Hladký po skvělém podzimu Ipswiche: Nemluvíme o Premier League

26.12.2023, 13:41
Aktuality
Václav Hladký (© AFP)

Podle gólmana Václava Hladkého se druholigový anglický Ipswich vůbec nezabývá myšlenkami na postup do elitní Premier League. Nováček Championship je v polovině soutěže na nečekaném druhém místě. Hladký v rozhovoru s ČTK zprostředkovaném agenturou V&M agency, která ho zastupuje, ocenil trenéra Kierana McKennu, pro něhož má jen slova chvály, a také to, jak město fotbalem žije. Brněnský rodák si užil i setkání se zpěvákem Edem Sheeranem, velkým fanouškem klubu.

Ipswich si v dubnu po čtyřech sezonách ve třetí lize zajistil postup o patro výš. V Championship je po 23 kolech druhý s šestibodovou ztrátou na vedoucí Leicester, s nímž se v dnes utká doma. Na třetí Leeds a čtvrtý Southampton má náskok sedmi bodů. "Blues" si Premier League, kam přímo postupují z druhé ligy první dva celky, naposledy zahráli v ročníku 2001/02.

"Jedna věc je nadšení a v uvozovkách tlak od veřejnosti a fanoušků, kteří tím neskutečně žijou a vnímají, že v tuhle chvíli jsme druzí a jsme ve skvělé pozici. Ti neustále mluví o Premier League. Na stadionu mají svoje písničky o Premier League," uvedl třiatřicetiletý Hladký, který v aktuálním ročníku Championship odchytal všechny dosavadní zápasy.

"Druhá rovina je, jak o tom smýšlíme my hráči, realizační tým, a jak se připravujeme na zápasy. Tam neuslyšíte ani jednu větu, ani jedno slovo o Premier League. To stejné bylo i minulou sezonu. Celou sezonu se soustředíme na nadcházející zápas, který chceme vyhrát. Od manažera neuslyšíte žádnou zmínku o tom, že jsme první nebo druzí, nebo že je to super, že máme nakročeno do Premier League. To vůbec nehrozí," prohlásil Hladký, jenž v Ipswichi působí třetí sezonou.

Přístup se mu zamlouvá. "Mentální nastavení je doopravdy na to, abychom se co nejdůkladněji připravili na další zápas. I tím, že sezona je tak strašně dlouhá. Můžete si říct, že jsme v polovině sezony, ale pořád nás čeká přes 20 zápasů do konce, což je strašná porce bodů, práce a přípravy před námi. Nastavení z naší strany je doopravdy čistě na nadcházející zápas," konstatoval někdejší mládežnický reprezentant, který čeká na start v reprezentačním "áčku".

Vyzdvihl manažera McKennu, jenž se Ipswiche ujal v prosinci 2021. "Přijde ráno v šest do práce a odchází v šest nebo sedm večer. Dává tomu extrémní maximum. Dbá na každý detail. Sleduje jednak soupeře, jednak moderní trendy. Má své oblíbené týmy. Nedávno jsme se bavili, že sleduje nový tým i díky tomu, jak mají skvělého brankáře a jakým způsobem hraje. To je Stuttgart. Dále sleduje třeba Leverkusen a Brighton, což se nám neustále promítá na obrazovkách v jídelně, posilovně, abychom vnímali věci, i když zrovna nejsme na hřišti," podotkl Hladký.

"Kouzlo je jednak v jeho osobnosti. Je to neskutečně empatický člověk. Když byste se zeptal kohokoli z 25 hráčů na názor, jak ho vnímá, tak vám řekne, jak si ho cení, protože každý se cítí tak strašně důležitý v týmu, i když zrovna nehraje. V minulé sezoně jsem byl taky v té pozici, kdy jsem toho tolik neodehrál, ale cítil jsem se skvěle a jako velmi důležitý člen týmu. Druhá věc je, že fotbalu neskutečně rozumí, je mladý, progresivní, neustále se chce učit, je pokorný. Kdybych si mohl vybrat, tak už bych nikdy nechtěl žádnou změnu," řekl Hladký.

Těší ho, jak současné úspěšné období prožívají fanoušci. "Ipswich je zhruba stotisícové město. Když si to jednoduchou matematikou spočítáte, každý třetí člověk je držitel permanentky tím, že máme stadion pro 30 tisíc lidí. Cítíte to a vnímáte to všude, kde se v Ipswichi pohybujete. Je jedno, jestli jdete na nákup potravin, nebo na kafe do kavárny, lidi vás poznávají, chtějí se s vámi vyfotit, chtějí od vás podpis, chtějí si s vámi popovídat. Je cítit, že prakticky celé město žije fotbalem," uvedl Hladký, jehož příznivci klubu v září a říjnu zvolili týmovým hráčem měsíce.

Mezi velké fanoušky Ipswiche patří i jeden z nejúspěšnějších hudebníků současnosti Sheeran. "Ed je úplně pohodový týpek, který vždycky jednou za čas přijde za námi do kabiny, chvilku si popovídá, řekne, jak si to moc užil a jak je pyšný na to, že může být součástí klubu. Pro něj je to úplně jiné odvětví a úplně jiná role. On je světoznámá hvězda a všichni mu leží u nohou. Tady se to ale obrací a může být chvilku fanouškem něčeho, co ho baví, a může si to s námi užívat a být s námi takhle blízko," prohlásil Hladký.

"Určitě je to pro nás pro všechny velká věc. V jádru to ale není ničím neobvyklé, protože on je fakt normální borec v teniskách, mikině a kšiltovce. Přijde, pobaví se s námi chvilku a je hrozně příjemný," konstatoval někdejší brankář brněnské Zbrojovky, Liberce, skotského St. Mirrenu nebo anglického Salfordu ze čtvrté ligy.

Autor: ČTK

Komentáře (53)

Přidat komentář
Anetis92

Vsadim se, ze pokud Ipswich postoupi, tak bud mu neprodlouzi smlouvu a nebo do PL koupi jinou jednicku a on jen utre

Reagovat
kattos

To je hodně pravděpodobné, podobně jako situace Rodáka.

Nedokážu si představit že by mu nedokázali prodloužit smlouvu ale, prostě mu jen nabídnou místo dvojky.

Na druhou stranu, pokud nebude k mání nějakej fakt lepší golman za dobrý prachy a budou chtít utrácet jinde, tak malá šance tam bude

Reagovat
fsada

Tohle je dost úzkoprsí názor , jo neříkám , že by se to stát nemuselo , ale vážně on chytá skvěle a nevidím jeden jedinej důvod , kdyby postoupily aby PL nechytal, říkám , může se stát , že ji chytat nebude , ale na krásně se taky může stát , že jo ..

Reagovat
fenixLFC

pretoze to ze niekto chyta skvele v champe neznamena ze bude mat aj na PL. ved prave preto sa kluby snazia po postupe priviest noveho skuseneho golmana namiesto davania sanci nepreverenym

Reagovat
kattos

Je to tak, ale ne vždy pravidlo... viz v Sheffieldu tam jim postup chytal golman o pár měsíců mladší než Hladký a nechali si ho jako jedničku.

Ono záleží dost na tom, jestli v té době je někdo dostupný, kvalitní a v cenové kategorii.

Ale jestli mu trenér bude věřit, nebylo by nemožné že by ho jako jedničku si nechal a koupil hráče na jiných pozicích

Reagovat
fenixLFC

obecne suhlasim s tym ze zavisi aj na ponuke brankarov. len detail- rozdiel u sheffieldu je v tom, ze sheffield nemohol zhanat golmana aj keby chce pretoze musel setrit a zbavoval sa aj hracov zakaldu aby nemali problem s peniazmi.

Reagovat
kattos

Jasný, ale Ipswich taky nemá tolik peněz, nedávno to přišlo z 3 ligy, když bude Hladký chytat top, může zůstat jako jednička.

Ale nemusí

Reagovat
Lojd

no, ja jsem ty postupovy sezony Fulhamu celkem sledoval a Rodak na tom mel fakt mega podil a stejne ho v premier league posadili. Pak spadli a zase chytal Rodak - jeste lip jak predtim a zase byl jeden z hlavnich strujcu postupu a stejne prisel Leno.

Reagovat
8lampard8

svý o tom ví i Vydra nebo Kalas. Takhle to prostě většinou chodí.

Reagovat
Lojd

presne, je to proste byznys, kde se na nejaky zasluhy uplne nehraje. potrebujes se tam udrzet a vymacknout z toho co nejvic a k tomu potrebujes to nejlepsi na co mas.

Reagovat
8lampard8

je to tak. Ale pořád existují případy, kdy k tomu přistoupili pragmaticky a citlivě. Pak je tu až romatický případ Lutonu s tím jejich historickým stadionem.

Reagovat
Uwe háže buly

Teď mi přišlo, že to je trochu jinak ne? Nesleduju pravidelně PL, ale ty tři týmy dole mají dost noname kádry na úrovni champu.

Reagovat
8lampard8

je to teď taková výjimka potvrzující pravidlo. Nechci si tu hrát na zhrzeného kvůli tomu, že české hráče odstrčili po postupu do EPL, ale v drtivý většině tomu tak je, že ten kádr ve větší míře posílí díky finanční injekci spojené s postupem. Někdy je to extrém (Watford), jindy je to nezbytné (Nottingham měl tuším ještě v Champu dost hráčů na hostování, takže nákupy byly nevyhnutelné).

Reagovat
St. Pauli

Je to tak. Modernimu fotbalu chybi srdce.

Reagovat
fenixLFC

Skor sa nehra za zasluhy. To ze pomozu z champu neznamne ze budu hrat ovela kvalitnejsiu sutaz len aby si ju zahrali

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
fenixLFC

Tak leno aj areola (pokial si spravne pamatam ze to bol) su proste overeni golmani na najvyssej urovni. To ze sa niekto ukaze v champe neznamena ze bude mat aj na premier league a novacikovia si nemozu dovolit expsrimentovat s tym ze sa snad chyti

Reagovat
Lojd

jasny, vsak to prave rikam. Leno momentalne drzi celej Fulham nad vodou.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
kattos

Pavlenka nechytá, bude se hledat jednička, pokud bude Hladký ve stejné formě měl by jen na Euro...

Reagovat
Kucka

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Seydou Doumbia

na euro nepojede nikdo kdo není odzkoušený

Reagovat
kattos

Bohužel se toho bojím, taková ta klasická česká připosranost,

Reagovat
kattos

Ale ono se to fakt nabízí.

Vaclík je mimo, Pavlenka nechytá.

Kovář, Hladký a k tomu jistota v podobě Pavlenky je ideál dle mého

Mandous není dost dobrý na jedničku, Staněk možná, ale krom toho že nohama je jalovej tak hlavně mi příjde že proti těžším soupeřům nečaruje tak jako v lize...

Reagovat
mayday

Tak určitě tam pojede Hladký, kterej v repre nikdy nebyl a je mu 33 a Kovář kterej za sezonu odchytá pět zápasů.

Reagovat
kattos

Aha takže budeme brát hráče co v repre byli ale nemají na to, než radši kvalitu ale protože v repre nebyla tak se jí bát vzít.

Šilhavý pls

Reagovat
mayday

Na závěrečnej turnaj nepojede někdo, kdo nemá s repre žádnou zkušenost. Repre není klub, je potřeba nějaká kontinuita ve skladbě kádru, proto jezdí i hráči, co zrovna sedí v repre na lavičce (když je to dlouhodobé, tak mě to sere taky). To není jak ve Fifě, že si tam postavíš Kováře do brány a uděláš ve skupině sedm bodů.

Reagovat
kattos

Souhlasím, pokud se jedná o hráče co mají smysl.

Máš hráče základní sestavy a nějaké top náhradníky, ty podržíš i když se nebude jim dařit v klubech.

Ale nebudeš přece držet 3 hrotaka, kterej hraje v klubu hovno, to nemá smysl.

Přesně tohle dělal Šilhavý.

V případě golmanů - Vaclík je mimo, Mandous odchytal v repre zápas proti Faerům a pár před 2 lety. Kvůli tomu přece nenecháš doma lepší golmany, Hladkého který míří na postup do PL a chytá výborně. To je přece úplnej nesmysl.

Něco jiného je když se držel Čech i když dělal dvojku, to byla kvalita kterou musíš udržet. Ale to ted vrepre nemáme.

Možná tohleto myšlení je přesně to, proč jsme na MS dostali pouze jednou

Reagovat
mayday

Podívej, já neříkám, že ten názor je špatný. Má druhou stranu dobře říkáš, že kvalita se musí podržet. Na gólmanem máme za mě nějakou kvalitu ve Staňkovi. Vaclík už se nevrátí a Pavlenka těžko říct, co s ním bude na jaře. Takže tam je Staněk pravděpodobně jako jednička. Hladký dobře, chytá, postoupí možná, ale zkrátka nevěřím, že v 33 letech ho někdo vezme najednou do repre a rovnou beze startu na závěrečnej turnaj. Mluvíš že má kvalitu, jako jedničku ho ale nikdo nevezme, takhle se to nedělá a nedělá to tak nikdo ani v zahraničí. A aby byl dvojka nebo trojka, to tam furt radši vezmou toho Mandouse, protože už v kádru byl a zná to tam atd

Zní to směšně, ale sám víš, že tak se to dělá.

A vzít Kováře, kterej prosedí sezonu na lávce, vždyť to je úplně mimo.

Reagovat
kattos

Dělá se to tak, takže to je správně? U nás ano, jinde ne nutně.

Třeba Nizozemsko mělo na MS ted úplně nové brankáře, Noppert debutoval na MS! A jako jasná jednička a povedlo se to, chytal dobře.

Jinak zajímavé že u Nizozemců vlastně nastala ta situace úplně stejně a to v roce 2014 se Cillessenem. Taky golman co v kvaldě byl náhradník a najednou jednička na MS.

Pickford MS 2018? Hart jasná jednička, byl tam Forster atd. Vsadilo se na neosvědčenou věc, golman co v kvaldě nebyl ani v nominacích a pak jednička.

Možná i tohle myšlení je důvod proč jsme prostě pozadu, když země s menším počtem obyvatel jsou jinde (právě to Nizozemsko)

Rozhodně to není nic nemyslitelného, prostě když se objeví kvalitní golman, kord v situaci kdy hledáš jedničku, prostě jí tam dáš.

Mě příjde, že to co ty říkáš, je přesně takové to CZ trenérství, prostě důvod proč lidi měli dost Šilhavky, nechtějí Haška (ne všichni of course, ale ten názor je docela rozsáhlej) protože radši vsadí na jistotu i když tady je lepší varianta.

Nehledě na to, že jestli jsou drby pravda a Staněk půjde do Slávky tak jeden z dvojice Mandous/Staněk vypadne... spíše zajímavej detail.

Já vlastně si nemyslím že by Staněk kdyby dostal šanci jako jednička vyhořel, nebo že je Mandous špatný.

Ale prostě máme tady nejlepšího brankáře v podobě Hladkého (respektive s nejlepší formou) a nevzít ho na základě toho že o rok a půl mladší Mandous ted chytal pár zápasů před lety a ted proti Faerům, je prostě extrém.

To je jako když na Euro jel Koubek co rok a půl nechytal v klubu zápas

Věřím že novej trenér takovej nebude. Ale samozřejmě může být

Reagovat
mayday

Tak udals dva případy za x let. Za druhé ok, teď se o tom můžeme bavit, ale podstatný bude, co bude v dubnu/květnu.

A na závěr jen detail, Nizozemsko nemá míň obyvatel, ale zhruba o polovinu víc

Reagovat
kattos

Jo, to máš pravdu, to jsem neodhadl

Jasně, důležité bude to co v dubnu, ale příklad kdybychom se bavili o současnosti

Reagovat
mayday

Plus samozřejmě o čem se tady teď bavíme, jasněji bude za cca tři měsíce, do března/dubna se může stát spousta věcí.

Reagovat
Salfovic

jistota v podobě nechytajícího Pavlenky

Reagovat
kattos

No... pravda

Tak Staněk

Reagovat
Witcher

Grygar je trojka

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Kucka

Proto nejvyšší čas ho zkusit na jaře

Reagovat
Cotton

Reagovat
Uwe háže buly

Přál bych mu to, ale myslím že spíš zpětné bude litovat, že nezkusil ten Celtic.

Reagovat
kattos

Tak pokud postoupí do PL a i kdyby tam měl chytat jak dvojka, tak je to pořád něco výjmečného.

Litovat by toho měl kdyby se nepostoupilo

Reagovat
Kucka

Tam měl nabídku, než vzali Harta?

Reagovat
Uwe háže buly

Teď se o tom psalo ne?

Reagovat
Kucka

Nojo, máš pravdu, každopádně je to podle všeho pořád aktuální, dokud neprodlouží v Ipswichi.

https://twitter.com/MichalKvasnica/status/1738230158455410826

Reagovat
dave30

Kdo by to byl řekl? Když před 5 lety odcházel s necelými 60 starty v naší lize, asi by nikdo neočekával, kam to dotáhne. Přeji mu postup a aby si ho tam nechali (klidně jako dvojku).

Reagovat
vestinustarychdubu

Ve Slovanu jeho ego dalece převyšovalo jeho schopnosti. Překvapilo mě, jakou cestu zvolil, co tomu podřídil a ve výsledku ještě zajímavá kariéra a aktuálně s jistotou jednička top týmu (aktuální formou a pořadí) v Champu.

Reagovat
oli9

33 let. Když by postoupili do PL určitě by hledali jedničku jinou. Ale myslím si že, pro klub i pro něj by bylo určitě dobře kdyby zůstal jako dvojka. Pro zranění jedničky by si zachytal a nikdy nevíš jak se sezóna bude vyvíjet..

Na to druhé postupové místo přímo do PL se bude tlačit ještě hodně týmů. Ale mají to rozehrane hodně dobře..

Reagovat
oli9

Jinak co jsem četl, tak fanoušci jej chválí a jsou za něj hodně rádi. Prý podrží často , jako hlavní přednost ale čtu, že umí skvěle číst hru a hra nohou..

Reagovat
ACSeRw!n

nizsi souteze > PL

Reagovat
St. Pauli

Nizsi nemecke souteze > PL

Reagovat
Salfovic

Komu dělal loni dvojku ?

Reagovat
dave30

Christian Walton. Loni odchytal celou sezónu v LO. V přípravě se zranil, Hladký dostal šanci a nyní dělá Walton dvojku jemu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele