Hitzfeld se opřel do Tuchela, Darmstadt se mstil za pivo

12.04.2016, 10:47
Názory a komentáře
Parádní představení ve druhé půli bitvy o Porůří jako by zastínilo zásadní fakt. Dortmund vycouval z boje o německý titul. Za 29. kolem Bundesligy se ohlíží komentátor Eurosportu Václav Procházka.

Trenér Thomas Tuchel zjevně upřednostnil Evropskou ligu, když posadil na lavičku osm borců, kteří před tím v týdnu hráli první čtvrtfinále s Liverpoolem (1:1). I bez tří nejlepších střelců týmu Aubameyanga, Reuse a Mchitarjana v základu Dortmund proti Schalke dvakrát vedl. Ale po remíze 2:2 se neudržel pět bodů za Bayernem. Myšlenky na ligové prvenství jsou pryč.

Německá média psala o megarotaci, kterou zvolil Tuchel před šlágrem kola. Hvězdy zjevně patřící do základu přihlížely jen z lavičky náhradníků. "Nikdy bych nenechal mimo hru osm hráčů v tak velkém derby," je citován legendární trenér Ottmar Hitzfeld. Je to falešný tón vyslaný do atmosféry boje o titul, píší další kritikové. Rovněž tak ovšem připouštějí, že šlo o spektakulární derby. Oba trenéři - Thomas Tuchel i André Breitenreiter netajili nadšení.

První z nich přitom derby evidentně postavil na druhou kolej, evropský úspěch se mu zjevně zdá bližší než ve velké dáli blikající naděje na titul. Paradoxně v době, kdy Dortmund hraje nejlepší sezónu v historii. Neprohrál jediný z 18 soutěžních zápasů v tomto kalendářním v roce. V BL zůstává neporažen 12 utkání v řadě. Ale je patrné, že poslední šance na bundesligový triumf se rozplynula. "Je to realistický scénář," uznal Tuchel.

Ve fanoušcích teď ovšem může hlodat: Není to přece jen škoda, takto couvnout?

Spektrum možností, jak pro Tuchelův tým dopadne tahle sezona, se teď rozpíná mezi dvěma krajními alternativami. Pohárové double na jedné straně a na té druhé trojitý průšvih.

Jak to bude, ukáže aktuální bitva s Liverpoolem a v pokračujícím nabitém programu hned příští týden semifinále domácího poháru s Herthou. Pro Dortmund dny pravdy... "Zápas s Liverpoolem představuje velkou emoční zátěž," snažil se Tuchel vysvětlovat absenci es v derby.

Přitom byl za krále málem už teď, kdyby i s "béčkovou sestavou" zdolal Schalke. Derby je prostě jedinečné... Nebylo k tomu až tak daleko.

To Bayern další krok za v historii jedinečným čtvrtým titulem v řadě zvládl. Trenér Pep Guardila včas objevil největší problém ve hře svého týmu na půdě Stuttgartu. Měl jméno Arturo Vidal. Přehecovaný Chilan se s vervou pouštěl do protivníků, odnesl to žlutou kartou, víc už toho ale napáchat nestihl. Než ho stačil poslat ze hřiště sudí, udělal to kouč.

A ještě jedna věc pomohla Bayernu. Vlastenec Nidermeiera, nebo Tytoně chcete-li, protože to asi opravdu byl polský brankář, který míč definitivně nasměroval do vlastní sítě. Připsán ovšem byl kapitánovi. Stuttgart je v tomto směru jedinečný. Už to dotáhl k bundesligovému rekordu - celkem šest vlastňáků nastřílel za sezónu: Hloušek proti Frankfurtu, Gentner s Gladbachem. Baumgartl s Augsburgem, Niedermeier s Dortmundem, Grosskreutz v druhém duelu s Gladbachem a teď znovu Niedermeier.

Mimochodem i lídr tabulky si střihl rekord. Respektive jeho vyrovnání. Nad Stuttgartem vyhrál popatnácté v řadě v soutěžním utkání, podvanácté v bundeslize. Podobnou sérii Bayern už zažil s Norimberkem a Frankfurtem.

A ještě zmínka o momentu z boje o záchranu. Darmstadt vyválčil důležité tři body v Hamburku po drsném uvítání. Plechovka s pivem vržená zřejmě šestnáctiletým fanouškem rozbila sklo autobusu, v němž hráči přijížděli na stadion. Pomsta následovala. Přispěl k ní Sulu sedmým gólem, kterým pojistil postavení nejlépe střílejícího obránce v BL. Před dvěma lety byl přitom s Darmstadtem ještě ve třetí lize. Teď by skoro mohl hrát o Ligu mistrů. Samozřejmě to berte jako nadsázku, ale kdyby se počítaly jen zápasy na hřišti soupeře, patřila by nováčkovi třetí příčka.

Zato v Hamburku zase nastala nepříjemná atmosféra. Média posměšně píší, že tým ze severu Německa má zase barážovou formu. Ale tak zlé, jako v minulých dvou sezónách, kdy Hamburští bojovali o udržení v nervy drásajících dodatečných bitvách, to zřejmě nebude. Mají přece jen nahráno a Brémy s Frankfurtem si zároveň připisují další ztráty.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (35)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Škoda škoda derby se Schalke se má vyhrávat, navíc když je ve hře titul, ale na druhou stranu EL s Liverpoolem pod Kloppem taky obrovská výzva. Hlasy by se našly tak jako tak

Reagovat
Giginek

stejně na Bayern nemaji

Reagovat
smazaný uživatel

musíme být realisti, pochybuji že by Bayern ke konci začal ztrácet body, o titul jsme přišli v jiných zápasech a můžeme mít klidně ještě 2 trofeje

Reagovat
janinho

Hitzfeld mi v mnohom pripomina Cruyffa (nech mu je zem lahka)... hraci, resp. treneri fantasticki ale v poslednych rokoch uz vyjadrenia jak nejaki senilni dedovia co furt potrebuju len do niekoho/niecoho rypat.

hitzfeld ked bol trener tak asi velmi lubil ked mu nejaky byvaly kolega kecal do remesla. snad je tuchel pri muzstve a vie v akom stave su hraci a co je pre klub dolezite. bayern si uz 1.miesto ujst nenecha (ak chcel dortmund este vyhrat ligu, museli porazit nedavno v priamom suboji bayern) a na 3.uz klesnut nemoze. podla mna uplne v pohode ze aj s B-timom takmer porazili vonku schalke. skor otazka na schalke, preco doma neporazili Bcko Dortmundu!

Reagovat
Irek

Souhlasím do poslední tecky

Reagovat
smazaný uživatel

Za prvé, nazývať to B-tímom je dosť nešťastné, všetci hráči boli z kádra A-tímu, bola to proste zostava z veľkeje časti náhradníkov A-tímu. Ale zvykli sme si hlavne od novinárov takéto pomenovanie, keď nastúpi množstvo náhradníkov.

Za druhé, s Hitzsfeldom súhlasím a po zbadaní zostavy pred derby som bol dosť naštvaný. 3 roky každý plače, že Bayern má titul jasný už pred Vianocami...a teraz keď je šanca aspoň im to znepríjemniť a dostať ich pod tlak a prispieť tak k zaváhaniam (majú mimochodom ešte 3 náročné ligové zápasy, kde môžu reálne v každom stratiť body, tak sa toho Tuchel ako keby vzdá a vycúva z toho. Že, šak Bayern 5 bodový náskok nepustí. Na druhej strane, 2.polčas a miestami aj 1.polčas sa mi zdalo, že hrá lepšie mužstvo ako to čo hralo proti Liverpoolu. Je to zvláštne, ale tak som to chápal a po zápase som si vravel, že náhradníci môžu zahrať lepšie ako najsilnejšia možná zostava, a mne to tak aj prišlo pri porovnaní štvrtku a nedele. Keď sa ale človek pozrie na to komplexne a nevníma len situáciu v BL, ale aj to, že sa bojuje v EL a v Pokali o trofeje, tak sa nejaké to šetrenie dá pochopiť a prijať, pretože špičkové mužstvo musí mať na lavičke veľmi vysokú kvalitu a Dortmund ju aj má. Ale 8 hráčov vymeniť je moc proste.

Reagovat
janinho

tak snad sa tu nemusime natahovat o slovicka... kazdemu, kto nie je vymlety je snad jasne ze som myslel ze nepostavil to najlepsie z Acka, co mal k dispozicii a najlepsich hracov setril na Lpool... nie, nemyslel som ze postavil hracov z Bcka, ale specialne pre teba nabuduce dam aj vysvetlivky pod ciaru...

a co sa druhej casti tyka... ja som nevidel cely zapas ale ty sam uznavas, ze ti co hrali tak vyzerali lepsie jak ti co hrali doma proti Lpoolu... tak ako teda? lebo podla mna Tuchel vidi aj treningovy proces a vsetko co sa deje okolo tych hracov. ak teda usudil ze po zapase s Lpoolom a pred odvetou bude lepsie nasadit 100%tne pripravenych 8 nahradnikov radsej nez trochu unavenych hracov zakladu, tak na tom nevidim vobec nic zle. ci ma robit zostavu podla mena?

keby niektorych vynechal doma proti Lpoolu aby ich posetril na Schalke... co by potom zase rozpraval Hitzfeld?

keby to bolo len toto jedno vyjadrenie tak mavnem rukou, ale mne tie jeho reci v poslednych 2-3 rokoch uz poriadne lezu na nervy. a u Cruyffa to trvalo este ovela dlhsie. ano, bolo to aj kvoli tomu ze fandim Realu a on by ako cule na Real proste kydal aj keby neviem ako nadherne hrali, ale postupne uz to zachadzalo poriadne za hranu zdraveho rozumu. ja sa snazim byt objektivny, ale tymto 2 panom to uz dost chyba (chybalo).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Sú dva uhly pohľadu:

1. Dôležitejší je zápas s Liverpoolom, veľké riziko zranenia pri derby ... Titul už je takmer istý

2. Každý zápas je dôležitý, teoreticky by sa mohlo stať, že Bayern niekde zaváha ...

No neviem, ale podľa mňa to Tuchel spravil fajn.

Reagovat
Centrofixka

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych se TT zastal. Byl to odvážný krok. Navíc tým i s pouhými 2 členy z nejsilnější základní sestavy S04 na jejich hřišti přehrával a dvakrát dokonce vedl. Měli mnoho šancí, které ovšem nedokázali proměnit a proto je remíza asi spravedlivá.

V tomhle TT obdivuji. Za tak krátkou dobu už dal celému týmu jasnou strukturu jeho hry a BVB hraje vlastně vždycky stejně. Jestli tam je 9 hráčů chybí nebo ne. Stejně se hraje na držení míče, kontrolu, pressing a taky rychlý přechod do útoku. (fakt mi to trochu připomíná Pepka, kdy i bez některých klíčových hráčů struktura hry vypadá stále stejně).

Reagovat
smazaný uživatel

to sice jo, ale pořád v derby a boji o titul postavil náhradníky. a náhradníci uhráli plichtu, která v tom boji o titul je porážka. to mu nikdo nesmaže, hlavně pokud bayern ztratí a on nevyhraje oba poháry

Reagovat
smazaný uživatel

Veľká škoda, preškoda. Derby sa majú pochopiteľne vyhrávať a Dortmund stratil nádeje na titul - už náskok 5 bodov nebol nejako veľmi malý a 7 bodov za 5 kôl? Verí vôbec niekto na EF, že Bayern o titul príde? Snáď BVB vyhraje Pokal a EL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

OT: Pět zápasů hraných v pondělí nabídne od nadcházející sezóny německá Bundesliga. Aktuálně se na počátku týdne hraje akorát zápas 2. Bundesligy. První utkání, které se tak odehraje, bude na programu již na konci této sezóny, konkrétně půjde ve 32. kole o zápas Werderu Brémy se Stuttgartem. Změny jsou součástí jednání o nových televizních právech pro sezóny 2017 až 2021. (lequipe.fr)

Doufám v prázdný stadiony...

Reagovat
db18

...tak Commando Cannstatt a další fanouškovské skupiny už dali vědět, že nebudou organizovat výjezd do Brém a utkání se nezúčastní (zároveň doufají, že se k nim připojí další fanoušci VfB)

Reagovat
Rudnevs

Keď som videl ten prvý príspevok, tak hneď som chcel napísať že fans VfB bojkotujú ...

Reagovat
db18

Ještě jsem se ale dočetl, že to není jisté - pokud dnes vypadne Wolfsburg a BVB postoupí, budou hrát v pondělí oni.

Reagovat
Rudnevs

Aha ...

Reagovat
smazaný uživatel

Pondelky??? To kto preboha vymyslel? Tak od teraz 5krát zápas v pondelok za sezónu, od ďalšej sezóny Lipsko... no proste Boh Bundesligu ochranuj! jedna väčšia skaza jak druhá

Reagovat
smazaný uživatel

Pondelky sú najhoršie riešenie a snáď to takto nebude pokračovať. Skôr by mali riešiť nejakú zmenu vo víkendovom menu (sobota, nedeľa), i keď mne to takto celkom vyhovuje, ale viem si predstaviť napríklad 3 termíny v sobotu alebo v nedeľu. Na druhej strane niektorým tímom môže v niektorých situáciach pondelok vyhovovať, príklad: tím hraje EL vo štvrtok a nasledujúci týždeň sa EL nehraje tak mu zrejme bude viac vyhovovať pondelok ako nedeľa. V Taliansku takto využívajú na pondelkové zápasy často tímy z EL, niekedy aj vtedy keď hrajú hneď vo štvrtok v ten týždeň ďalší zápas (naposledy Neapol).

Reagovat
db18

Hlavně když mají takovou kopu týmů hrající EL, tak by měli popřemýšlet, jak to rozdělit v neděli a ne, aby se pak v sobotu rušil termín v 18:30 a místo toho se hráli tři zápasy v 17:30 v neděli

Každopádně to zatím vypadá spíš na to, že v pondělí bude hrát BVB s Wolfsburgem, tak by se to snad mělo ještě více promítnout (VW asi celozávodku nedá, aby fanoušci mohli do Dortmundu a fanoušci BVB asi budou protestovat )

Reagovat
Rudnevs

Je to pre nich ťažké to rozdeliť, zvlášť kvôli EL a LM ... Ale myslím, že toto kolo bude taká výnimka a potom sa to vráti opäť do normálu ...

Reagovat
db18

Pro příští sezonu právě plánují další zápasy v pondělí.

Reagovat
Rudnevs

To by bola katastrofa... Ani nie tak preto, že BL bude v Pondelok, ale preto, že už ani v jeden deň nebudem môcť pozerať 2.BL. A pravdupovediac, také St. Pauli by som si pozrel radšej ako polovicou klubov z BL.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

Originalny sposob ako ziskat miesto v zakladnej zostave..snad ho Yatabare az tolko nezbil.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
OnderCZ

OT: Pokud by si chtěl někdo přečíst rozsáhlý článek ohledně taktických prvků Herthy, tak zde http://spielverlagerung.com/2016/04/01/hertha-berlin-analysis/

A jeden méně rozsáhlý, ale také zajímavý článek o Mainzu http://bundesligafanatic.com/how-martin-schmidt-took-mainz-from-relegation-candidates-to-european-contenders/

Reagovat
smazaný uživatel

Na tom webe bundesligafanatic je veľmi dobré čítanie, hlavne sa mi páči, že sa venujú všetkým klubom a vyberajú aj zaujímavé témy ohľadom klubov z 2.BL.

Reagovat
Rudnevs

Moc zaujímavé ... Na tých obrázkoch to vyzerá neskutočne zložito, ale v skutočnosti to až také nie je ...

Myslím, že je prehnané hovoriť o tom, že Mainz bol minulý rok kandidát na zostup. Hoci sa im moc darí, tak myslím, že ešte im bude trvať nejakú dobu kým prekonajú Tuchela a jeho sezónu 2010/11. Klopp a Heidel priviedli Mainz do BL, Tuchel a Heidel priviedli Mainz do bitky o poháre a Schmidt? Tam sa bohužiaľ obávam, že po odchode Heidela opäť príde pád, navyše ak sa dostanú do EL, neviem čí majú tak široký káder ...

Reagovat
Rudnevs

OT: http://www.transfermarkt.de/bericht-hsv-sturmer-lasogga-erwagt-abschied-im-sommer/view/news/232223

Bolo by moc skvelé keby odišiel a keby dementi z Anglicka za neho dali aspoň polovicu toho za čo prišiel ...

Reagovat
Rudnevs

12.04.2016 17:13 - Schalke by mohl údajně převzít Weinzierl

Markus Weinzierl je neustále spojován s odchodem z Augsburgu, zamířit by pak mohl do Schalke. To podle informací "Sport1" bude chtít na lavičce nahradit Andrého Breitenreitera a právě kouč bavorsko-švábského celku má být tou chystanou náhradou. (transfermarkt.de)

13.04.2016 09:19 - Runjaić novým koučem Hannoveru?

Hannover po odchodu Thomase Schaafa vede Daniel Stendel, ten by ale měl na lavičce dolnosaského klubu vydržet jen do konce sezóny. Následně by mohl podle informací "Neue Presse" do funkce přijít Kosta Runjaić, který je bez angažmá od svého odchodu z Kaiserslauternu. (transfermarkt.de)

13.04.2016 11:44 - RB Lipsko prý chce Hasenhüttla

RB Lipsko míří k postupu do 1. Bundesligy, kde by měl ambiciózní družinu vést nový trenér. Tím by podle posledních zpráv mohl být Ralph Hasenhüttl, který má do konce nadcházející sezóny kontrakt s Ingolstadtem. (transfermarkt.de)

11.04.2016 08:55 - Lieberknecht na lavičku Werderu?

Werder Brémy by mohl od léta vést Thorsten Lieberknecht. Momentálně kouč druholigového Eintrachtu Braunschweig, kde má smlouvu ještě na příští sezónu, by nahradil Viktora Skripnika, jehož budoucnost u severoněmeckého mužstva i navzdory platné smlouvě a prohlášení o důvěře visí na vlásku. (transfermarkt.de)

Hmm, za posledný čas sa nám tu nejáko nakopili trénerské špekulácie... Aj tak pochybujem, že sa niečo s toho aj uskutočný...

Reagovat
Rudnevs

Ale akože nekritizujem... Skôr chválim.

Reagovat
Rudnevs

15:58 Bulthuis vynechá tři duely a zaplatí pokutu

Norimberku bude v dalších třech zápasech chybět Davy Bulthuis. Obránce druholigového německého klubu byl potrestán za vyloučení v zápase s Duisburgem (1:2), navíc zaplatí pokutu pět tisíc eur. (dfb.de)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele