HISTORIE ZLATÉHO GÓLU

11.05.2004, 12:54
Aktuality
1. července se stane minulostí. Ale český fanoušek nikdy nezapomene na toto polemické pravidlo. Vždyť to byla síť za zády Petra Kouby, kterou míč rozvlnil po nešťastné teči Karla Rady. Prvním "zlatým chlapcem" se stal Oliver Bierhoff, když rozhodl o titulu mistra Evropy pro Německo. Pojďme se podívat na ty nejpamátnější "zlaté góly" za desetiletou historii tohoto pravidla.

ME 1996 ANGLIE, hrálo se finálové utkání.

Na jedné straně favorizovaní Němci, na straně druhé obrovské překvapení turnaje, Česká republika. V normální hrací době končí zápas 1:1, a tak poprvé na vrcholné sportovní události přichází ke slovu pravidlo #10 o "zlatém gólu" neboli "náhlé smrti..." V páté minutě nastavení se k míči dostává Oliver Bierhoff, střílí, Karel Rada ve snaze odvrátit nebezpečí tečuje a Kouba v brance reaguje o zlomek vteřiny pozdě. Na světě je první gól, po kterém soudce končí okamžitě zápas. Na jedné straně obrovská radost, na druhé straně zklamání a pocit hořkosti a nespravedlnosti... Proč právě my jsme se stali první obětí tohoto pravidla?!

MS 1998 FRANCIE, osmifinále Francie - Paraguay.

Běží již 113. minuta. Sedm minut do penalt. Celá Francie dýchá pro ty své a klade si otázku: "Skončí pro nás toto mistrovství již dnes? Vždyť tento zápas měl být jen krátkou zastávkou na cestě do finále. Paraguay je sice překvapením, ale naši 'Blues' si měli poradit lehce." Mrazení v zádech se však mění v euforii. Po 112 minutách k ničemu nevedoucích útoků na branku legendárního Chilaverta naskakuje na elektronické časomíře číslo 113... Robert Pires posílá před branku jeden z mnoha centrů, David Trezeguet ho lehce usměrňuje hlavou a Laurent Blanc, obránce!, míč holení a halfvolejem dostává do sítě!!! "Prezident" se tak stal prvním hráčem, který tímto gólem rozhoduje zápas na MS. José Luis Chilavert zdvíhá z trávníku jednoho spoluhráče za druhým. Francie vykročila za titulem, Paraguay odlétá za oceán.

ME 2000 BELGIE/HOLANDSKO, semifinále Francie - Portugalsko.

Asi nejdiskutovanější z těchto branek. Za Portugalce Nuno Gomes, za Francouze Thierry Henry. Po devadesáti minutách 1:1. Dramatický zápas, snad ještě dramatičtější jeho závěr. Chybí pouhé 3 minuty do konce nastavení. Sylvain Wiltord se doslova vřítil po pravé straně do pokutového území a posílá míč k bližší tyči. Abel Xavier padá, snaží se zastavit jeho let do sítě, daří se mu to, ale... rozhodčí Benko píská a ukazuje na značku pokutového kopu! Nekonečné a k ničemu nevedoucí jsou protesty Portugalců. Zinedine Zidane si staví míč a nekompromisně posílá Francii do finále...

Na tom samém mistrovství Evropy se však historie zlatého gólu ještě nekončí. Je tu finálové utkání a hraje v něm přeci Francie. Jejím soupeřem jsou Italové. Ti dlouho vedou díky brance Marca Delvecchia. Francouzi, pod vedením trenéra Rogera Lemerrea, nejsou schopni vyrovnat. Rozhodčí nastavuje a Francie se raduje. Opět, tak jako v semifinále, se objevil Sylvain Wiltord, vystřelil křížně a Francesco Toldo nedosáhl. Vyrovnáno!!! Italská lavička, která se již připravovala vniknout na hrací plochu nemůže uvěřit... Prodloužení je pro ně utrpením. Robert Pires má spoustu sil, dělá si mezi unavenými protihráči co se mu zlíbí. Ve 103. minutě se na levé straně zbavuje obránce a centruje do srdce pokutového území. Tam se objevuje David Trezeguet z Juventusu Turín. Neváhá a tvrdou střelou nedává Toldovi šanci. Francie je mistrem Evropy a zdá se, že zlatý gól má předplacen!

MS 2002 KOREA/JAPONSKO a jeho 3 zlaté góly.

V jednom z osmifinále hraje Švédsko se Senegalem. Senegalci byli v tuto chvíli radostným zpestřením tohoto nepříliš záživného mistrovství. Diváci se nemohli vynadívat na kouzla El Hadjiho Dioufa a Khaliloua Fadigy. Ten třetí v útoku "Senef" si nechal svůj okamžik na tento zápas. Henri Camara nejprve vyrovnal a pak, ve 104. minutě, po přihrávce patičkou od Pape Thiawa, z osmnácti metrů dává gól. To ještě neví, že v příštím zápase se vyplní pořekadlo o "půjčce na oplátku".

Ale nepředbíhejme. Je tu další osmifinále a v něm domácí Korea proti Itálii. Asi utkání, ke kterému se hodí jediné slovo: bláznivé. Velký favorit, Italové, vede. Christian Vieri hned v úvodu dal klid svému celku. Víc klidu přišlo po neproměněné penaltě Korejců. A tak jako v Holandsku se cítí Azurri vítězem. Až do 88. minuty. Seol Ki-hyeon. Po jeho brance nastává doslova kolektivní korejské šílenství. Italové, o jednoho v poli méně, odolávají dlouho. Minuta 117. rozhodla. Ahn Jung-hwan se stal polobohem a celá Korea se objímá. Jeho hlava bude pozlacena. Alespoň v Koreji. Na chleba si totiž náhodou vydělává v Perugii, v Itálii. Tam bude popraven...

Ještě jste nezapomněli? Je tu čtvrtfinále a v něm Senegal. A další překvapení Turecko mu dá kalich hořkosti vypít až do dna. V Ósace byli Turci lepším celkem, ale gól ne a ne dát. Senegal bránil a o nic jiného se ani nepokoušel. Stav po devadesáti minutách 0:0 poslal oba do prodloužení. Ilhan Mansiz nahradil do té doby nepostradatelného Hakana Süküra a tento tah se trenérovi Turecka vyplatil. V 94. minutě převzal pas od Ümita Davaly a tvrdou střelou k tyči překonal Tonyho Sylvu v brance Senegalu. Turecko poprvé do semifinále a Senegalci se vrací do vlasti jako národní hrdinové.

POHÁR FIFA 2003 aneb poslední velký zlatý gól.

Francie - Kamerun, finále. Mistr Evropy a mistr Afriky. A kdo jiný než Francouzi budou autory tohoto gólu na rozloučenou. Hraje se 97. minuta zápasu. Lilian Thuram centruje a nejlepší hráč tohoto turnaje, Thierry Henry, proměňuje. Zlatá tečka za zlatým gólem. Bude se nám po něm stýskat?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele