Hämäläinen v Jablonci: Před lety by se zařadil mezi hvězdy, teď je otazníkem

16.09.2019, 11:40
Názory a komentáře
Když jsem si v minulosti posvítil na Tala Ben Chaima a Andrease Vindheima, svými převážně skeptickými závěry jsem neudělal radost příznivcům Sparty. Nyní uzrál čas vzít iluze jiné fanouškovské základně. Pod drobnohled si tedy tentokrát beru jiný letošní severský import, jabloneckou posilu Kaspera Hämäläinena...

Na papíře vypadá Hämäläinen jako trefa do černého. Někoho, kdo byl v minulosti zkoušen oběma římskými celky a v sedmnácti letech si ho na testy pozval i slovutný Ajax, přece v české lize jen tak někdy nevítáme.

Velký dojem vzbuzuje i více než 60 startů za finskou reprezentaci, ať už si zrovna o její kvalitě myslíme cokoliv. A 90 "bodů" (54 gólů, 36 asistencí) na prostoru 191 startů v Ekstraklase či titul prvního cizince v historii, který ji dokázal vyhrát čtyřikrát za sebou, též zapůsobí — ať už si zrovna o kvalitě polské ligy myslíme cokoliv.

Co na tom, že leckterá z těchto čísel a faktů vychází z let, která jsou už dávno minulostí; Jablonec Hämäläinena téměř určitě do pevného základu nepřivádí a důležité góly z lavičky by mu neměly být cizí.

Zahraje na více postech, když se ve Finsku, Švédsku i Polsku prosazoval z podhrotu, hrotu či levého křídla. Inteligentní je pořád, jeho první dotyk s míčem na své jemnosti pranic neztratil a parametry vynikajícího hlavičkáře na posledních pár minut má stále. Sám Hämäläinen nedávno připustil, že se na hřišti nejlépe cítí jako žolík pro poslední dvacetiminutovky, kdy má více prostoru, méně hráčů na těle, a může úřadovat.

Na tom vcelku není nic špatného — Fin ostatně přichází jako volný hráč a na pouhé dva roky. Přinejmenším jedna efektivní sezona by se z něho měla dát vymáčknout. Konsenzus z Polska zní zhruba následovně: viditelně stárne, již skoro neběhá, statistiky mu už příliš nelichotí, ale talentovaným, párkrát do sezony rozdílovým hráčem zůstává a navíc je to príma chlap s dobrým humorem, jehož rozhovory nikdy nenudí.

Tolik zhruba k tomu optimističtějšímu náhledu. Pokud se nebude za každou cenu cpát do základu a jeho roli odpovídá i plat (za zmínku stojí, že ta smlouva, která mu vypršela teprve letos v létě, z něho v době podpisu činila třetího nejdražšího hráče Ekstraklasy — až do letoška byl na 330 tisících euro ročně), jedná se o klasický podpis z kategorie "malý risk, potenciálně velký zisk". Napodobení osudů jeho dvou finských předchůdců Anssiho Jaakkoly a Tomase Hradeckého, kteří se oba zasekli na dvou startech, snad nehrozí.

Jenže střízlivosti není nikdy dost, a začít se sluší u kondičky. Že nové posile nějaký čas trvá, než se s novým prostředním sžije a naladí se na to správné tempo, to je naprosto běžné. Hämäläinenův případ se však zdá poněkud extrémní. Sám hráč ještě koncem srpna v rozhovoru přiznával, že dva měsíce vůbec netrénoval a vzal si tak nejdelší oddych v celé své kariéře. Později sice manko doháněl s mateřským TPS Turku, ale to jsou pořád maximálně tři týdny roboty. Sám Petr Rada proti Varnsdorfu "hned viděl, že mu fyzička schází".

To není dobré znamení, zvlášť když se s přibývajícím věkem začala obligátně kupit drobná zranění, jež mu loni nedovolila nastřádat ani tisíc ligových minut. Na rozjezdu kariéry Hämäläinen své rychlosti a síly v osobních soubojích dosti využíval, teď už jeho hra takový element pomalu začíná zcela postrádat. V minulosti byl i reprezentací často využíván jako beranidlo do vápna, od začátku sezony 2017/18 však v Ekstraklase hlavou zavěsil jen jednou.

Žádnou drastickou transformací si přitom Hämäläinen neprošel, jeho heatmapy stále vypadají dosti obdobně a pokrývají vesměs celý prostor pod útočníkem, jen už zkrátka ve 33 letech veškeré jeho nástroje poněkud rezaví a nemají dál takový říz. Jeho výklad role trequartisty, kterou začal vykonávat již ve švédském Djurgårdenu, je holt v tuto chvíli dosti osobitý.

Sympaťák s pořádným vroubkem

Do Lechu roku 2013 přicházel na vrcholu sil a stal se tam naprostým hitem. Titul z roku 2015 byl teprve druhým poznańským v tomto miléniu a tentokrát o to sladší, že jej Lech získal přespurtováním Legie až v závěrečných kolech. Na jaře 2010 varšavský gigant tažení Roberta Lewandowského a spol. jen zdáli přihlížel, tentokrát byl Lechem předskočen o pouhý bod, a to se v tabulce rivality vždycky počítá za dva.

Co se počítá zhruba za -100: když po uběhnutí pouhého půlroku k onomu rivalovi zničehonic přesedláte.

Lech měl za sebou otřesný podzim 2015 a obhajoba titulu byla již v půlce sezony takřka nemyslitelná. Hämäläinenovi to ovšem stále střílelo, a kdyby neoznámil svůj úmysl opustit Polsko, měl s osmi góly v 15 startech našlápnuto na životní sezonu. O pár týdnů později se na 3,5 let upisoval metaforickému ďáblu.

Ve Finsku si už své přestupové drama užili, když Jari Litmanen na úplném sklonku kariéry vyměnil své rodné Lahti za HJK Helsinky. První fotbalista s vlastní sochou v severské zemi se zasloužil o to, že se ji záhy pár fandů pokusilo spálit. Přesto se Litmanenův příběh ve stínu toho Hämäläinenova jeví jako slabé kafe.

Na prvním vzájemném utkání s Legií poznańští symbolicky oběsili panenku navlečenou do dresu Lechu, avšak tehdy ještě Hämäläinen odehrál pouhých osm minut bez jakéhokoliv přispění. Když ho pak v říjnu 2016 Legia pošetřila dokonce na pouhou minutu vyostřeného duelu, stihl se jí už odvděčit památným vítězným gólem po pár sekundách pobytu na hřišti. Legia tehdy do derby kráčela na předposlední pozici. Výhra 2:1 nad Lechem ji však nakopla k sérii devíti zápasů bez prohry, jež čítala osm výher včetně pěti debaklů.

Hämäläinen intergalaktická očekávání spojená s tak kontroverzním přestupem nikdy zcela nenaplnil, ale svou funkci stále nacházel. V sezoně 2017/18 v Ekstraklase vsítil osm branek; hned polovina z nich byla vítězná.

V kontextu celé kariéry je tak nakonec sympatický Fin s pověstí někoho, kdo si před výjezdy sem tam zapomene pas či štulpny, spíše nedoceněnou postavou finské fotbalové scény.

Svou velkou roli v tom sehrává i jeho působení v národním týmu, které si nemohl načasovat hůře — jeho čas nadešel ve chvíli, kdy byla "zlatá" generace Litmanena, Hyypiy či o něco mladšího Forssella nezadržitelně na ústupu, a on tak vyplňoval mizerné vakuum. Naopak současná šlapající ekipa s ním už na cestě za historicky prvním Eurem nepočítá.

Hämäläinen ještě sice reprezentační kariéru neukončil a je prý v neustálém kontaktu s koučem Kanervou, avšak dostat se po cca dvou letech zpátky do popředí přes mladší, pohyblivější borce jako Pyry Soiri či Lassi Lappalainen už bude velmi složité.

Možná i z těchto důvodů si nicméně přes léto vzal tolik času na pečlivé rozmyšlení svého dalšího kroku. Od počátku vyhlašoval, že půjde jenom tam, kde to bude vyhovovat jemu i jeho rodině, a proto jsou nejspíš všechny ty fórky o tom, nakolik se Jablonec ze všech českých měst nejvíce blíží finskému podnebí, relativně na místě. V průběhu letních měsíců se, pro srovnání, spojoval s polskou Arkou Gdynia, nikosijskou Omonií či přesunem do zámořské MLS. Finští fanoušci si mezitím představovali tolik typický návrat jedné ikony domů, do HJK. Na to má ale současný druhý nejlepší střelec reprezentace (s osmi góly!) stále čas.

Pokud se mu přizpůsobí role na hřišti a očekávání budou korespondovat s aktuální kapitolou jeho kariéry, může se Kasper Hämäläinen v Jablonci vypracovat v obyčejnou modlu fanoušků. Vedle střelby klíčových branek si ho v Poznani rychle oblíbili i pro jeho ochotu pilovat polštinu, k čemuž obvykle přikročí jen hrstka zahraničních fotbalistů. Jedním z prvních polských kroků rodáka z Turku potom byla adopce psa z útulku.

Každý důvod k optimismu teď lze s ohledem na tento podpis spárovat s jiným důvodem k pesimismu. Byť dlouhá léta působil doslova za humny, jedná se do značné míry o krok do neznáma. Nabízí se třeba otázka, zda případně jablonečtí zvládnou vedle Hübschmana běhat i za Hämäläinena. Odpovědi se asi ještě nějaký čas nedočkáme, hned začátkem října by však mohl být takříkajíc vhozen do vody (plné krokodýlů), když Jablonec narazí na tradičně nezkrotnou Slavii a nebude přitom moci využít Sýkoru ani Matouška...



Velký dík za pomoc s rešerší náleží Christopheru Lashovi, Piotru Żelaznemu a dvěma konzultantům z Finska.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (69)

Přidat komentář
Pablos

Mužstvo nástup! Krucinál, hämäläinen donrvetr, povídám nástup!

Reagovat
forma

Reagovat
skat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hyper01

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
jester Radka Bejbla

Reagovat
Herry31

Reagovat
Liquid

Reagovat
luismiksak

Hemelka

Reagovat
smazaný uživatel

"...sérii devíti zápasů bez prohry, jež čítala osm výher a pět debaklů."

Jinak díky za zajímavý článek, necháme se překvapit, co z toho ve skutečnosti vzejde.

Reagovat
fantomas

Debaklu souperu samozrejme. :)

Reagovat
fantomas

A nebo jde o to "a"? Nahradil sem "včetně" teda.

Reagovat
smazaný uživatel

Ajoo, moje chyba, mě vůbec nenapadlo vyložit si to takto. Každopádně by se dalo blbuvzdorně napsat "z nichž 5 znamenalo debakl soupeře" nebo něco v tom smyslu.

Reagovat
fantomas

Jo, to mě napadlo, ale už by to bylo zbytečně komplikovaný ta věta. Takhle je to myslim dobrej kompromis.

Reagovat
OranžováKarkulka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
widlak

No moc dobrý kompromis to není. Debakl totiž znamená doslova velkou prohru, úplnou porážku. Takže věta vlastně znamená "...sérii devíti zápasů bez prohry, jež čítala osm výher a pět velkých proher."

Podle mě je nutné v takovém případě specifikovat, čí to byl debakl. A nebo prostě jen napsat, že šlo o výrazná vítězství.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Pořád si nemyslim, že je takovej problém ty "debakly" pochopit jako uštědřený, ne utržený, ale dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

nepochopil si to jenom ty

Reagovat
smazaný uživatel

Moc děkuju za přínosnou reakci. Neměl jsem výš psát, že nás bylo hodně, co to nepochopili...oh wait...

Reagovat
smazaný uživatel

Velký dík za pomoc s rešerší náleží Christopheru Lashovi, Piotru Żelaznemu a dvěma konzultantům z Finska.

Pet lidi na clanek tykajici se Jablonec pak nemaji chybet prachy na 2.ligu

Reagovat
fantomas

Hehe, to byla otázka pár vyměněných zpráv na Twitteru/po mailu, nic mi nefakturujou.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja vim ale prislo mi to usmevne, dobry clanek a je videt ta snaha za tim. Pak otevre clovek clanek pana Fisary, ktery nema ani snahu si po sobe precist a opravit preklepy

Reagovat
forma

Reagovat
Tommasino

Reagovat
Posledni Kovboj

psssst, tady se Fisara kritizovat nesmi

Reagovat
PlackaSKS

za to, že směli pracovat s tebou máš fakturovat ty jim

Reagovat
fantomas

Reagovat
dontcallmeandre

pak nemaji chybet prachy na 2.ligu

Reagovat
tnt03

Reagovat
mistr129

A ještě mají reklamu na EF

Reagovat
tnt03

Reagovat
Posledni Kovboj

nezeptat se vrchniho skauta EF

Reagovat
smazaný uživatel

Nechapu rozhodci, jak jako nevedel, co delat? Snad zna pravidla ne? Pokud nebylo poruseni pravidel nebo aut, tak se hraje normalne dal ne? I kdyby hraci celou dobu hrali bago, tak piskne polocas a hotovo...debil

Reagovat
dontcallmeandre

Nejsme takový odborník v pravidlech,a le třeba v tenise je pravidlo, že se hráč musí snažit vyhrát. Kdybych byl rozhodčí a chtěl bych to utnout, tak bych (laicky) asi přerušil hru, kapitánům řekl, že jestli s tou šarádou nepřestanou, napařím jim oběma žlutou za nesportovní chování, a nechal rozhrát míč rozhodčího.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že tam nějaký takový paragraf o nesportovním chování bude. Takže to mohl přerušit, rozdat žluté karty a jede se dál.

Ale jako forma protestu mi to přijde výborné. Škoda, že z první/druhé ligy se asi nikdo příští kolo nepřidá.

Reagovat
smazaný uživatel

No prave, ale co je nesportovni chovani? v pravidlech nemas dano, ze musis utocit na branu, muzes si prihravat tisickrat mezi stoperama

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jestli mám aktuální pravidla, ale na tenhle odstavec se to dá navázat úplně v pohodě:

...Přestupku se dopouští hráč, je-li podle názoru rozhodčího jeho jednání v rozporu

se zásadami slušného chování a čestného boje o míč...

Reagovat
smazaný uživatel

To se teda fakt neda

Reagovat
Losinho

by Barcelona měla za chvíli všechny vykartovaný

Reagovat
kilobyte

Tak přihrávat si se soupeřem není zrovna moc sportovní. Navíc kdyby to rozhodčí neutnul, tak by se to muselo řešit kvůli "domluvenému" výsledků.

Reagovat
luismiksak

To jsem zvědavý na týmy v lize ...

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdo nic. Všichni budou poslušně držet hubu a krok.

Reagovat
tnt03

asi tak

Reagovat
luismiksak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Rolf

Co si posvítit na Yusufa Abdulla a Petera Olayinku,to by nešlo,nebo je to zakázané?

Reagovat
fantomas

Přicházeli v době, kdy jsem tu nebyl aktivní.

Reagovat
smazaný uživatel

Musis udelat resersi z diskusi na EF z te doby no

Reagovat
Losinho

Třeba Stanciu se tu myslím řešil, jestli se nudíš.

Reagovat
Rolf

Když myslíš,třeba z tebe vypadne něco chytřejšího.

Reagovat
Losinho

Cože?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to, že je Olayinka super, vím bez toho, abych něco čet. A toho prvního neznám — možná bys nám o něm mohl více napsat ty.

Reagovat
forma

Skvělej článek - díky moc !

Snad se mu u nás bude dařit

Reagovat
tnt03

Odpovědi se asi ještě nějaký čas nedočkáme, hned začátkem října by však mohl být takříkajíc vhozen do vody (plné krokodýlů), když Jablonec narazí na tradičně nezkrotnou Slavii a nebude přitom moci využít Sýkoru ani Matouška...

Ano přesně tak! Očekávám že ho přesně zde nasadí a "hodí do vody a plavej"

Reagovat
ondrasch77

A podle statistik bych si snad i vsadil, že jim prdne góla

Reagovat
tnt03

To by bylo ántré jak se patří

Reagovat
skat

a rovnou i hezká derniéra

Reagovat
Banikovec7

A pak ho za 30 koupí.

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
cetto

jsem rád, že i někdo jiný vidí, že tento hráč byl na českou ligu "hvězda". Když jsem to tu napsal pod článek s jeho přestupem, tak se mi asi 15 lidí vysmálo, že exhráč Legie a Lechu rozhodně není žádná hvězda. Ale faktem je, že on skutečně byl jedním z nejlepších hráčů Ekstraklasy po celou dobu, co tam hrál, několikrát byl spojován s přestupem do týmů jako Spartak nebo Frankfurt nebo do Champsu. Souhlasím s tím, že je otázka, jakou kvalitu má dnes ve svých 33.

Reagovat
tnt03

Reagovat
kilobyte

I v Jablonci je větší hvězda.

Reagovat
ondrasch77

Jo, ale v předchozích letech bycho na něj neměli...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele