fanouška

Autor: články čtenářů

Komentáře (73)

Přidat komentář
Manik...

Moc dlouhé.

Reagovat
Fakt

Však tam jsou 3 slova.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Largo

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
pantondavo

Je tam i dost chyb, ale za me prijemny zpestreni.

Reagovat
celeb

napr ACM neudržalo kompletný káder z minulej sezóny, viď Kessie.

Ale článok je fajn - príjemne spestrenie.

Reagovat
pantondavo

Já myslel spíš gramatiku

Reagovat
Salfovic

To jste radši měli udělat článek z Messiášových příspěvků o Barce.

Reagovat
Pijanista

To muselo dát příšernou práci a přitom taková blbost

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Remt

Řez v útoku LFC vlastně zas tak obrovský nebyl jak popisují. Divock ani Minamino v lize prakticky nenastupovali. Jediná veliká ztráta je Mane, to ano. Ale to už tak prostě je že hráči někdy odcházejí.

Reagovat
icefish

Ten článek je celej pofiderni … a hodnocení odchodu Origiho a Minamina jako rozpad útoku… WTF

Reagovat
smazaný uživatel

Wtf? Zbavit se upíra není řez?!! Kdo bude dávat branky ve večerních hodinách?

Reagovat
pesky passer-by

Neviem, či by mala článok o horúčke prestupového leta, ktoré bolo rozhodne horúce a ešte bude korunovať práve fotka Haalanda. Jeho prestup bol jasný, bezproblémový a čitateľný ako mesiac staré noviny. Skôr by som tam šupol Lewandowského. Okolo toho ešte vznikne horúčava.

Redaktora by som rád popýtal, aby to zmenil - ak číta komenty

Reagovat
Salfovic

Já de Jonga, to je bez debat nejvtipnější.

Reagovat
Furia Ceca

Pogba, Lukaku...

Reagovat
smazaný uživatel

,, Nejvíce utrácí City " jako za ty dvě posily????

Reagovat
smazaný uživatel

trošku zaujatost no. A osobně si myslím, že zrovna Haland většinu sezony promarodí, takže kdo ví jak moc velkou zásluhu na úspěchu/neúspěchu cityzens bude mít..

Reagovat
smazaný uživatel

To si nemyslím. Spíš to vidím tak, že dá 20+ golů a udělá z té ligy ještě větší nudu, než byla doposud. Kdyby to však promarodil, tak bych se vůbec nezlobil.

Reagovat
smazaný uživatel

vždyt se o titulu rozhodovalo do posledního kola, resp. do 82. minuty posledního kola. To mi zase jako taková nuda nepřijde

Reagovat
Vopi11

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a kdo o ten titul v poslední pěti letce hrál? Liverpool a City. Což už nuda je. Ne taková, jako třeba v jiných soutěžích (hlavně v Německu či Francii), ale je to nuda. Z ligy, kde reálně hrálo o titul 5 týmů je liga, kde pokud City vyloženě neklopýtne, tak si ostatní pomale ani nečuchnou. A protože City začalo ke konci ztrácet, tak to Liverpool dotáhnul a udělal z toho drama. Ale zase jen Liverpool.

Reagovat
smazaný uživatel

tak třeba to letos bude jiné. Chelsea i Arsenal udělaly zajímavé přestupáky a jestli jim to sedne, tak by to lize jen prospělo.. Od titulu Leicesteru už pár let uplynulo, ale vyletět může klidně i jiný tým a zamíchat trochu kartami. Neviděl bych to na tak velkou nudu.

Reagovat
smazaný uživatel

No už by bylo na čase. Arsenal už udělal. Chelsea na důležitých, až bych řekl kritických posilách pro vývoj sezony, pracuje. Tottenham s Tondou půjde rozhodně hodně nahoru a skvěle posílil a posiluje. United také. Mohlo by se to konečně strhnout ve větší bitvu.

Reagovat
smazaný uživatel

nene united nikam nepůjdou a jestli, tak směrem dolů.. to je taková anglická sparta Vlastně dost místních spartanů má v hlavních oblíbených i united.. to není náhoda- gloryhunteři

Reagovat
smazaný uživatel

Reálně s Haagem půjdou. To je dobrý trenér. Žádný WOAT.

Reagovat
smazaný uživatel

jsem zvědav, ale united od dob co sleduju fotbal nemám rád a jejich případný neúspěch si užiju.

Reagovat
smazaný uživatel

Reálně pořád nejzajímavější liga o dva parníky...

Reagovat
pantondavo

Mne se styl clanku libi, jen nechapu, ze autor zapomnel na zatim letosni nejdrazsi prestup

Reagovat
Ranoth

"Sice stál jako Haaland (75 mega - už jen to je trochu výsměch)" vysmech je porovnavat sumu za tie prestupy, kedze Haaland mal vykupku bez nej by isiel tak za dvojnasobok

Reagovat
Kixi Syhimour

Rozšíření útočných vazeb v LFC je toto přestupové okno již passé a v budoucnu budou také jiné priority. Mimo Darwina přišel i Carvalho, se kterým se okamžitě počítá do prvního týmu, po zranění se také vrací Elliott, u kterého se znovu vrací do hry možnost hrát více vpředu. Navíc stále je v akademii ceněný Gordon, kterému chce Klopp dávat postupně prostor.

Takže i přes odchody Minamina, který si vedl v pohárech výborně, a Origiho (který ovšem odehrál pouze 600 minut ve všech soutěžích) by měl být teoreticky útok pokrytý.

Reagovat
icka

Příšernej článek.

Reagovat
Sw!fty

a fotka

Reagovat
smazaný uživatel

a čtenář

Reagovat
Pony Slaystation

a komentář

Reagovat
smazaný uživatel

Autor - “články čtenářu”

Reagovat
ACSeRw!n

to je ten co si tady dela promo na FB stranku

Reagovat
Svatej

Jajinek

Reagovat
pobody's nerfect

Článek dosti zvláštní, zejména výběrem témat. Odchod Origiho a Minamina v podstatě ani nepůjde poznat. Oba v lize nastoupili na pár zápasů a to zejména z lavičky. V pohárech sice hráli a to dost podstatnou roli, ale že bych tohle považoval za radikální řez? Jediná zásadní změna je křídlo mane, kterého nahradila klasická devítka. Nicméně na křídlo přišel už v zimě diaz a Mane hrál často právě devítku, takže to bude zejména o tom, aby se hráči sehráli.

Na druhou stranu těmto dvěma hráčům se věnuje tolik času a u realu není ani jedním slovem zmíněn tchouameni?

Reagovat
smazaný uživatel

toľko dezinformácii vo futbalovom článku a toľko hlúposti

Reagovat
smazaný uživatel

Právě, práce Kremlu

Reagovat
risk je zisk

, mně to přijde vtipný, do každého týmu si nějakým způsobem kopnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim no, postavit to tak, ze prisel jen Rudiger a nezminit Tchouameniho, ktery prisel za skoro 100 mega mi prijde jako trochu fail. Tohle se fakt nepovedlo.

Reagovat
TheTopFootbaler

Je to názorový článek no, ale přidané hodnoty je tu fakt málo, vlastně je to jen odlehčené shrnutí dosavadní nejvýraznější aktivity na trhu. Troufnu si říct, že tohle by zvládla napsat většina zdejších uživatelů.

Reagovat
pobody's nerfect

proti názorovým článkům nic nemám, ale musí mít nějakou hodnotu. Vlastně kdyby tam byl jen seznam klubů, u každého příchody a odchody, byl by článek mnohem užitečnější, protože by aspoň zmínil všechny přestupy a neignoroval třeba u LFC Carvalha nebo u Realu Tchouameniho.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
TheTopFootbaler

Tohle je fakt pohled laika na největší bomby na trhu bez jakékoli špetky analýzy.

Reagovat
Hafna

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Largo

Reagovat
Jajinek

Članek vznikl jako můj osobní pohled na aktuální přestupové dění. Je psaný stylem jak o sportu píšu na svůj web. Občas sem něco hodím i do diskuze...Kily mě oslovil jestli může článek převzít a vydat. Nikam jsem to necpal. Pokud to pro vás jako odborníky nemá přidanou hodnotu a nebo to není dostatečně analytické, tak se omlouvám. Podrobná analýza nikdy nebyla cílem. Takto nepíšu. Píšu tak jak věci vidím a cítím. Pokud myslíte, že to sem nepatří, domluvím se s Kilym aby další věci už nepřebíral.

Jenom by mě zajímalo, co musí člověk udělat proto, aby se v oboru sprotovního glosování stal z laika profesionál? Nebo kde je ta hranice?

Reagovat
pobody's nerfect

Já nemám nic proti tomu, že sem někdo přispívá, rozhodně to kvitují. Kdyby nikdo neměl chuť přispívat, celý web půjde do kytek, takže za to rozhodně děkuji. A prosim neber to osobně, nemám vůbec nic proti tobě. Celkově si netroufam hodnotit jiné týmy, které sledují maximálně na livesportu ohledně výsledků, ale ohledně toho Liverpoolu si myslím, že nemáš příliš pravdu. Odešel pouze mane, další dva maximálně uvolnili místo na lávce a pokud nebude spousta hráčů v ofenzivě mimo, bude to pouze Nunez za Maneho. Navíc přišel i carvalho a oproti minulému roku snad bude k dispozici Elliott. Takže to vlastně ani není tak, že by Nunez nahradil tři hráče, ale reálně jednoho, byť klíčového. No a u realu opomenout posilu za takřka 100m je poněkud zvláštní. Ale jak říkám na začátku, díky za snahu, mně osobně článek neobohatil, ale to ještě neznamená, že to takhle cítí všichni. Rovněž jsem vyjádřil pouze svůj názor.

Reagovat
Jajinek

Mě prostě Mane přijde více klíčový než se mohlo zdát. Uvidíme.

Reagovat
pobody's nerfect

Mane byl klíčový, o to se vůbec nepru a souhlasím, že to bude oslabení. Navíc Nunez je trochu jiný typ hráče, takže se chtě nechtě bude muset hra mírně přizpůsobit a upravit. Šlo mi spíš o ty další dva, kteří prostě byli lavickovy hráči a neměli jinak zásadní vliv na ofenzívu. Navíc přinejmenším jeden z nich je nahrazen carvalhem. Šlo mi spíš o tohle. Kdybys psal pouze o výměně Nunez - mane, neřeknu na tuhle část půl slova, protože taky mám z toho mírné obavy.

Reagovat
Jajinek

Ok, tak i význam Origiho je podle mého podcenovan...i když z lavičky...letos bude ta lavička sakra důležitá. A on odehrál vždy nadstandard.

Reagovat
Frony

A co to opomenutí zatím nejdražšího přestupu léta?

Reagovat
Jajinek

Moje chyba

Reagovat
Frony

To neměl být žádný rýpanec nebo tak, jen ses k tomu nikde nevyjádřil, tak mě to zajímalo.

Reagovat
Vlkoslav

Clovek nesmi zapominat, ze je v diskuzi, kde je 99% chlapu. A clovek rodu muzskeho je jesitne stvoreni a vyuzije kdykoliv moznost si do druhyho kopnout, nebo ho nachytat u pochybeni, ci obhajit si svoji pravdu. No a stereotypy o cesich nebudu ani vytahovat. Celkove je to tady na EF skvely material na nejaky sociologicky vyzkum, jen co je pravda!

Reagovat
JarousFCB

Jj holky by psaly do diskuse, jaký tj úžasný článek a mezitím by si posílaly sz, že stojí za prd.

Reagovat
Gazdo

Vobec neries tu si na EF musel si cakat kritiku aj za to ze napises nadpis ved kritizuje sa tu aj pocasie

Reagovat
fenixLFC

To uz sa robia clanky skopirovanim komentarov z diskusii? A este k tomu komentarov bez hocijakej pridanej hodnoty alebo aspon informacie?

Reagovat
smazaný uživatel

No, vzhledem k tomu že tvoje komentáře nejsou publikovány tak je odpověď na tvou otázku ne

Reagovat
Zark

Reagovat
smazaný uživatel

Pri vete " Origi si ho bude honit" som radšej prestal čítat...

Reagovat
Pato44

nutno podotknout, že jsi byl téměř v polovině... to si to už mohl dojet

Reagovat
smazaný uživatel

Nemal by som na to nervy ani žalúdok

Reagovat
kylo ren

To jak se Barca zachovala k de jongovi je neskutečný

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele