Holdena čeká operace a půl roku bez fotbalu

21.03.2011, 17:25
Aktuality
Přesně v té fázi sezony, kdy se "láme chleba", Bolton zasáhla tvrdá rána. Do semifinále FA Cupu a závěrečných ligových bojů, které by se v případě Wanderers mohly točit i kolem vstupenek do Evropské ligy, totiž nezasáhne klíčový středopolař Stuart Holden. Vážné zranění kolene jej na trávník nepustí zhruba půl roku.

Američan, jehož mnozí považují za objev ročníku, proto zažívá menší déja-vu. V tomto případě však mnohem krutější. Před rokem ho v březnu během přátelského zápasu sestřelil Nizozemec De Jong a přivodil mu zlomeninu pravé lýtkové kosti. Její vinou už pak Holden do ligového kolotoče stihl nasednout jenom na poslední kolo coby střídající hráč.

Letos 25letého smolaře čeká pauza nepoměrně delší. Zatímco tenkrát stál šest týdnů a ještě si zahrál na mistrovství světa, letos o svůj vrchol na mezinárodní scéně určitě přijde - Spojené státy čeká populární Gold Cup již na konci června, kdy by Stuart Holden měl být zrovna v půlce své rekonvalescence.

Přestože tedy první rentgenová vyšetření vyvrátila obavy o další zlomenině, 26 stehů na pravém koleni si žádá další operaci, kterou má Holden na programu hned dnes v Londýně, a dlouhých šest měsíců bez fotbalu. "Můžu vám všem slíbit, že se vrátím ještě lepší a silnější," prohlašuje přitom skotský rodák a dodává: "Právě jsem dotelefonoval s Jonnym Evansem, který mi upřímně přál co nejrychlejší uzdravení. Ten zákrok nebyl úmyslný, jenom nešťastná součást hry."

Celé se to seběhlo patnáct minut před koncem utkání na Old Trafford. Oba fotbalisté šli do skluzu, přičemž zadák Manchesteru United pravačkou jenom lehce trefil balon a pak ve značné rychlosti kolíky vyryl Holdenovi do pravého kolene hlubokou rýhu. Za tento zákrok pak domácí stoper uviděl okamžitou červenou kartu.

Aktuálně sedmý Bolton je těmito novinkami pochopitelně zdrcen. Vždyť manažer Owen Coyle dokonce Holdena pasoval za jednoho z nejlepších záložníků Premier League, přestože tu zatím odehrál pouhých 28 zápasů. Letos ovšem Wanderers nepochybně táhl, patřil vůbec k nejvytíženějším borcům a navíc za něj má Coyle pouze jedinou rovnocennou náhradu v osobě Marka Daviese.

"Je dychtivý, charakterově silný a má vítěznou mentalitu. Tyhle všechny atributy využije během rehabilitace," je si jistý Holdenův přímý nadřízený a ve skrytu duše snad i doufá v záložníkovo rychlejší zotavení. Přeci jen původní prognózy mluví i o kompletní absenci na letní přípravě a v prvních kolech následujícího ročníku, což by pro Bolton stoprocentně znamenalo velkou ztrátu.

Autor: Tomáš Daníček / bbc.co.uk, guardian.co.uk

Komentáře (338)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele